Gemme Audio

Sponsorer:
Takk Takk:  0
Like Like:  0
Viser resultater 1 til 3 av 3

Tråd: Gemme Audio

 1. #1
  Intermediate
  Medlem siden
  Dec 2005
  Poster
  638
  Takk & like
  Nevnt
  0 post(er)
  AVtorget feedback
  0
  (0% positive tilbakemeldinger)

  Gemme Audio

  Kom over en link til hjemmesiden til Gemme Audio. Aldri hørt om det, tenkte jeg, så det må sjekkes. Og hva er det som dukker opp? Noen lekre byggverk som straks tiltrekker seg oppmerksomheten. Og en mengde rosende omtaler. Blir sittende og lese litt og får nesten et lite sjokk når jeg ser tekniske data på Tanto. 18 - 30000 Hz. Hva i all...? Fra ett 6,5" element!!? ER det mulig?

  Spørsmålet blir altså: Er det mulig?


  http://66.130.192.248:9081/gemmeAudio/features.html

 2. #2
  Guru Snickers-is sin avatar
  Medlem siden
  Nov 2003
  Poster
  11,171
  Takk & like
  Nevnt
  0 post(er)
  AVtorget feedback
  0
  (0% positive tilbakemeldinger)
  Rent teknisk kan et hvert element gjengi uendelig lave frekvenser. Imidlertid er det et uungåelig forhold som vil spille inn i et hvert tilfelle, nemlig mengden luft som skal flyttes øker eksponensielt nedover i frekvens. Fra 100-50Hz firedobles det, videre til 25Hz 16-dobles det, og videre til 12,5Hz 64-dobles det sammenliknet med 100Hz. Et forhold som spiller mot akkurat dette er romforsterkningen. Man kan si at behovet for å flytte luft reduseres ekvivalent med hvor mange dB rommet forsterker. Et gunstig rom kan lett ha 12dB forsterkning ved 18Hz, for eksempel fallende til ca 9dB ved 25 (jeg ser da bort fra stående bølger som skaper utfasinger og resonanser). Det vil bety at behovet for å flytte luft ved 25Hz er rundt regnet 6 ganger støre ved 25Hz enn ved 100Hz om man skal gjengi samme lydvolum. Dette igjen blir da direkte ekvivalent med membranareal og slaglengde.

  Man kan videre, som i dette tilfellet, "lade" elementet, altså med bassrefleks eller liknende som skaper ekstra output ved lave frekvenser. Man kan i teorien oppnå en økning på rundt 6dB i et system med relativt høy såkelt Q-verdi. Om Fb, altså bassreflekssystemets resonansfrekvens, ligger på 25Hz vil behovet for å flytte luft synke med omkring 50%. Baksiden av medaljen er at man da i noe mindre grad kan utnytte romforsterkningen. Problemet er at det ligger som regel vesentlig mer energi lenger opp i frekvens. Høyttaleren vil ikke få hjelp av bassporten ved 50Hz, en frekvens der man neppe har mer enn 3dB romforsterkning. Dette gjør at slaglengden ved 50Hz vil være det som hindrer enn i å kunne dra opp volumet.

  Basselementet i den nevnte høyttaleren likner veldig på det som sitter i BEL. Det bekreftes også av membranmaterialet at det er det samme eller et element fra samme serie. Alle disse har omkring 120kvcm membranflate og omkring 5mm linear slaglengde en vei. Dette tilsvarer litt i underkant av Seas og ScanSpeak, det er omtrent likt med Vifa, Peerless, Morel og Eton for å nevne noen.

  Usher sin 6311 har et tilsvarende konsept der de bruker en 7" bass. Denne har 20% mer slaglengde og noe større membranflate. Den er oppgitt til å gå ned til 34Hz, noe som gir et kompromiss som gir mer output i midbassområdet. Man vil neppe oppleve at mye av musikken forsvinner ved å miste oktaven under der, i hvertfall ikke om man ikke får tilstrekkelig nivå i den oktaven. I BEL lot vi disse bassene rulle av fra 32Hz. Det gir en respons ned til rett under 30Hz (jeg målte 25Hz i noen rom) men der brukte vi 2 basser i stedet for 1.

  Så ja, det er fullt mulig, men ikke alle ingeniører enes om hvorvidt det er det beste kompromiss. Det kommer nok først og fremst an på hva slags rom man lager dem for. Om man skal løfte taket av store stuer eller lage søt musikk på et 10kvm rom i et borettslag krever ulike typer skyts.

 3. #3
  Intermediate
  Medlem siden
  Dec 2005
  Poster
  638
  Takk & like
  Nevnt
  0 post(er)
  AVtorget feedback
  0
  (0% positive tilbakemeldinger)
  Takk for godt svar. Er ikke helt familiær med all teorien her, men ut fra omtalene må det være en svært bra ht. Minuset er altså at den ikke egner seg for høye volum. Er det det eneste svake punkt, eller er det noe annet jeg ikke har forstått?
  Neste spørsmål blir da hvorfor man ikke ser flere konstruksjoner ala dette på markedet? De burde jo kunne lages vesentlig rimeligere..?

Stikkord for denne tråden

Regler for innlegg

 • Du kan ikke starte nye tråder
 • Du kan ikke svare på innlegg / tråder
 • Du kan ikke laste opp vedlegg
 • Du kan ikke redigere meldingene dine
 •