Gemme Audio KATANA

Sponsorer:
Takk Takk:  0
Like Like:  0
Viser resultater 1 til 18 av 18
 1. #1
  Moderator devilej sin avatar
  Medlem siden
  Jul 2004
  Poster
  10,061
  Takk & like
  Blogginnlegg
  1
  Nevnt
  2 post(er)
  AVtorget feedback
  0
  (0% positive tilbakemeldinger)

  Gemme Audio KATANA
  De siste 3 ukene har jeg hatt den ære å være førstemann i Norge til å få dette høyttalerparet i hus, og det har virkelig vært interessante dager.
  Den første uken etter at de dukket opp måtte jeg reise bort på en kurs utenlands, så høyttalerne ble rigget opp i kjelleren for å få så mye innspillingstid som mulig mens jeg var borte. 10-15 timer om dagen i 6-7 døgn burde knekke den første stivheten i elementene. Ettersom bestykningen i Katanas konstruksjon kun består av et 7” bass/mellomtone-element og en 1,25” diskant, begge fra den anerkjente produsenten Thiel & Partner, burde rundt 100 timer bringe elementene langt på vei til godt innspilt. Produsentens anbefaling er likevel 2-300 timer så jeg regner med at det fortsatt er litt å gå på selv etter at jeg er ferdig med dem.
  Dagen etter at jeg fikk karret meg hjem fra London var jeg klar for å sette høyttalerne opp i hifirommet vårt. Dette er faktisk en av de minste høyttalerne jeg har hatt i hus, men med en stk.vekt på hele 45 kg tyder det på at det ikke er spart på noe i kabinettkonstruksjonen. Noe også knoketesten i aller høyeste grad bekreftet. Her er det ingen hule ekko å spore…….
  Katana er Gemme Audios nye flaggskip, og det er ingen tvil om at estetikk har ligget høyt på listen over ”must” før de slapp den ut i markedet. De bakoverlente kabinettene med pent brutte kanter gir et lukseriøst inntrykk, og sort pianolakk med hele 12 lag klarlakk vil kunne gi dem innpass i de aller fleste hjem. Om kona ser disse og fortsatt mener at gulvstående høyttalere er klumpete og stygt tror jeg nok det er like bra å kaste inn håndkle på hififronten, for da vil ingen høyttalere få slippe til i finstua.

  Lytterommet  For å gjengi bass fra et enkelt beskjedent 7” element bruker Katana en løsning som produsenten kaller ”VFlex Extreme” Dette vil si at hele høyttaleren er konstruert som en hornlader som ifølge Gemme Audio er blitt tatt et steg videre. Jeg har ikke klart å finne ut nøyaktig hva et steg videre vil si, men resultatet er at høyttaleren presenterer et lydbilde med bredde og dybde som langt overskrider det man normalt forventer av et så lite element. Bassrefleksporten er å finne midt bak på kabinettet, og den kan tunes med en ekstra ring som følger med. Står man nære bakvegg kan ringen skyves inn i porten, noe som gir den en mindre diameter. Dette strammer opp bassen noe, men stjeler også noen Hz i bunnen så jeg foretrakk å ikke bruke den hos meg.
  Selv om det i dataene er oppgitt en romrespons på 28-20000 hz leverer de et godt trykk helt ned i 20 hz i vårt rom, noe som faktisk er bedre enn den enorme høyttaleren Usher CP 8871 Be med sine dobble 8” og 105 kg klarte. Med tuningringene installert rullet de av rundt 25 hz, men da med en noe tightere bass for dem som foretrekker det.


  Bassporten men tuningring montert  På baksiden er det litt uvandt å finne 2x3 høyttalerterminaler og ettersom det kun er 2 elementer syntes jeg det var pussig at det var tilkoblingsmuligheter for treewire. Frem med manualen, og grunnen til antallet terminaler åpenbarte seg umiddelbart. Her kan man velge mellom 2 delefilterløsninger i diskantområdet hvor den ene tilkoblingen går noen oktaver høyere enn den andre. Etter en rask test av begge mulighetene fant jeg ut at den øverste tilkoblingen ga meg det mest åpne og oppløste lydbildet. Har man et vanskelig rom har man altså her gode muligheter for å tilpasse høyttalerne uten å måtte ha dem stående midt ute på gulvet til den bedre halvdels konstante irritasjon. (Tro meg, jeg vet)

  Gode terminaler med skrustrammere for bananplugger  Likevel skal det nevnes at dette ikke er noen veldig enkel høyttaler å plassere, og man må regne med noen timers jobbing for å få ting til å sitte som det skal. I manualen anbefales det en diskantavstand på 1,8 – 2,4 m, 80 cm til sidevegg og 60 cm til bakvegg. I vårt rom viste det seg at dette utgangspunktet stemte ganske bra, og med ca 5 graders vridning innover + en del flytting av cm hit og dit satt til slutt lyden som den skulle (Takk til Flageborg for hans kalibreringsplate som er et ypperlig hjelpeverktøy når man foretar disse justeringene) Litt etterjustering har det blitt etterhvert som bassen har sluppet mer, men jeg har likevel ikke endt så langt fra utgangspunktet manualen anbefalte.

  Elektronikken jeg har brukt under test av høyttalerne er mitt eget oppsett bestående av Ayon Audio CD1, Ayon Audio Typhon effekt og Mark Levinson No.38S pre. I tillegg har jeg fått låne et oppsett med YBA Design YC201 cd-spiller, YBA YA201 integrert forsterker og den noe dyrere cd-spilleren YBA Passion CDP400.
  YBAs YA201 er en liten lekker forsterker på 2x100w og en strømforsyning på 350VA. Altså ikke verdens kraftigste sak, men vekten på 15 kg tilsier at den bør ha litt å by på likevel. Erfaring har lært meg at det alltid er fornuftig å teste ut en høyttaler på minst to sett elektronikk før man gjør seg opp en mening om dem. Et godt anlegg handler i mye større grad om matching enn pris………  Testriggen  Hvordan spiller dette da???

  De første dagene brukte jeg kun mitt eget oppsett under testingen. Det som slår deg med en gang du spiller musikk med Katana er det store rommet de tegner opp. Man trekkes inn i musikken og det er ikke noe problem å peke ut hvor de forskjellige instrumentene står. Separasjonen er helt ypperlig.
  På sporet ”Som en storm” på Ole Paus plate "Det begynner å bli et liv, det begynner å ligne en bønn" åpner han med at Oslo Kammerkor synger mens en trompet spiller i front. Koret fyller rommet vegg til vegg, og frem til Paus hese stemme overtar i senter av rommet godt løftet opp i naturlig senehøyde. Dette var gøy.
  For å sette høyttalerne på en litt hardere prøve finner jeg frem ”In Session” Dette er en innspilling hvor gitarkongene Albert King og Stevie Ray Vaughan (fred være med dem) satte seg ned i et studio og jamet seg gjennom en del låter på begynnelsen av 80 tallet. Låt nr 6. ”Blues at sunrise” er en innspilling på hele 15 min hvor gutta drar på så hardt at Albert King må bytte strenger på gitaren etterpå. Dette er en plate som blir masete og kjedelig dynamikkløs om høyttalerne ikke følger med i hele registret. Akkurat det var det ingen fare for her, og rockefoten fikk ristet skikkelig løs. Jeg er glad for at jeg fikk beholde Katana i hus så lenge som jeg fikk, ellers hadde det blitt noen virkelig sene kvelder. Nå hadde jeg isteden mulighet til å bruke noen timer hver ettermiddag uten at det gikk alt for hardt utover husfreden.
  Den siste rene testlåten jeg har brukt er også fra en eldre plate (disse har som regel en bedre dynamikk enn nyere innspillinger). Den jeg snakker om her er åpningslåten på Cyndi Laupers ”Twelve deadly cyns….. and then some” Låta heter ”I`m gonna be strong”, og det er helt ufattelig hva den lille dama klarer å klemme frem av lungekraft. Låta bygger seg opp fra en pen rolig start til en eksplosjon av stemmeprakt, og stikker diskanten av her faller det hele fullstendig sammen. Istedenfor frysninger på ryggen og skjærende tenner ga Cyndi meg frysninger på armene og et stort smil som hun skal i et godt oppsett.
  På rene techno innspillinger blir det derimot litt for lite av det meste med Katana, og er dette retningen musikksmaken heller mot finnes det mange bedre valg man kan gjøre på høyttalersiden.
  Jeg har selvfølgelig spilt en masse variert musikk i løpet av de siste 2 ukene, og disse høyttalerne imponerer stadig.
  Etter at jeg hadde fått et godt inntrykk av hvordan det fungerte med min egen elektronikk var tiden kommet til å koble over til YBAs Design serie. Jeg var spent på hvordan den lille 100 wattern ville
  klare seg på disse høyttalerne, men med en gjennomsnitts impedans på 10 ohm og minimum på 7 burde de ikke være noen grusom last selv for mindre kostbar elektronikk.
  Det var de ikke heller. Selv på veldig høyt volum slet aldri YA201 med å levere lyd så det monnet, noe som er gode nyheter for en kjøper av Katana. Det gjør ingenting at man ikke må ut med enorme summer på elektronikk selv om man handler høyttalere i denne prisklassen. Det er ingen tvil om at lydbildet vokser mye ved bruk av Ayon Typhon fremfor YBA Design, men har man ikke testet noe annet vil man fint kunne leve med lyden fra denne forholdsvis billige integrerte forsterkeren selv på en såpass avansert høyttaler som dette er.
  Jeg har etter hvert hatt ganske mange forskjellige høyttalere i hus, og Katana er helt klart et høyttalerpar som skiller seg ut i mengden. Ved siden av en finish det er umulig å gå forbi uten å titte på minst 2 ganger har disse høyttalerne en oppløsning og dybde i lydbildet jeg sjelden har opplevd på noe annet uten å nærme deg prisen på en ny familiebil. Mine tidligere Gradient Revolution leverte mye av det samme sømløse store lydbildet, men klarer ikke å følge Katana nedover i frekvensene. Her er det helt umulig å høre overganger noe sted, og lyden fra de to elementene flyter perfekt i hverandre. Thiel lever i aller høyeste grad opp til sitt rykte som high-end produsent av høyttalerelementer og diskanten kommer veldig nære det man kan høre fra f.eks de spesielle rundstråle konstruksjonene til mbl. Vokalistene trer frem klart og fritt i rommet mens instrumentene spiller der de er ment å stå. Lukker du øynene forsvinner høyttalerne fullstendig i lydbildet.
  Likevel skal det nevnes at Katana er en høyttaler som nok trives best mot min egen musikksjanger som ikke inkluderer hiphop, rap og teckno. Selv om de jobber dypt og godt i bassen leverer de ikke trykk som slår deg ut av stolen. Bassen ligger i rommet å jobber i hele frekvensområdet, du har masse attack i mellombassen men det er likevel begrenset hvor mye en 7” konstruksjon kan levere av fysisk punsch. Med en prislapp på 80000,- blanke norske kroner er heller ikke gutta som skal bytte ut Cerwin Vegaene sine Katanas målgruppe. Liker du derimot å sette på en plate med Jazz, blues, rnb, akustisk gitar, god vokal , storband etc….. så er det overhengende fare for at du vil bli bergtatt av Katana


  Dette er dønn ærlige musikkformidlere på godt og vondt som virkelig har gitt meg litt å tenke på i forhold til mine egne Audio Physic Avanti 5.  12 lag klarlakk gir en lekker overflate  Vanskelig å holde track på alle kabler under testing som dette :???:
 2. #2
  Expert kenti sin avatar
  Medlem siden
  Feb 2004
  Poster
  5,427
  Takk & like
  Blogginnlegg
  1
  Nevnt
  8 post(er)
  AVtorget feedback
  0
  (0% positive tilbakemeldinger)
  Flotte høyttalere som låter bra dette.

  Jeg og RoKo stusset også litt over terminalene, og jeg hadde en liten anelse om at det hadde noe med delefiltervalgt å gjøre. Og det fikk vi jo bekreftet nå

 3. #3
  Newcomer gismo sin avatar
  Medlem siden
  Sep 2007
  Poster
  58
  Takk & like
  Nevnt
  0 post(er)
  AVtorget feedback
  0
  (0% positive tilbakemeldinger)

  Flott beskrivelse og test

  Disse høytalerne har jo et utseende lik en million da devilej:-D
  Flott beskrevet test du har lagt ut! Du bruker enkel og god norsk som gjør at jeg faktisk etter å ha lest den et par ganger nesten "hører hvordan de låter"
  Flotte og illustrerende bilder også.
  Ja dette gav deg noe å tenke på sier du, mener du da at om man tar i betraktning pris forskjellen opp til dine Avanti 5 , så er dette en meget god høytaler og et godt kjøp?
  Igjen, flott lesning devilej..:-D

  gismo

 4. #4
  Dependent harman/kardon sin avatar
  Medlem siden
  Apr 2005
  Sted
  Nord-Trøndelag
  Poster
  16,410
  Takk & like
  Nevnt
  0 post(er)
  AVtorget feedback
  0
  (0% positive tilbakemeldinger)

  :-d

  Veldig bra omtale :-D

  Må si jeg virkelig håper det er mulig og høre på Hifi Messa i Trondheim i år :-D


  Oppfordring til de godt likte hifi / hjemmekinopusherne i Arendal om og komme til Nidaros ;-)

 5. #5
  Intermediate ambiance sin avatar
  Medlem siden
  Sep 2006
  Poster
  2,852
  Takk & like
  Nevnt
  0 post(er)
  AVtorget feedback
  0
  (0% positive tilbakemeldinger)

  Flott reportasje.

  Godt beskrevet høyttalere.
  Gleder meg til Horten messen slik at jeg kan låne et øre til disse.


  A.

 6. #6
  Moderator devilej sin avatar
  Medlem siden
  Jul 2004
  Poster
  10,061
  Takk & like
  Blogginnlegg
  1
  Nevnt
  2 post(er)
  AVtorget feedback
  0
  (0% positive tilbakemeldinger)
  Sitat Opprinnelig postet av gismo
  Ja dette gav deg noe å tenke på sier du, mener du da at om man tar i betraktning pris forskjellen opp til dine Avanti 5 , så er dette en meget god høytaler og et godt kjøp?

  gismo
  Etter å ha testet Katana synes jeg absolutt de er verd prisen som er satt på dem, men de ligger i en prisklasse hvor det er en selvfølge at man tester før man handler (noe man alltid bør gjøre uansett)
  Mvh
  DevilEj
  Einar Johnsen


 7. #7
  Moderator Roger Waters sin avatar
  Medlem siden
  Jan 2007
  Poster
  7,048
  Takk & like
  Nevnt
  2 post(er)
  AVtorget feedback
  0
  (0% positive tilbakemeldinger)
  Dæven Einar, du skriver kjempe flott i denne testen og det er veldig fint skrevet om detaljer, lyttingen, opplevelsene og det hele. Ærlig og god test dette her altså, fortjener all skryt for dette.

  Freelancer snakker du om, dette er proff jobb

 8. #8
  Administrator Ak sin avatar
  Medlem siden
  Dec 2002
  Poster
  13,142
  Takk & like
  Nevnt
  1 post(er)
  AVtorget feedback
  0
  (0% positive tilbakemeldinger)
  Fin omtale, Devilej. Katana later til å være svært kapable høyttalere, men det er jo også er forventet med en såpass høy prislapp

 9. #9
  Intermediate KentOve sin avatar
  Medlem siden
  Nov 2007
  Poster
  3,971
  Takk & like
  Nevnt
  0 post(er)
  AVtorget feedback
  0
  (0% positive tilbakemeldinger)
  Flott skrevet devilej. Meget flotte høyttalere da, veldig enkle å stilfulle! Gleder meg til å forhåpentligvis få høre noen toner fra disse i Horten

 10. #10
  Newcomer
  Medlem siden
  Mar 2006
  Poster
  170
  Takk & like
  Nevnt
  0 post(er)
  AVtorget feedback
  0
  (0% positive tilbakemeldinger)
  Alltid like forundelig å se at konstruksjoner med få elementer (Katana: 2 stk) kan spille på høyde med høyttalere med flere elementer (Avanti: 7 stk)

  Meget god test devilej!

 11. #11
  Moderator devilej sin avatar
  Medlem siden
  Jul 2004
  Poster
  10,061
  Takk & like
  Blogginnlegg
  1
  Nevnt
  2 post(er)
  AVtorget feedback
  0
  (0% positive tilbakemeldinger)
  På en direkte sammenligning mellom Avanti og Katana holder begge samme høye kvalitet, men selvfølgelig med forskjellig spillestil. Hvem man liker best må derfor avgjøres av personlige preferanser til lyd og musikksmak
  Mvh
  DevilEj
  Einar Johnsen


 12. #12
  Intermediate eksu sin avatar
  Medlem siden
  Sep 2006
  Poster
  2,332
  Takk & like
  Nevnt
  0 post(er)
  AVtorget feedback
  0
  (0% positive tilbakemeldinger)
  Meget bra skrevet Einar. Får vel nesten høre på disse under messa.
  Epson | Sony | Egreat | Marantz | Emotiva | XTZ | SVS

  Min tråd

 13. #13
  Newcomer
  Medlem siden
  Aug 2005
  Poster
  70
  Takk & like
  Nevnt
  0 post(er)
  AVtorget feedback
  0
  (0% positive tilbakemeldinger)
  Veldig fin test dette, passer perfekt for meg. Hadde det ikke vært for pengene skulle jeg kjøpt de med en gang.

  Som nevnt hadde du også en YBA Passion CDP 400 der, du skal vel ikke teste denne sammen med tilhørende forsterkere en gang?

 14. #14
  Moderator devilej sin avatar
  Medlem siden
  Jul 2004
  Poster
  10,061
  Takk & like
  Blogginnlegg
  1
  Nevnt
  2 post(er)
  AVtorget feedback
  0
  (0% positive tilbakemeldinger)
  Jeg har testet YBA Design forsterker og cd-spiller, men ikke forsterkeren i Passion serien. Hva tenkte du på???
  Mvh
  DevilEj
  Einar Johnsen


 15. #15
  Newcomer
  Medlem siden
  Oct 2008
  Poster
  3
  Takk & like
  Nevnt
  0 post(er)
  AVtorget feedback
  0
  (0% positive tilbakemeldinger)
  Takk for flott test! Har tenk å bytte til disse høytalerne, noen som har en formening om hvordan de kan passe sammen med en Krell KAV300il?

 16. #16
  Expert Anfield sin avatar
  Medlem siden
  Sep 2004
  Poster
  8,888
  Takk & like
  Nevnt
  0 post(er)
  AVtorget feedback
  0
  (0% positive tilbakemeldinger)
  Bør kunne gå greit det. KATANA trenger ikke allverden av krefter med den relativt lille elementbestykningen de har, og gjennomsnittimpedansen er jo på latterlig lette 10 ohm (min 7 ohm). Det klarer alle forsterkere.

  KATANA er derimot utrolig transparente høyttalere og skiller enormt mellom forsterkere og kilder. Har ikke hørt Krell på disse, men flere andre transistorbaserte forsterkere som har hørt bra ut.

  Go for it....

 17. #17
  Newcomer
  Medlem siden
  Nov 2006
  Poster
  14
  Takk & like
  Nevnt
  0 post(er)
  AVtorget feedback
  0
  (0% positive tilbakemeldinger)
  Jeg vurderer også disse, enten med Ayon Triton eller Sugden Masterclass klasse A forsterker (2x33w). Veldig bra test for oss som vurderer denne
  Hvordan er diskanten ? Hvordan er de feks i forhold til Proac ? (hvis noen har prøvd) Jeg har Proac D38 men fruen vil ha mindre høyttalere...

 18. #18
  Intermediate Lovemusikk sin avatar
  Medlem siden
  Dec 2007
  Sted
  Knarvik rett nordom Bergen
  Poster
  3,302
  Takk & like
  Nevnt
  0 post(er)
  AVtorget feedback
  0
  (0% positive tilbakemeldinger)
  Veldig flott skrevet og veldig bra at det er skrevet om hvordan det spiller i mange mange linjer. Det liker vi :-D
  DAC: Heed Obelisk DA oppgradert nyekortene, For-forsterker: Opera consonance cyber 222 MKII Forsterker: Doxa 70SE,
  Høyttalere:
  Sonus Faber Kabler: Ja

Stikkord for denne tråden

Regler for innlegg

 • Du kan ikke starte nye tråder
 • Du kan ikke svare på innlegg / tråder
 • Du kan ikke laste opp vedlegg
 • Du kan ikke redigere meldingene dine
 •