Da var vi kommet til selve åpningen av IFA. Helt utrolig hvor stor forskjell det er fra dagen i forkant til åpning, det er MYE som skjer natt til fredag! Vi gledet oss selvsagt spesielt til denne dagen, der høstens lineup av projektorer endelig skulle besiktiges. Av de nye, spennende modellene var det egentlig bare Sony og VW80 som glimret med sitt fravær. Det var jo selvsagt litt synd, men VW200 er jo selvsagt også en svært så spennende projektor. Heller ikke Panasonics nye AE3000 ble vist frem på messa, og den anledningen synes jeg jo egentlig de burde benyttet seg av når de først kommer med en såpass spennende ny modell med både høy kontrast, godt lysutbytte og svært god støtte for 2.35:1 (minnefunksjon for zoom og fokus!)...

JVC HD750


Reportasje: IFA 2008 dag 3-dsc_0005-jpg
Reportasje: IFA 2008 dag 3-dsc_0006-jpg
Reportasje: IFA 2008 dag 3-dsc_0003-jpg
Reportasje: IFA 2008 dag 3-dsc_0009-jpg

Vi hadde avtalt å møte en representant fra JVC, Jan Willy, som første punkt på agendaen. Spenningen var til å ta og føle på - er det mulig å faktisk overgå HD-100 allerede ett år etter med tilstrekkelig margin? Min vurdering er uten tvil JA!

HD750 leveres med CMS fargemanagement kan en nå endelig begynne å nærme seg en perfekt gråskalakalibrering, noe entusiastene har forespurt i lang tid. Videre har projektoren fått oppgradert optikk, og skarpheten var helt fantastisk. Det var også veldig god konvergens på enheten vi så på, men det kan jo selvsagt også være tilfeldig.

Det som kanskje imponerte meg mest, var uniformiteten i sorte scener. De lyse hjørnene som HD-1, 100 og samtlige SXRD-projektorer skilter med var ikke å spore. På en projektor der sortnivået er noe av det mest vesentlige aspektet er faktisk dette et svært viktig poeng. Her skiller JVC seg fra de øvrige med god margin, men Sonys kommende VW80 kan selvsagt ha samme egenskaper. Dette må jo understrekes at på langt nær er noe stort problem på HD-1, 100 og SXRD-projektorene, og maskerer du inn et 2.35:1-bilde vil jo uansett problemet være en saga blott med mindre du kjører anamorfisk linse da...

Videre var panoreringskvaliteten utrolig god. I motsetning til VW200 benytter JVC en litt mindre progressiv frameprosessering, mer tradisjonell som sådan. Jeg synes VW200ens overdrevne prosessering gir et "Philips"-inntrykk av bildet til tider, der en mister noe av filmens realisme. Nå kan sikkert denne funksjonen skrus av på Sonyen, bare så det er sagt. Uansett var JVC helt klart forbedret på dette området sett opp mot HD-100, som for øvrig også var knallgod, der detaljene ble bevart til minste detalj i panoreringssekvensene, selv om filmen bevarte sitt originale preg slik vi jo gjerne ønsker det. Det trenger ikke nødvendigvis å hakke i 24fps, men blir det unaturlige bevegelser som følge av overdreven prosessering er det etter mitt syn langt verre enn litt manglende oppdatering i spesielt raskt bevegende scener.

HD750 var påmontert en Schneider anamorfisk linse som ble kjørt opp under presentasjonen. De justerte ikke fokus etter denne ble aktivert, så det er vanskelig å si hvor mye skarpheten ble redusert, men uten justering av fokus var det en del... En løsning med en maskert 2.35:1 uten bruk av linse har med andre ord sine helt klare fordeler, selv om selvsagt i utgangspunktet bruk av linse gir både mer lys og høyere oppløsning. 2.35:1 er uansett fremtiden, det er det ingen tvil om, og det var en skjønn fornøyelse å se klipp i dette formatet fra denne projektoren - her snakker vi en ekte kinoløsning som sikkert kunne lurt mang en titter om den ble kjørt opp på din lokale kino!

Veil. pris vil ligge på 34.999.- for HD350 og 49.999.- for HD750. Dette gjør modellene svært så spennende begge to, for HD350 har jo, til tross for halve kontrasten og manglende CMS, markedets "nest beste" statiske kontrast og deler HD750s øvrige parametere rundt optikk og prosessering.
Epson TW5000


Reportasje: IFA 2008 dag 3-dsc_0153-jpg
Reportasje: IFA 2008 dag 3-dsc_0146-jpg
Reportasje: IFA 2008 dag 3-dsc_0209-jpg

Vi var først innom Mitsubishis HC7000 presentasjon, men ettersom projektoren enten var defekt eller utrolig dårlig satt opp er det liten vits å kommentere dette noe utover at bildet var elendig slik det stod på messa. Dumt at ikke skikkelige representanter for Mitsubishi bruker tid på slikt, for selv om JVCs presentasjon heller ikke var "High-End" var det i det minste kalibrert og satt opp skikkelig.

Vel, over til TW5000 som mange sikkert er spent på!

Mitt førsteinntrykk, og jeg har sett en del på dagens toppmodell, TW2000, var at forskjellen til dagens modell ikke var spesielt nevneverdig. Jeg trodde det var en D8-chip i projektoren der jeg stod, men fant jo senere ut at det er samme chip som i TW2000 fremdeles og da falt plutselig brikkene på plass...

Dette er med andre ord en tweaket TW2000, der irisen er forbedret, prosesseringen bedre (120Hz ble nevnt, som jo egentlig er helt irrelevant, poenget er vel uansett at prosesseringen er styrket) og ikke minst støynivået redusert med flere hakk, fra 26dB ned til 22.

Det vi ble servert var absolutt minneverdig, men også her var det vanskelig å bedømme kvaliteten skikkelig da det slapp inn en del lys fra forhenget. Merkelig at disse produsentene ikke forstår at projektorene trenger bekmørke rom for å imponere som de skal?

Uansett; inntrykket er som nevnt mye av det samme som TW2000 allerede har avgitt; flott fargegjengivelse, god panoreringskvalitet og generelt imponerende bilder. Mellommørke bilder fungerer fremdeles ikke spesielt godt, som selvsagt skyldes begrenset ANSI-kontrast. Her når ikke TW5000 HD750 opp til anklene en gang, vi snakker to forskjellige planeter. Når det er sagt koster tross alt JVCen dobbelt så mye som Epson, og til prisen er Epson en av markedets mest hete kandidater i høstens kappløp!

Selv om Mitsubishi var litt uheldige med presentasjonen denne gangen er i det minste projektoren griselekker, og vi serverer derfor noen bilder;

Reportasje: IFA 2008 dag 3-dsc_0095-jpg
Reportasje: IFA 2008 dag 3-dsc_0103-jpg
Reportasje: IFA 2008 dag 3-dsc_0105-jpg


SXRD fra LG!


Reportasje: IFA 2008 dag 3-dsc_0173-jpg
Reportasje: IFA 2008 dag 3-dsc_0174-jpg

Spennende at SXRD får flere aktører, teknologien er jo definitivt noe av det beste som er der ute. LGs AF-115JS leveres oppgis til 30.000:1 og ISF klargjort. ISF klargjøringen hadde de utvilsomt ikke benyttet seg av på messen, og oppsettet leverte et mildt sagt elendig inntrykk... Ser at LG har hyret Mark Levinson til å kalibrere lyden, de bør nok vurdere å hyre en dertil egnet bildemann i tillegg, for med en slik presentasjon blir det jo svært så vanskelig å vite hva LG faktisk kan klare å prestere innen Hi-End projeksjon. Modellen er i det minste i utgangspunktet veldig spennende, spesielt da hvis prispunktet blir lavt, men det gjenstår å se om LG har klart å implementere Sonys teknologi tilstrekkelig godt i dette produktet. Støynivå var heller ikke anført.

Konklusjonen fra projektorrunden må vel være at oppsett og kalibrering er noe produsentene må bli langt bedre på, hvis ikke kan de egentlig bare spare seg å vise frem produktene, samt at de helt store revolusjonene ikke var å spore. Vil vel heller si at årets utvalg fremstår som en evolusjon fremfor en revolusjon, og at vi nok må vente til neste år før de helt store tingene dukker opp i kjølvannet av neste generasjons D-ILA og LCD. Samtidig har vi jo ikke sett hva Sony har å dra opp fra hatten mht VW80, kan jo tenkes at de kommer opp med noe revolusjonerende allikevel (for det har de gjort før!). Time will show!

Nye Onkyo-receivere


Reportasje: IFA 2008 dag 3-dsc_0236-jpg
Reportasje: IFA 2008 dag 3-dsc_0228-jpg
Reportasje: IFA 2008 dag 3-dsc_0227-jpg
Reportasje: IFA 2008 dag 3-dsc_0229-jpg
Reportasje: IFA 2008 dag 3-dsc_0231-jpg

Onkyo har som kjent en rekke spennende receivere på trappene, bl.a. synes vi spesielt at TX-SR876 og selvsagt 906 var spesielt spennende. SR876 har to HDMI-utganger samt HQV-prosessering, mens 906en i tillegg har diskrete strømforsyninger og vil derfor trolig låte enda hakket bedre.

Spørsmålet er jo selvsagt, som diskusjonen i Onkyo-tråden debatteres varmt rundt, om den nye serien bygger på like god forsterkerkraft som forrige generasjon. Det kan se ut som 806, og da også muligens 876 har fått en redusert kraftreserve, noe lavere vekt indikerer. Dette får en imidlertid vurdere når produktet først er testet skulle en tro, lavere vekt må jo ikke innebære at produktet er svakere, det skjer jo visse ting innen forsterkerverden også, selv om det jo ikke ser ut til at de har gått over til en digital plattform.

De viste for øvrig også en 886-modell med balanserte utganger (siste bilde øverst), men ellers tilsynelatende lik 876...


4K-projektor og TV fra JVC


Reportasje: IFA 2008 dag 3-dsc_0016-jpg

Utviklingen stopper jo ikke på Full-HD, og vi ble servert 4K hos JVC både fra projektor og TV. På disse demoene var også kilden tatt opp i 4K, og kvaliteten var helt fantastisk. Spesielt imponerede var selvsagt projektoren, og også er en D-ILA-basert løsning rettet mot proffmarkedet og småkinoer. Dybden og detaljeringen er selvsagt helt på en annen planet, en føler virkelig at en befinner seg der filmen tar en med! Spørsmålet er imidlertid når dette faktisk vil være et poeng å utstyre hjemmekinoen med, og det vil nok ta en stund før det er. I første omgang tror jeg nok økning i båndbredde på dagens Full-HD kildemateriale er det som tar oss nærmere nirvana enn en høyere oppløst projektor eller TV.


LED, LED og atter LED fra Samsung!


Reportasje: IFA 2008 dag 3-dsc_0194-jpg
Reportasje: IFA 2008 dag 3-dsc_0191-jpg
Reportasje: IFA 2008 dag 3-dsc_0202-jpg
Reportasje: IFA 2008 dag 3-dsc_0200-jpg
Reportasje: IFA 2008 dag 3-dsc_0201-jpg

Det er ingen tvil om at Samsung satser fullt ut på LED i tiden fremover, og skal vi tro ryktene er det nok heller ikke lenge til en ser TVer i både 40, 46, 52 og kanskje til og med 55" med LED på markedet. LED er jo utrolig spennende, spesielt nå som de tilsynelatende har løst en del av den tidligere problematikken som for få dioder resulterte i. Det er helt avgjørende at det er tilstrekkelig med dioder, slik at selv små lyse objekter i mørke scener gis den riktige intensitet uten en omkringliggende ring av lys som følge av en alt for stor bakenforliggende LED.

Samsung leverer LED på både 7, 8. og 9. generasjons LCD-TVene sine, der 8. generasjons TVen er superslim, 9. generasjons har 200Hz (men er ikke slim). 7. og 8. generasjon benytter "vanlig" 100Hz.


BD-P2500 Blu-ray fra Samsung med HQV og profile 2.0!


Reportasje: IFA 2008 dag 3-dsc_0207-jpg

Selv om BD-P1500 så absolutt er en god spiller, skader på ingen måte HQV-prosessering, da dette reduserer støy i enda større grad enn hva andre chipper som oftest klarer å ordne. Spilleren har også Profile 2.0, så det blir svært så spennende å se hvilken pris denne karen legger seg på!