Guide: Vil du konstruere dine egne høyttalere?

Sponsorer:
Takk Takk:  0
Like Like:  0
Viser resultater 1 til 5 av 5
 1. #1
  Guru Snickers-is sin avatar
  Medlem siden
  Nov 2003
  Poster
  11,171
  Takk & like
  Nevnt
  0 post(er)
  AVtorget feedback
  0
  (0% positive tilbakemeldinger)

  Guide: Vil du konstruere dine egne høyttalere?

  Jeg begynner med noen små tips:

  1: Mange designer et delefilter i teorien. Det fungerer aldri slik man hadde forventet. Å se en måling av resultatet vil være en sjokkopplevelse for de fleste.

  2: Ikke kjøp inn dyre komponenter for å bygge filterutkastet. Det er som regel bortkastede penger. Legg heller pengene i å handle inn en haug med billige komponenter å teste med. Riktige verdier gjør mye mer for lyden enn dyre komponenter.

  3: Om du ikke har mulighet til å måle så bruk ørene. Prøv og feil og lytt. Ikke regn med å være fornøyd før du har holdt på et halvt år. Regn så heller ikke med at du ikke endrer noe etter dette.

  4: Elementenes fase og filterets fase er den største bidragsyteren til overraskelser. Ikke forsøk på å finne denne uten målinger. Aksepter heller at det filteret som ser ut til å låte best i virkeligheten kan se ut som en katastrofe på papiret.

  5: Tenk over hvordan høyttaleren sprer ved ulike frekvenser. 70% av det vi hører er reflektert lyd fra rommet og jo styggere høyttalerne spiller ut til sidene og bakover, jo styggere blir lydbildet.

  6: Ikke tune en flat bassrespons. -3dB ved 35Hz er som regel minimum av hva man må ha for å matche rommets forsterkning. Et generelt fall fra rundt 100Hz og helt ned til frekvensgangen knekker og faller ned i dypet er nødvendig for å få kombinasjonen tight, rask og dyp bass.

  7: Ikke bruk elementene for langt ned i frekvens. Det å dele en dome så lavt som 2kHz fremstår ofte helt feilaktig som et kvalitetsstempel på en høyttaler. Dette reduserer ofte maksimalt nominelt lydtrykk til godt under 90 dB på innspillinger med bra crestfaktor (forholdet mellom nominellt lydtrykk og transienter), dersom man ikke skal ha høy forvrengning. Det er også dødelig for spredningsmønsteret. Jeg vil si, heller 8kHz enn 2kHz, uansett hvor dyr og flott diskanten måtte være.

  8: Ikke glem baffelstep. Dette er en effekt som for eksempel dominerer i området 300-1000Hz på en 20cm bred baffel. Man må ofte kompensere så mye som 6dB, men ikke alltid. Noen ganger trenger man nesten ikke kompensere i det hele tatt. Igjen, prøv og feil. Selv om det kan se ut som om dette ligger langt unna filterfrekvensen på en 2.veis er det ikke uvanlig at filteret begynner å virke lavt nok til at man får den kompensasjonen man er ute etter autumatisk.

  9: Elementenes impedans lurer deg. 4 eller 8 ohm er bare en kategorisering. Et vanlig elektrodynamisk element har en resonansfrekvens der impedansen er høy. Videre har den en stigning mot høyere frekvenser da den har spoleinduktans som virker inn. Utover dette vil ulike resonanser som kantresonans m.m. som regel synes på impedanskurven, men dette utgjør ikke de helt store avvikene. Dersom man setter en komponent med en viss motstand mellom elementet og forsterkeren vil disse avvikene føre til hørbare avvik. Derfor kompenserer man for dette i filteret der man må. Diskanter drepes ofte fordi de deles ved 2kHz, og ved 800Hz har de eksempelvis en resonansfrekvens der impedansen er så høy at de jobber praktisk talt ufiltrert. Dermed får man en peak fra diskanten ved dens resonansfrekvens. Den trenger ikke høres ut som en peak, men den ødelegger diskantens ytelser, og i verste konsekvens fører det til dens død.

  10: Les og forstå denne før du begynner:
  http://www.mamut.com/dynabel/subdet280.htm

  Og selvsagt: Lykke til! Det er utrolig gøy, men ikke alltid like gøy når man famler i blinde.

 2. #2
  Expert kenti sin avatar
  Medlem siden
  Feb 2004
  Poster
  5,427
  Takk & like
  Blogginnlegg
  1
  Nevnt
  8 post(er)
  AVtorget feedback
  0
  (0% positive tilbakemeldinger)
  Fin guide, Snickers! Mange gode tips å ha i bakhodet for de som vil prøve å konstruere en høyttaler selv. Ikke regne med å være fornøyd med filteret på under et halv år, hehe... Gjelder dette ved full- eller deltidsforskning? Tidkrevende er det tydeligvis hvertfall.

 3. #3
  Guru Snickers-is sin avatar
  Medlem siden
  Nov 2003
  Poster
  11,171
  Takk & like
  Nevnt
  0 post(er)
  AVtorget feedback
  0
  (0% positive tilbakemeldinger)
  På fulltid med måleutstyr og erfaring kan man klare det raskere, men en stor del av den perioden må man regne med til en personlig utvikling, altså å skaffe seg erfaringen som er nødvendig for faktsk å klare å identifisere ulike effekter i filteret.

 4. #4
  Intermediate TorAtle sin avatar
  Medlem siden
  Mar 2003
  Poster
  1,043
  Takk & like
  Nevnt
  0 post(er)
  AVtorget feedback
  0
  (0% positive tilbakemeldinger)
  Hva med en av disse DSP/X-over boksene til Behringer og andre? Ved å bruke en ekstra effektforsterker har man allverdens fleksibilitet mht valg av delefiltre. Ideelt for nybegynnere?

 5. #5
  Expert
  Medlem siden
  Sep 2003
  Poster
  7,881
  Takk & like
  Nevnt
  0 post(er)
  AVtorget feedback
  0
  (0% positive tilbakemeldinger)
  Frode hos dynabel.no hjelper ofte med komponent valg og utregninger på utstyr dem selv selger. Og dem har endel gromt . Dette er en herremann som virkelig kan sakene sine.

Stikkord for denne tråden

Regler for innlegg

 • Du kan ikke starte nye tråder
 • Du kan ikke svare på innlegg / tråder
 • Du kan ikke laste opp vedlegg
 • Du kan ikke redigere meldingene dine
 •