Test/miniguide: SpyderTV Pro

Sponsorer:
Takk Takk:  0
Like Like:  0
Viser resultater 1 til 14 av 14
 1. #1
  Administrator Ak sin avatar
  Medlem siden
  Dec 2002
  Poster
  13,142
  Takk & like
  Nevnt
  1 post(er)
  AVtorget feedback
  0
  (0% positive tilbakemeldinger)

  Test/miniguide: SpyderTV Pro

  Colorvision SpyderTV Pro

  Colorvision er et kjent navn innenfor audio/video bransjen, og forbindes nesten alltid med Colorfacts. Dette er et avansert bildekalibreringsprogram som brukes av profesjonelle installatører, og andre, for å kalibrere skjermer og projektorer. Ulempen er prisen, som er tilpasset det profesjonelle markedet, og som gjør det lite hensiktsmessig for den jevne hobbybruker å kjøpe softwaren.
  Nå har imidlertid Colorvision lansert en semi-profesjonell kalibreringspakke egnet for både skjermer og projektorer, til en langt lavere pris enn Colorfacts.
  Med en pris på ca 7000 kroner burde denne pakken være oppnåelig for mange, men er den verdt det?  Hvorfor kalibrere?


  Ja, hva er poenget med å kalibrere? Hvorfor gjør ikke produsentene dette skikkelig fra fabrikken?
  Dette er spørsmål mange har stilt seg. Svaret er egentlig ganske enkelt. Gode spesifikasjoner, og i hovedsak høy kontrast, selger. Dette vet produsentene veldig godt. Ved å øke fargetemperaturen vil vanligvis også kontrasten øke ganske mye. Jo høyere fargetemperaturen er, jo kaldere (mye blått) vil bildet være. Og siden det ikke finnes en standard som sier hvilken fargetemperatur kontrasten skal måles ved, kan produsentene oppgi den maksimale kontrasten de måler ved eksempelvis 7500 Kelvin istedenfor videostandarden på 6500 Kelvin. Dette gjøres helt bevisst, men for oss som er interessert i et mest mulig korrekt bilde er det viktig å kalibrere slik at vi kommer nærmest mulig 6500 Kelvin (D65 standarden). D65 blir brukt ved mastring av både film og video (HD og SD).

  Heldigvis er trenden i bransjen at produktene stadig blir bedre kalibrert fra fabrikken. Noen er til og med merket med ”ISF sertifisert” (Imaging Science Foundation). Dette vil da si at menysystemet i produktet har de innstillingsmulighetene ISF krever. Infocus IN78 er et godt eksempel på dette.
  Les mer om ISF på Information Systems of Florida, Turning Information Technology into a Competitive Advantage®  Innhold og oppsett  SpyderTV Pro-pakken kommer i hendig liten sort plastkoffert med bærehåndtak. Inne i kofferten finner vi en SpyderTV probe (colorimeter) og 3 stk cd-plater. En referanse-CD for PAL, en for NTSC og en som inneholder kalibrerings-softwaren.


  Før en starter, må colorimeteret plasseres i riktig posisjon mot lerretet. Ideelt sett skal det da stå midt på, ca 30 cm foran lerretet. Det er verdt å merke seg at vi her vil kalibrere bildet som blir reflektert fra lerretet, og ikke bare projektoren, som er vanlig. Det er selvsagt både fordeler og ulemper med med dette. Den største fordelen er at man optimaliserer bildet i forhold til rommet. Den største ulempen er at man vil få dårligere nøyaktighet i lave IRE (lite lys i bildet). Grunnen til dette er at det er vanskeligere å måle det reflekterte lyset fra lerretet enn direkte fra projektoren.

  Til montering av colorimeteret vil et kamerastativ være svært godt egnet. Dessverre følger det ikke med noe feste tilpasset montering på kamerastativ, men dette ordner de fleste enkelt selv. I verste fall kan man teipe colorimeteret fast til stativet. Dette anbefales likevel ikke.

  Edit 31/03-2007

  Det viser seg nå at adapteren med sugekopp har fått et gjenget hull slik at montering på kamerastativ er mulig. Veldig bra !


  Colorimeteret kommer med en usb-kabel på 1.8 m, noe som er i minste laget tatt i betraktning at en da må sitte mellom projektor og lerret. Her vil jeg anbefale å gå til anskaffelse av en usb- skjøtekabel slik at man kan plassere seg litt lenger borte og ikke risikere å påvirke målingene.

  Kalibrerings-softwaren er enkel å installere, og alt går i praksis av seg selv. Colorimeteret krever ingen ekstra drivere og autodetekteres når det plugges inn i en ledig usb-port.

  En liten bug i softwaren gjør at man må sette ”region og språk-settinger” i kontrollpanelet til engelsk før man starter kalibreringen. Gjør man ikke dette, risikerer man at man ikke kommer videre fra ”gain/bias”-justeringen i kalibreringsprosessen. Colorvision sier nå at problemet skal være løst, og at nye SpyderTV Pro ikke vil ha denne feilen.  I praksis


  Når alt er installert, er det på tide å starte kalibreringen. Min egen Sony VPL-VW50 er ”prøvekanin”. Denne projektoren er kjent for de fleste, og er basert på 1920*1080 SXRD paneler.

  For å vise hvordan kalibreringen gjøres, vil jeg gå igjennom hver enkelt del av prosessen.
  Det følger med referanse-DVD'er for både PAL og NTSC, men siden vi holder til i et ”PAL land”, bruker vi PAL DVD'en. Forskjellene er er bare oppløsningen.


  1. User Info / Brukerinfo

  Man starter kalibrerings-seansen ved å skrive inn info om hvem, hva og hvor. Denne infoen kommer da naturligvis i sluttrapporten etter at kalibreringen er ferdig.


  2. Current Settings / Tidligere innstillinger

  Før man kan begynne med selve kalibreringen er det nødvendig å plotte inn fabrikkverdier, inkludert minimum og maksimum for alle parametrene som skal justeres. Dette er essensielt for at programmet skal kunne vite hvor mye justering som er mulig. De innstillingene som eventuelt ikke er tilgjengelige for din skjerm eller projektor, fjerner du enkelt ved å ta bort tilhørende kryss. De innstillingene som ikke er krysset av, vil naturligvis ikke bli tatt hensyn til videre i kalibreringen.
  Under ”Color temp presets”-kolonnen er det viktig å legge inn, eventuelt fjerne, alle fargetemperatur-valg du har på skjermen eller projektoren din.


  3. Before Analysis / ”Før” Analyse


  For at programmet skal vite hvilke justeringer som må gjøres for å oppnå et optimalt resultat må det gjøre en ”før”-analyse. Dette innebærer at man må bytte mellom to bilder på referanse DVD'en (Sort og hvitt).


  4. Colortemp / Fargetemperatur

  Programmet vil nå gjøre målinger på alle de fargetemperaturene som ble lagt inn under ”Color Temp Presets” tidligere. Den fargetemperaturen som er nærmest 6500 Kelvin, vil bli brukt som utgangspunkt videre i kalibreringen.


  5. Contrast / Kontrast


  Kontrastjusteringen kalles i noen tilfeller også for Whitelevel/Hvittnivå.

  Å sette kontrasten korrekt er svært viktig for å få høyest mulig dynamikk og hvittnivå i bildet. Kontrast er kort fortalt forskjellen mellom sort og hvitt. Jo høyere man setter kontrasten, jo større blir forskjellen mellom sort og hvitt.


  Hvorfor kan man da ikke bare sette kontrasten så høyt som mulig?

  Dessverre er det ikke så enkelt. Ved å sette kontrasten for høyt, vil man både miste detaljer i bildet og få ukorrekte farger. Grunnen til dette er at kontrasten er en justering som øker alle grunnfargene (rødt, grønt og blått) like mye. Når en farge da går ”tom”, vil man få overvekt av de andre fargene i bildet, noe som resulterer i et uønsket fargeskjær. Man kan på analoge projektorer og skjermer også risikere ”blooming”. Dette er ikke noe problem på digitale fremvisere.

  Programmet gjør totalt 14 målinger, hvor hver halvpart er på henholdsvis sort og hvitt testbilde.


  6. Brightness / Lysstyrke


  (Lysstyrkejusteringen kalles også Blacklevel/sortnivå.)

  Lysstyrkejusteringen er like viktig å sette korrekt som kontrasten, og avgjør hvor godt sortnivå man oppnår. Det er likevel ikke så enkelt som å sette verdien lavest mulig for maksimalt sortnivå, siden man da vil miste mange detaljer i mørke og mellom-mørke scener. Når lysstyrken er satt korrekt, har man optimalisert sortnivået samtidig som man opprettholder detaljene i bildet.


  Programmet gjør også her 14 målinger, hvor hver halvpart er på henholdsvis sort og hvitt testbilde.


  7. Cuts & Gains / Lysstyrke & Kontrast


  Som nevnt tidligere, er sjelden eller aldri fargene på projektoren/skjermen korrekte fra fabrikken. For å få en så korrekt fargegjengivelse som mulig, ønsker vi å kalibrere fargene til D65 (6500 Kelvin).

  Cuts
  og gains brukes for å justere henholdsvis lysstyrke og kontrast individuelt for de tre grunnfargene, rød, grønn og blå (RGB). Målet vil da være å få en så linjær gråskala som mulig.

  Hva er så gråskala? Hvorfor er det så viktig?


  Ordet ”gråskala” er ofte nevnt i samme setning som kalibrering, og brukes for å illustrere hvor fargenøytralt grått blir gjengitt fra helt sort (0 IRE), til helt hvitt (100 IRE). En korrekt D65 gråskala vil sørge for at bildet vil se korrekt og fargenøytralt ut i både lyse og mørke scener. En ukorrekt gråskala vil vanligvis resultere i at man kan se et fargeskjær i bildet. Dette vil være spesielt synlig i helt mørke og helt lyse scener/bilder.

  Programmet vil gjøre separate målinger for både cuts og gains. Underveis vil man få instruksjoner om man skal øke eller redusere verdiene på de forskjellige fargene (RGB). Hvor mange målinger og justeringer som trengs vil være avhengig av hvor bra utgangspunktet er.

  8. Farger / Color


  For å få så korrekte farger som mulig, er det viktig at color er satt riktig. For høy verdi vil gi et rødlig bilde og oversaturerte farger, mens for lav verdi vil gi blasse eller ingen farger. Bildet blir f.eks. sort/hvitt med color satt til minimum. Gråskalaen blir ikke påvirket av forandringer gjort her til tross for at mange tror det.

  Programmet gjør totalt 14 målinger, hvor hver halvpart er på henholdsvis blått og magenta testbilde.


  9. Tint / Hue


  Tint-innstillingen er nødvendig grunnet NTSC standardens noe varierende farger. ”Tints” er navnet på de grunnfargene som er iblandet hvitt. Selve justeringen går fra grønt i den ene enden til magenta i den andre. Spesielt viktig er det å se på hudtoner når en justerer tint. Dersom personer er litt i overkant rødmussede i ansiktet, kan en da justere litt mot grønt for å rette på dette.

  Også her gjør programmet 14 målinger, og veksler mellom to testbilder.


  10. Ferdig


  Programmet er nå ferdig med alle målinger, og en skal forhåpentligvis ha et bedre og mer korrekt bilde enn før kalibreringen. Dersom en ønsker å dokumentere kalibreringen, kan en printe ut en rapport i PDF format.  Resultat


  Dessverre hadde jeg ikke tid eller mulighet til å gjøre en sammenligning mot min egen Greg Mcbeth EyeOne pro + Calman pakke, men det vil det kanskje bli en mulighet for en annen gang.

  Programmet gjorde flere forandringer fra standardinnstilligene, men ingen var store. Bildet var i utgangspunktet litt kaldt, noe som ble korrigert ved å redusere blått i bildet. Kontrasten ble øket ganske mye, og det resulterte i bedre dynamikk og hvittnivå. Også sortnivået ble bedret ved at brightness ble redusert. Tint og farger var som ventet bra i utgangspunktet, men fargene måtte likevel tones ned et lite hakk.

  Etter at kalibreringen var ferdig, var det tydelig at bildet var mer naturlig, men største forskjellen kom i bildedynamikken, som ble vesentlig forbedret.


  På skjermer og projektorer som er dårlig kalibrert fra fabrikken, vil en kalibrering som dette gi mye større positive utslag. Sony VPL-VW50 som ble brukt i denne testen, er svært bra kalibrert ”ut av esken”.


  SpyderTV Pro ble også brukt til å kalibrere en Panasonic PV60 plasmaskjerm. Dette fungerte, ikke uventet, også meget bra.

  Det er også viktig å poengtere at ulike bildekilder vil kunne gi forskjellig resultat. Det er derfor viktig å kalibrere projektoren/skjermen mot alle kildene.  Konklusjon


  SpyderTV Pro er en fin løsning for den jevne hobbybruker, men mangler noen finesser sammenlignet med profesjonelt utstyr. Blant disse finessene vil jeg spesielt trekke fram gamma-målinger, som er en viktig del av en komplett kalibrering. Når det er sagt, vil en komplett gråskala- kalibrering som oftest automatisk resultere i en bra gammakurve (mellom 2.1 og 2.6).

  Foruten startproblemene nevnt under ”Innhold og oppsett”, fungerte programmet utmerket under hele testperioden.

  Alt i alt er dette en fin pakke for alle som ønsker å ta kalibreringen et par hakk videre fra en standard AVIA eller DVE kalibrering. Resultatene vil i de aller fleste tilfeller bli svært gode.

  Veiledende pris på 6990 kroner er relativt mye penger, men prisen kan enkelt forsvares med tanke på at det i dag ikke finnes konkurrerende produkter i denne prisklassen.

  Anbefalt produkt !

  Se produktet på AVnytt.

 2. #2
  Grunnlegger lygren sin avatar
  Medlem siden
  Dec 2002
  Poster
  15,023
  Takk & like
  Blogginnlegg
  27
  Nevnt
  19 post(er)
  AVtorget feedback
  1
  (100.00% positive tilbakemeldinger)
  Veldig fin test/gjennomgang, Ak! Som et ekstra poeng rundt behovet for kalibrering er det jo viktig kanskje å poengtere at ulike kilder heller ikke leverer det samme utgangspunket, slik at det ofte er behov for kalibrering nesten samme hvor godt projektoren eller TVen er kalibrert.

 3. #3
  Administrator Ak sin avatar
  Medlem siden
  Dec 2002
  Poster
  13,142
  Takk & like
  Nevnt
  1 post(er)
  AVtorget feedback
  0
  (0% positive tilbakemeldinger)
  Godt tips ! Har lagt til kommentaren.

 4. #4
  Expert Anfield sin avatar
  Medlem siden
  Sep 2004
  Poster
  8,888
  Takk & like
  Nevnt
  0 post(er)
  AVtorget feedback
  0
  (0% positive tilbakemeldinger)
  Bra skrevet og godt illustrert, AK. Spennende, og mulig jeg går til innkjøp av en slik etterhvert. "Kjekt å ha...." ;-)

 5. #5
  Active
  Medlem siden
  Jun 2004
  Poster
  389
  Takk & like
  Nevnt
  0 post(er)
  AVtorget feedback
  0
  (0% positive tilbakemeldinger)
  Hvor mye forbedring er det egentlig fra AVIA eller DVE?

 6. #6
  Administrator Ak sin avatar
  Medlem siden
  Dec 2002
  Poster
  13,142
  Takk & like
  Nevnt
  1 post(er)
  AVtorget feedback
  0
  (0% positive tilbakemeldinger)
  Hvor mye forbedring er det egentlig fra AVIA eller DVE?
  Ganske mye. Det som SpyderTV pro kan, som ikke AVIA eller DVE støtter, er gråskala kalibrering. Dette er essensielt for et korrekt bilde.

 7. #7
  Intermediate eXa sin avatar
  Medlem siden
  Jun 2004
  Poster
  2,627
  Takk & like
  Nevnt
  0 post(er)
  AVtorget feedback
  0
  (0% positive tilbakemeldinger)
  Interresant. ikke så gal pris på det. Hvem er det som eier settet? med såppas rimelige sett så burde det vel poppe opp en her og der som eier noe sånnt slik at man kan leie de litt.

  ikke at jeg gidder å stresse med det med min nåværende proj, men når jeg oppgraderer så må jeg høre litt rundt.

  Flott test forresten, satt ikke igjen med noen spørsmål igrunn, det må jo være positivt!

 8. #8
  Administrator Ak sin avatar
  Medlem siden
  Dec 2002
  Poster
  13,142
  Takk & like
  Nevnt
  1 post(er)
  AVtorget feedback
  0
  (0% positive tilbakemeldinger)
  Sette er nå sendt tilbake til den europeiske distributøren, T+W marketing. Jeg hadde dog ikke hatt noe imot å beholdt det

 9. #9
  Administrator Gorm sin avatar
  Medlem siden
  Dec 2002
  Sted
  Jessheim
  Poster
  14,150
  Takk & like
  Nevnt
  34 post(er)
  AVtorget feedback
  0
  (0% positive tilbakemeldinger)
  Merkelig at den økte kontrasten så mye, med tanke på at VW50 får et voldsomt grønnstikk i hvitt når kontrasten økes?
  Mvh Gorm

  ISF / THX kalibratør
  projektor, TV, grading-monitorer, display

 10. #10
  Administrator Ak sin avatar
  Medlem siden
  Dec 2002
  Poster
  13,142
  Takk & like
  Nevnt
  1 post(er)
  AVtorget feedback
  0
  (0% positive tilbakemeldinger)
  Merkelig at den økte kontrasten så mye, med tanke på at VW50 får et voldsomt grønnstikk i hvitt når kontrasten økes?
  Jeg så ikke så mye grønnstikk, heller litt mot rosa. Dette "rosaskjæret" kom før den verdien SpyderTV Pro bestemte. Når det er sagt tror jeg nok kontrasten med fordel bør settes "by eye".

 11. #11
  Active
  Medlem siden
  Feb 2006
  Poster
  460
  Takk & like
  Nevnt
  0 post(er)
  AVtorget feedback
  0
  (0% positive tilbakemeldinger)
  Jeg fikk nettopp SpyderTV Pro levert på døra. Kjøpte på eBay fra Kanada, 500 USD = ca 3100 NOK.

  Som angitt i testen inneholder pakken en PAL/SECAM test-DVD, en NTSC test-DVD og en CD med SpyderTV PRO software.

  I tillegg inneholdt min pakke en CD med Spyder2PRO software.

  Oversiken i testen over innholdet i pakken inneholder en feil. Det ER inkludert et kamerastativadapter i pakken. Dette kan til og med sees på det første bildet i testen. Kamerastativadapteret er den lille dingsen med sugekopp på. På baksiden av adapteret er det et gjengehull for kamerastativ.

 12. #12
  Administrator Ak sin avatar
  Medlem siden
  Dec 2002
  Poster
  13,142
  Takk & like
  Nevnt
  1 post(er)
  AVtorget feedback
  0
  (0% positive tilbakemeldinger)
  Takk for info, Maastricht. Jeg kan ikke huske at det var noe hull i den adapteren som var i det settet jeg hadde til test. Når det er sagt så høres det jo ut som om at det er tilfelle nå. Jeg skal redigere testen litt slk at dine observasjoner blir lagt til.

 13. #13
  Newcomer
  Medlem siden
  Aug 2008
  Poster
  21
  Takk & like
  Nevnt
  0 post(er)
  AVtorget feedback
  0
  (0% positive tilbakemeldinger)

  spydertv

  what is the different between the spydertv to the spydertv pro?

 14. #14
  Administrator Ak sin avatar
  Medlem siden
  Dec 2002
  Poster
  13,142
  Takk & like
  Nevnt
  1 post(er)
  AVtorget feedback
  0
  (0% positive tilbakemeldinger)
  The biggest difference is the ability to use the PRO-kit for front projector calibration. The hardware is the same, but the software is a bit different.

Stikkord for denne tråden

Regler for innlegg

 • Du kan ikke starte nye tråder
 • Du kan ikke svare på innlegg / tråder
 • Du kan ikke laste opp vedlegg
 • Du kan ikke redigere meldingene dine
 •