Pioneer lanserer nye receivere med HDMI 1.4, som blant annet støtter 3D-overføring. VSX-920 er den rimeligste av de mest spennende.

3D er den nye hypen i hjemmekinomarkedet. Om det blir det nye store gjenstår å se, men at det er ytterst involverende og underholdende er det ingen tvil om! Det krever at du har både en 3D-kapabel Blu-ray-spiller og en 3D-tv. Men det stopper ikke der. For den helt store lydopplevelsen fra 3D-kilder trenger du dessuten en surroundreceiver som kan sende 3D-signalet gjennom. Med en eldre receiver er det mulig å koble spilleren med HDMI-kabelen rett i tv-en, og om spilleren er utstyrt med to HDMI-utganger, kan du koble en annen kabel mellom spilleren og receiveren og dermed få fullt utbytte av det høyoppløste lydsporet. Hvis ikke, er du låst til å enten bruke analoge lydkabler mellom spiller og receiver, eller i verste fall en optisk eller koaksial digitalkabel – som da ikke vil gi deg HD-lyd. En eldre receiver vil nemlig ikke kunne sende 3D-bilder igjennom, og dermed sitter du igjen med en todimensjonal opplevelse selv om du har en 3D-film i skuffen.

Pioneers nye receiverlinje som lanseres til sommeren har HDMI 1.4 og er dermed kompatibel med 3D-bilder. I tillegg har den nye signalstandarden en såkalt lydreturkanal (Audio Return Channel). Denne gjør at du får tv-lyden gjennom hjemmekinoanlegget uten å måtte koble til ekstra kabler. Svitsj til ”TV” på receiverens fjernkontroll, og HDMI-tilkoblingen reverseres til å sende lyd fra tv-en til receiveren. Kjekt!

Blant Pioneers nye receivere er VSX-920 den rimeligste av de spennende produktene. Denne har HDMI 1.4, men også mye mer. For det første har den jitterreduksjon på HDMI-inngangen for en mer forvrengningsfri overføring av digitalsignalet. For det andre har den såkalt ”virtual height speaker”. Dette innebærer at systemet simulerer to ekstra høyttalere montert i høyden, selv om du bare har koblet til fem høyttalere plassert i ørehøyde. Altså, det høres ut som om det er to høyttalere i taket, selv om de ikke finnes. Vi har vært og hørt på en produktlansering, og det fungerer faktisk overraskende bra. Demoen var med ”Terminator: Salvation”, og resultatet er en mer sammenhengende opplevelse enn når ”virtual height” ikke er aktivert.

Receiveren, som er oppgitt til 7 x 80 watt, har også en funksjon som forbedrer lyden fra trådløs blåtann-lyd fra mobiltelefonen. For receiveren kan faktisk motta og dekode lyd via blåtann. En underlegen overføringsprotokoll med dårlig lyd, som receiveren altså forsøker å fikse.

Men noe av det kuleste, som gjør receiveren til det rene leketøyet, er at det finnes en fjernkontrollapplikasjon for iPhone som kan lastes ned gratis. Et grafisk brukergrensesnitt gjør det lett å styre receiveren, og lydnivået mellom kanalene kan stilles ved å bare tilte mobilen frem og tilbake, og fra side til side. Tøft!

Vi gleder oss til å få VSX-920 til test når den lanseres til sommeren!

Pris: 5190 kr
Pioneer Norge - Plasma TV, LCD TV, Bilstereo, Surround, Hjemmekino, DVD og DJ ustyr
3D-klare surroundreceivere fra Pioneer - Lyd og Bilde