Et par ting jeg lurer på her - Side 2

Sponsorer:
Takk Takk:  0
Like Like:  0
Side 2 av 3 FørsteFørste 1 2 3 SisteSiste
Viser resultater 21 til 40 av 50
 1. #21
  Intermediate CavaleraRules sin avatar
  Medlem siden
  Sep 2004
  Poster
  4,312
  Takk & like
  Nevnt
  0 post(er)
  AVtorget feedback
  0
  (0% positive tilbakemeldinger)
  Sitat Opprinnelig postet av slimchaddi
  Ekke så lenge siden jeg satt meg skikkelig inn i hjemmekino og hifi, og det dukker stadig opp ukjente ting, grunnen til at jeg ikke har googlet dette er fordi folka på forumet her er så flinke til å forklare imotsetning til wikipedia

  det jeg lurer på er da:

  Hva er en forforsterker, hva og når brukes den til?
  På receivere så starter volumet ofte på -70 et el annet og går opp til +10 db ca, hva slags måleenhet er det i forhold til vanlig lydtrykksmåler? der 80db er normalt lyttevolum?

  hva er forskjellen på en surroundreceiver og en surroundprosessor?

  takk for alle svar på forhånd:-D

  Jeg prøver så godt jeg kan siden dette gled over på watt.

  1. Hva man trenger når man spiller musikk: Kilde (eks. CD-spiller), forforsterker, effektforsterker og høyttalere.
  Man kan bygge forforsterker og effektforsterker inn i samme kabinett: integrert forsterker. Hvis den har radio i tillegg: receiver. Noen CD-spillere har innebygget forforsterker.

  2. Så vidt jeg vet, betyr -70 at signalet er dempet med 70dB. Ved 0 beholdes signalet og lydstyrken blir som å plugge kilde rett i en effektforsterker.

  3. En surroundreceiver er en surroundprosessor med effektforsterkere og radio. En surroundprosessor har ikke effektforsterkere.

 2. #22
  Intermediate slimchaddi sin avatar
  Medlem siden
  May 2009
  Poster
  1,467
  Takk & like
  Nevnt
  0 post(er)
  AVtorget feedback
  0
  (0% positive tilbakemeldinger)
  Sitat Opprinnelig postet av Ante1
  Kan ikke du fortelle hva som er riktig da.....
  man skjønner jo at f.eks når pioneer oppgir 7X 120 watt på en av de rimeligere forsterkerne, og ser etterpå på strømforsyningen som er på 360watt... at det er noe ugler i mosen der

 3. #23
  Intermediate slimchaddi sin avatar
  Medlem siden
  May 2009
  Poster
  1,467
  Takk & like
  Nevnt
  0 post(er)
  AVtorget feedback
  0
  (0% positive tilbakemeldinger)
  Sitat Opprinnelig postet av Niels Nielsen
  Ja, jeg har virkelig problemer med å skjønne at om den første watt ikke er god hva så folk skal med 149 fler.....
  slimchaddi, et apparat er bygget opp av flere komponenter. Du kan umuligt generelt sige at integrerte komponenter er dårligere enn separate, hvorfor skulle de være det? Er du en av de der helst vil ha så mange bokser som muligt fordi du tror det automatisk er bedre? Det er kanskje mer imponerende, men bedre?
  Der er en del fordeler med å ha alt i èt kabinett, først og fremst blir produktionen billigere. Fordelen med separate er jo at man kan skifte ut forforsterkeren om man vil...
  En integrert stereoforsterker er en forforsterker og effektforsterker bygget inn i samme kabinet. Etterhvert kommer disse i alle mulige slag, med D/A konverter innebygget, med riaa, med romkorreksjon, med rør, hybrider osv osv.
  En receiver er samme, men med radiodel.
  En surround receiver er forforsterker til xx antall kanaler, D/A konvertere til xx antall kanaler, prosessordel med xx antall merkelige surroundmoduser osv, effektforsterker til xx antall kanaler, samt radiodel.
  En surround forsterker er samme, men uten radiodel.
  Desuten kan du da få entusiastmodeller, en Thule IA350B f.eks. der er en 5,1 kanals integrert forsterker uten prosessor og uten D/A konvertere. Altså egentlig en ren stereo integrert forsterker, bare med inngang for 3 kanaler ekstra og utganger for 2 subwoofere. denne har 2 x 350 watt i stereo, eller 5 x 125 watt brukt som surround forsterker. Her bruker man da de analoge utgange fra en sacd spiller eller dvd eller Blu-Ray inn i denne.
  Denne er ment for de der mest spiller stereo men ser en film av og til.

  En forforsterker er meget viktig. Denne mottar signalet fra kilden, f.eks. en cd spiller eller dac, og sender det, etter volumkontroll, videre til effektforsterkeren.
  Grunden til mange surround receivere er ganske dårlige på stereo er forforsterkeren i denne. Det selger ikke mange receivere å reklame for god forforsterker når vi vet at det eneste ene folk ser på er watt watt og atter watt.
  Har man eksperimentert litt med forskjellige forforsterkere sammen med en effektforsterker vet man hvor stor forskjell der kan være i lyden.

  Pioneer Susano er vel litt spesiell, 10 ICE forsterkerkanaler, 6 hdmi inputs, 16:9 lcd skjerm (som merkelig nok ikke fungerer med hdmi), 12 preouts osv osv, prøv å se hva separate komponenter med samme features og finish vil koste deg....jeg synes Pioneer`en er lekker.
  det jeg har fått intrykk av er at f.eks surroundprossesorene til onkyo skal være veldig bra, og er da spesialisert og optimalisert for surroundopplevelsen, og så da effektforsterkere som er optimalisert på den måten, og derfor mange velger løskomponent, det er som å ta ifra komponentene i en surroundreceiver, og tune hver og en av dem opp, mange praktiserer jo løskomponent istedet for surroundreceiver, men da skal du jo nok ha mer penger enn vanlige folk, men er dette da teknisk sett BEDRE enn en god surroundreceiver?

 4. #24
  Expert
  Medlem siden
  Feb 2007
  Poster
  6,570
  Takk & like
  Nevnt
  0 post(er)
  AVtorget feedback
  0
  (0% positive tilbakemeldinger)
  Sitat Opprinnelig postet av CavaleraRules
  Effekttrekk er enda en forvirrende faktor. Makstrekk er nesten aldri oppgitt.
  Strømforsyning da, hvor stor trafoen er.... (heter det ikke det...?)

 5. #25
  Intermediate
  Medlem siden
  Jun 2007
  Poster
  612
  Takk & like
  Nevnt
  0 post(er)
  AVtorget feedback
  0
  (0% positive tilbakemeldinger)
  Sitat Opprinnelig postet av slimchaddi
  man skjønner jo at f.eks når pioneer oppgir 7X 120 watt på en av de rimeligere forsterkerne, og ser etterpå på strømforsyningen som er på 360watt... at det er noe ugler i mosen der
  Hvilken da?
  Og ikke glem at det som er oppgitt bak på forsterkeren ikke er makstrekket, og at det er en kondensatorbank i tillegg.

 6. #26
  Intermediate Millmaker sin avatar
  Medlem siden
  Jul 2003
  Poster
  4,120
  Takk & like
  Nevnt
  0 post(er)
  AVtorget feedback
  0
  (0% positive tilbakemeldinger)

  Klippet fra en produsent:

  Etter inntoget av surroundforsterkere siste 10 år har mange forsterkerprodusenter i det rimelige prissegmentet dessverre i større og større grad falt for fristelsen til bevisst å markedsføre receivere med alt for høye og feilaktige wattverdier.Daglig kan man finne annonser og brosjyrer for receivere som alle konkurerer om å tilby flest mulig watt til lavest mulig pris.

  Receivere på f.eks fantastiske 5x100-120watt til 3990.- er ikke uvanlig, mens andre mer ærlige produsenter er ”frekke” nok til å forlange hele 5990 eller kanskje enda mer for usle 5x50watt. Valget av forsterker burde derfor være enkelt…

  De reelle ytelser er ofte noe helt annet enn hva reklamen sier.Teknisk sett er de fleste receivere og forsterkere bygget som ”Klasse AB” forsterkere, med minimal klasse A drift (tomgangstrøm). En klasse AB forsterker (med lite klasse A drift) har i praksis en virkningsgrad på rundt 60% (teoretisk 70% med svært mye forvrengning)Virkningsgraden til en forsterker sier noe om hvor stor delen av effekten den trekker fra lysnettet (230v) som går med til lyd i høyttalerne og hvor mye som går med til varme i forsterkeren.For at en forsterker skal kunne gi f.eks 2x100watt (til samen 200watt) må den i det minste ha en strømforsyning som kan trekke 330watt fra lysnettet, regnet med 60% virkningsgrad, der 130 watt går med til varme i forsterkeren.(60%x330watt=200watt til lyd og 40%x330watt=130watt til varme)

  Går man 3990.- receivere på 5x100watt (til sammen500watt) litt etter i sømmene er det ikke uvanlig at disse kun kan trekke 200-250watt/VA fra lysnettet. (maks trekk fra lysnettet står som oftest på baksiden av reciveren i nærheten av nettledningen).

  Dette kan ikke være annet enn en teknisk sensasjon, tenk et elektrisk produkt som kan gi hele 500watt samtidig som det bare bruker 200-250watt! Sannheten er selvfølgelig noe helt annet. Hvis forsterkeren kan trekke 200watt fra lysnettet kan den i beste fall gi til sammen 120 watt lyd til høyttalerne. 60%x200watt=120Watt. Fordelt på to kanaler blir dette maksimalt 2x60 watt eventuelt 5x24watt kontinuerlig i surround!!!!!

  Forskjellen mellom 5x100 reklamewatt til maksimalt 5x24 reelle watt kan best beskrives som lureri. Dette kan nærmest sammenlignes med å kjøpe en bil med 200HK som reelt har knappe 50HK. De fleste hadde vel reklamert på dette? En forsterker som markedsføres og selges som 5x100watt SKAL kunne gi til sammen 500watt kontinuerlig, med 100 watt i hver kanal der alle kanaler drives samtidig!!! Å kun måle effekten i en av de fem kanalene for så å gange denne ene kanalen med fem er å anse som ren svindel hvis da ikke forsterkeren markedsføres som 1x100 watt.

  For å kunne vite noe om hvor mye watt en forsterker kan gi er det derfor mer viktig å ta en kikk på baksiden for å se hvor mange watt den kan trekke fra lysnettet. Forsterkeren til 5990.- på 5x50 ærlige watt (420watt eller mer fra lysnettet)til 5990 kan fort vise seg å være det beste kjøpet, både med mest watt i forhold til pris og ikke minst best lydkvalitet.I den senere tid er det blitt mer og mer vanlig med ”klasse D” forsterkere/ digitalforsterkere.Disse forsterkerne kjennetegnes ved å ha en høy virkningsgrad på 90-95%. De vil med andre ord utnytte mesteparten av den effekten de kan trekke fra lysnettet til effekt til høyttalerne med minimalt varmetap i forsterkeren. Disse forsterkerne kan derfor lages små og kompakte med minimalt med kjøling. Men også her er det selvfølgelig teoretisk umulig at en forsterker kan gi mer effekt til høyttalerne enn den kan trekker fra lysnettet.

 7. #27
  Intermediate CavaleraRules sin avatar
  Medlem siden
  Sep 2004
  Poster
  4,312
  Takk & like
  Nevnt
  0 post(er)
  AVtorget feedback
  0
  (0% positive tilbakemeldinger)
  Sitat Opprinnelig postet av Millmaker
  For å kunne vite noe om hvor mye watt en forsterker kan gi er det derfor mer viktig å ta en kikk på baksiden for å se hvor mange watt den kan trekke fra lysnettet.
  Som Ante1 også er inne på så er denne påstanden direkte feil og det er rart at en produsent skriver dette.

 8. #28
  Intermediate CavaleraRules sin avatar
  Medlem siden
  Sep 2004
  Poster
  4,312
  Takk & like
  Nevnt
  0 post(er)
  AVtorget feedback
  0
  (0% positive tilbakemeldinger)
  Sitat Opprinnelig postet av asvaberg
  Strømforsyning da, hvor stor trafoen er.... (heter det ikke det...?)
  Joda, det stemmer. Men den informasjonen er ikke alltid lett å finne.

 9. #29
  Intermediate pmo sin avatar
  Medlem siden
  Aug 2004
  Poster
  560
  Takk & like
  Nevnt
  0 post(er)
  AVtorget feedback
  0
  (0% positive tilbakemeldinger)
  produsenten er vel ikke HK ?

  Det uansett helt uintresant hvilken effekt forsterkeren trekker fra lysnettet hvis man ikke vet hvordan det er målt. Igjen sammenligner man epler og bananer. En sa at han savnet effekt kuber i tester, helt enig, det svenske bladet Hemmabio har vært flinke til å bruke kube i sine tester.

 10. #30
  Intermediate Millmaker sin avatar
  Medlem siden
  Jul 2003
  Poster
  4,120
  Takk & like
  Nevnt
  0 post(er)
  AVtorget feedback
  0
  (0% positive tilbakemeldinger)

  Mer klipping:

  Hvordan måle watt: Det finnes er rekke forskjellige målestandarder for måling av effekt (watt). En watt vil likevel alltid være en watt og er definert som følgende:Forskjellen på de forskjellige målestandarder som alle skal definere wattstyrke er at det stilles forskjellige kvalitetskrav med hensyn på forvrengningen som tillates under måling. Noen av de mest brukte målestandarder er FTC, DIN og ”RMS” som igjen ofte refererer til måling gjort ved en gitt motstand (impedans), ofte 8 eller 4 ohm.Av disse målestandardene er FTC den strengeste normen, der målt kontinuerligeffekt skal kunne avgis i hele det hørbare frekvensområdet fra 20-20000Hz med en forvrengning under 0,5%.DIN normen derimot tillater høyere forvrengning og er kun målt ved 1000Hz.En måling som angir ant. ”RMS” watt i en gitt impedans er ingen egentlig målestandard/norm. ”RMS” betyr bare det samme som kontinuerlig effekt. En ”RMS” måling refererer vanligvis ikke til nivå på forvrengning eller frekvensområdet og vil derfor bare si noe om hvor mye effekt forsterkeren kan gi uten å ta hensyn til forvrengning.Forskjellen på målt effekt for en forsterker etter FTC eller DIN normen, forutsatt at målingen er gjort med samme impedans, blir sjelden over 10%, der en og samme forsterker vil gi litt høyere måling etter DIN normen enn i forhold til den strengere FTC normen. En måling etter DIN normen vil ofte bli tilsvarende en ”RMS” måling. Andre mer useriøse måter å oppgi effekt på som ”Musikk effekt” og ”maks effekt” sier ingen ting om reelle effektverdier. Det sier bare noe om hvor mye effekt forsterkeren kan gi i et svært kort øyeblikk(en sinusperiode). I realiteten er det slik at jo høyere ”musikk/maks effekt” som oppgis i forhold til kontinuerlig effekt, jo dårligere og mer underdimensjonert er forsterkerens strømforsyning. Ideelt sett vil en forsterker med en uendelig stor/ ”perfekt” strømforsyning gi den samme ”musikk/maks effekt” som kontinuerlig effekt. En uendelig stor/”perfekt” strømforsyning vil gi den samme spenningen til forsterkeren uansett belastning. Spenningen i et kort øyeblikk fra strømforsyningen vil da også være det samme som spenningen ved kontinuerlig drift. Er strømforsyningen underdimensjonert vil spenningen synke mye når den belastes. Jo dårligere dimensjonert strømforsyning, jo mer vil spenningen synke ved belastning. Forsterkeren kan da gi en relativt høy ”musikk/maks” effekt i et svært kort øyeblikk (i det kondensatorene i strømforsyningen tømmes for strøm) før selve strømforsyningen/transformatoren tvinges i kne og spenningen går ned.

  En forsterker som har dårlig dimensjonert strømforsyning vil gi svært mye forvrengning/”klipping” med dårlig styring av høyttalerne når den belastes hard i det man passerer grensa for maksimal effekt av hva den kan gi. Resultatet blir gjerne ”sprengte” diskanter og basselementer som ”bunner”.

 11. #31
  Intermediate
  Medlem siden
  Jun 2007
  Poster
  612
  Takk & like
  Nevnt
  0 post(er)
  AVtorget feedback
  0
  (0% positive tilbakemeldinger)
  Sitat Opprinnelig postet av Millmaker
  Hvordan måle watt: Det finnes er rekke forskjellige målestandarder for måling av effekt (watt). En watt vil likevel alltid være en watt og er definert som følgende:Forskjellen på de forskjellige målestandarder som alle skal definere wattstyrke er at det stilles forskjellige kvalitetskrav med hensyn på forvrengningen som tillates under måling. Noen av de mest brukte målestandarder er FTC, DIN og ”RMS” som igjen ofte refererer til måling gjort ved en gitt motstand (impedans), ofte 8 eller 4 ohm.Av disse målestandardene er FTC den strengeste normen, der målt kontinuerligeffekt skal kunne avgis i hele det hørbare frekvensområdet fra 20-20000Hz med en forvrengning under 0,5%.DIN normen derimot tillater høyere forvrengning og er kun målt ved 1000Hz.En måling som angir ant. ”RMS” watt i en gitt impedans er ingen egentlig målestandard/norm. ”RMS” betyr bare det samme som kontinuerlig effekt. En ”RMS” måling refererer vanligvis ikke til nivå på forvrengning eller frekvensområdet og vil derfor bare si noe om hvor mye effekt forsterkeren kan gi uten å ta hensyn til forvrengning.Forskjellen på målt effekt for en forsterker etter FTC eller DIN normen, forutsatt at målingen er gjort med samme impedans, blir sjelden over 10%, der en og samme forsterker vil gi litt høyere måling etter DIN normen enn i forhold til den strengere FTC normen. En måling etter DIN normen vil ofte bli tilsvarende en ”RMS” måling. Andre mer useriøse måter å oppgi effekt på som ”Musikk effekt” og ”maks effekt” sier ingen ting om reelle effektverdier. Det sier bare noe om hvor mye effekt forsterkeren kan gi i et svært kort øyeblikk(en sinusperiode). I realiteten er det slik at jo høyere ”musikk/maks effekt” som oppgis i forhold til kontinuerlig effekt, jo dårligere og mer underdimensjonert er forsterkerens strømforsyning. Ideelt sett vil en forsterker med en uendelig stor/ ”perfekt” strømforsyning gi den samme ”musikk/maks effekt” som kontinuerlig effekt. En uendelig stor/”perfekt” strømforsyning vil gi den samme spenningen til forsterkeren uansett belastning. Spenningen i et kort øyeblikk fra strømforsyningen vil da også være det samme som spenningen ved kontinuerlig drift. Er strømforsyningen underdimensjonert vil spenningen synke mye når den belastes. Jo dårligere dimensjonert strømforsyning, jo mer vil spenningen synke ved belastning. Forsterkeren kan da gi en relativt høy ”musikk/maks” effekt i et svært kort øyeblikk (i det kondensatorene i strømforsyningen tømmes for strøm) før selve strømforsyningen/transformatoren tvinges i kne og spenningen går ned.

  En forsterker som har dårlig dimensjonert strømforsyning vil gi svært mye forvrengning/”klipping” med dårlig styring av høyttalerne når den belastes hard i det man passerer grensa for maksimal effekt av hva den kan gi. Resultatet blir gjerne ”sprengte” diskanter og basselementer som ”bunner”.
  Lenge siden leg har lest så mye svada på en gang

 12. #32
  Intermediate Millmaker sin avatar
  Medlem siden
  Jul 2003
  Poster
  4,120
  Takk & like
  Nevnt
  0 post(er)
  AVtorget feedback
  0
  (0% positive tilbakemeldinger)
  Sitat Opprinnelig postet av Ante1
  Lenge siden leg har lest så mye svada på en gang
  Hva er svada? Hvorfor skal vi tvile på dette?

 13. #33
  Intermediate
  Medlem siden
  Jun 2007
  Poster
  612
  Takk & like
  Nevnt
  0 post(er)
  AVtorget feedback
  0
  (0% positive tilbakemeldinger)
  "En forsterker som har dårlig dimensjonert strømforsyning vil gi svært mye forvrengning/”klipping” med dårlig styring av høyttalerne når den belastes hard i det man passerer grensa for maksimal effekt av hva den kan gi. Resultatet blir gjerne ”sprengte” diskanter og basselementer som ”bunner""

  Hva tror du skjer når man tømmer en forsterker med en stor strømforskyning?

  Når du siterer noen, så oppgi kilde

 14. #34
  Intermediate Millmaker sin avatar
  Medlem siden
  Jul 2003
  Poster
  4,120
  Takk & like
  Nevnt
  0 post(er)
  AVtorget feedback
  0
  (0% positive tilbakemeldinger)

  Hele artikkelen:

  Patos - med fokus på lyd: Billigwatt som ikke finnes…


  Billigwatt som ikke finnes…

  Etter inntoget av surroundforsterkere siste 10 år har mange forsterkerprodusenter i det rimelige prissegmentet dessverre i større og større grad falt for fristelsen til bevisst å markedsføre receivere med alt for høye og feilaktige wattverdier.Daglig kan man finne annonser og brosjyrer for receivere som alle konkurerer om å tilby flest mulig watt til lavest mulig pris.

  Receivere på f.eks fantastiske 5x100-120watt til 3990.- er ikke uvanlig, mens andre mer ærlige produsenter er ”frekke” nok til å forlange hele 5990 eller kanskje enda mer for usle 5x50watt. Valget av forsterker burde derfor være enkelt…

  De reelle ytelser er ofte noe helt annet enn hva reklamen sier.Teknisk sett er de fleste receivere og forsterkere bygget som ”Klasse AB” forsterkere, med minimal klasse A drift (tomgangstrøm). En klasse AB forsterker (med lite klasse A drift) har i praksis en virkningsgrad på rundt 60% (teoretisk 70% med svært mye forvrengning)Virkningsgraden til en forsterker sier noe om hvor stor delen av effekten den trekker fra lysnettet (230v) som går med til lyd i høyttalerne og hvor mye som går med til varme i forsterkeren.For at en forsterker skal kunne gi f.eks 2x100watt (til samen 200watt) må den i det minste ha en strømforsyning som kan trekke 330watt fra lysnettet, regnet med 60% virkningsgrad, der 130 watt går med til varme i forsterkeren.(60%x330watt=200watt til lyd og 40%x330watt=130watt til varme)

  Går man 3990.- receivere på 5x100watt (til sammen500watt) litt etter i sømmene er det ikke uvanlig at disse kun kan trekke 200-250watt/VA fra lysnettet. (maks trekk fra lysnettet står som oftest på baksiden av reciveren i nærheten av nettledningen).

  Dette kan ikke være annet enn en teknisk sensasjon, tenk et elektrisk produkt som kan gi hele 500watt samtidig som det bare bruker 200-250watt! Sannheten er selvfølgelig noe helt annet. Hvis forsterkeren kan trekke 200watt fra lysnettet kan den i beste fall gi til sammen 120 watt lyd til høyttalerne. 60%x200watt=120Watt. Fordelt på to kanaler blir dette maksimalt 2x60 watt eventuelt 5x24watt kontinuerlig i surround!!!!!

  Forskjellen mellom 5x100 reklamewatt til maksimalt 5x24 reelle watt kan best beskrives som lureri. Dette kan nærmest sammenlignes med å kjøpe en bil med 200HK som reelt har knappe 50HK. De fleste hadde vel reklamert på dette? En forsterker som markedsføres og selges som 5x100watt SKAL kunne gi til sammen 500watt kontinuerlig, med 100 watt i hver kanal der alle kanaler drives samtidig!!! Å kun måle effekten i en av de fem kanalene for så å gange denne ene kanalen med fem er å anse som ren svindel hvis da ikke forsterkeren markedsføres som 1x100 watt.

  For å kunne vite noe om hvor mye watt en forsterker kan gi er det derfor mer viktig å ta en kikk på baksiden for å se hvor mange watt den kan trekke fra lysnettet. Forsterkeren til 5990.- på 5x50 ærlige watt (420watt eller mer fra lysnettet)til 5990 kan fort vise seg å være det beste kjøpet, både med mest watt i forhold til pris og ikke minst best lydkvalitet.I den senere tid er det blitt mer og mer vanlig med ”klasse D” forsterkere/ digitalforsterkere.Disse forsterkerne kjennetegnes ved å ha en høy virkningsgrad på 90-95%. De vil med andre ord utnytte mesteparten av den effekten de kan trekke fra lysnettet til effekt til høyttalerne med minimalt varmetap i forsterkeren. Disse forsterkerne kan derfor lages små og kompakte med minimalt med kjøling. Men også her er det selvfølgelig teoretisk umulig at en forsterker kan gi mer effekt til høyttalerne enn den kan trekker fra lysnettet.”Overdimensjonert strømforsyning”:

  Til nå har vi sett på hva som er et minstekrav med hensyn til strømforsyning for å få ønsket/spesifisert effekt fra forsterkeren. Det vil alltid være en fordel om forsterkeren har en ”større” strømforsyning enn hva som strengt tatt er nødvendig for å kunne gi den spesifiserte effekten i 8 ohm. En forsterker på f.eks 2x70 watt i 8 ohm ( til sammen 140 watt) kan i teorien klare seg med en strømforsyning på bare 230watt. (60%virkningsgrad x 230watt =140watt lyd).

  I praksis er selv en 8 ohms høyttaler en vesentlig vanskeligere belastning for forsterkeren enn en ren 8 ohms motstand. Derfor vil det alltid være en stor fordel med en ”overdimensjonert” strømforsyning. Hvis i tillegg høyttalerne dine er 4 ohm, som mange høyttalere er, vil forsterkeren raskt miste ”pusten” ved ikke å ha overskudd til å drive dem på en god måte. I realiteten vil en forsterker som dette gi mindre effekt i 4 ohm enn 8 ohm siden strømforsyningen i forsterkeren tømmes fullstendig.

  En god kvalitetsforsterker har gjerne en ”overdimensjonert” strømforsyning. Det vil si at forsterkeren har en strømforsyning som er dimensjonert til å øke tilgjengelig maks effekt når høyttalerbelastningen faller fra 8 til 4 ohm og videre til 2 ohms last. En forsterker med ”perfekt” strømforsyning (uendelig stor) skal kunne doble effekten når høyttalerbelastningen/impedansen synker fra 8 til 4 ohm og igjen fra 4 til 2 ohm. I praksis er dette sjeldent.Hvis man f.eks tar utgangspunkt i en strømforsyning som kan trekke 500watt/VA kan vi med denne få en forsterker som kan gi til sammen ca. maksimalt 300watt med lyd (60%virkningsgrad x 500watt=300watt lyd).Ved å definere forskjellig spenning på sekundærsiden av strømforsyningen/transformatoren kan en 500watt strømforsyning brukes til å lage en relativt strømsterk forsterker på 2x70 watt( til sammen 140watt) i 8 ohm eller en strømsvak forsterker på 2x150 watt (til sammen 300watt)i 8 ohm. I det første eksempelet med en strømsterk forsterker (ofte skandinavisk) på 2x70watt i 8 ohm har vi bare brukt litt under halvparten av tilgjengelig effekt til lyd (140 av til sammen 300 watt) i 8 ohm.

  Denne forsterkeren har overskudd til å yte mer når høyttalerbelastningen fra høyttalerne går under 8 ohm. Forsterkeren som i utgangspunktet er oppgitt til bare 2x70watt i 8 ohm høyttalerlast vil da typisk ha et overskudd til å kunne gi ca 2x120-130watt i 4 ohm og ca maksimalt 2x150 watt i 2 ohm. Mange høyttalere er i dag i realiteten er på 4 ohm (selv om det ofte påståes 6-8ohm). Med den andre forsterkeren på 2x150 watt i 8 ohm har vi allerede nådd den maksimale effekten som strømforsyningen kan gi i 8 ohm.

  Hvis forsterkeren belastes hardere med f.eks 4 ohms høyttalere vil strømforsyningen tømmes fullstendig uten å kunne gi mer effekt. Resultatet vil bli en forsterker som har høy spenning og lite strøm slik at den mister kontroll og styring av basselementene når det spilles høyt.Ved å kjøpe en forsterker med ”overdimensjonert” strømforsyning får man nesten dobbelt så mange watt som forsterkeren er spesifisert til å gi ved 4 ohms høyttalere. I tillegg får man ofte vesentlig bedre lydkvalitet og en forsterker som spiller med god kontroll og overskudd uten at strømforsyningen tvinges i kne når man spiller høyt.I praksis kan man derfor ofte oppleve at en kvalitetsforsterker på 2x70 watt i 8 ohm og med ”overdimensjonert strømforsyning” spiller vesentlig bedre med mer kontroll og i tillegg høyere enn en ”japansk” forsterker med ”underdimensjonert strømforsyning” på 2x150 watt i 8 ohm.

  Konklusjonene må bli at du sjelden får mer enn du betaler for og at strømforsyningen i forsterkeren er den beste målestokk for å finne ut hvor mye forsterkeren kan gi av effekt.Ved kjøp av en kvalitetsforsterker med ”færre” papirwatt til litt høyere pris får du sannsynligvis også en forsterker med vesentlig bedre lydkvalitet og som spiller mer musikalsk enn en billigere forsterker med ”flere” watt.

  Hvordan måle watt: Det finnes er rekke forskjellige målestandarder for måling av effekt (watt). En watt vil likevel alltid være en watt og er definert som følgende:Forskjellen på de forskjellige målestandarder som alle skal definere wattstyrke er at det stilles forskjellige kvalitetskrav med hensyn på forvrengningen som tillates under måling. Noen av de mest brukte målestandarder er FTC, DIN og ”RMS” som igjen ofte refererer til måling gjort ved en gitt motstand (impedans), ofte 8 eller 4 ohm.Av disse målestandardene er FTC den strengeste normen, der målt kontinuerligeffekt skal kunne avgis i hele det hørbare frekvensområdet fra 20-20000Hz med en forvrengning under 0,5%.DIN normen derimot tillater høyere forvrengning og er kun målt ved 1000Hz.En måling som angir ant. ”RMS” watt i en gitt impedans er ingen egentlig målestandard/norm. ”RMS” betyr bare det samme som kontinuerlig effekt. En ”RMS” måling refererer vanligvis ikke til nivå på forvrengning eller frekvensområdet og vil derfor bare si noe om hvor mye effekt forsterkeren kan gi uten å ta hensyn til forvrengning.Forskjellen på målt effekt for en forsterker etter FTC eller DIN normen, forutsatt at målingen er gjort med samme impedans, blir sjelden over 10%, der en og samme forsterker vil gi litt høyere måling etter DIN normen enn i forhold til den strengere FTC normen. En måling etter DIN normen vil ofte bli tilsvarende en ”RMS” måling. Andre mer useriøse måter å oppgi effekt på som ”Musikk effekt” og ”maks effekt” sier ingen ting om reelle effektverdier. Det sier bare noe om hvor mye effekt forsterkeren kan gi i et svært kort øyeblikk(en sinusperiode). I realiteten er det slik at jo høyere ”musikk/maks effekt” som oppgis i forhold til kontinuerlig effekt, jo dårligere og mer underdimensjonert er forsterkerens strømforsyning. Ideelt sett vil en forsterker med en uendelig stor/ ”perfekt” strømforsyning gi den samme ”musikk/maks effekt” som kontinuerlig effekt. En uendelig stor/”perfekt” strømforsyning vil gi den samme spenningen til forsterkeren uansett belastning. Spenningen i et kort øyeblikk fra strømforsyningen vil da også være det samme som spenningen ved kontinuerlig drift. Er strømforsyningen underdimensjonert vil spenningen synke mye når den belastes. Jo dårligere dimensjonert strømforsyning, jo mer vil spenningen synke ved belastning. Forsterkeren kan da gi en relativt høy ”musikk/maks” effekt i et svært kort øyeblikk (i det kondensatorene i strømforsyningen tømmes for strøm) før selve strømforsyningen/transformatoren tvinges i kne og spenningen går ned.

  En forsterker som har dårlig dimensjonert strømforsyning vil gi svært mye forvrengning/”klipping” med dårlig styring av høyttalerne når den belastes hard i det man passerer grensa for maksimal effekt av hva den kan gi. Resultatet blir gjerne ”sprengte” diskanter og basselementer som ”bunner”.

 15. #35
  Intermediate Audiomur sin avatar
  Medlem siden
  Feb 2005
  Poster
  2,205
  Takk & like
  Nevnt
  0 post(er)
  AVtorget feedback
  0
  (0% positive tilbakemeldinger)
  Sitat Opprinnelig postet av Ante1
  "En forsterker som har dårlig dimensjonert strømforsyning vil gi svært mye forvrengning/”klipping” med dårlig styring av høyttalerne når den belastes hard i det man passerer grensa for maksimal effekt av hva den kan gi. Resultatet blir gjerne ”sprengte” diskanter og basselementer som ”bunner""

  Hva tror du skjer når man tømmer en forsterker med en stor strømforskyning?
  Man spiller fjorten ganger høyere og renere før man blåser elementene.

 16. #36
  Intermediate
  Medlem siden
  Jun 2007
  Poster
  612
  Takk & like
  Nevnt
  0 post(er)
  AVtorget feedback
  0
  (0% positive tilbakemeldinger)
  Sitat Opprinnelig postet av Audiomur
  Man spiller fjorten ganger høyere og renere før man blåser elementene.
  Vet du hvordan en transistor fungerer?

 17. #37
  Intermediate Audiomur sin avatar
  Medlem siden
  Feb 2005
  Poster
  2,205
  Takk & like
  Nevnt
  0 post(er)
  AVtorget feedback
  0
  (0% positive tilbakemeldinger)
  Stemmer det ikke?
  Jeg stoler i hvertfall mer på en høyttalerkonstruktør enn en teoretiker som deg.
  Mesteparten av tullpraten og all svadaen er det vel forresten du som står for i tråden, selv om jeg bidro litt her nå.

  God Påske!

 18. #38
  Intermediate
  Medlem siden
  Jun 2007
  Poster
  612
  Takk & like
  Nevnt
  0 post(er)
  AVtorget feedback
  0
  (0% positive tilbakemeldinger)
  Kan du ikke svare på mitt spm.?

  Edit: Jeg gir opp, skal heller bruke tiden min på og lete etter ordentlige strømsterke watt, og ikke noe tulle watt.

 19. #39
  Newcomer
  Medlem siden
  Mar 2007
  Poster
  205
  Takk & like
  Nevnt
  0 post(er)
  AVtorget feedback
  0
  (0% positive tilbakemeldinger)
  Det er vel med forsterkere og watt som mye annet her i verden, man får det man betaler for. At forsterkerprodusenter prøver å lure allmennheten ved å måle ved forskjellige standarder slik at kjøpere virkelig må sette seg inn i det og lese nøye for å klare å sammenligne forsterkere ser vi vel alle.

  Det er en annen sak jeg ikke helt skjønner. Burmester f. eks. skriver at forsterkeren er stabil ned til 1 ohm f. eks. De har og ganske lav mengde watt oppgitt, men jeg tror jo at de holder mål for å si det sånn, de koster jo skjorta. Vet du noe om dette Ante1?

  Og en annen sak Ante1, jeg ser at du har en del teoretisk på plass, noe jeg ikke har, men det går an å skrive litt mindre provoserende synes jeg. Jeg leste hele tråden og kjente jeg blei litt irritert. Vi er vel ute etter å oppklare saker for hverandre her og ikke slenge ut kommentarer som egentlig ikke svarer på noe som helst?

  Jaja, god påske folkens og skål! På tide med en pils kjenner jeg.
  Kino: DI(by BEF) SEAS LRO4Y 10" *4 + SEAS 6,5" Koax | Hypex PSC2.700D - DSP *2 | Krell Resolution C | DefTech Supercube Reference *2 | SVS sss-01 *4 | Yamaha 1030 | Vincent S3 | 106" rammelerret | Sony vpl-vw95 | PS4 | Stue: DefTech DI 6,5LR | Denon AVR-X1200W | Squeezebox |

  Min hjemmekino

 20. #40
  Intermediate
  Medlem siden
  Jun 2007
  Poster
  612
  Takk & like
  Nevnt
  0 post(er)
  AVtorget feedback
  0
  (0% positive tilbakemeldinger)
  Jeg trekker meg ut av denne diskusjonen, men er det ingen som har tenkt at en produsent kanskje skriver ned effekten på sine produkt.
  Hvis en produsent leverer et produkt som reellt yter 380 w (, 8 ohm, 0.001 thd, 20-20KHz) at de kjører produktet ut på markedet om en 200 watter ;-)

  God påske

Side 2 av 3 FørsteFørste 1 2 3 SisteSiste

Stikkord for denne tråden

Regler for innlegg

 • Du kan ikke starte nye tråder
 • Du kan ikke svare på innlegg / tråder
 • Du kan ikke laste opp vedlegg
 • Du kan ikke redigere meldingene dine
 •