Guide: Hvordan distribuere TV-signalene i huset

Sponsorer:
Takk Takk:  0
Like Like:  0
Viser resultater 1 til 13 av 13
 1. #1
  Active
  Medlem siden
  Mar 2005
  Poster
  326
  Takk & like
  Nevnt
  0 post(er)
  AVtorget feedback
  0
  (0% positive tilbakemeldinger)

  Guide: Hvordan distribuere TV-signalene i huset

  1) Planlegging

  Uansett om du får dine signaler fra TV-antenne på tak eller via kabel-tv inntak i huset må du ivareta signalintegriteten. Du ønsker verken at signalet skal lekke ut (egress) eller at støy skal komme inn på kabelen (ingress). Dette stiller krav til kabel, koblinger og endepunkter. TV- signalet betegnes oftest RF-signal (radio frequency). Koaksialkabel er den foretrukne kabeltypen for å fremsende et slikt signal, kabelen består oftest av en kobbeleder skjermet av et eller flere lag med metallfolie/nett. Metallfolien/nettet beskytter signalet på kobbeledningen gjennom Faraday-prinsippet.

  Kabelen inn fra Kabel-Tv leverandøren din er oftest av typen RG-11 (Dette er en koaksialkabel med lavt signaltap). Normalt vil du ønske å benytte RG-6 kabel til din distribusjon i hjemmet, fordi denne kabeltypen har et rimelig lavt signaltap samtidig som den er lett å arbeide med (det finnes mange ulike typer plugger og lignende dimensjonert for RG-6). I enkelte tilfeller kan man ønske å bruke en tynnere kabel som for eksempel RG-58 eller RG-59. Denne har noe høyere signaltap over lengre strekk, men er mer fleksibel (passer fint som apparatkabel, for eksempel mellom uttak og tv)

  Et RF-distribusjonsnett forventer å finne en (og kun EN) 75 ohms last i mottakerenden. En splitter kan splitte signalet i to eller flere utlinjer, og samtidig bibeholde 75 ohms impendans. Problemet er at når du gjør dette vil signalets styrke bli svekket. Vi måler denne styrken i dB. Fordeler du signalet i et stjernenett forventes det at du terminerer alle kontakter med en 75 ohms motstand (dette følger oftest med kontakten, se under.)


  Normalt vil signalstyrken fra din kabel-tv leverandør være ca + 15 dB (kan variere). Når signalstyrken faller under 0 dB vil du oppleve signalforringelse, fordi signalet taper informasjon. Vi ønsker derfor å bibeholde denne positive signalstyrken ved alle endepunktene (uttakene i huset), uten at signalstyrken noen gang faller under 0 dB. Forsterker man opp signalet når det har falt under 0 dB vil man også forsterke støy, slik at signalet kan bli enda verre enn uten forsterkning. En eventuell forsterkning av signalet må derfor finne sted så tidlig som mulig.

  For å vite hvor mye vi skal forsterke må vi vite hvor mye signalet taper seg. En enkel tabell

  2 veis splitt = - 4 dB
  3 veis splitt = - 6,5 dB
  4 veis splitt = - 8 dB
  8 veis splitt = - 12 dB
  30 meter RG-6 = - 4 dB

  forteller oss hvor mye vi taper ved hver intervensjon. Har du en 2-veis splitt på kabelen og deretter 30 meter RG-6 frem til uttak må du forsterke signalet med 7 dB for å oppnå samme styrke (15 -8 =7) Er signalet svakt fra kabel-tv leverandøren kan du allerede nå oppleve signalforringelse, spesielt hvis kabel og koblinger ikke er 100 %. Ønsker du å "tappe" signalet uten å splitte det, kan du bruke en avgrener.  Har du f.eks en fireveis splitter, og deretter en toveis splitter på den ene kabelen blir tapet -8 + - 4 =-12 dB. Med 15 meter RG-6 kabel er du da helt på grensen for signaltap. I dette tilfellet må vi forsterke signalet med 14dB. Distribusjonen vil imidlertid bli ujevn mellom de fire kablene. Signalet på de tre resterende kabelen kan da dempes med et dempeledd slik at alle endepunktene får samme signalstyrke.

  Ved å regne ut tapet finner du hvor stor forsterker du trenger. Denne må plasseres så nær signalkilde som mulig (dvs. ved kabeltv-inntak). Det er også en fordel å bruke en ”ordentlig” forsterker, disse koster gjerne noen hundrelapper. (Vær obs på forsterkere med "aktiv retur" - her må frekvensområdet stemme med kabeltv-leverandørens. Dette kan skape problemer for bl.a. kabelmodem og annet utstyr.) På samme måte som vi kan dele RF-signaler kan vi også kombinere dem. Har du flere kilder, slik som kabel-tv, radio og satellitt kan disse signalene oftest kombineres i det samme RF-signalet. Dette betyr at vi bare trenger én kabel for å føre disse tjenestene frem til endepunktet. En forutsetning er normalt at disse signalene ligger i forskjellige frekvensområder. Dette er oftest tilfelle med kabel-tv, satellitt og radio. Her får man kjøpt spesialiserte multipleksere/kombinere i de fleste radio- og tv-forretninger. Disse er til forveksling lik splittere teknisk og utseendemessig, men inneholder oftest filtere i tillegg siden de er laget for spesielle formål (f. eks. kombinere TV og radiosignal.).

  En multiplekser har normalt samme tap av signalstyrke som en splitter med samme antall utganger. Man kan også i teorien blande signaler i samme område ved å forskyve og/eller blokkere frekvenser, men dette krever kostbart utstyr og er en oppgave man oftest overlater til kabel-tv selskapet. Man kan selvfølgelig legge andre typer signaler inn i RF-signalet, slik som overvåkningskamera, datanettverk (oftest inkludert fra kabel-TV leverandør), callingsystemer etc. Dette blir imidlertid litt for avansert for meg og denne veiledningen.

  Når du har bestemt deg for hvilke signalkilder du vil formidle i kabel-nettet ditt, må du avgjøre hvor disse signalene skal formidles. I tillegg til de åpenbare lokalisasjonene bør du også huske uttak ved PC og i A/V-verkstedet (hvis du har :-) ). Ved endepunktene kan du bruke spesielle uttak som splitter signalet ditt tilbake til separate utganger for f.eks. tv/radio/sat/data. Du kan naturligvis også legge opp separate uttak, men du vil da kanskje måtte demultiplekse/filtrere signalet til uttaket før endelig fremføring.

  Man bør på forhånd tegne et skjema over hvor endepunktene skal være og hvor mange endepunkter man ønsker. Så bør man finne et egnet sted til alle sammenkoblingene. Her kan man kjøpe spesialtilpassede skap, vanlige sikringsskap, eller rett og slett skru alt opp på en hobbyplate eller lignende. Jeg anbefaler sterkt å holde alle splittere, forsterkere og lignende på ett sted. Selv om man ønsker uttak i alle rom, trenger ikke disse å være koblet til samtidig. Har man kun tre tv’er trenger bare tre uttak å være aktive samtidig, og man kan da velge hvilke uttak som skal være aktive i kontrollskapet. Dette vil være svært økonomisk mht krav til forsterker og antall splittere. Det er svært viktig at man etter dette planlegginstrinnet har et nøyaktig antall for hvor mange endepunkter man skal ha.

  Deretter bør man tegne et lite skjema over alle signalkildene. Hvor kommer for eksempel. kabel-tv inn i huset, hvor er innføringen fra parabolantennen osv. Er det andre ting du ønsker å inkludere i fremtiden?


  Her vil man måtte forsterke signalet 16dB. Her er det en fordel å plassere forsterkeren etter avgreneren til kabeltv-modemet slik at man ikke forstyrrer datasignalene.

  Da ender man opp med et skjema som viser kildene og alle uttakene. I midten her skal vårt kontrollskap ligge. Her må vi da gjennomføre de nødvendige beregninger og planlegge hvordan alt skal føyes sammen.

  Med hensyn til tv signal fra parabol må man ta spesielle hensyn. Her sitter "tuneren" i selve satellitthodet, og dekoder/mottaker sender styresignaler til dette hodet i retur. Har man flere hoder er disse som regel koblet sammen med en switch, som også mottar styrestrøm fra mottager. Derav følger det at flere mottakere ikke kan styre ett hode/en switch. (Unntaket er hvis man har et "flerbrukersystem", se lenger ned). Med ett satelitthode/enbrukerhoder kan man imidlertid koble mottakerne i serie, men kun en mottaker kan være påslått av gangen. Det finnes også dedikerte splittere som kan sende signalet til to mottakere, men heller ikke her kan man se på to kanaler uavhengig av hverandre. Disse løsningene er som regel tungvinte sett i forhold til den minimale investeringen det er å oppgradere til flerbrukerhoder. Uten å gå i detalj er følgende webside meget nyttig for å danne et inntrykk av hvilke konfigurasjoner man kan ha:

  SatLex Digital :: Technology :: Configurations :: 1 Participant

  Det som er viktig for vårt formål er om man velger å bruke hoder med flere utganger (twin, quad, octo - (den siste anbefales for seriøse entusiaster :-) ) eller dedikerte flerbrukersystem med hoder "åpne" for alle fire posisjoner(oftest kalt "quattro"). Med førstnevnte er det lett å legge til nye satellittposisjoner, med sistnevnte er det (oftest) lett å legge til flere brukere (eller endepunker/tunere, om du vil...) Man kan også benytte en motorisert antenne, men dette ligger litt utenfor emnet her. Prinsippet er imidlertid det samme.

  Kabel/radio/TV-antennesignalet kan kombineres med satelittsignalet via en multiplekser / combiner.  Deretter føres signalet på samme kabel frem til kontaktpunktet hvor det splittes i TV/RADIO/SAT

 2. #2
  Guru Tiger sin avatar
  Medlem siden
  Sep 2003
  Poster
  14,452
  Takk & like
  Nevnt
  0 post(er)
  AVtorget feedback
  0
  (0% positive tilbakemeldinger)
  Lærerikt og veldig godt beskrevet.

 3. #3
  Newcomer
  Medlem siden
  Jan 2006
  Poster
  47
  Takk & like
  Nevnt
  0 post(er)
  AVtorget feedback
  0
  (0% positive tilbakemeldinger)
  Ah, denne guiden trenger jeg! Venter i spenning på resten!

 4. #4
  Newcomer
  Medlem siden
  Mar 2005
  Poster
  265
  Takk & like
  Nevnt
  0 post(er)
  AVtorget feedback
  0
  (0% positive tilbakemeldinger)
  Kommer du til å ta for deg fordeling av signal fra paraboltuner også...? Så vidt jeg har forstått skal det være mulig å sende signalet videre til en annen tv i huset men at den tven må se på samme kanal som dekoderen viser?

 5. #5
  Intermediate svennand sin avatar
  Medlem siden
  Nov 2004
  Poster
  1,006
  Takk & like
  Nevnt
  0 post(er)
  AVtorget feedback
  0
  (0% positive tilbakemeldinger)
  Sitat Opprinnelig postet av weva
  Kommer du til å ta for deg fordeling av signal fra paraboltuner også...? Så vidt jeg har forstått skal det være mulig å sende signalet videre til en annen tv i huset men at den tven må se på samme kanal som dekoderen viser?
  stemmer nok det=) skal man se på en annen kanal må man ha flere hoder på tallerkenen en 1 stk, (vanligvis har man to der den ene peker 1grad vest, og den andre peker 5 grader øst, dette for å ta inn både canal digital og viasat. canal digital sender vel på 1grad vest mens viasat sender på 5grader øst)

  ett slikt hode kan bare "tune" seg inn på en kanal omgangen. dvs at du kan ta ut signalet å sende det til en tv nr2. men må da se på samme kanal som nr 1.

  om man vil ha mulighet til å kunne svitche mellom kanalene på begge tv ene, trenger man ett sett til med "hoder" på talerkenen +en tuner hos tv nr2.
  om man ikke er en slem liten pirat må man også bestille søsterkort fra parabolleverandøren din, mener på at ett slikt kort koster 99,- pr mnd ekstra??? melking = ÅJA

 6. #6
  Newcomer
  Medlem siden
  May 2006
  Poster
  248
  Takk & like
  Nevnt
  0 post(er)
  AVtorget feedback
  0
  (0% positive tilbakemeldinger)
  Holder det ikke med 1 hode med flere uttak? Altså skal man ha canal digital på 2 tver kjøper man et duo hode. Et med to utganger...

 7. #7
  Active
  Medlem siden
  Mar 2005
  Poster
  326
  Takk & like
  Nevnt
  0 post(er)
  AVtorget feedback
  0
  (0% positive tilbakemeldinger)
  Sitat Opprinnelig postet av espenc
  Holder det ikke med 1 hode med flere uttak? Altså skal man ha canal digital på 2 tver kjøper man et duo hode. Et med to utganger...
  Stemmer :-) Bruk lenken i guiden, der er alternativene meget godt illustrert.

  Participants = tunere/brukere
  Positions = satellitter

 8. #8
  Intermediate Dan sin avatar
  Medlem siden
  Oct 2004
  Poster
  748
  Takk & like
  Nevnt
  0 post(er)
  AVtorget feedback
  0
  (0% positive tilbakemeldinger)
  Flott guide!
  Bare en liten kommentar. RG-58 har vel 50 ohms impedans og mer brukt i antennesendersystemer. Man ønsker vel å ha 75 ohms impedans i tv-signalsystemet hjemme.

 9. #9
  Intermediate
  Medlem siden
  Oct 2005
  Poster
  615
  Takk & like
  Nevnt
  0 post(er)
  AVtorget feedback
  0
  (0% positive tilbakemeldinger)
  Sitat Opprinnelig postet av luria
  Stemmer :-) Bruk lenken i guiden, der er alternativene meget godt illustrert.

  Participants = tunere/brukere
  Positions = satellitter
  Saa mao er det ikke mulig aa splitte kabelen som kommer fra parabolen og fordele den til 2 stk dekodere ?

 10. #10
  Intermediate Ingeniør'n sin avatar
  Medlem siden
  Jul 2005
  Poster
  4,116
  Takk & like
  Nevnt
  0 post(er)
  AVtorget feedback
  0
  (0% positive tilbakemeldinger)
  Sitat Opprinnelig postet av jarlandre
  Saa mao er det ikke mulig aa splitte kabelen som kommer fra parabolen og fordele den til 2 stk dekodere ?
  Nettopp, fordi det er en digital overføring der dekoder styrer LNB. LNB'n kan ikke forholde seg til meldinger fra to dekodere.

 11. #11
  Newcomer
  Medlem siden
  Oct 2003
  Poster
  195
  Takk & like
  Nevnt
  0 post(er)
  AVtorget feedback
  0
  (0% positive tilbakemeldinger)
  Jeg regner med at det fungerer på samme måte med kabelsignal med tanke på tap per splitt osv..

  Har en digitaltuner til kabelsignalet mitt, vil det da også fungere som en forsterker av signalet?? isåfall kan jeg splitte signalet før det når digitaltuneren og allikevel få et bra resultat ut fra digitaltuneren??

 12. #12
  Newcomer
  Medlem siden
  Feb 2008
  Poster
  5
  Takk & like
  Nevnt
  0 post(er)
  AVtorget feedback
  0
  (0% positive tilbakemeldinger)
  takk! dette var til stor hjelp!

 13. #13
  Newcomer
  Medlem siden
  Sep 2008
  Sted
  Oslo
  Poster
  108
  Takk & like
  Nevnt
  0 post(er)
  AVtorget feedback
  0
  (0% positive tilbakemeldinger)

  Kabel-TV + RiksTV

  Jeg har 2 signalkilder: Kabel-TV fra GET og Riks-TV fra egen uteantenne. I dag føres signalene fra disse kildene til hver sin mottaker i hver sin separate koakskabel. Kabelstrekkene er ca 8 meter. Jeg ønsker å kombinere disse signalene slik at de kun krever én kabel, og deretter splitte signalene igjen så nær sine respektive tunere. Hva kreves av utstyr for å få til et slikt arrangement?

Stikkord for denne tråden

Regler for innlegg

 • Du kan ikke starte nye tråder
 • Du kan ikke svare på innlegg / tråder
 • Du kan ikke laste opp vedlegg
 • Du kan ikke redigere meldingene dine
 •