Guide: Romperistere

Sponsorer:
Takk Takk:  0
Like Like:  0
Side 1 av 4 1 2 3 4 SisteSiste
Viser resultater 1 til 20 av 80
 1. #1
  Intermediate Burre sin avatar
  Medlem siden
  Apr 2003
  Poster
  3,071
  Takk & like
  Nevnt
  0 post(er)
  AVtorget feedback
  0
  (0% positive tilbakemeldinger)

  Guide: Romperistere

  Guide: rumperistere


  Foruten å se og høre, må ”føle” være den tredje sansen man kan ”pirre” i en hjemmekino. Joda, man merker trykket fra en god sub, men ikke på samme måte som med en rumperister, eller transducer. Om du ikke har opplevd hva en transducer kan gjøre for opplevelsen, vil du nok sannsynligvis bli gledelig overrrasket. Se for deg scenen fra Jurassic Park der de sitter i bilen etter strømmen har blitt kuttet og tyrannosaurusen har kommet løs. Det er dørgende stille bortsett fra regnet som hamrer mot taket på bilen.. I det fjerne hører man drønnet av en trampende, sulten dinosaurus, og ringene i vannglasset på dashbordet blir sterkere og sterkere. Sett at du kunne få sofaen, eller gulvet til å riste troverdig av en 20-tonns dinosaurus som raskt nærmer seg? Ville vært ganske tøft, ikke sant? For ikke å snakke om ansiktsuttrykket til kameraten din som du selvfølgelig ikke nevner noenting for, når du spiller av den samme scenen med demo-lydnivå. ;-)

  Hva er en rumperister? En rumperister er egentlig veldig lik et høyttaler-element. En kraftig magnet som drives av en forsterker vibrerer etter hva slags type signal som mottas. Rumperisteren vil da overføre vibrasjoner til hva enn den er montert fast i, som regel en sofa eller en platting. Transduceren skiller seg fra rumperisteren/bass-shakeren ved at den følger frekvensen i signalet. Om du demper alle høyttalere, og sender et fullfrekvent signal til sofaen, vil du kunne høre tale og musikk fra selve overflaten på sofaen. Bass-shakeren holder én frekvens, og rister omtrent på samme måte som en playstation håndkontroll.

  Hvor kan den monteres? I stort sett alle normale sofaer, reclinere eller plattinger. Veldig myke seter vil dog redusere effekten mye, derfor anbefales ikke for eksempel La-Z-boy.

  De forskjellige risterne. Det finnes tre produsenter å velge mellom.(så vidt jeg vet.) Ljudia, Clark synthesis og Buttkicker.

  Ljudia Den billigste er fra Ljudia, BR-25. Produktside hos Ljudia

  En ganske enkel rister, som rister ved én frekvens. Denne kan drives av en kanal på en receiver, eller en liten, ekstra forsterker. Festes mot flatt underlag med 4 skruer.

  Clark Synthesis Fører 3 modeller, TST-239(silver), TST-339(gold) og TST-439(platinum).


  se www.ncms.no
  Den billigste av disse, silver, er også den aller mest brukte. Denne passer fint til sofaer og mindre plattinger(under 10 kvm).
  Gold-versjonen kan også brukes i seter og litt større plattinger(16 kvm), men gir omtrent det dobbelte i effekt av silver.
  Platinum har igjen dobbel effekt av gold, og strekker seg meget dypt i frekvensrespons.
  Alle disse har flere muligheter for montering, men alle baserer seg på et enkelt gjengestag.
  Eksempler:  Guitammer fører buttkickeren. På mange måter den mest ekstreme risteren. Denne selges i kit inkludert forsterker på 1000 watt, men føres ikke i Norge. Buttkicker 2 er i dag den aktuelle. Se www.thebuttkicker.com


  En variant for gamere, beregnet på montering i kontorstoler kommer også fra Guitammer.


  Begge disse er beregnet for bassristing(spesifikt 0.1 kanalen i DD eller DTS), og responsen er fra 5-200Hz. Buttkicker monteres under et av stolbena, med en spesiell plate på motsatt side.
  Dette gjør at hele sofaen får maksimalt utbytte av vibrasjonene som skapes.
  Valg av forsterker:
  Ljudia´s rister stiller ikke spesielle krav til forsterker, men er oppgitt til effekt-tålighet på 50 watt RMS i 4 Ohm. En enkel kanal på en receiver(via pre-out), eller en vanlig stereo-forsterker kan brukes til denne.
  Ljudias Zachry D-250 kan også brukes til denne.

  Clark synthesis oppgir at alle deres transducere bør drives av en forsterker med mellom 150-250 watt effekt. Forsterkeren må også være i stand til å drive en 4 Ohms last. Her er Ljudias Zachry D-250 en gjenganger, med 250watt/4ohm, da den har praktiske justeringer for delefrekvens og effektnivå. Vær obs på at denne bare gir fra seg bass-signaler opp til 200 Hz, mens transducerne er i stand til å gjengi et fullfrekvent signal. Uansett er ikke dette et problem for de fleste, da kun bassrespons vanligvis er foretrukket.

  Buttkicker selger sine ristere med passende forsterker. Denne er på 1000 watt/4 ohm, så effekten er betydelig. Denne krever ikke bruk av prosessor eller forforsterker, signalet kan sendes direkte. Likevel, for de fleste av oss må signalet sendes fra pre-out LFE, da signalet inn som regel går gjennom en digitalkabel. Denne kommer også med både lav- og høypassfilter. Link til BKA 1000-4. Link til BKA 1000-4.

  (dersom noen har forslag til andre passende forsterkere, vennligst gi beskjed, så fører jeg det inn i guiden.)

  Valgfritt tilbehør Det kan være en idé å bruke en equalizer eller mixer for å finjustere signalet til risteren etter smak. Spesielt om risteren/ne skal fungere sammen med en eller flere subber. Se denne linken for et eksempel.  Montering av rister Hvordan man monterer risteren har stor betydning for hvilket resultat man vil få. Sitter den for løst, vil effekten kunne bli for lav. I store sofaer kreves bedre spredning, og man kan behøve flere ristere. Hvor myk sofa man bruker, er også av betydning.
  Man kan tenke på spredningen av vibrasjonene som ringer i vann. Direkte over risteren vil vibrasjonene være sterkest, og vil avta ganske sirkulært utfra dette punktet.

  1-seter: I en recliner eller enkeltseter er monteringen relativt enkel. Om det er en recliner med justerbar støtte for ben eller rygg, undersøk på forhånd hvor stor plass risteren vil trenge, slik at den ikke kommer i veien for eventuell mekanikk. Undersøk også manualen til risteren, om den får tilstrekkelig klaring. Dersom undersiden av stolen ikke har et passende stålrør å montere i, må man feste en plate under denne med skruer. 2”x4” liggende, eller en passende tilskjært hobbyplate fungerer bra. Hvilken retning platen monteres er av mindre betydning for en enkeltseter, men jeg vil anbefale at risteren festes litt bak for midten av låret. Monteres den rett under rompa vil den være i linje med ryggsøylen, og du vil kunne føle at du ”løftes opp” under risting, noe som kan bli litt slitsomt i lengden.

  Tipp stolen bak på ryggen.  Om nødvendig, fjern trekket fra undersiden. Finn så midten av undersiden, ved å måle, eller surre to snorer i kryss mellom stolbena. Dersom senter viser seg å være midt under rompa, bør risteren monteres et par tommer forover.


  Så er det på tide å feste platen. Bruk skruer, og gjerne lim. Sørg for at platen har så god kontaktflate som mulig med rammen på sofaen. Lag også hull til gjengestaget i risteren om det er en TST du skal montere. Pass på å ikke gjøre hullet for stort, la heller gjengene presse seg godt inn i treverket, slik at det sitter stødig. Vær obs på å IKKE SKRU I RISTEREN! Det vil ødelegge festet. Bruk nøkler, og skru mutterne mot hverandre. Bruk manualen for detaljer rundt dette.

  Montering ferdig!


  2-seter: I en toseter er det forskjellige monteringsmetoder utfra om du skal bruke én eller to ristere.
  Igjen, fjern trekket under om nødvendig.


  for 1 rister: Finn senter for hvert sete. Fest en plate under hvert sete på samme måte som for sofastolen, men denne gangen; mellom front og bakende.
  Fest så en plate på tvers over disse. Bruk helst lim i tillegg til skruer. Risteren monteres etter samme metode som for sofastolen. På denne måten vil vibrasjonene fordeles jevnt i hele sofarammen.


  For 2 ristere: Samme fremgangsmåte, men i stedet for platen på tvers, montér én rister i senter av hver av de korte platene.

  3-seter: Samme fremgansmåter som for 2-seter, bare med et ekstra ”ledd”. 1 enkelt rister kan dog bli litt lite, og vanskelig å oppnå jevn risting med. I en 3-seter har man også litt større muligheter for spesielle løsninger, f. eks. 3 ristere, koblet til L, R og LFE(midten).

  Tilkobling av forsterker: Først og fremst må man bestemme seg for om man vil ha risting fra front(satt til Large) eller LFE. Opererer man uten sub, kan LFE risting bli litt merkelig. Installasjonsguiden til Clark synthesis forklarer alle tilkoblingsmetoder grundig, så jeg tar ikke det med her. Samme manual kan brukes til Ljudia-risteren.  kilder:
  www.avforum.no
  www.clarksynthesis.com
  www.ljudia.se
  www.thebuttkicker.com  (om noe er uklart eller ikke stemmer, si gjerne fra.)

 2. #2
  Expert Counterpointer sin avatar
  Medlem siden
  Jan 2005
  Poster
  6,311
  Takk & like
  Nevnt
  0 post(er)
  AVtorget feedback
  0
  (0% positive tilbakemeldinger)

  Forsterker

  Har en Clark rumperister (husker ikke nummeret, en av de første modellene, sort, kostet 4500 kr) og en Sinus Live bass shaker (tilsvarende Ljudias 50 W kostet noen hundrelapper)

  Clark drives av en Parasound Z-amp, brokoblet. Dette er en forsterker som er anbefalt til dette bruket av de som selger Clark, er ikke så imponert over resultatet men det er greit nok.

  Sinus Live bruker jeg en kanal fra Cayin D-806, dette gir like stor effekt som Clark/Parasound (de får samme signaltype LFE)

  Vil generelt si at stor effekt og strømsterk forsterker er best.

 3. #3
  Intermediate
  Medlem siden
  Oct 2003
  Poster
  2,480
  Takk & like
  Nevnt
  0 post(er)
  AVtorget feedback
  0
  (0% positive tilbakemeldinger)
  Lenkene inni denne artikkelen fungerer ikke :???:

 4. #4
  Expert Counterpointer sin avatar
  Medlem siden
  Jan 2005
  Poster
  6,311
  Takk & like
  Nevnt
  0 post(er)
  AVtorget feedback
  0
  (0% positive tilbakemeldinger)
  Sitat Opprinnelig postet av Scirocco
  Lenkene inni denne artikkelen fungerer ikke :???:
  De fungerer for meg, testet akkurat. Så det er nok innstillenger el.l. på din maskin som er problemet

 5. #5
  Newcomer
  Medlem siden
  Dec 2005
  Poster
  58
  Takk & like
  Nevnt
  0 post(er)
  AVtorget feedback
  0
  (0% positive tilbakemeldinger)
  er det mulig å montere på en stressless, mon tro?

 6. #6
  Intermediate Evolved sin avatar
  Medlem siden
  Sep 2003
  Poster
  772
  Takk & like
  Nevnt
  0 post(er)
  AVtorget feedback
  0
  (0% positive tilbakemeldinger)
  Sitat Opprinnelig postet av Counterpointer
  De fungerer for meg, testet akkurat. Så det er nok innstillenger el.l. på din maskin som er problemet
  Tror ikke innstillinger på en maskin ødelegger en link... :wink:

  Men det var en link her som ikke fungerte...

 7. #7
  Expert Counterpointer sin avatar
  Medlem siden
  Jan 2005
  Poster
  6,311
  Takk & like
  Nevnt
  0 post(er)
  AVtorget feedback
  0
  (0% positive tilbakemeldinger)
  Sitat Opprinnelig postet av Stingher
  er det mulig å montere på en stressless, mon tro?
  Går fint å montere i stressless men du må skru den i ramma. Den er avhengig av å sitte fast.

 8. #8
  Active Warblader sin avatar
  Medlem siden
  May 2004
  Poster
  356
  Takk & like
  Nevnt
  0 post(er)
  AVtorget feedback
  0
  (0% positive tilbakemeldinger)
  Her er eit anna rumperister produkt som kanskje burde være med i guiden ?


  http://www.crowsontech.com/go/crowso...opDefault.aspx


  Litt dyrt, men vistnok veldig bra. Kan og fåes i stereo (for 2 og 3 setere) !

 9. #9
  Expert Counterpointer sin avatar
  Medlem siden
  Jan 2005
  Poster
  6,311
  Takk & like
  Nevnt
  0 post(er)
  AVtorget feedback
  0
  (0% positive tilbakemeldinger)
  Sitat Opprinnelig postet av Warblader
  Litt dyrt, men vistnok veldig bra. Kan og fåes i stereo (for 2 og 3 setere) !
  prisen er ca 2300 for rister til stol og 4300 for rister til sofa (oversatte dollarpriser)

  pluss frakt og evt toll/moms/utgifter ol

  stolutgaven trenger monoforsterker og sofautgaven stereoforsterker

 10. #10
  Newcomer
  Medlem siden
  Mar 2004
  Poster
  90
  Takk & like
  Nevnt
  0 post(er)
  AVtorget feedback
  0
  (0% positive tilbakemeldinger)

  helseskadelig?

  har hørt noe om at disse ikke er serlig bra og ha i sofaen og stolen pga at du utsetter "utstyret" ditt for et meget høyt magnetfelt og faren for sterilitet er høy.

  stemmer dette eller? noen plass man kan finne det ut, det er eneste grunnen til at jeg ikke har invistert i rumperister enda:P

 11. #11
  Intermediate Wibla sin avatar
  Medlem siden
  Sep 2005
  Poster
  1,110
  Takk & like
  Nevnt
  0 post(er)
  AVtorget feedback
  0
  (0% positive tilbakemeldinger)
  100% ufarlig mtp. rumperistere, da magnetfelt av den feltstyrken ikke er farlig i noe fall

  Det som dog kan være farlig, er elektromagnetisk stråling, da spesielt mikrobølger, som du finner i radarer (tenk KNM Kvikk) og mikrobølgeovner (merk: en mikrobølgeovn som er i orden lekker ikke farlig stråling), men ingen av disse tingene vil være å finne i en hjemmekino

 12. #12
  Intermediate Arendal sin avatar
  Medlem siden
  Feb 2003
  Poster
  3,764
  Takk & like
  Nevnt
  1 post(er)
  AVtorget feedback
  0
  (0% positive tilbakemeldinger)
  Magneter er ikke farlig for utsyret.

  Elektromagnetisk stråling derimot er noe annet.

 13. #13
  Expert Counterpointer sin avatar
  Medlem siden
  Jan 2005
  Poster
  6,311
  Takk & like
  Nevnt
  0 post(er)
  AVtorget feedback
  0
  (0% positive tilbakemeldinger)
  Kommer litt ann på ! Hvis du har baller av stål og dama har stålull kan det være farlig å magnetisere ballene................. 14. #14
  Newcomer moray sin avatar
  Medlem siden
  May 2005
  Poster
  159
  Takk & like
  Nevnt
  0 post(er)
  AVtorget feedback
  0
  (0% positive tilbakemeldinger)
  Linken til ljudia funker i hvert fall ikke. Bra guide, da..

  Se vedlegg. Leit å finne noe på http

 15. #15
  Expert Counterpointer sin avatar
  Medlem siden
  Jan 2005
  Poster
  6,311
  Takk & like
  Nevnt
  0 post(er)
  AVtorget feedback
  0
  (0% positive tilbakemeldinger)
  Testet akkurat alle linkene og de fungerer alle sammen........

  Edit: bruker XP pro med Explorer til informasjon

 16. #16
  Active
  Medlem siden
  Aug 2005
  Poster
  305
  Takk & like
  Nevnt
  0 post(er)
  AVtorget feedback
  0
  (0% positive tilbakemeldinger)
  Sitat Opprinnelig postet av moray
  Linken til ljudia funker i hvert fall ikke. Bra guide, da..

  Se vedlegg. Leit å finne noe på http
  Samme hos meg. Bruker også firefox. Har ikke giddet testet iexplore enda. Men regner med at det er der problemet ligger.

 17. #17
  Intermediate Kjeksen sin avatar
  Medlem siden
  Nov 2005
  Poster
  760
  Takk & like
  Nevnt
  0 post(er)
  AVtorget feedback
  0
  (0% positive tilbakemeldinger)
  Visst jeg kjøper en ljudia BR-25...og da tenker jeg på en stk, er det noe tess i en litt løssluppen 3 seters sovesofa? hehe...og er det noe problem og tilknytte den til NAD T743v2 receiver? Med vanlig høytalerkabel? Må den ha egen strøm?

 18. #18
  Expert Counterpointer sin avatar
  Medlem siden
  Jan 2005
  Poster
  6,311
  Takk & like
  Nevnt
  0 post(er)
  AVtorget feedback
  0
  (0% positive tilbakemeldinger)
  Sitat Opprinnelig postet av Kjeksen
  Visst jeg kjøper en ljudia BR-25...og da tenker jeg på en stk, er det noe tess i en litt løssluppen 3 seters sovesofa? hehe...og er det noe problem og tilknytte den til NAD T743v2 receiver? Med vanlig høytalerkabel? Må den ha egen strøm?
  Du kan jo prøve men jeg tviler på at det vil gi stor effekt. Trenger noe som kan bevege mer masse når du skal bruke den i sofa. Men mye effekt fra forsterker kan kompensere endel for dette.
  Pleier å stå i bruksanvisning/produktopplysninger hvor mye masse de er beregnet på.
  Den trenger kun høytalerkabel som tilkobling ikke egen strømforsyning. Men den må ha en egen forsterkerkanal fra reciveren.

 19. #19
  Intermediate Marantz sin avatar
  Medlem siden
  Sep 2003
  Poster
  2,654
  Takk & like
  Nevnt
  0 post(er)
  AVtorget feedback
  0
  (0% positive tilbakemeldinger)
  Jeg har en Yamaha rxv750. Siden denne har 4 frontutganger, kan jeg da bruke de 2 ekstra til rumperister? Er wattstyrken på forsterkeren min nok til å drive f.eks 2 rumperistere (har en sofa som er 230cm bred så 1 rister blir kanskje litt svakt)?
  Kjører CV LS-12 fronter, infinity alpha center og surround høytt (alle disse er forresten 8ohm så jeg trenger rister som er kompatibel med dette...)
  Kom gjerne med forslag til en modell, helst ikke for dyr.

 20. #20
  Intermediate Arendal sin avatar
  Medlem siden
  Feb 2003
  Poster
  3,764
  Takk & like
  Nevnt
  1 post(er)
  AVtorget feedback
  0
  (0% positive tilbakemeldinger)
  Nei, rumperisterene dine ville da stå i paralell med frontene dine og det er ingen god idé.

  Invester noen kroner i en brukt stereoforsterker og kjør denne på SUB utgangen på receiveren, da har du kontroll på ristingen.

Side 1 av 4 1 2 3 4 SisteSiste

Stikkord for denne tråden

Regler for innlegg

 • Du kan ikke starte nye tråder
 • Du kan ikke svare på innlegg / tråder
 • Du kan ikke laste opp vedlegg
 • Du kan ikke redigere meldingene dine
 •