Kan noen forklare transmisjonslinje-prinsippet?

Sponsorer:
Takk Takk:  0
Like Like:  0
Viser resultater 1 til 4 av 4
 1. #1
  Newcomer
  Medlem siden
  Mar 2005
  Poster
  31
  Takk & like
  Nevnt
  0 post(er)
  AVtorget feedback
  0
  (0% positive tilbakemeldinger)

  Kan noen forklare transmisjonslinje-prinsippet?

  Jeg er lykkelig eier av et par T+A transmisjonslinjehøyttalere. Jeg har forstått at transmisjonslinjen er en kanal som snor seg gjennom kabinettet og ender i en åpning nederst i fronten. Men hvordan, rent teknisk, bidrar dette til lyden? I motsetning til en bassrefleks? Opplever jo at jeg får ganske bra med dyp bass ut av et relativt lite kabinett, men hvordan går dette til :?:

  Er veldig takknemlig hvis noen tar seg bryet med å forklare

 2. #2
  Guru Snickers-is sin avatar
  Medlem siden
  Nov 2003
  Poster
  11,171
  Takk & like
  Nevnt
  0 post(er)
  AVtorget feedback
  0
  (0% positive tilbakemeldinger)
  En transmisjonslinje fungerer på samme måte som et bakladet horn. Forskjellen er at en TL har mindre åpning og derfor lavere virkningsgrad. Lengden er avstemt til elementenes resonansfrekvens og i prinsippet kan man si at de ser en neste uendelig stor kasse. Dette gir elementene stor bevegelsesfrihet.

 3. #3
  Moderator roffe sin avatar
  Medlem siden
  Apr 2003
  Poster
  9,330
  Takk & like
  Nevnt
  0 post(er)
  AVtorget feedback
  0
  (0% positive tilbakemeldinger)
  Mulig Snickers har rett (jeg kan ikke nok om dette til å verifisere det). Det er imidlertid ingen matematiske modeller som fullt ut dekker transmisjonslinjeprinsippets mange aspekter, og det er mange varianter. I forhold til det Snickers skriver kan jeg imidlertid opplyse om at det slett ikke er alle transmisjonslinjehøyttalere som har hornlading.

  Her er en litt rotete, men ganske spennende (innholdsmessig sett) site om emnet:

  http://www.t-linespeakers.org/

  Dette sitatet som omhandler et av de mest brukte transmisjonslinjeprinsippene (TQWT = Tapered Quarter Wave Tube ~ Innsnevrende Kvartbølgerør, også kalt "Voight Pipes"), og sier vel litt om kompleksiteten i å forklare dette:
  TQWT can't be seen only as a combination either helmholtz resonator or TL. It's behavior is a complex physics of 1/4 wave helmholtz resonator, bass reflex loading and horn loading. Therefore, TQWT cannot be successfully represented by only one of factors involved.
  Ref: http://yu-ra.tripod.com/tqwta.htm

 4. #4
  Moderator roffe sin avatar
  Medlem siden
  Apr 2003
  Poster
  9,330
  Takk & like
  Nevnt
  0 post(er)
  AVtorget feedback
  0
  (0% positive tilbakemeldinger)
  En av de enkleste forklaringene på ideen bak transmisjonslinjeprinsippet er at transmisjonslinjen i forhold til en åpen baffel høyttaler skal forsinke den bakovervendte lydbølgen ved en bestemt frekvens, slik at man istedenfor utslukking, slik man får ved en vanlig åpen baffel, får en fasedreining av lyden slik at den summerer med direktelyden på en måte som istedet er med på å heve bassen ved denne frekvensen. Mener å huske at frekvensen som velges som utgangspunkt er systemets resonnansfrekvens i kassens volum dersom den var konstruert som en lukket kasse. Arealet på kanalens og åpningens tverrsnitt skal i klassisk transmisjonslinjedesign ikke være mindre enn høyttalerelementets areal.

  Men dette er den enkle varianten. Som sagt er det mye som skjer av ressonnanser, refleksjoner mm. i en slik konstruksjon, og den MÅ dempes for å yte godt. Dempingen av en transmisjonslinjehøyttaler regnes som en kunst, og er vel den delen av teorien som er dårligst beskrevet matematisk og som for det meste er basert på prøving, feiling og erfaring.

  En av dem som har forsket en del på kvartbølgetransmisjonslinjer i senere tid er Martin J. King, og hans site finner du her:

  http://www.quarter-wave.com/index.html

Stikkord for denne tråden

Regler for innlegg

 • Du kan ikke starte nye tråder
 • Du kan ikke svare på innlegg / tråder
 • Du kan ikke laste opp vedlegg
 • Du kan ikke redigere meldingene dine
 •