Test: Mitsubishi HC3100

Sponsorer:
Takk Takk:  0
Like Like:  0
Viser resultater 1 til 3 av 3
 1. #1
  Intermediate
  Medlem siden
  Dec 2002
  Poster
  1,875
  Takk & like
  Nevnt
  0 post(er)
  AVtorget feedback
  0
  (0% positive tilbakemeldinger)

  Test: Mitsubishi HC3100

  TEST MITSUBISHI HC3100 1280 X 768 DLP PROJECTOR

  Har hatt denne projectoren på test 1 ukes tid nå. Jeg var veldig spent på hvilke forbedringer som ville vise seg gjeldende i forhold til den velrenomerte HC3000.

  HC3100 har fortsatt som HC3000 en fast ’offset’ (ikke lens-shift), slik at man må sjekke ut om den passer der den er tiltenkt brukt. Man har likevel litt å justere på da man har 48 pixler å justere på, fordi den bruker ett 15:9 768p panel. Fokus og zoom justeres manuelt. Ettersom den har zoom er projeksjonsavstanden fleksibel fra ca. 1.6x – 2.0x av bredde på bilde. Manuell zoom er ikke bare en negativ ting, den trinnløse justeringen gjør det noen ganger enklere å nå ’sweet-spot’ i forhold til motoriserte løsninger. En liten kikkert er ett godt hjelpemiddel.

  Hva er nytt? HC3100 har fått en DarkChip3 brikke istedenfor DarkChip2, noe som skulle bety lavere sortnivå og bedre kontrast. HC3000 var også ikke helt nøyaktig fargetemperatur-kalibrert fra fabrikk, så det var spennende og se om de hadde forbedret dette.

  En annen forandring på HC3100 er at de har forandret på fargehjulet, for å forbedre akkurat fargetemperaturen. De har nok engang økt det røde segmentet for å kompensere for UHP-lampens noe mangel i det røde-spektumeret. UHP-lampen har også ett overskudd av det blå-spekturmet i forhold til det røde, slik at det var naturlig det blå segmentet av fargehjulet som har blitt redusert.

  Dette og en åpenbar god fabrikk-kalibrering og kvalitetskontroll har resultert i en fantastisk rett fargetemperatur fra sort til hvitt uten noen som helst betydelige avvik. Det er faktisk vanskelig å kreve noe bedre enn dette. Mange andre projectorer er umulige å få så bra selv etter en manuell kalibrering. Resultatet av slik god fargetemperatur er en svært god dimensjonalitet og naturtrohet i bilde. Dette er veldig synlig ved å sette på material som er i sorthvitt, og det gjenspeiler seg også i material med farger som man lett gjennkjenner på måten, ja det er slik det ser ut i virkeligheten også!

  Primærfargene etter HDTV-standaren er:

  Rød x=0,64 y=0,33
  Grønn x=0,30 y=0,60
  Blå x=0,15 y=0,06

  Fargene på HC3100 målte slik:

  Rød x=0,66 y=0,33
  Grønn x=0,33 y=0,60
  Blå x=0,14 y=0,06

  Dette er meget bra og særdeles godt sammenlignet med andre dlp-projectorer. Hva det betyr, er at den klarer og gjengi alle fargenyanser slik de var ment til å bli sett. Hvis en projector ikke har tilstrekkelig metning i for eksempel rødt eller grønn, eller at grønnt har formye gult i seg eller at rødt ligger formye mot oransje, så vil også alle andre fargenyanser få en ’vridning’ i forhold til slik det var ment til å bli presentert. På HC3100 ble farger og hudtoner gjengitt på en meget nøytral og naturtro måte.

  Over til kontrast – hvor stor forskjell fra HC3000? Jeg målte HC3000 til ca. 2250:1 i lav lampemodus med iris stengt. Den samme situasjon med HC3100 ble til 2950:1, en forbedring på omtrent 30%. Jeg testet noen scener fra både ’Perfect Storm’ og ’U-571’, begge filmer har noen scener fra båthavn om natta med noe belysning, disse scenene ble gjengitt med svært god renhet og meget god dybe, sortnivået i slike scener ble oppfattet som ’inky-blacks’, det er først i scener som nesten totalt går i sort, at man ser at sort ikke blir absoultt sort.

  Projectoren er oppgitt til 1000 lumen, noe som den med fersk lampe leverer. Setter du den i lav lampemodus så reduserer den ca. 25%, lukker du også irisen så reduserer det ytterligere med 35%. For film-purister med god lyskontroll så anbefales selvsagt lav lampemodus med iris stengt for best mulig sortnivå og høyest kontrast. Med iris åpen så havner man på omtrent samme kontrast som HC3000 hadde med lav lampe og iris stengt.

  HC3100 har også fått valg om å øke fargehjulhastighet fra 4x(HC3000) til 5x. For de som er senisitive for regnbue-effekter ved DLP, så er dette veldig velkomment. Men ingenting kommer helt gratis. Med 3020-driveren som DLP-brikken bruker så har man redusert typiske dlp-artefakter som ’dithering’, bølgeeffekter ved bevegelser og konturinger-effekter i spesielle tilfeller til ett svært minimalt nivå, og for de allerfleste til ett ikke-tema. Når man øker fargehjulshastigheten til 5x, så øker man også faren for disse tingene, noe som kunne detekteres ved visse tester, men var vanskelig å detektere med normal titting, så jeg anbefaler at man starter med 4x, hvis man der er plaget med regnbuer, så sett den over på 5x. Jeg er selv ganske sensitivt(langt over gjennomsnittet), så jeg så ørlite grann med 4x, ved å slå over til 5x så ble det ett ikke-tema, men akkurat dette er veldig subjektivt, da enkelte få kan være veldig sensitive.

  Optikken er av en slik kvalitet at det er lett å få ett skarpt resultat over hele bildet. Dette er lettes å se på for eksempel en desktop fra en pc. Uten direkte sammenligning så virker skarpheten en del bedre fra hva jeg husker fra HC3000. Dog ved bruk av zoom så kan litt farge-ringing sees ved å undersøke ett hvitt rutemønster.Dette er likevel av liten betydning for bildekvaliteten. Ved iris stengt så kan litt lysavfall måles i hjørnene, men dette er av en slik karakter som vanskelig sees, selv på ett helt hvitt-felt.

  Mitsubishi har virkelig klart å øke ytelsen fra sin bestselger HC3000. Når man setter seg ned og evalurer bildet på HC3100, så blir man bare sittende og smile. Den leverer solid på alle områder og alt ser bare veldig riktig ut. Uansett hva du forer den med så blir man fornøyd. Selvsagt så yter den absolutt best hvis man viser HD som er ’native’ 1280x720, da er er bildet rett og slett spektaulært. Fargeytelsen og fargetemperaturen til HC3100 gjør det for første gang mulig for de allerfleste å få ett riktig og ’kalibrert’ bilde hjemme. Det kan ikke poengteres sterkt nok viktigheten av riktig fargetemperatur heller gråskala som det også kalles. Det øker dramtisk oppfattelsen av renhet, naturlighet, dybde og detaljer spesielt i mørke partier.

  HC3100 gjenkjenner og rekonstruer 2:2 og 3:2 cadencer, slik at material orginert fra film som blir sendt i 576 interlaced eller 480 interlaced, blir tapløst og uten artefakts satt sammen til progressivt.

  Video-material(live tv-sendinger etc.): der består hvert bilde av 2 felt som orginerer fra forskellig tidspunkt, slik at man kan ikke sette dem enkelt sammen, fordi hvis det har vært bevegelse i bildet, så vil det bli artefakts i det progressive bildet. HC3100 gjør dette på en grei måte med motion-adaptive-detection. Dette resulterer i at den produserer ett bilde som er bra med minimalt linje-flicker/artefakts og kun litt detaljetap er detektbart ved bevegelse. Jeg er bortskjemt etter å ha sett mye på DCDI(faroudja), Gennum, Reon og Realta basert video-de-interlacing, og HC3100 sin video-deinterlacing er selvsagt ikke på høyde med det, men det fungerte bra til vanlig tv-titting. Har man kable-tv som ’letterboxer’ 16:9-sendinger, så har HC3100 aspect-ratio funksjoner for dette også.

  Både 1080i HD film- og video-material skaleres og gjengis uten artefakts. HC3100 foret med 1080i fra en HD-DVD spiller gjengis på en måte som ikke kan beskrives med superlativer. Når kildematerialet er så rent og detaljrikt så kommer også egenskapene til denne projectoren ut i full monn.

  Projectoren kommer med 3% overscan som default – noe som Mitsubishi kaller 97%. Denne verdien forandres til 100% for 0 overscan.

  Mitsubishi har levert ett produkt som har betydelige forbedringer iforhold til forgjengeren og representerer på nytt ett løft i hva man får igjen for pengene. Er man ’video-purist’, så er dette ett produkt man bør vurdere, med tanke på den gode ’out-of-the-box’-ytelsen.

  LINK til produktet på AVnytt.

  Veiledende pris: 19.999.-

 2. #2
  Administrator Ak sin avatar
  Medlem siden
  Dec 2002
  Poster
  13,142
  Takk & like
  Nevnt
  1 post(er)
  AVtorget feedback
  0
  (0% positive tilbakemeldinger)
  Veldig fin test Per Johnny. HC3100 virker til å være en flott projektor
  Hvilke farger var det på fargeutringningene?

 3. #3
  Newcomer
  Medlem siden
  May 2006
  Poster
  83
  Takk & like
  Nevnt
  0 post(er)
  AVtorget feedback
  0
  (0% positive tilbakemeldinger)
  flott test! gode nyheter at den kan være noe for de regnbuesensitive!
  Hva synes du om støynivået?

Stikkord for denne tråden

Regler for innlegg

 • Du kan ikke starte nye tråder
 • Du kan ikke svare på innlegg / tråder
 • Du kan ikke laste opp vedlegg
 • Du kan ikke redigere meldingene dine
 •