MA XD-SE el34 Reparasjon " defekt triode omskifter relæ" - Side 2

Sponsorer:
Takk Takk:  0
Like Like:  0
Side 2 av 3 FørsteFørste 1 2 3 SisteSiste
Viser resultater 21 til 40 av 51
  1. #21
    Newcomer
    Medlem siden
    Nov 2008
    Poster
    31
    Takk & like
    Nevnt
    0 post(er)
    AVtorget feedback
    0
    (0% positive tilbakemeldinger)

    .

    tak. jeg vil i så fald studere det du linker til meget grundigt, senere i dag. har printet alle de links ud du har her, så jeg må hjem og læse det godt og grundigt igennem, måske og ret sikker kommer der nogle spørgsmål med på vejen.

  2. #22
    Newcomer
    Medlem siden
    Nov 2008
    Poster
    31
    Takk & like
    Nevnt
    0 post(er)
    AVtorget feedback
    0
    (0% positive tilbakemeldinger)

    fejl fundet ?!!??

    se her, der er noget jeg er faldet over. hva det skyldes er mig uklart, men jeg tror der er nogle keramiske modstande der er defekte. !?!?

    se her det er mine målinger..

    har nærstuderet dit læsestof og er blevet en lille smule klogere. :-)

  3. #23
    Intermediate
    Medlem siden
    Apr 2005
    Poster
    2,877
    Takk & like
    Nevnt
    0 post(er)
    AVtorget feedback
    0
    (0% positive tilbakemeldinger)


    Ja her er det noen interessante ting.
    Pin 3 og 4 skal ha omtrent samme spenning - hvis motstandene er så høye som 1,5 kohm (det er noe mer enn i KT88-forsterkeren siste år) kan det aksepteres at pin 4 ligger en smule lavere, men ikke så mye som 50V. Så her har du funnet en feil.

    Feilen kan skyldes en defekt motstand eller et defekt rele. Det er egentlig bare å følge printbanene og måle tilbake til strømkilden, som er B+ hvis bryteren står i pentode eller ved triode: anoden pin 3 (= den ene side av utgangstrafoens primærside - trafoen får så igjen strøm tilført midtpunktet fra B+).

    Men bytt rør - et avvikende rør kan også gi dette, og mål påny. Og du bør oppgi her om bryteren bak står i triode eller pentode når du forteller om resultater.

    For ordens skyld kan du jo sjekke katodemotstandene - de skal ligge på ca. 5-10 ohm - er disse OK for alle 4 rørene ? Du kan enkelt måle ohm mellom katode og jord (gods/chassis).


  4. #24
    Newcomer
    Medlem siden
    Nov 2008
    Poster
    31
    Takk & like
    Nevnt
    0 post(er)
    AVtorget feedback
    0
    (0% positive tilbakemeldinger)

    .

    hvis jeg måler på relæet så siger det 392v og så følger jeg printbanen til modstanden som er i forbindelse til pin 4 der er spændings forskelen på modstanden på ca de 50V hen over modstanden.

    hele balladen er målt igennem i pentode drift.

    du får en måling i triode også.

    jeg skal lige ned og måle modstand på pin 8.

    skifte rundt på rørene.

    måle igen.

    og så lige hele balladen en gang til i triode..

  5. #25
    Newcomer
    Medlem siden
    Nov 2008
    Poster
    31
    Takk & like
    Nevnt
    0 post(er)
    AVtorget feedback
    0
    (0% positive tilbakemeldinger)

    .

    jeg skiftede det deffekte rør til et andet fungerende og så var målingerne ens. så der var et deffekt rør ;-)

    men jeg har prøvet at skifte dem alle til de nye som sidder i min nr 2 MA.

    modstanden til pin 8 er 22ohm i slukket tilstand..

    der er ingen forskel at måle på rørene i pentode eller triode drift, spænderne på pin 3 og 4 er ens, selv om jeg laver en måling samtidig med at jeg skifter på kontakten. hvis jeg måler efter og manuelt kortslutter omskifter kontakten med til pentode/triode drift " med en skruetrækker" så kan jeg ikke høre relæserne skifte og jeg kan ikke måle en forskel på relæerne når jeg kortslutter omskifter kontakten.

    måske det er de relæer. ?? jeg syntes nu godt nok selv med min begrænset viden at relæerne burde skifte om således at man skulle kunne høre dem klappe når man skifter fra triode til pentode ? ?

  6. #26
    Intermediate
    Medlem siden
    Apr 2005
    Poster
    2,877
    Takk & like
    Nevnt
    0 post(er)
    AVtorget feedback
    0
    (0% positive tilbakemeldinger)


    Ja du burde nok høre releene.

    Strømmen som driver releene er trolig 6V. Kan du måle at den lille bryter bak sender de 6V til rele-spolene ?
    Hvis du lodder av en av ledningene kan du måle motstanden i relespolen - bør være på størrelsesnivå ca. 100 ohm - måler du uendelig høy motstand her er releet brent av.

    Når releet skifter (går på) burde du kunne måle en forskjell på spenningene på de 2x3 kontakter. B+ går vel inn på de to midterste kontaktene som er koblet sammen.Så burde de nesten 400V kobles enten til ytre eller indre rele-kontakt, alt etter om releet er på eller av.

    Så måler du ingen forskjeller her kan releene være defekte, og bør lett kunne skiftes med en standardtype.

    En feil kan være at det ene rør kjører triode, mens det andre kjører pentode. Så du bør finne ut om begge rør har samme kobling av pin 4 til B+ - enten går begge til B+ eller begge går til anoden pin 3.

    I verste fall får du koble bort ledningen til pin 4 på alle 4 rørene - deretter lodder du på en egen ledning fra pin 4 til B+ (med en motstand på 1,5K innkoblet i ledningen) på alle 4 rørene. Nå kjører alle 4 rørene pentode. Så tester du hvordan den spiller. Er alt OK nå, eller er der fortsatt forvrengning ?

    Du har ellers nå funnet at et av dine utgangsrør er defekte.

    Hva med bias-strømmen ? Hvor mange mV måler du på de 4 katodene ?


  7. #27
    Newcomer
    Medlem siden
    Nov 2008
    Poster
    31
    Takk & like
    Nevnt
    0 post(er)
    AVtorget feedback
    0
    (0% positive tilbakemeldinger)

    .

    ;-) du presser min hjerne til det yderste. dette her er svært..'

    du skriver !!

    Du har ellers nå funnet at et av dine utgangsrør er defekte.

    Hva med bias-strømmen ? Hvor mange mV måler du på de 4 katodene ?

    hvor skal jeg måle bias ? har godt læst om det men forstod på de fleste omksring MA at den havde autobias.

    men hvis nu jeg tager og fjerner ledningen til pin 3 og kobler pin 4 direkte til b+ med en 150kohm modstand så skulle den så køre i pentode drift ?? right ?

    og hvis jeg nu kobler pin 4 til b+ via en 150kohms modstand og sætte en 150kohms modstand mellem pin 4 og pin 3 så kører den i triode ?

  8. #28
    Intermediate
    Medlem siden
    Apr 2005
    Poster
    2,877
    Takk & like
    Nevnt
    0 post(er)
    AVtorget feedback
    0
    (0% positive tilbakemeldinger)


    Bias er grundig forklart i vår rørguide her på AV-forum (under guider). MA har ikke autobias.

    Jeg har vel også forklart i denne tråden at du måler mellom katoden pin 8 og chassis/jord. Svært enkelt. Hvor mange mV DC måler du ?

    Ellers får du koble pin 4 på alle 4 rør med en separat egen ledning, se ovenfor - så er releene frakoblet. Spiller den pent nå ?


  9. #29
    Intermediate
    Medlem siden
    Apr 2005
    Poster
    2,877
    Takk & like
    Nevnt
    0 post(er)
    AVtorget feedback
    0
    (0% positive tilbakemeldinger)


    Har snakket med en annen med lignende problemer - og feilen ble funnet: defekt rele. Så det er meget mulig at releet må skiftes. Ellers pleier det ikke være andre feil enn av og til et defekt rør.

    Eller at du kobler forbi releet og setter den i konstant pentode eller triode.

    Skifte rele:
    Det anvendte rele er TAKAMISAWA RY-5 W-K (skrives også RY5W-K),
    data kan finnes her:
    http://www.fcai.fujitsu.com/pdf/ry.pdf

    Det fremgår at det er et 5V rele med spole-motstand 165 ohm. Det ser ut til at spolen ikke blir defekt, feilen oppstår heller fordi rele-kontaktene ødelegges, muligens pga for stor belastning når man bytter mellom triode og pentode mens forsterkeren spiller. Altså en svak dimensjonering her.

    Nytt rele kan kjøpes billig hvis man går inn på eBay og søker på TAKAMISAWA RY5W-K.
    F.eks her:
    TAKAMISAWA RY5W-K 5VDC DIP RELAY DPDT 1A 24VDC HARD T F - eBay (item 360055078572 end time Dec-19-08 05:04:23 PST)


  10. #30
    Newcomer
    Medlem siden
    Nov 2008
    Poster
    31
    Takk & like
    Nevnt
    0 post(er)
    AVtorget feedback
    0
    (0% positive tilbakemeldinger)

    .

    nej du har ret, det er faktisk ikke så svært, men man skal jo lære det først.

    men inden jeg begynder at lodde. så vil jeg lige være helt sikker.

    istedet for at skifte relæet til et nyt, så vil jeg bypass det så den kun kører i pentode. den skal alligevel "kun" trække bunden af kappaerne, så det er nok bedst for at få de flere watt.

    men hvis jeg fjerner ledningen til pin 3, og fjerner ledningen til pin 4 så der ingen ledninger er monteret til de 2 pinde.

    kobler pin 4 direkte til b+ 392VDC med en 150kohm modstand, f.eks den gamle modstand fra relæ-kredsløbets triode-side "skal jo så ikke bruges"

    men så er det korrekt at jeg kører pentode..

    og hvis jeg så yderligere kobler pin 3 til pin 4 med en 150kohm modstand så kører den i triode..

    jeg ved godt du har prøvet at forklare det udførligt, men for en sikkerhedskyld, så vil jeg lige have det 100% på plads.


    men det er jo egentlig nemmere at skifte relæet, men igen hvis de er underdimensioneret så vil de jo brænde af igen, og jeg vil få de samme problemer igen..

    kan det tænkes at det ene rør er brændt af pga defekt relæ ??

  11. #31
    Newcomer
    Medlem siden
    Nov 2008
    Poster
    31
    Takk & like
    Nevnt
    0 post(er)
    AVtorget feedback
    0
    (0% positive tilbakemeldinger)

    .

    bias vil jeg også forsøge at læse mig frem til så, den må jeg også have med i videns posen.

  12. #32
    Intermediate
    Medlem siden
    Apr 2005
    Poster
    2,877
    Takk & like
    Nevnt
    0 post(er)
    AVtorget feedback
    0
    (0% positive tilbakemeldinger)
    Sitat Opprinnelig postet av Rasmus L


    1) istedet for at skifte relæet til et nyt, så vil jeg bypass det så den kun kører i pentode. den skal alligevel "kun" trække bunden af kappaerne, så det er nok bedst for at få de flere watt.

    2) men hvis jeg fjerner ledningen til pin 3, og fjerner ledningen til pin 4 så der ingen ledninger er monteret til de 2 pinde.

    3) kobler pin 4 direkte til b+ 392VDC med en 150kohm modstand, f.eks den gamle modstand fra relæ-kredsløbets triode-side "skal jo så ikke bruges"

    4) men så er det korrekt at jeg kører pentode..

    5) og hvis jeg så yderligere kobler pin 3 til pin 4 med en 150kohm modstand så kører den i triode..

    6) jeg ved godt du har prøvet at forklare det udførligt, men for en sikkerhedskyld, så vil jeg lige have det 100% på plads.

    7) men det er jo egentlig nemmere at skifte relæet, men igen hvis de er underdimensioneret så vil de jo brænde af igen, og jeg vil få de samme problemer igen..

    8) kan det tænkes at det ene rør er brændt af pga defekt relæ ??


    1) Ja det lyder fornuftig. Jeg liker mine egne MA's best i pentode - mere tørr og fast bunn, mere dynamikk/krutt i lyden.

    2) Pin 3 er hovedstrømmen til røret, den skal være den samme uansett driftstype. Ikke fjern den ledningen.

    3) Ja korrekt, men motstanden er 1,5 kohm ifølge dine opplysninger ? Den skal uansett ikke være meget større.

    4) Ja

    5) Her må du fjerne forbindelsen i ditt pkt. 3 og ISTEDET koble slik som du viser her. Motstand 1,5 kohm som før.

    6) Jeg synes det går meget godt med deg nå - du er grundig og systematisk.

    7) Ja releets styre-bryter bak bør nok kun betjenes når forsterkeren er slått fra, så blir det ikke gnister over kontaktene. Og da kan det godt tenkes det klarer seg uten problemer - de 6 MA-forsterkere jeg har tilgang til har ikke hatt problemer, men vi er forsiktige med den bryteren nå.

    8 ) Mest sannsynlig ikke, men det kan ha kommet noen induktive pulser via utgangstrafoen, så helt utelukkes kan det ikke.


  13. #33
    Newcomer
    Medlem siden
    Nov 2008
    Poster
    31
    Takk & like
    Nevnt
    0 post(er)
    AVtorget feedback
    0
    (0% positive tilbakemeldinger)

    .

    den virker. :-D jeg bliver nød til at bande nu..

    for en i helvede hvor er det fedt at få kvalitets hjælp, den spiller bare uden det mindste problem eller støj eller nogle andre finurligheder, det bare lækker.. skal lige op på tanken og så skal jeg hjem igen og bi-ampe mine infinity kappa 8,2I mk2 som det oprindeligt var ment da jeg købte dem, jeg nåede bare aldrig at høre dem med 2 forstærkere på samme tid..

    så i dag bliver den 1. gang jeg får mine infinity til at køre som ment ;-)

    MV DC mellem stel og katode "8" skal det måles i tændt eller slukket tilstand. ??

    ps Kjell. din hjælp kan ikke refærdigøres, ekseptionelt og enestående. endnu engang tak.

  14. #34
    Intermediate
    Medlem siden
    Apr 2005
    Poster
    2,877
    Takk & like
    Nevnt
    0 post(er)
    AVtorget feedback
    0
    (0% positive tilbakemeldinger)
    Sitat Opprinnelig postet av Rasmus L
    den virker. :-D jeg bliver nød til at bande nu..

    MV DC mellem stel og katode "8" skal det måles i tændt eller slukket tilstand. ??


    Virkelig flott - så vet vi at rele-funksjonen er en svakhet ved MA.

    Du måler mV i tent tilstand etter ca. 10 minutter.


  15. #35
    Newcomer
    Medlem siden
    Nov 2008
    Poster
    31
    Takk & like
    Nevnt
    0 post(er)
    AVtorget feedback
    0
    (0% positive tilbakemeldinger)

    .

    jeps sir, nu er det en realitet at relæserne er svage, og må ikke betjenes i tændt tilstand, eller så skal der skrues helt ned.

    men nu skal jeg lige høre dig, nu virker slæden og den spiller rigtigt godt, men den har ikke så meget power at spille med som den anden MA.

    det lydder som om den måske kun kører med 15W eller deromkring.

    når man skruer op til middel, så spiller den perfekt, men når man giver den lidt mere, så kan man se at den spiller i ubalance på bassen, den trækker bassen indad i sådan en langsom bevægelse, man kan ikke høre det, men det undre mig.. når man skruer op til langt over clippunktet, så lydder det som om musikken forsvinder lidt, den nærmest skruer lidt ned, og skruer man så selv ned på volumen så kommer lyden igen. "

    nr 2 forstærker kan trække de 2 x 12" basser op på en vandring på ca 1 cm.

    men det kan nr 1 ikke. hva kan det skyldes

    for at komme dit svar i forkøbet, så måler jeg lige på begge forstærkere for at se om der skulle være en spændings forskell på de 2. og hvor meget forskellen er.

  16. #36
    Intermediate
    Medlem siden
    Apr 2005
    Poster
    2,877
    Takk & like
    Nevnt
    0 post(er)
    AVtorget feedback
    0
    (0% positive tilbakemeldinger)


    For å kunne avlese biasstrømmen trenger jeg følgende data:
    Hva er katodemotstanden for begge forsterkere ? Du måler motstand med et godt multimeter mellom katode pin 8 og chassis. Husk å slå av power før du måler. Du bør måle ca. 10 ohm. Trenger en relativt nøyaktig verdi her.

    Noe kan tyde på at den svake forsterker kjører med alt for høy bias og derved stresser strømforsyningen og rørene. Men vi må vite katodemotstandene før vi kan si noe sikkert. I begge forsterkere.

    Er begge forsterkere kjøpt på samme tid og fra samme leverandør ? Fikk du den svake forsterker til lavere pris ?
    MA har økt kapasiteten i strømforsyningene den siste tid.

    Du får ellers måle videre .....

    Dine Infinity høyttalere er jo ikke akkurat lett kost for våre rørforsterkere - MA KT88 ville vært bedre i bassen.


  17. #37
    Newcomer
    Medlem siden
    Nov 2008
    Poster
    31
    Takk & like
    Nevnt
    0 post(er)
    AVtorget feedback
    0
    (0% positive tilbakemeldinger)

    .

    bias har jeg ikke målt endnu. :-) men jeg skal nok.

    forstærkerne er ca med 3 måneders forskel.. men det er 2 vidt forskellige modeller, jeg kan tydeligt se at der er andre komponenter monteret.

    jeg ved godt at infinity kappa 8,2 er en meget meget sulten højttaler, derfor har jeg også lavet en aftale med en ven, om at han får xd-se forstærkeren og jeg får hans sony ES forstærker, den har 2 x 180W rms, så den kan nok rive lidt mere i tarmene på infinity højttalerne. jeg har brug for power til min basser, og han vil gerne have rørlyd, han behøver ikke power, han spiller alligevelle aldrig højt, så vi bytter lige over, for med den power xd-se MA levere kan det aldrig komme til at spile ordentligt i biamp kofiguration.

    men MA xd sv500mk3 forstærkeren kan godt trække infinityerne med magt og lydtryk, den har massere af power til at drive dem til voldsomt lydtryk.


    men inden jeg bytte over til en ES, vil jeg være helt sikker på at jeg aflevere en XD-SE der ikke er halv deffekt.

  18. #38
    Intermediate
    Medlem siden
    Apr 2005
    Poster
    2,877
    Takk & like
    Nevnt
    0 post(er)
    AVtorget feedback
    0
    (0% positive tilbakemeldinger)


    Men du har allerede målt bias (som spenning) - kun trenger vi å vite motstanden for å beregne strømmen. Det er en risiko at bias er alt for høy på den ene (svake) MA ut fra tallene dine, så du bør snarest måle motstanden pin 8 til chassis, så er tallene klare. Det klarer du uten å åpne den, bare trekk ut et rør og måle ohm pin 8 til jord.

    Den lavere power kan (delvis) henge sammen med for høy bias, hvis den er alt for høy. Men det er også mulig at den sterkere MA er en nyere modell.


  19. #39
    Newcomer
    Medlem siden
    Nov 2008
    Poster
    31
    Takk & like
    Nevnt
    0 post(er)
    AVtorget feedback
    0
    (0% positive tilbakemeldinger)

    .

    okay ja. jamen målingerne passer, jeg målte efter flere gange.

    modstanden mellem chassic & pin 8 er 22ohm i slukket tilstand..

    men jeg tog op til min kammy, og han fik lov til at lytte til rørforstærkeren, og vi blev enig om at vi skulle bytte nu, men jeg fortalte ham også at den skulle stilles i bias, og det var han med på. men hvis den ikke må trække ret meget strøm imellem der, kan man så ikke sætte en større modstand på , så det passer ?


    nyankommet sony 770ES forstærker. nu kom der smæk på kappaerne, den tager godt fat i de 2 x 12". systemet lyder rigtigt godt i mine øre nu :-)

    ps. russiske OTK nos driver-rør spiller forbansende godt i en MA.

  20. #40
    Intermediate
    Medlem siden
    Apr 2005
    Poster
    2,877
    Takk & like
    Nevnt
    0 post(er)
    AVtorget feedback
    0
    (0% positive tilbakemeldinger)
    Sitat Opprinnelig postet av Rasmus L
    okay ja. jamen målingerne passer, jeg målte efter flere gange.

    modstanden mellem chassic & pin 8 er 22ohm i slukket tilstand..


    Ja med 0,9V der så har du bias 40 mA på den svake forsterkeren - det er OK, men noe på den høye siden. 30 mA hadde kanskje vært perfekt.

    Men det passer ikke på den gode - så kanskje katode-motstanden der er noe annet ? Har du målt på den ?

    0,12V gir bare 6 mA bias (22 ohm) - det er alt for lite - så kanskje det bare er 5 ohm her ? Eller du målte 1,2 V ?


Side 2 av 3 FørsteFørste 1 2 3 SisteSiste

Stikkord for denne tråden

Regler for innlegg

  • Du kan ikke starte nye tråder
  • Du kan ikke svare på innlegg / tråder
  • Du kan ikke laste opp vedlegg
  • Du kan ikke redigere meldingene dine
  •