Dipole VS Bipolare høyttalere!

Sponsorer:
Takk Takk:  0
Like Like:  0
Viser resultater 1 til 3 av 3
 1. #1
  Guru Snickers-is sin avatar
  Medlem siden
  Nov 2003
  Poster
  11,171
  Takk & like
  Nevnt
  0 post(er)
  AVtorget feedback
  0
  (0% positive tilbakemeldinger)

  Dipole VS Bipolare høyttalere!

  Dipol VS bipolar!

  Dette er 2 forskjellige prinsipper.

  Dipol:
  Elektrostatiske høyttalere, Forsmann VSS, Contrapunt osv er dipoler. Det som kjennetegner disse er i all vesentlighet at ett og samme element er åpent på begge sider. Det vil si at man får det som kalles for akkustisk kortslutning mellom forside og bakside av elementet mot lavere frekvenser. Dette skyldes at forsiden og baksiden jo alltid vil være i motfase.

  Et element som brukes til en dipol bass bør ha lang slaglengde, svært progressivt oppheng og en stor diameter. Den bør videre infinnes slik at det er lengs mulig avstand fra membranets forside til membranets bakside. Ved en gitt frekvens der avstanden fra elementets forside til elementets bakside er lik halve bølgelengden vil elementet ha en full akkustisk summering. Fra denne frekvensen vil elementet ha en avrulling. Den ruller av med ca 6dB mot en frekven som ligger på en tredjedel av den beregnede, for deretter å falle med ca 6 dB/oktav. Dette er det samme som ved bassrefleks, men for å få til dyp bass må for eksempel en eventuell baffel være 3,4 meter bred for å få en flat frekvenskurve ned til 33 Hz. Da vil SPL ligge på minus 6dB i forhold til 100Hz, og ruller deretter av med omkring 6dB/okt. SPL ved 33 Hz vil da ligge på det samme som i "infinite baffle" med samme element.

  Det er også viktig å merke seg at frekvenskurven er avhengig av hva slags element man bruker. En høy q-verdi er nesten en forutsetning for å få liv i bassen. Det er også vanlig å trimme frekvenskurven både mot lave og mot høyere frekvenser på grunn av den store baffelen som kan skape problemer i midbass/mellomtone.

  Lydfeltet vil være 8-tallsformet med høyest SPL rett foran og rett bak elementet. Dette er en stor fordel da lyden kan rettes mot lytteposisjonen. En vanlig sub vil ellers ha et kuleformet strålingsmønster som er med på å sette i gang stående bølger på tvers av rommet.

  Bipolar:

  Mirage er mest kjent for sine bipolare høyttalere. Disse høyttalerne har elementer på fremsiden og på baksiden. Disse elementene er som regel identiske og sender den samme informasjonen bakover som fremover. Dette vil gi høyttalerne et strålingsmønster som minner om en vanlig subwoofer. Mot høyere frekvenser vil det derimot minne om dipolens 8-tallsformet utstråling. Snell har benyttet seg flittig av bakoverrettet diskant, og de vil også ha en 8-tallsformet utstråling ved høyere frekvenser. Det er vanskelig å si noe eksakt om SPL med den bakoverrettede diskanten, men på mange høyttalere kan den slåes av og på da det ved plassering nær bakvegg vil gi tiflige refleksjoner i lytteposisjonen, i tillegg til at det vil gi unaturlig kraftig diskant i forhold til resten.

  Bipolar subwoofer er det (nesten) helt uinteressant å snakke om. Årsaken til dette er at et element i en vanlig lukket kasse vil gi basslyd som omslutter høyttalerkassa som en kule. Om det sitter elementer på en eller 2 sider av kassa vil derfor bli litt uinteressant. Årsaken til at jeg skriver nesten er at dersom kassa er formet som en stor "plate" liknende baffelen på en dipol kan man få en 8.tallsformet utstråling mot høyere frekvenser. En annen årsak til at jeg skrev nesten er at det er en kjent sak at en sub med ett element plassert på den ene siden av kassa spiller ulikt i forhold til hvilken vei det er vendt.

  Generelt kan man si at man fint kan lage en bipolar sub, men en konvensjonell sub er i praksis alltid bipolar. Egentlig tror jeg man kan bruke omnipolar som et enda med korrekt begrep da man vanligvis ikke vil oppleve 8-tallsmønsteret i noen sammenheng på konvensjonelle suber.

  Til slutt vil jeg ta med en kilde som beskriver emnet dipol-sub ganske nøye:
  http://www.diysubwoofers.org/dipole/

  Her står det litt om den velkjente Quad ESL 63 som er en elektrostatisk dipol konstruert for mange år siden, men som fortsatt holder stand:
  http://www.euronet.nl/users//temagm/audio/dipolesub.htm

  Her står det litt om den snart nesten like kjente Contrapunt suben til ESL 63. Det er en ekte elektrodynamisk dipol-sub, men den går ikke voldsomt dypt:
  http://www.euronet.nl/users//temagm/audio/dipolesub.htm

  (si i fra om noen finner noe feil i det jeg beskriver)

 2. #2
  Intermediate ruxxy sin avatar
  Medlem siden
  Mar 2006
  Poster
  1,612
  Takk & like
  Nevnt
  0 post(er)
  AVtorget feedback
  0
  (0% positive tilbakemeldinger)
  Ikke dårlig beskrivelse, takker for denne Snickers-is!

 3. #3
  Intermediate B&W'Eier sin avatar
  Medlem siden
  Sep 2005
  Poster
  1,323
  Takk & like
  Nevnt
  0 post(er)
  AVtorget feedback
  0
  (0% positive tilbakemeldinger)
  Bra beskrivelse! :-) Dette var igrunn litt kjekt å få greie på :-)

Stikkord for denne tråden

Regler for innlegg

 • Du kan ikke starte nye tråder
 • Du kan ikke svare på innlegg / tråder
 • Du kan ikke laste opp vedlegg
 • Du kan ikke redigere meldingene dine
 •