Hentet fra følgende tråd av kenti:

Var å hørte på Helicon 400W og 703 i en hifi forretning i dag jeg.
Kan jo si litt om hvordan jeg syntes det var, siden jeg ikke får sove nå allikevel og skal opp kl. 0630 i morgen(eller etterpå blir det vel ).

FORORD
Først og fremst før jeg kommer til testen. Ekspeditøren hos hifi forretningen (som forøvrig var veldig hyggelig og hjelpsom) trodde ikke Helicon 400 var å fa tak i lenger. Kun arvtakeren 400W, som vi alle vet koster like mye som et Vincent SP331 effekttrinn mer enn den "vanlige" Helicon 400. Dvs. ca 7000 kr mer for de som ikke var helt klar over det
Den eneste forskjellen i følge "guiden" min var at frontbaffelen på 400W var i heltre, hvilket 400 sin ikke var, men en plastvariant alá B&W sin 600 serie.
Lydmessig syntes han heller det ikke var noe forskjell på de to. Prisforskjellen kunne hvertfall ikke forsvares! Så det er tydeligvis bare av kosmetiske grunner at den er i heltre, frontbaffelen altså.

Vel, det var det jeg fikk av "input" før jeg begynte lytteferden. Men før jeg går over til lyden vil jeg si noe om hvordan de to høyttalerene så ut. Det er jo faktisk "førsteinntrykket" av høyttaleren om sant skal sies.

UTSEENDET
Først på menyen sto B&Ws 700-serie flaggskip. Det jeg tidligere hadde sett av bilder av 703 på internett og i blader hadde vært veldig positivt. De så for all del ikke fæle ut i virkeligheten, men hadde egentlig forventet med litt mer "high-end" feeling av en høyttaler til 23 høvdinger. Legges til må det at utførelsen på 703 jeg var i kontakt med var i lønn, lyst som bare det med andre ord. Byggekvaliteten virket helt ok, hvilket bare skulle mangle så klart til den prisen.

Når jeg senere dro meg bort dit Helicon 400W sto ble jeg veldig overrasket. Trodde først det var Euphonia eller 800" eller noe pga. finishen. Den så utrolig rå ut i virkeligheten for å si det mildt. Finishen var mørk (kan det ha vært kirsebær? Hvis ikke, var det Wood Rosewood i allefall ). Overflaten var et tykt lag med den blankeste lakken Dali har fått tak i tror jeg. Utrolig pent. Denne høyttaleren fikk jeg en skikklig "high-end" følelse av. Formen på 400W var også meget pen, i det den buet svakt av mot bakenden sin.

Etter finish å dømme er det 1-0 til Dali helt klart

LYDEN
Nå får jeg vel gå over til lyttingen, som jo faktisk er det viktigste, før dere sovneer helt her.

Cdene jeg testet med var: Michael Jackson - Dangerous, Celine Dion - The colour of my love, Rammstein - Mutter, Within Temptation - Mother Earth och Tunnel Trance Force vol.2 - CD 2.
Dette er et knippe med musikk i forskjellige sjangre som jeg kjenner godt til. Mange av sangene er krevende, som jo er helt perfekt når en skal ut å teste high-end høyttalere som dette.

Først ut var 703. Disse ble først satt opp på Arcam A90 og Arcam CD72. Ikke noe dårlig system i det hele tatt, men jeg mistenkte at A90 nok ville få litt pusteproblemer når den skulle "ta seg vann over hodet" og vise hva 703 går god for.
Allerede da hadde jeg planlagt å be om å få høre de på en annen forsterker, men tenkte at jeg like så godt kunne ta en runde på Arcam oppsettet. Det var tross alt i samme liga som min Arcam AVR 200 i to kanaler.

Lyden i 703
Diskanten og mellomtonen låt unektelig bra. Diskanten var mye mer rolig og behagelig å høre på i forhold til mine 603 S2, samtidig som den var veldig detaljert og luftig. Jeg vil ikke si at den er skrikende, som noen andre mener at den er. Dette kommer så klart ann på hva en er vandt med, og hva en personlig liker. Jeg er jo vandt med B&W sine diskanter, det kan jo også ha noe med saken å gjøre.

Mellontonen er er kapittel for seg selv. I denne prisklassen vil jeg nesten tørre å påstå at ingen kan slå FST-elementet til B&W. Stemmer låt utrolig naturlig og detaljert. En helt annen klasse enn mine 603er, heller ikke uventet. Dere som har hørt den, vet hva jeg snakker om.

Så var det bassen da. Den var hurtig, kontrollert og fin, selv på A90n. Veldig detaljert var den og. Man trengte ikke å "høre etter" for å høre forskjellene i bassgangene, som man kan ha en tendens til å gjøre på systemer som er mindre bra. Ihverfall for mitt vedkommende. Men veldig dyp var den ikke, heller ikke veldig "aggressiv". Jeg hadde i bakhodet at de ble drevet at A90n, så tok ikke dette så veldig tungt foreløpig.

Bad så om å få bytte forsterker, da jeg mente at A90n var i minste laget for 703ene. Så da måtte den hyggelige ekspeditøren ta med de 30kg tunge kassene på en aldri så liten vandretur Han påpekte vekten deres underveis også, hehe.

Etter en kort stund var de koblet på på DENON AVC-A1SR och Denon DVD A-11. Hadde egentlig håpet på en enda bedre forsterker, men ville ikke stresse han alt for mye med å bære Heliconene etterpå, som allerede sto ved Denon oppsettet. Heliconene er en et par kilo tyngre, og så enda mer uhåndterlige ut, så det så...

Startet også her med å høre på 703 i håp om litt bedre bass. Diskanten og mellomtonen syntes jeg låt ganske likt som med Arcam oppsettet, så her var det ikke store forandringen å spore.
Det var som jeg forventet i bassområdet at forskjellene viste seg. I allefall litt. For ja, bassen ble mer fremhevet og fikk et bedre driv og attak med Denonen og dens krefter. Men likevel, jeg savnet fortsatt skikkelig "bånn" i 703. Jeg har før lest av andre som har hørt de at de ikke spiller så veldig dypt som de kanskje burde ha gjort, og det fikk jeg bevis på her. Man kan si det slik at inntrykket var det samme som med Arcam oppsettet, men med noe mer pondus i bassen.
Allikevel mener jeg at 703 bør få enda mer krefter for å få vist hva den virkelig er god for.

Men nok om det. Jeg byttet så over til Heliconene

Lyden i Helicon 400W
Spilte sangene i samme rekkefølge som på 703.
Sånn med en gang føltes det som en liten åpenbaring å høre Heliconene i forhold til 703. Da spesielt bassen. Diskanten var ikke uventet veldig bra. Den var veldig detaljert og åpen. Samtidig som den var veldig behagelig og "myk" å høre på. Dette må jo være en egenskap som viser at det er en skikkelig high-end høyttaler. For "detaljert lyd" kan lett blandes med "skrikende" og alt for skarp lyd.
Med Helicon trenger man liksom ikke anstrenge seg for å nyte musikken. Man trenger ikke tenkte på at det skal låte bra, det låter bra av seg selv.
I og med at det er en 2.5 veis konstruksjon hadde jeg nesten trodd at 703, som er 3 veis, skulle låte bedre. Men den gang ei. Hvertfall ikke foreløpig.

Her var bassen i et kapittel for seg selv. Ihverfall på rock, pop og den slags. Egentlig på all slags musikk, foruten trance og den type musik, som jeg skal komme tilbake til.
Michael Jacsons "Who is it" låt svinbra, rett og slett. Selv har jeg ikke hørt det bedre. Bassen var veldig mye mer fyldigere enn på 703, akkurat slik jeg innbiller meg at produsenten mente det skulle låte. Det låt mye mer "live" enn med 703. Jeg byttet senere tilbake til 703, og da syntes jeg det faktisk låte alt for sterilt og nesten "kassete" i forhold.

Det gode inntrykket av Heliconene forandret seg noe da jeg satt på Tunnel Trance Force skiven min. Denne bruker jeg for å teste ut noen veldig vanskelige bass-ganger med. Bassen er hurtig, hard og dyp på en gang, og kan sette hvilken som helst høyttaler på prøve.
For første gang opplevde jeg at Heliconene slet en del. Bassen ble litt for "boomy" etter min smak. Den mistet rett og slett noe av kontrollen den så mesterlig hadde vist tidligere. Bassen i skiven er ikke ekstremt rask alá terrordome eller noe slikt som noen kanskje har kjennskap til. Men vanlig "trance-bass". Dette var ikke en sjanger for disse høyttalerene, rett og slett. Men det var også den eneste skiven Heliconene slet på. Hvilket jo er litt dumt for mitt vedkommende, for jeg hører faktisk litt på slik musikk også. Hører egentlig på det meste.

KONKLUSJON
Jeg ble faktisk litt usikker etter å ha vært i hifi butikken i dag. Begge disse to høyttalerene har kvaliteter som jeg vil ha. Heliconene har bla. finishen jeg vil ha
Hva en velger av disse to høyttalerene kommer mye ann på musikksmak tror jeg. Hører en mye på pop, rock, celine dion musikk osv. er helt klart Heliconene høyttaleren en skal velge.
Hører en derimot også noe på Trance og litt mer krevende "bass-musikk", vil nok kanskje 703 trekke det lengste strået. Spesielt prismessig. For jeg ville nok kanskje ha følt at jeg fikk mer ut at pengene om jeg kjøpte 703 og f.eks. en Vincent SP331 effektforsterker eller noe i den duren, enn bare Helicon 400W. Dvs. om du ikke har en heftig forsterker fra før til å drive de da!

Så 703ene gjør alt den gjør ganske bra, og jeg vil si at det er en veldig god all-round høyttaler. Du kan fore den med alt, og den gjør ikke skam på noe av det.

Helicon 400W mener jeg at men ikke kan fore med absolutt alt, men det den klarer gjør den sinnsykt bra. Flere hakk bedre enn 703 vil jeg si. Bare synd at den ikke tar all musikk fullt så bra, selv om den heller ikke gjør direkte "skam" på det.

Jeg må nok sove noe uker på dette valget, for lett er det ikke. Kanskje høre på noen andre høyttalere i mellomtiden også.

Nå var det egentlig noe mer jeg skulle skrive også, men kommer ikke på det. Tror John Blund lusker litt rundt i rommet her nå

Er det mange skriveleif, som det sikkert er, så skylder jeg på klokka og prøver å rydde opp i det senere