Test: Mitsubishi HC3000

Sponsorer:
Takk Takk:  0
Like Like:  0
Viser resultater 1 til 9 av 9
 1. #1
  Administrator Ak sin avatar
  Medlem siden
  Dec 2002
  Poster
  13,142
  Takk & like
  Nevnt
  1 post(er)
  AVtorget feedback
  0
  (0% positive tilbakemeldinger)

  Test: Mitsubishi HC3000

  MITSUBISHI HC3000

  Projektorer blir stadig billigere, noe vi forbrukere nyter godt av. Konkurransen er stor, ikke bare mellom LCD og DLP-baserte projektorer, men også mellom forskjellige modeller med samme teknologi. LCD-projektorene har lenge vært vesentlig billigere enn DLP-projektorene, men dette er nå i ferd med å jevne seg ut. Mitsubishi har med HC3000 lagt seg i en prisklasse litt over de nye D5 LCD-projektorene. Kan den forsvare prisdifferansen?


  På venstre side ser vi det eksterne støvfilteret
  Konstruksjon og funksjonalitet


  Førsteinntrykket av HC3000 er bra. Den virker solid og godt bygget, tross veldig lav vekt (2.9kg). Justering av zoom og fokus gjøres via to hjul/ringer rett over linsen. Projektoren har både luftinntak og utblås på framsiden, slik at projektoren kan plasseres helt inntil bakvegg om nødvendig. Støynivået er behagelig lavt, og er oppgitt til 25db i low mode, noe som stemmer bra når man sammenligner med andre projektorer. I normal mode bråker projektoren noe mer, men støyen er fortsatt ikke avskrekkende. Det følger med et eksternt støvfilter som kan klipses på projektoren dersom det er behov for dette. Mitsubishi er en av de første produsentene til å gi en fornuftig lampegaranti på 1år/750 timer, noe som er svært oppløftende. Estimert pære-levetid er over 3000 timer i low mode.

  HC3000 har den nye “kombi” 1280*768 DLP brikken fra Texas Instruments. Dette er en nyutviklet WXGA 0.65” DMD “økonomi-brikke”, basert på DC2 (Darkchip 2). I forkant av lanseringen var det mange spekulasjoner rundt denne brikken, og det var lenge sagt at det var en DC3 brikke, noe som ville gitt enda høyere kontrast, men dette viste seg å ikke stemme. Forskjellene er dog ikke veldig store mellom DC2 og DC3, og den største forskjellen er litt høyere fillrate og kontrast på DC3 (86% vs 89%). Fargehjulet er av typen RGBRGB med utvidet rødsegment som spinner med en hastighet på 4X (200Hz på PAL materiale). HC3000 er den første projektoren med den nye BrilliantColor™ driveren (DDP3020), som har 10 bit prosessering (8 bit i den forrige driveren) og 12 bit digital gammakorreksjon. Resultatet av dette er mer naturlige farger med mindre graderinger og vesentlig mindre videostøy både i form av mindre hakkete kanter og mindre dithering.  Øverste del viser 8 bit prosessering mens nedre del viser 10 bit prosessering som HC3000 har.  Menyen er svært oversiktlig, og det er ingen problemer å finne frem i de forskjellige justeringene. Man kan velge plassering på menyen, enten oppe til venstre eller nede til høyre.

  Av videoinnganger finner vi HDMI, VGA, komponent, S-video og kompositt-video, noe som er tilstrekkelig for de fleste. I tillegg har projektoren både USB og serieport (mini-din), som blant annet kan brukes til å oppgradere softwaren. Skulle man ønske å styre et motorisert lerret, har man mulighet til dette også, via en 12V trigger utgang.  Det eneste som muligens mangler her er DVI  Skulle man ønske å bruke en signalkilde med kompositt-video, har HC3000 en oppgradert “3D Y/C + Color” dekoder, som blandt annet sikrer mindre fargeblødning og moiré-effekt enn sin forgjenger.

  Skal man klare å hente ut de siste detaljene i bildet, spesielt i mørke scener, er det nødvendig å foreta en gammajustering. På HC3000 har man 3 slidere man kan justere på. Disse er henholdsvis for “Low”, som har effekt i mørke bilder, “Medium”, som har en effekt i mellom-mørke bilder og “High”, som virker i de lyseste bildene.

  I motsetning til mange av de nye LCD-projektorene som har dynamisk iris, finner vi her en “on/off” motorisert iris. Dette er en vesentlig enklere løsning, men den er velprøvd, og skaper ikke de samme uønskede effekter som noen autoiriser kan gjøre. Med iris åpen skal man ha 2700:1, med iris lukket skal man ha 4000:1.  Her vises irisen i henholdsvis åpen og stengt posisjon  HC3000 har dessverre ikke optisk lensshift, men en elektronisk variant som gjør at man har mulighet for å flytte bildet opp og ned innenfor 48 pixler om man bruker en 720P kilde (som er vanlig). Dette er ikke mye, men det kan være akkurat nok for noen.

  En flott funksjon på denne projektoren er muligheten til å justere overscan i 1% steg helt opp til 100%. Dette gjør at man kan fjerne eventuelle “stygge kanter” i tv-bildet, men samtidig beholde så mye som mulig av bildeinformasjonen.

  Fjernkontrollen er ganske liten, men likevel fullt funksjonell. Det er hurtigtaster for alle de viktigste funksjonene, som f.eks iris kontroll, kontrast, brightness, inngangsvalg etc. Fjernkontrollen ligger godt i hånden og har gode taster. Eneste ulempen er at den ikke har en egen knapp for tastebelysning, men for å få lys i fjernkontrollen i et mørkt rom er det likevel ikke verre enn å trykke på en tast samtidig som man holder hånden fremfor IR-senderen.

  Projektoren har lite lislekkasje, men man kan se at det kommer litt lys ut fra ventilasjonen i front. Dette er likevel så lite at det ikke påvirker bildet nevneverdig.
  Kalibrering


  Som alltid blir nye projektorer kalibrert med DVE før selve evalueringen begynner. Her var det lite justering som skulle til, og både rødt og blått satt som de skulle. Også grønt så bra ut, men her er det nok mer å hente på en “skikkelig” kalibrering med måleutstyr (dette vil bli gjort på et senere tidspunkt). Både kontrast og lysstyrke justeres enkelt inn, og det er helt uproblematisk å oppnå perfekte settinger. Ønsker man å benytte BrilliantColor™ (Av/På setting i menyen), kreves imidlertid en ny kalibrering av både farger, kontrast og lysstyrke. Uten dette vil man fort få utvasking av detaljer, både i det sorte og det hvite, som følge av økt lysstyrke.

  Den eneste lille feilen jeg fant under kalibreringen, var at skarphetsjusteringen oppførte seg en anelse merkelig. Går man gjennom alle trinnene (-5 til +5), vil man se at f.eks -3 er skarpere enn -2, noe som er litt merkelig. NB. Dette har jeg kun sjekket på HDMI inngangen. Det er ikke gitt at man opplever det samme på de andre inngangene.

  Ønsker man å kalibrere projektoren mot flere kilder, f.eks DVD spiller, HTPC etc, kan projektoren lagre tre oppsett (M1 – M3), som man enkelt får tilgang til via hurtigtaster på fjernkontrollen.
  Skalering, deinterlacing og oppløsning


  Hvilken deinterlacer og skaleringsbrikke som sitter i HC3000, er enda usikkert. Det som imidlertid ikke er usikkert er at jobben blir fenomenalt utført. Standard 576i tv-signal har aldri sett bedre ut, og man får følelsen av at både NRK og TV2 er av DVD-kvalitet. Artefakter fra interlacing er ikke synlig på mesteparten av materialet som vises, men på noen sportsendinger hvor materialet er kraftig komprimert, kan dette likevel sees.

  HD-materiale er høyaktuelt om dagen, og det er derfor vesentlig å finne ut hvordan projektoren presterer her. 720P ser, ikke uventet, veldig bra ut, da dette er et format projektoren ikke trenger å skalere om. Bildet er skarpt hele tiden, og fargene sitter som de skal. Nå er det imidlertid slik at de fleste 720P projektorene gjør det bra med 720P materiale, så det er heller ingen stor overraskelse at HC3000 innfrir.

  Deinterlacingen av 1080i er også av høyeste klasse (tatt i betraktning at dette ikke er en standalone videoprosessor), og panoreringer som vanligvis hakker mye er overraskende jevne med lite artefakter og hakkete kanter. Skarphet og detaljering er det naturligvis heller ingenting å si på. 1080i har ikke sett så bra ut på noen annen projektor jeg har sett, kanskje med unntak av Optoma H79 som er i samme klasse.

  Men alt er ikke like bra. 1280*768 60Hz (flere frekvenser ble testet) via HDMI inngangen fungerer ikke som det skal, og resultatet er at man bare får et lite strekt bilde i senter av skjermen/lerretet. Forøvrig er dette ikke noe stort problem da de fleste vil velge å bruke 1280*720 istedenfor. Dette fungerer perfekt, og det er ingen problem å oppnå 1:1 pixelmapping som sikrer et sylskarpt bilde.

  Bruker man derimot VGA inngangen vises 1280*768 signalet korrekt. Sammenligner man med 1280*720, er sistnevnte likevel å foretrekke siden det gir en vesentlig skarpere desktop. Slik sett er de ekstra linjene 768 brikken gir over 720 brikken bare en bonus om man ønsker å benytte XGA oppløsning for 4:3 datavisning.
  Farger, kontrast og sortnivå


  Den første DVD'en jeg spiller av for å teste en ny projektor er alltid The Fifth Element Superbit (sone 1). Denne utgivelsen har fantastisk bildekvalitet til DVD å være. I den første testscenen hvor Leeloo blir laget, viser HC3000 hvor bra den er på hudtoner og hvor naturlig hun ser ut. Håret som på mange projektorer kan virke oversaturert (mot rødt), er her orange, akkurat som det skal være. Videre er scenen hvor Leeloo går inn i ventilasjonskanalen fin til å vise kontrastnivå. Heller ikke her skuffer projektoren, og viser at det fortsatt er ganske stor forskjell mellom DLP og LCD-projektorer når det kommer til ANSI kontrast.

  For å teste sortnivå er ikke Underworld til å komme utenom. På projektorer med dårlig kontrastnivå og sortnivå er denne filmen rett og slett en lidelse å se. Her betyr sortnivå og dynamikk ALT. HC3000 er oppgitt til 4000:1 i kontrastnivå, og viser her tydelig at sortnivået er bra. Likevel er det mer å gå på. Jeg klarer ikke å få strupet lyset nok fra projektoren, selv om irisen er lukket og lampen står i “low”. Dette forteller litt om hvor lyssterk denne projektoren er.

  I Underworld er detaljeringen i det mørke alfa og omega, og uten dette blir det naturligvis lite å se. Etter litt justering av lysstyrke og gamma, kommer det frem detaljer de fleste LCD-projektorer bare kan drømme om å vise, så sant man ikke ofrer mye sortnivå. Noe av forklaringen her er nok at den nye DDP3020 driveren til TI gjør en fantastisk jobb.

  Absolutt sortnivå kunne nok vært enda bedre, om jeg som tidligere nevnt hadde klart å strupe lyset mer. Et filter kan kanskje være på sin plass her.

  For å se hvordan projektoren gjengir farger er både The Incredibles og LOTR FOTR (extended ed.) godt egnet. Førstnevnte er et arsenal av sterke farger, og avslører fort om projektoren kan gjengi dype farger eller ikke. Det mangler ingenting på punchen i bildet når Mr. Incredible m/familie løper rundt, og de røde draktene har en virkelig dyp rødfarge som overgår min tidligere PE7700 med god margin. Metningen av de andre fargene er også svært god. Noen vil kanskje si at fargene er i kraftigste laget, men det er slik det skal være på animasjons- og tegnefilmer.

  Det grønne gresset i LOTR kan for noen projektorer være en stor utfordring, da det lett kan se pastellfarget ut. HC3000 gjengir derimot de grønne engene/markene på en svært god måte. Når Gandalf kommer med hest og kjerre helt i begynnelsen av filmen, får man et godt inntrykk av hvor dype farger projektoren kan vise. Gandalf selv ser ganske blek ut, (som han skal være) mens omgivelsene rundt har mye farger. Dette gir en fantastisk dynamikk. Detaljeringen er også meget god, og jakken, hatten og kjerren har detaljer jeg ikke trodde fantes (og som bla. PE7700 ikke viste like godt).

  Gult, som tradisjonelt har vært litt problematisk for DLP-projektorer, er heller ingen problem. Fargen på drakten til Uma Thurman i Kill Bill, som på mange projektorer kan virke litt orange, ser her knall gul ut. Akkurat som den skal være.

  For å sjekke hvor naturtro farger projektoren kan produsere, bruker jeg ofte naturfilmer/klipp i 720P og 1080i. Disse har overlegen kvalitet, og formelig gnistrer på gode projektorer. HC3000 har som nevnt tidligere livlige farger. Dette sikrer god fargedynamikk uten at bildet blir kunstig. Både skog, fjell, snø og vann ser ekte ut.

  Skarpheten i menyene forteller litt om hvor bra optikken er, og den er omtrent på samme nivå som bla. Sony HS50 og BenQ PE7700. Bildeskarpheten er derimot bedre enn de to nevnte, spesielt på interlaced materiale fra kabeltuneren. Skarpheten på DVD- og HD-materiale er også upåklagelig.
  Bildestøy


  En av fordelene med den nye DDP3020-driveren er mindre bildestøy. Dette går både på dithering og bevegelses-støy. Det viser seg fort at HC3000 har veldig lite støy, og minst av alle DLP'er jeg har har sett. Grunnen til dette er at den nye brikken med raskere RAM, har mulighet til å kommunisere mye oftere med DMD (Digital Mirror Device) brikken. Dette sikrer vesentlig bedre styring av speilene.
  Hønsenetting og regnbuer


  Mange velger DLP-projektorer siden de har vesentlig mindre hønsenetting enn LCD-projektorer. De nye LCD-projektorene med Epson D5 paneler har en fylligsgrad på ca 60%. DLP-brikkene ligger mye høyere, og den nye WXGA brikken som HC3000 bruker har 86% fyllingsgrad. Dette gjør at bildet på en DLP-projektor virker mye mer sømløst. Hønsenettingen på HC3000 er omtrent på nivå med andre DLP projektorer.

  Regnbuer kan være svært plagsomt om man er av mindretallet som ser dem spesielt godt. Regnbuer oppstår fordi fargehjulet i projektoren spinner for sakte til å blande fargene fort nok. Dette er spesielt synlig i scener med høy kontrast (f.eks sort/hvitt). HC3000 er absolutt av de beste på dette området, men er man sensitiv for regnbuer ser man det på denne projektoren også.
  BrilliantColor™


  BrilliantColor™ skal blant annet sikre bedre farger og mindre graderinger. BrilliantColor™ bruker en ny fargeprosesserings-algoritme og systemforbedring for å muligjøre mer lyssterke bilder og livligere farger. Dette vises spesielt godt i mellomlyse bilder, hvor man kan forvente opp til 50% mer lys. En fullstendig implementering av BrilliantColor™ inkluderer også et RGBCMY (Rød, grønn, blå, cyan. magenta og gul) fargehjul. HC3000 har ikke dette fargehjulet, men bare driveren i seg selv bidrar totalt sett mye. For å få full effekt av BrilliantColor™ trenger man likevel både DDP3020 og RGBCMY fargehjulet.
  Plassering


  Man bør være obs på at denne projektoren ikke er så veldig plasseringvennlig. Zoom-området på 1.20:1 er ikke veldig mye, og forutsetter at man har mulighet til å plassere projektoren innenfor et relativt lite område. Offset er også ganske kraftig, og man bør plassere projektoren vesentlig høyere enn øvre kant på lerretet for å slippe å bruke elektronisk keystone. På et 100” 16:9 lerret, får man en offset på ca 42 cm. Dette betyr at senter på linsen bør være 42cm høyere enn øvre kant på lerretet.

  Har man planer om å bruke et 16:9 lerret bør man ha i bakhodet at projektoren vil lage en sort stripe på 24 pixler over og under bildet ved 720P materiale. Dette er ikke noe problem om man har sort maskering på lerretet, som da kan ”absorbere stripene”. Man har også mulighet til å flytte bildet slik at man bare får en større sort stripe, enten over eller under bildet.
  Konklusjon


  Skal man kjøpe ny projektor og har litt over 20k å bruke, kommer man ikke unna HC3000. Det er klart at man for noen tusen mindre kan få mange andre projektorer, deriblant både Sanyo Z4 og Panasonic AE900, men leverer de det samme? Prioriterer man et sømløst bilde med enorm dynamikk er HC3000 langt bedre. Fargegamuten har tradisjonelt vært bedre på LCD projektorer, men forskjellene er nå mye mindre. Spesielt nå som BrilliantColor™ blir brukt.

  Sammenligner man med dyrere DLP-projektorer har jeg problem med å finne noen som er særlig bedre før man kommer opp til BenQ's versting, PE8720 (som koster langt over dobbelt så mye).

  Mitsubishi setter listen utrolig høyt med HC3000 og gjør det vanskelig for andre produsenter. Ikke uventet har denne projektoren allerede blitt en salgssuksess, og det er heller ingen grunn til å tro at salgstallene skal gå ned med det første. HC3000 anbefales på det varmeste, og får en sterk femmer. (av seks mulige)  Positivt  • Svært gode farger
  • Godt sortnivå
  • Fantastisk deinterlacing og skalering
  • Lavt støynivå
  • Prisen
  Negativt  • "Vanskelig" offset
  • Ikke lensshift
  • WXGA virker ikke på HDMI inngangen  Utstyr brukt i denne testen:

  HTPC m/Sonic Cineplayer
  Screengoo Digital Grey lerret

  Materiell:

  The fifth Element Superbit
  KillBill Volume 1
  LOTR FOTR Extended ed.
  Underworld
  Diverse 720P og 1080i HD materiell


  Importør: Avconcept
  Veiledende pris: 21990,-

 2. #2
  Intermediate Thlian sin avatar
  Medlem siden
  Aug 2004
  Poster
  2,018
  Takk & like
  Nevnt
  0 post(er)
  AVtorget feedback
  0
  (0% positive tilbakemeldinger)
  Godt skrevet AK, denne levner vel ingen tvil om at HC3000 er en "bargen" i dagens projektorhav
  Så alle dere som var i tvil - løp og kjøp....

 3. #3
  Intermediate Rikky sin avatar
  Medlem siden
  Dec 2002
  Poster
  2,103
  Takk & like
  Nevnt
  0 post(er)
  AVtorget feedback
  0
  (0% positive tilbakemeldinger)
  Fin test. Synd at disse DLP-ene skal være så lite plasseringsvennlige, med nevnte offset kunne ikke jeg ha hatt denne. Hvis man ser bort fra det hadde jeg ikke hatt noe i mot å hatt en sånn hjemme i stua.

 4. #4
  Intermediate tralltrall sin avatar
  Medlem siden
  Jun 2004
  Poster
  2,229
  Takk & like
  Nevnt
  0 post(er)
  AVtorget feedback
  0
  (0% positive tilbakemeldinger)
  Flott skrevet...
  Min byggetråd og hjemmekino: Min hjemmekino

 5. #5
  Guru Tiger sin avatar
  Medlem siden
  Sep 2003
  Poster
  14,452
  Takk & like
  Nevnt
  0 post(er)
  AVtorget feedback
  0
  (0% positive tilbakemeldinger)
  Flott omtale, Ak. Med en slik offset så er HC3000 et aktuelt alternativ. Jeg liker ikke nakkeslang-projektorer...

 6. #6
  Intermediate D|sElMiNk sin avatar
  Medlem siden
  Jun 2004
  Poster
  1,467
  Takk & like
  Nevnt
  0 post(er)
  AVtorget feedback
  0
  (0% positive tilbakemeldinger)
  Godt skrevet Ak, ingen tvil om hvilken projektor jeg ville ha gått for hvis jeg skulle kjøpt nå. Jeg synes ikke offset'n er så hakkendes gal, som Tiger sier så er det ikke noe særlig å måtte kikke opp mot taklista for å få med seg filmen. Men selvfølgelig, for folk med store lerreter og projektoren stående i en hylle på bakveggen kan den bli et problem.

 7. #7
  Intermediate Bidda sin avatar
  Medlem siden
  Jan 2004
  Poster
  3,337
  Takk & like
  Nevnt
  0 post(er)
  AVtorget feedback
  0
  (0% positive tilbakemeldinger)
  Nyttig info. Offset passer meg i motsetning til 7700 sin, MEN trodde jeg var ferdig med sorte striper over og under når 6200 forsvant ut døra, mulig jeg kan få solgt "takstigen" (maskeringen) min ;-)

 8. #8
  Expert Anfield sin avatar
  Medlem siden
  Sep 2004
  Poster
  8,888
  Takk & like
  Nevnt
  0 post(er)
  AVtorget feedback
  0
  (0% positive tilbakemeldinger)
  Bra skrevet, og grundig gjort AK! Men får en liten følelse av at du opphøyer de positive egenskapene en god del, og bagatelliserer ulempene endel. Noe forøvring journalistene i fagbladene også har en tendens til å gjøre. Ingen tvil om at mangelen på lens shift og offsetten er store minus. Men det er jo bildekvalitet som teller.

  PS! Ment som konstruktiv tilbakemelding...

  Du har jo tidligere stått frem som LCD-tilhenger, helt switchet leir nå eller? ;-)

 9. #9
  Administrator Ak sin avatar
  Medlem siden
  Dec 2002
  Poster
  13,142
  Takk & like
  Nevnt
  1 post(er)
  AVtorget feedback
  0
  (0% positive tilbakemeldinger)
  Bra skrevet, og grundig gjort AK! Men får en liten følelse av at du opphøyer de positive egenskapene en god del, og bagatelliserer ulempene endel. Noe forøvring journalistene i fagbladene også har en tendens til å gjøre. Ingen tvil om at mangelen på lens shift og offsetten er store minus. Men det er jo bildekvalitet som teller.
  Det er riktig som du sier. Jeg fremhever de gode egenskapene spesielt mye. Dette er i hovedsak fordi ulempene tross allt er veldig få. Den eneste store ulempen her er at projektoren kan være vanskelig å plassere for noen. Dette er også en av grunnene til at projektoren ikke får enda bedre karakter.

  Du har jo tidligere stått frem som LCD-tilhenger, helt switchet leir nå eller? ;-)
  Neida. Men jeg synes LCD projektorene har mistet mye av sin største force, nemlig fargegjengivelse. Nå er det ganske jevnt. Samtidig har DLP projektorer en helt annen dynamikk i bildet som jeg har lært meg å like.

Stikkord for denne tråden

Regler for innlegg

 • Du kan ikke starte nye tråder
 • Du kan ikke svare på innlegg / tråder
 • Du kan ikke laste opp vedlegg
 • Du kan ikke redigere meldingene dine
 •