oppgradere fra 'gammeldags' surround?

Sponsorer:
Takk Takk:  0
Like Like:  0
Viser resultater 1 til 5 av 5
 1. #1
  Newcomer thotved sin avatar
  Medlem siden
  Sep 2004
  Poster
  115
  Takk & like
  Nevnt
  0 post(er)
  AVtorget feedback
  0
  (0% positive tilbakemeldinger)

  oppgradere fra 'gammeldags' surround?

  Har en Grundig receiver som er ganske gammel.. Den har gammeldags prologic surround.. Har 2 stk Infinity alpha 50 framme (2x8" bass,..) og 2 alpha 20 bak. Har ikkje center enda (får ikkje tak i alpha-center)..

  Det eg lurer på:
  - Er det stor forskjell på 'gammeldags' surround basert på stereo og 'ny' digital surround?

  Er er mer enn fornøyd med kraften i receiveren, og synes det er litt irriterende at det ikke er mulig å 'oppgradere' en receiver på samme måte som f.eks. en pc.. Leste en plass om en ny Onkyo sak som er bygd opp av flere 'klosser' som kan byttes/oppgraderes etterhvert, men husker ikke hvor jeg så dette.. Noen som vet hva jeg mener?
  Tilslutt lurer eg altså på:
  - Finnes det en hjemmekinoforsterker som er framtidsrettet?

 2. #2
  Intermediate eyvind sin avatar
  Medlem siden
  Nov 2004
  Sted
  Kongens by
  Poster
  1,271
  Takk & like
  Nevnt
  0 post(er)
  AVtorget feedback
  0
  (0% positive tilbakemeldinger)
  En surroundprosessor kan være et alternativ, da kan du brukr recieveren du har som effektforsterker.
  Marrantz AV7005|Linn C5100|Oppo93|Dynaudio Contour 1.4s|Dynaudio Focus Center|MA Silver RXFX|SVS PC12|Optoma HD33|Projecta 86"

 3. #3
  Intermediate Rikky sin avatar
  Medlem siden
  Dec 2002
  Poster
  2,103
  Takk & like
  Nevnt
  0 post(er)
  AVtorget feedback
  0
  (0% positive tilbakemeldinger)
  Og ja, det er mye forskjell fra Pro Logic til "nymotens" surround.

 4. #4
  Active Ulven sin avatar
  Medlem siden
  Apr 2004
  Poster
  359
  Takk & like
  Nevnt
  0 post(er)
  AVtorget feedback
  0
  (0% positive tilbakemeldinger)
  DOLBY SURROUND :
  Teknikken bak Dolby Surround - lyden er at man koder inn 4 lydkanaler inn på de 2 vanlige stereosignalene.

  Skal man da få gjengitt flerkanals - lyden må man ha en Dolby Pro Logic prosessor, som dekoder lyden igjen til 4 kanaler. I Dolby Pro Logic systemet fordeles lyden slik:

  Til senterhøyttaleren går stemmer, og det som foregår midt i bildet. Til høyre og venstre frontkanal går lyden til det som foregår på siden av bildet, og bassen, og til bak - høyttaleren går en mono kanal for gjengivelse av omgivelses - lyd, og lydeffekter. Frekvensgangen til bak - kanalene er i tillegg noe begrenset. Frekvensgangen er fra ca 150Hz til 7-8000 kHz.

  DOLBY DIGITAL :
  Fem av de seks kanalene gjengir hele det hørbare frekvensområdet: venstre front, senter, høyre front, venstre surround og høyre surround. Den sjette er en lavfrekvent effektkanal som gjengir et begrenset frekvensområde (20- 120 Hz) og brukes til å gjengi basseffekter med et høyt lydtrykk.

  Disse kanalene blir vanligvis referert til som 5.1 surround lyd. En av fordelene med 5.1 surround lyd er blant annet at det gjør det mulig å la en lyd komme fra hvilken som helst retning i den sirkelen som omgir lytteren. I tillegg er det i større grad mulig å skape overbevisende og troverdige miljølyder rundt lytteren. Dette er på grunn av at den begrensede surroundkanalen som brukes i Dolby Pro Logic er byttet ut med 2 fullfrekvenskanaler som gjengir hele det hørbare området. Og ved hjelp av den lavfrekvente basseffektkanalen får man gjengitt de kraftigste dypbasslydene uten forvrengning og påvirkning av de andre kanalene
  For å få plass til all lydinformasjonen til de seks kanalene, tok Dolby i bruk datareduksjonsteknikk for å redusere informasjonsmengden til lydsignalene. I Dolby Digital systemet brukes en datareduksjonsteknikk som Dolby kaller AC-3. Denne teknikken er spesielt tilpasset flerkanalslyd. Signalinformasjonen til Dolby Digital er en digital datastrøm, og det setter store krav til lagringsmediet som kan overføre slik informasjon. DVD plater og LaserDisc-plater i NTSC - systemet, er de eneste formatene hvor man får Dolby Digital foreløpig. Dolby Digital vil også bli tilgjengelig via satellitt. Kvaliteten på Dolby Digital lyden er i teorien ikke like bra som på CD. Dette kommer av reduksjonsteknikken

  Det er kun DVD plater som er merket 5.1 i tillegg til Dolby Digital, som gir skikkelig Dolby Digital AC-3 lyd i 6 kanaler.

  DTS :
  DTS er det nyeste, og regnes av mange som det beste digitale flerkanals lydsystemet som finnes på markedet i dag. (DTS står for Digital Theatre System).

  DTS Digital Surround er et system som leverer seks kanaler (5.1) eller 7 kanaler (6.1 Discrete) med master- kvalitet, 20 bits audio. Dette vil si teoretisk bedre lyd enn vanlig PCM - lyd som er på CD.

  Som Dolby Digital, så bruker DTS en algoritme for å redusere den digitale lydinformasjonen, uten at det skal være hørbart. Mens Dolby Digital reduserer datastrømmen kraftig ned til 384kb/ eller 448kb/s som brukes på DVD filmer, så er datastrømmen til lydsporet på DTS DVD plater på 1536kb/s eller 768 kb/s. Dette skal teoretisk føre til en bedre lydgjengivelse siden mindre informasjon er fjernet. Men siden de fleste Dolby Digital utgivelser har 448 kb/s og de fleste DTS utgivelser har 768 kb/s så blir ofte forskjellen mellom de to systemene veldig små.

  På grunn av den store datamengden DTS behøver, er mange av disse DVD utgivelsene stort sett uten ekstra stoff. Foreløpig er det kommet ca 100 DVD utgivelser med DTS lyd. Det er også en god del filmer som kommer både med DTS og Dolby Digital lyd.

  Utstyret som trenges for å gjengi DTS surround - lyd er et diskret 5.1 audio - system. Som Dolby Digital trenger man seks kanaler med høyttalere; venstre front, senter, høyre front, venstre surround, høyre surround og subwoofer (.1 kanalen). I tillegg trenger man en DTS - prosessor og forsterkere for alle kanalene.

  Det finnes også nyere versjoner av DTS og det er DTS-ES 6.1 Matrix Surround og DTS-ES 6.1 Discrete Surround. DTS 6.1 Matrix har kodet inn en senterkanal for bakkanalene i de to diskrete surround kanalene, mens DTS 6.1 har en egen diskret senterkanal for surround kanalene. Disse to standardene er bakoverkompatible til vanlig DTS 5.1. Terminator 2: Ultimate Edition er innkodet med DTS-ES 6.1 Discrete. For å kunne gjengi 6.1 lyd må man ha en egen senterhøyttaler bak og en forsterker for denne kanalen.

  Håper dette hjalp litt :wink:

 5. #5
  Expert Pogwaq sin avatar
  Medlem siden
  Oct 2003
  Poster
  5,452
  Takk & like
  Nevnt
  0 post(er)
  AVtorget feedback
  0
  (0% positive tilbakemeldinger)
  Det mest fremtidsrettede er vel en ren analog flerkanalsforsterker. Vet at Thule og Arcam har slike iallefall.

Stikkord for denne tråden

Regler for innlegg

 • Du kan ikke starte nye tråder
 • Du kan ikke svare på innlegg / tråder
 • Du kan ikke laste opp vedlegg
 • Du kan ikke redigere meldingene dine
 •