Buet lerret

Sponsorer:
Takk Takk:  0
Like Like:  0
Viser resultater 1 til 3 av 3

Tråd: Buet lerret

 1. #1
  Newcomer
  Medlem siden
  Oct 2010
  Poster
  235
  Takk & like
  Nevnt
  0 post(er)
  AVtorget feedback
  0
  (0% positive tilbakemeldinger)

  Buet lerret

  Jeg går med planer om å bygge ny frontvegg i hjemmekinoen. Denne ønsker jeg å lage buet og felle inn et lydtransparent lerret som kan skjule frontrekken og subbene.

  Da jeg testet buet lerret forrige gang, klarte jeg imidlertid ikke å få geometrien korrekt. Allikevel ser jeg jo at mange har slike buede lerret og lurer på hva som kreves for å få dette korrekt. Er åpen for ny projektor dersom man må ha spesielle modeller som er tilpasset dette.

 2. #2
  Moderator ask4me2 sin avatar
  Medlem siden
  Aug 2004
  Poster
  5,145
  Takk & like
  Nevnt
  5 post(er)
  AVtorget feedback
  0
  (0% positive tilbakemeldinger)
  Skal man ha en projektor som vil kunne støtte en slik bildegeometri feil som et buet lerret i utgangspunktet vil få, må man over til CRT projektor. Der benyttes ikke en fast kvadratisk pixel oppbygd brikke til å tegne opp bildet, men kan sette opp litt pute formet bildet på fosfor flatene som motvirker tønneformet i bildet på et buet lerret.... Når det gjelder dagens typiske hjemmekino lampebaserte projektorer som bruker 1-3 kvadratisk oppbyggde bildebrikker, så har man 2 hoved valg.

  1. Setter opp bildet på lerretet til å vises litt større enn lerret flaten slik at det tønneformede bildet blir begrenset, "beskjært" av den sorte lysabsorberende lerretsmaskeringen. Det fungerer ikke så bra når man viser film med 2.35:1 i bredde : høyde forhold på et 16:9 lerret, men fungerer greit på 16:9 materiale på et buet 16:9 maskert lerret og 2.35:1 materiale på et buet 2,35:1 maskert lerret. (eventuelt ut-zoomet 16:9 bilde som er tilpasset høyden til 2.35:1 lerret men med sorte felt på begge sider av bildet.) Buede 16:9 lerret er litt svakere buet enn typiske 2.35:1 lerret, og det er egentlig litt rart at man har valget med buede 16:9 lerret ettersom man ikke har noen gode tilpassede hjemmekino projektorer i dag som kompenserer for fortegningen dette gir direkte.

  2. Man sender bildet fra projektoren gjennom en Anamorfisk linse som optisk presser sammen projektorens 16:9 brikke format til 2,35:1 og bruker vertikal strekk i en bildeprosessor eksternt eller internt i projektoren for å utnytte hele 16:9 bildebrikken til å vise 2.35:1 kildemateriale på et buet 2:35:1 lerret. Anamorpiske linser har en puteformet fortegning av bildet, og passer derfor som hånd i hanske sammen med buede lerret som gir en tilsvarende tønneformet fortegning som kansellerer ut forskjellen.
  Uten kontrast, får man ikke med seg alle detaljene.

 3. #3
  Newcomer
  Medlem siden
  Oct 2010
  Poster
  235
  Takk & like
  Nevnt
  0 post(er)
  AVtorget feedback
  0
  (0% positive tilbakemeldinger)
  Takker for veldig bra svar. Da legger jeg denne planen på hyllen.

Stikkord for denne tråden

Regler for innlegg

 • Du kan ikke starte nye tråder
 • Du kan ikke svare på innlegg / tråder
 • Du kan ikke laste opp vedlegg
 • Du kan ikke redigere meldingene dine
 •