Dette er ment som en teknisk tråd til http://avforum.no/forum/av-showcase-...om-elsker.html

Amatørfilmen ”Den som elsker” er en amatørfilm spilt inn av Stress entertainments på Sørlandet, hvor det aller meste ble filmet i 2010. Flere ganger under innspillingsperioden var vi sikre på at dette var noe vi aldri kom til å bli ferdig med, da tiden rett og slett ikke strakk til og prosjektet var for stort. Dette preger også deler av arbeidet (les: hurtige løsninger som går ut over kvaliteten). Det er ikke uten grunn vi kaller oss ”Stress entertainments”.

Vedlegg 76725

Hele filmen ble filmet med et Canon XH-A1 HDV-kamera. Vi var også så heldige at vi kjente en annen entusiast med samme kamera, slik at vi til tider hadde to slike kamera tilgjengelig. Denne entusiasten kjente igjen en tredje entusiast, noe som førte til at tre stykk XH-A1 ble samlet. XH-A1-trioen var dessverre samlet kun én gang. Dette krevde naturligvis nøye samkjøring mtp. innstillingene på kameraene.

Vedlegg 76729

Oppløsningen til råmaterialet er 1440 x 1080 (non-square pixels), men sluttproduktet vil selvfølgelig bli i vanlig ”full HD”. Frameraten er 25F – noe som betyr at Canon henter ut 25P fra en 50i-stream som XH-A1 filmer i. Hvilken metode som blir brukt til å gjøre dette er uvisst, men det fungerer i hvertfall glimrende.

Vedlegg 76728

På lydsiden brukte vi en Røde Videomic til absolutt alt. Denne ble kjøpt inn til forgje produksjon, før XH-A1 ble anskaffet, så vi satset på at den ville holde ”en runde til”. Her gikk vi egentlig glipp av en stor mulighet til forbedring på lydsiden, da XH-A1 har hele to XLR-innganger. En XLR-mikrofon er jo å foretrekke i alle tilfeller, hvis man ser på den markante støyreduksjonen man får med en slik mikrofon. Men hvis man ikke har budsjett, så utgår slike innkjøp rimelig kjapt.
Røde Videomic ble koblet til en fem meter lang mini-jack-kabel som gikk inn i kamera. Utrolig nok holdt støynivået seg meget lavt med denne løsningen, selv om vi unntaksvis opplevde problemer (feks. strømførende ledninger i umiddelbar nærhet av kabelen). Selve mikrofonen ble montert på en egen boom, type modifisert båtshake fra Biltema.

Bilde av lydmannen vår:
Vedlegg 76727

Av belysning ble det brukt et minilight-kit fra Elinchrom. Dette ble godt brukt der vi åpenbart trengte mer lys, men jeg ser nå at vi skulle vært enda flinkere til å bruke lysene. Man trenger ofte utrolig mye mer lys enn man tror, selv om det i utgangspunktet er en veldig mørk scene som skal filmes. Å rigge opp lysene tar litt tid og det er derfor fort gjort å droppe, slik at du rekker å bli ferdig med klippet før en eller annen gjøk må dra på jobb, ferie eller familiebursdag.