Signalkabel og 230 V strøm

Sponsorer:
Takk Takk:  0
Like Like:  0
Viser resultater 1 til 2 av 2
 1. #1
  Newcomer
  Medlem siden
  Apr 2004
  Poster
  4
  Takk & like
  Nevnt
  0 post(er)
  AVtorget feedback
  0
  (0% positive tilbakemeldinger)

  Signalkabel og 230 V strøm

  Hei !

  Kan det forstyrre signalkabler(Lyd og bilde) ved å legge disse nærme 230 v Strømledning ?

 2. #2
  Moderator roffe sin avatar
  Medlem siden
  Apr 2003
  Poster
  9,330
  Takk & like
  Nevnt
  0 post(er)
  AVtorget feedback
  0
  (0% positive tilbakemeldinger)
  Velkommen i forumet, mulder! Si fra hvis du finner noe overnaturlig her...

  Kort svar: Ja.

  Langt svar:
  Dette er i praksis ikke noe problem med skikkelig skjermede signalkabler. Noen sverger i tillegg til skjermede nettkabler også. For bildesignalene er det neppe noe stort problem siden frekvensene som overføres er såpass høye. Men audio-kablene har et frekvensområde som dekker frekvensen på vekselstrømmen (50Hz) og vil kunne påvirkes.

  Grunnleggende produserer jo alle strømførende ledere elektromagnetiske felter som vil kunne gi støy i større eller mindre grad. Derfor er det viktig å kvitte seg med skolisse-signalkablene som gjerne følger med når man kjøper komponenter. Skaff skikkelig skjermet kabel for signalkabling, så går det nok bra.

  Det kan også støye fra 230V-ledninger over i høyttalerkabler også... Det er etter min mening en av grunnene til at noen hører forbedring i lyden når de bytter til skjermede nettkabler. Det gjelder spesielt der man har signal/høyttalerkabler som er uskjermet eller uten en topografi som minsker innstrålt støy (f.eks. tvinning eller fletting). Svært mange høyttalerkabler (også en del dyre) lider under en topografi som gjør dem følsomme for innstrålt støy. Dette blir spesielt hørbart i avslørende systemer (typisk high end).

  Som du skjønner så er kablene i anlegget en helhet, idet de kan påvirke hverandre gjennom strømfelter. Ofte er det vanskelig å vite om bytte av en kabel gir en hørbar/synlig forbedring. Derfor er det viktig (spesielt ved investering i dyre kabler) å få prøvehørt kablene i eget anlegg før man betaler dyre penger. Det er ikke alltid en dyr kabel gir en hørbar forbedring.

Stikkord for denne tråden

Regler for innlegg

 • Du kan ikke starte nye tråder
 • Du kan ikke svare på innlegg / tråder
 • Du kan ikke laste opp vedlegg
 • Du kan ikke redigere meldingene dine
 •