HTPC byggeguide - Del 1

Sponsorer:
Takk Takk:  0
Like Like:  0
Side 1 av 2 1 2 SisteSiste
Viser resultater 1 til 20 av 29
 1. #1
  Intermediate MR.Chill sin avatar
  Medlem siden
  Nov 2010
  Poster
  3,325
  Takk & like
  Nevnt
  0 post(er)
  AVtorget feedback
  0
  (0% positive tilbakemeldinger)

  HTPC byggeguide - Del 1

  Hvordan bygge din egen HTPC – for dummies

  Fremgangsmåten her er lik enten det er HTPC, Spill pc eller hva det skal være, overskriften er HTPC siden det er mest relevant til avforumets brukere.

  Første vi må gjøre er innkjøp, for at denne guiden skal bli mest mulig tidløs har jeg valgt og ikke legge meg for mye opp i betegnelser på eksakt hvilke komponenter/deler du burde velge, da pc disse hele tiden oppgraderes og hyppig byttes ut, men selve bygge prossessen har vært mer eller mindre lik de seneste 15 årene jeg har bygget pc. Lærer du deg dette, så vil du kunne bygge PC i lang tid framover. Alt er forsøkt skrevet veldig enkelt, da guiden er beregnet på folk som aldri har gjort det før.

  TRINN 1: INNKJØP

  Første du trenger å gjøre er innkjøp av verktøy, her holder det med kun en skrutrekker, eventuelt med forskjellige hoder.
  Deretter trenger du gå til innkjøp av hardware, altså alle de komponentene du trenger for at en pc skal fungere.

  Du trenger:
  Kabinett: En boks til å oppbevare og beskytte alle delene.
  Strømforsyning: Denne gir strøm til alle komponentene i pc’en.
  Hovedkort: Dette kan man kalle selve hoveddelen av pcen, skjelettet (Vil forklares bedre senere).
  CPU (Prosessor) Med kjøler: Dette er hjernen som gjør alle kalkulasjonene.
  Minne (RAM): Mer minne, jo bedre og raskere kan hjernen jobbe. (Merk til en HTPC er det ikke nødvendig med mye RAM da du kun skal spille av media, holder langt med 2GB, skal du drive med TUNG redigering og multitasking, trenger du en del RAM).
  Skjermkort: Styrer det grafiske i pc’en. Bedre skjermkort – bedre grafikk ytelse.
  Harddisk: Alle programmer og filer blir lagret på denne disken og gir deg tilgang til det når du vil.
  En BLURAY/DVD/CD rom: For avlesning av disker med programvare, filmer, spill etc.

  Dette er det helt essensielle tingene du skulle trenge for at en PC i det hele tatt skal kunne skru seg på og brukes til vanligdags bruk. Deretter trenger du et operativsystem, og kan eventuelt supplere med mer eller bedre deler for økt ytelse alt etter eget ønske.

  Ekstra merknad
  HTPC
  Fra Wikipedia,
  HTPC (Home Theatre PC, hjemmekino-PC) er en PC som er beregnet for bruk til visning av film eller fjernsyn. Dette er ikke en spesifikasjon som stiller krav til maskinvare eller programvare, men en betegnelse på en PC hvis hovedoppgave er å spille av media. Om du tror denne guiden skal ta for seg gode programmer, og hvordan du skal kunne få nytte ut av din HTPC har du kommet feil, dette er kun en enkel guide på hvordan man bygger en PC. Det stilles ingen krav til en HTPC med tanke på noe som heslt hverken det gjelder programmer eller komponenter. Om man vil kan man bruke en pc fra 1980 - tallet som HTPC om man vil, HTPC betyr bare at den brukes til å spille av musikk og film.

  Dette er Del 1: som bare tar seg av selve byggeprosessen av en PC, Del 2: vil ta for seg noen gode programvalg, hjemmenettverkstips og annet snadder.

  [BREAK=Hva man kan velge og dets betydning for resultatet]

  Hva man kan velge og dets betydning for resultatet:
  Kabinett: Vil ikke ha noe annet sluttresultat en design og eventuelt god plass til selve byggeprossesen, velg ATX standard da dette er billigst og har de fleste alternativene til deler, samt best plass. Velg et HTPC kabinett, med gjerne god plass, og et design som du liker.
  Strømforsyning: Jo sterkere strømforsyning jo bedre deler kan du putte inn, gode skjermkort feks krever mye strøm. Til en kraftig og god PC trenger man mye strøm, 750WATT burde holde for de aller fleste. For et litt mer ryddig kabinett kan du kjøpe en modulær strømforsyning som gjør at du kan selv velge hvilke ledinger som er koblet i. Så du slipper ha masse unødvendige ledninger liggende og slenge. Husk å velge ATX standard så den passer til kabinettet.
  Hovedkort: Et hovedkort er delen alle andre deler skal puttes inn i, denne styrer selve brukergrensesnittet på din hardware, jo dyrere og bedre hovedkort, jo bedre prossessor (CPU), skjermkort, minne etc kan du putte inn. Velg her også ATX standard da dette er billigst og har de fleste alternativene til deler, samt beste plassløsningen(med tanke på tilkoblinger). Andre viktige ting og tenke på er feks, Ethernet tilkobling (internett), Lydkort, mulighet for 7.1 dekoding av lyd, optisk lydutgang, mange USB porter, noen har trådløs nett inkludert, mange PCI porter om du vil ha flere skjermkort, eller bedre lydkort. Velg riktig Hovedkort til riktig kabinett (ATX) og CPU.
  CPU (Prossesoren) med kjøler: eller selve hjernen, jo bedre CPU jo raskere kan din pc gjøre kalkulasjoner og vil operere raskere. Finnes flere forskjellige CPU’er på markedet, men de mest vanlige er AMD og INTEL. Begge to har gode alternativer, og hva som er best er vel en evig diskusjonssak, det du burde merke deg er at hver CPU har som regel forskjellig chipset/socket, så pass på at du velger riktig hovedkort til riktig CPU. (Som oftest veldig godt opplyst i butikk). Kjøp også en CPU med kjøler som er letteste alternativ.
  Minne (RAM): Mere ram gjør at du lettere kan drive med tunge oppgaver samtidig. Ram er noe som ofte oppgraderes og hvilke typer du trenger bestemmes av hvilket hovedkort du velger. Står i webbutiken om hvilken ram type som passer til hovedkortet ditt. I skrivende stund er det DDR3 som er gjeldende på de beste hovedkortene, om et år er det sikkert DDR4, osv. (Merk her igjen at RAM er lite nødvendig til en HTPC).
  Skjermkort: Dette er kortet som tar seg av det grafiske brukergrensesnittet fra din pc, jo bedre og dyrere skjermkort, jo heftigere grafikk vil den spytte ut. Den har egen innebygd CPU som tar seg av kalkulasjoner av Grafikk prosessen. Jo høyere du går opp i pris jo bedre løsninger for du som, feks raskere kort (driver mer krevende spill), flere utganger som DVI, HDMI, og full støtte for HD lyd via HDMI. 3D støtte kan jo også være lurt tenke på når dette kommer ut på markedet. Her er det viktig velge PCI-Ekspress kort, da dette er den nyeste grensesnittet på skjermkort.
  Harddisk: Finnes i forskjellige størrelser alt fra 60gb-?TB (Høyere vil alltid komme) SATA harddisk virker som det rimeligste alternativet for øyeblikket. Det du burde tenke på er å kjøpe en harddisk som har stor nok plass til det du vil, man kan supplementere med flere harddisker etter eget ønske, merk at dette er også begrenset med tanke på hvilket hovedkort man velger, noen har bare plass til 3 andre har plass til 9 osv. Med 9 harddisker ala 2 TB har du plass til mye musikk og film.
  BLURAY/DVD/CD leser/brenner: Gir deg muligheten for å lese av spill, filmer, og andre disker som programvare etc, noen kan lese, andre kan både lese og brenne. Her velger du også SATA.

  Huskeliste før kjøp:
  - Strømforsyning, kabinett, og Hovedkort i ATX standard.
  - Minne og CPU må passe til riktig hovedkort.
  Amd CPU skal ha Amd basert hovedkort, Intel skal ha Intel basert hovedkort, pass på at minnen du velger passer i hovedkortet ditt. Dette er også veldig godt opplyst og merket i nettbutikkene.
  -De komponentene du burde legge mest penger i er hovedkort og skjermkort, da dette er det viktigste for en HTPC. kort for rundt 1500kr gir deg det meste du trenger.

  I Del 2 vil vi gå nærmere inn på kjøping av komponenter.

  [BREAK=Bygging - Kabinett]

  TRINN 2: BYGGING

  Kabinett:
  Kabinettet til burde være av HTPC standard, det er flatliggende og ser ut som kabinettet til en effektforsterker. Den glir lett inn med resten av AV utstyret ditt og har som regel lett tilgjengelige koblinger i front, som USB og lyd. Det første du gjør er å åpne selve kabinettet, skru av skruene rundt på baksiden for å ta av coveret. Dette skal være ekstremt lett og du ser lett hvor selve topplokket er skrudd på.

  Du vil nå se innsiden av pcen din, det er her du skal få plass til alt du har kjøpt inn av utstyr.


  [BREAK=Bygging - Hovedkort]

  Hovedkort:
  Vi starter med hovedkortet. Legg inn ditt ATX standard hovedkort med alle tilkoblingsmuligheter face-up.

  På ene siden av ditt hovedkort er det en liten del som har forskjellige inngangsporter på seg som USB, modem og Ethernett port, samt lydkort, dette skal da stikke ut av den lille åpningen på baksiden av ditt kabinett.

  Fjern dekslet som allerede er der og putt på det som følger med ditt hovedkort, du vil se at det passer perfekt til de portene du har på kortet ditt.


  Når du har plassert kortet så portene stikker godt ut, vil du se at hovedkortet ditt har flere skru hull i hvert av hjørnene, disse passer perfekt med tilsvarende knotter med hull på som allerede siter i kabinettet, det er dermed bare skru fast hovedkortet med medfølgende skruer, så det sitter godt fast. Sjelden gang er ikke disse knottene skrudd på og du må skru de på selv, skru de på i følgende avstander.  Du har nå plassert selve kjernen av pc’en, skjelettet kan man også kalle det, det er dette kortet som bestemmer dine videre oppgraderingsmuligheter fremover i tid.


  [BREAK=Bygging - Minne (RAM)]

  MINNE – RAM:
  Du kan nå velge hvilke deler du vil innstalere, og jeg har valgt og fortsette med det enkleste, nemlig minne (RAM). Minnebrikkene er såre enkle innstalere, du har som regel x antall minneporter som er tynne rektangulære som regel plassert øverst på høyre hjørne på hovedkortet.

  Det er kun en vei disse kan innstalleres og det er bare åpne sikkerhetsportene på sidene, og dytte det nedi, merker du at de ikke klikker på plass gjør du det feil vei. (se etter et lite hakk på minnekortet, dette skal passe med hakket i sporet).

  Dytt det nedi.

  Og klikk sikkerhetslåsene på siden på plass.  [BREAK=Bygging - Skjermkortet]

  Skjermkortet:
  Deretter innstallerer vi skjermkortet, du har som regel 2 PCI-Express porter å velge mellom.

  Hvilken du velger har ingenting å si, ta den som gir best mulig plassutbytte, dytt ut de PCI portene du trenger på baksiden av kabinettet for at inngangene skal kunne stikke ut, putt deretter skjermkortet med tilsvarende hakk i seg ned i tilsvarende hull på porten. (Her kan det også være sikkerhetslåser som på minneportene som må trykkes ned før du setter det på plass).
  Skjermkortet sitter fast når det klikkes nedi sporet, skru på plass skruene på toppen av PCI porten. (Se bilde)


  [BREAK=Bygging - Prosessor (CPU) Med kjøler]

  Prosessor (CPU) med kjøler:
  Etter dette kan vi innstalere CPU-en, dette er kanskje den mest delikate innstalasjonsprosessen, da det er vitale og lett skadelige deler her. Vi har tatt utganskpunktet her i en INTEL CPU, men er mer eller mindre likt for begge to. CPU socketen er beskyttet av et cover som vi må åpne først, bruk den lille spaken på siden til å åpne den.


  Du vil nå se oppi socketen hvor CPUen skal innstaleres

  Ta nå CPUen ut av esken og hold den slik

  Det er forskjellige punkter og piler på CPUen som skal plasseres likt med punkter og piler på kortet.  Putt på plass CPU beskyttelseskoveret igjen

  Kjøleren må også innstaleres, smør gjerne på noe kjøleveske oppå toppen av CPU’en


  Sprut på litt kjølepasta om du har dette. Dette er ikke nødvendig da kjøleren leveres med påsmurt fra før men kan jo hjelpe til å la det holde litt lenger.
  Ta fram kjøleren, noen av de har forskjellige låsmekanismer, og er veldig enkle sette seg inn i, skal klipses på ned i tilsvarende hull eller hektes på kroker på hovedkortet, er dermed bare dytte det på eller klipse det på plass.
  Viften har egen ledning som skal kobles i på hovedkortet. (Strømledning).


  Viften holder CPU’en avkjølt, da denne blir veldig varm.

  [BREAK=Bygging - DVD drev og Hardisk]

  DVD drev, og Harddisk:
  Etter dette er det værste innstalert, du har nå veldig lette ting igjen, og vi kan starte med Hardsikene og DVD/CD romen, dette skal enkelt bare skyves inn i sine plasser på kabinettet, deretter skrus fast med skruer

  På dette bildet ser du 3 forskjellige brønner, to små er til harddisker og den store er til DVD rom. Er egne spor som du bare kan skli de inn på. På siden av brønnene er det skruhull til å feste de skikkelig, i HTPC tilfeller må du nok skru ut brønnene først da man har begrenset plass.
  Medfølgende SATA tilkoblinger skal kobles på hovedkortet og inn i Hardisken


  [BREAK=Bygging - Strømforsyning]

  Strømforsyning:
  Deretter putter vi på plass strømforsyningen, denne skal ligge i hjørnet på kabinettet (se bilde) med alle ledninger stikkende inn i kabinettet, og selve strømpluggen med bryter skal stikke ut på baksiden, skru det fast på baksiden av kabinettet for at det skal sitte fast.


  Her kan du da se en modulær strømforsyning, du kan velge hvilke ledninger du trenger, for at det skal se litt mere ryddig ut.


  [BREAK=Bygging - Connectors + Slutt]

  Deretter er alt klart, da er det bare plugge i strømkontakten til Hovedkortet

  Eventuelt Ekstra strømkontakt til skjermkortet

  Denne kobles i på baksiden av skjermkortet.

  og eventuelle Ekstra usb enheter som sitter i front  Man må også putte på plass ledningene som gir signal til av/på knappen i front på pcen for at man skal kunne skru av og på.


  Disse tilkoblingene finns som regel helt nederst i hjørnet på hovedkortet.


  De siste hovedkortene kommer med en egen liten brikke hvor det står navnene til hver ledning som skal kobles nedi. Er bare putte HD LED (lys som viser at harddisken jobber), POWER LED (lys som viser at Pcen er på), POWER SW (av/på knapp), og RESET SW (Reset knappen) nedi tilsvarende pinner. Om du har koblet disse feil så vil knappen du har koblet til ikke fungere, da er det bare bytte om til den funker. Det gjør ingen skade på pc'en.

  Alle disse ledningene skal ligge løst i kabinettet fra starten av, her har du også en ekstra lydkobling for å få lyd i utgangene i front om man har dette. Ekstra lyd og USB er ingen nødvendighet for at pcen skal fungere, men gir deg jo ekstra muligheter.

  Til Slutt:
  Etter at de siste ledingene er innstallert er det bare skru på Pc’en og innstalere valgfritt operativsystem. Gratulerer med ny HTPC.

  Håper denne guiden har vært til hjelp. Vil trolig gi deg muligheten til å bygge egne pcer lenger framover i tid, første gangen man gjøre det er det litt knotettet men, alle andre ganger etter blir det bare lettere og lettere, til slutt setter du den sammen på under 5min.

  Har dere noe ekstra tips eller triks å komme med sleng det ut, kan jeg legge det til på guiden. Bildene er lagt etter hverandre i rekkefølge i forohold til hvordan jeg har forklart, dette ble det letteste og følte det ble mest oversiktlig, prøver ikke har for mye forklaring, kom gjerne med innspill.

  Har fått en god del tilbakemeldinger, og virker som om det vil komme en Del 2, hvor jeg skal gå nærmere inn på valg av komponenter (hva du egentlig trenger/ikke trenger) Og ting som innstalasjon av windows, oppsett av netverk, samt noe annet snadder som gode programmer og løsninger.

  MVH MR.Chill.

  Gode linker:
  Hardware.no - god side med nyheter på hardware markedet, tester samt en egen prisguide på nesten alle komponenter som er mulig få tak i.

  Bilder er forøvrig lånt fra Hardwarezone.com
  All tekst er skrevet av meg selv.

 2. #2
  Intermediate AnaXyd sin avatar
  Medlem siden
  Nov 2006
  Poster
  748
  Takk & like
  Nevnt
  0 post(er)
  AVtorget feedback
  0
  (0% positive tilbakemeldinger)
  Ville kanskje ha fokusert mer på hva slags operativsystem og programvare som er kjekt å ha med på en HTPC. Å bygge en PC finnes det jo uttallige guider på!

  Men uansett, flott tiltak! Hadde vært fint med noen tips til programvare, som sagt!

 3. #3
  Intermediate b3nd1k sin avatar
  Medlem siden
  Oct 2009
  Poster
  2,256
  Takk & like
  Nevnt
  0 post(er)
  AVtorget feedback
  0
  (0% positive tilbakemeldinger)
  Fin guide med flotte bilder! Men når tittelen heter, Bygg din HTPC. Forventet jeg litt mer om hva som skiller en HTPC fra en vanlig pc, kanskje noen forslag om hvilke kompononter man bør gå etter, eller som AnaXyd sa. Programvare.
  Min tråd

 4. #4
  Intermediate MR.Chill sin avatar
  Medlem siden
  Nov 2010
  Poster
  3,325
  Takk & like
  Nevnt
  0 post(er)
  AVtorget feedback
  0
  (0% positive tilbakemeldinger)
  Absolutt, men det lå ikke noen guide her på forumet, derfor jeg tenkte det var greit med en.

  Kan jo lage en egen guide eventuelt med gode programmer etc.
  Os er det vel enten Mac eller Windows som gjelder, ser ikke mange med selvbygde pc'er som velger innstalere mac, og de som bruker linux eller annen os med åpen kildekode vil jeg vel tro har såpass peiling at de ikke behøver hjelp her fra avforum angående hverken pc-bygging eller programvare.

  Kan jo lage en guide med innstalering av windows, og eventuelt noen gode programmer som kan være typiske bruke på en HTPC. Eventuelt oppsett av hjemmenetverk og lignende, dette vil da bli til windows i og med at det er det eneste jeg kan, men det for bli en annen gang.

  takk for tilbakemelding

 5. #5
  Intermediate MR.Chill sin avatar
  Medlem siden
  Nov 2010
  Poster
  3,325
  Takk & like
  Nevnt
  0 post(er)
  AVtorget feedback
  0
  (0% positive tilbakemeldinger)
  Sitat Opprinnelig postet av b3nd1k
  Fin guide med flotte bilder! Men når tittelen heter, Bygg din HTPC. Forventet jeg litt mer om hva som skiller en HTPC fra en vanlig pc, kanskje noen forslag om hvilke kompononter man bør gå etter, eller som AnaXyd sa. Programvare.
  Ja som sagt, kommer nok en egen guide engang angående programmer etc, men det ville blitt altfor omfattende å ha alt sammen i en guide. Ingen som gidder bla 50 sider i en å samme guide, mye greiere dele det opp litt. Får vel gi ut en bok :P

  Det at det er en HTPC har ingenting å si, fremgangsmåten er kliss lik uansett hva du skal bruke pcen til, eneste forskjellen er bare plassen du har i kabinettet ditt, et HTPC kabinett er gjerne flattliggende for at det skal gli inn med resten av komponentene du kan loike gjerne bruke et vanlig stående kabinett og gjemme det bort alt etter hvor du skal ha det stående.

  Når det gjelder komponenter går jeg gjennom alle komponentene du trenger, og mener da at jeg nevner hva du burde se etter på de viktige delene som hovedkort, skjermkort etc? Har valgt å ikke nevne konkrete deler for å gjøre testen så tidløs som mulig, noe jeg også har forklart i guiden.
  Kunne godt nevnt opp noen konkrete deler som er bra å putte i en HTPC for øyeblikket, men dette ville blitt endret på altfor ofte da det hele tiden kommer nye og bedre pc'deler. har nevnt litt hva som er viktig å tenke på når du velger ut deler, og det jeg har nevnt vil jeg tro er like viktig idag, det var like viktig for 10 år siden og det er sikkert like viktig om 10 år også.

 6. #6
  Intermediate AnaXyd sin avatar
  Medlem siden
  Nov 2006
  Poster
  748
  Takk & like
  Nevnt
  0 post(er)
  AVtorget feedback
  0
  (0% positive tilbakemeldinger)
  Altså, guiden kunne like godt ha vært kalt "Bygg din egen PC", da du ikke har fokusert så mye på selve HTPC verdenen. Ja, liggende kabinett, men det er ikke stor forskjell å bygge i dette vs stående.

  Om du bytter navnet på denne guiden, og lager enda en guide som omfatter emnet å bygge en HTPC (Altså velge riktige komponenter, programvare, stillegående kjøling, riktige kabinetter osv) så kan du bare linke de sammen vett!

 7. #7
  Intermediate MR.Chill sin avatar
  Medlem siden
  Nov 2010
  Poster
  3,325
  Takk & like
  Nevnt
  0 post(er)
  AVtorget feedback
  0
  (0% positive tilbakemeldinger)
  Sitat Opprinnelig postet av AnaXyd
  Altså, guiden kunne like godt ha vært kalt "Bygg din egen PC", da du ikke har fokusert så mye på selve HTPC verdenen. Ja, liggende kabinett, men det er ikke stor forskjell å bygge i dette vs stående.

  Om du bytter navnet på denne guiden, og lager enda en guide som omfatter emnet å bygge en HTPC (Altså velge riktige komponenter, programvare, stillegående kjøling, riktige kabinetter osv) så kan du bare linke de sammen vett!
  ja guiden kunne godt vært kalt bygg din egen pc (kunne forsåvidt kalt den hva som helst, bygg din egen kjøkkenpc :P ), og jeg kan godt endre navnet på den til det, bare regnet med at det ville være mer relevant og kalle den HTPC siden det er det folk her vil kalle pc'en sin da dette forumet handler om alt som gjerne har med hjemmekino og gjøre.

  Å hva mener du med HTPC verden? Er vel ingenting som heter HTPC verden idag, da man såpass god teknologi i pc'ene idag. Eneste som er viktig med en htpc er jo lyd og bilde, men stiller ingen spesielle krav til komponenter, kan like gjerne bruke laptopen sin som en htpc og la recieveren ta seg av alt sammen. pluss at jeg har da nevnt hva som er viktig tenke på når du skal velge dine komponenter? står på side 2. Om jeg skulle tatt med alt av innstalasjon av riktige programmer etc, ville jo heller guiden blitt kalt, bygg - programmer -å gjør klar din egen HTPC for bruk eller noe lignende.

  Er ingen fasit på hva som er riktige komponenter, må bare tenke på hva du vil bruke htpc'en din til, kan godt nevne masse komponenter, men gidder ikke gå inn her hvert halvår og oppdatere gjeldende komponentliste, og stillegående kjøling som vannkjøling feks, er way beyond hva denne guiden har som målgruppe, riktigig kabinett er jo også helt individuelt hva en liker, jeg har nevnt flattliggende, utifra dette så er det bare smak og behag på design.
  Kan jo også nevne at når jeg byggde en HTPC, eneste forskjellen jeg tenkte på fra min andre pc var hovedkortet og skjermkortet, da alt annet er irrelevant egentlig, trenger hverken mye ram eller bra cpu i en htpc, trenger jo forsåvidt egentlig ikke være stillegående engang, da du antageligvis skal se på film over 20db, Og jeg har nevnt i guiden at med tanke på hovedkort må du tenke på ..., og med tanke på skjermkort må du tenke på ...

  Men ja jeg kan lage en egen guide om oppsett av programmer og guide til hjemmenettverk og alt sammen og deretter linke de sammen.

  Kan jo si at hele intensjonen med denne guiden er å lære en person å skru sammen en htpc, er jo bare ment på folk som aldri har sett inni en pc før engang. Beklager om tittelen var missvisende.

  Føler dere dømmer guiden litt for hardt, man må ta den for det den er, altså en grise enkel guide til hvordan skru sammen en pc/htpc.

 8. #8
  Intermediate AnaXyd sin avatar
  Medlem siden
  Nov 2006
  Poster
  748
  Takk & like
  Nevnt
  0 post(er)
  AVtorget feedback
  0
  (0% positive tilbakemeldinger)
  Guiden er god i seg selv den, men jeg trodde den skulle inneholde mer om HTPC!

 9. #9
  Expert tols1 sin avatar
  Medlem siden
  Jan 2006
  Poster
  6,026
  Takk & like
  Nevnt
  0 post(er)
  AVtorget feedback
  0
  (0% positive tilbakemeldinger)
  Med utgangspunkt i at den skal være tidløs og generell synes jeg guiden var bra, godt skrevet og godt illustrert. Lettfattelig.

  Det jeg savner når jeg plutselig kommer på tanken at en HTPC kanskje er veien å gå, er en litt konkret veiviser i forhold til virrvarret av CPU-er og grafikkort. De andre komponentene er for så vidt greie å finne frem i. Det hadde vært knall med en liten lenkesamling til steder hvor man kan finne sammenigningstabeller, vurdering av kompatibilitet, hva de forskjellige kortene støtter gjennom hard- eller softwareaksellerasjon osv. (hvis det finnes noen slike som er noenlunde oppdaterte... ).

  Behovene endrer seg konstant. For ikke lenge siden var det spørsmål om kortene støtter HD, så var det HD-lyd (via HDMI? PCM?), nå er det selvsagt 3D. Hva blir det neste...

 10. #10
  Intermediate kingu sin avatar
  Medlem siden
  Aug 2006
  Poster
  747
  Takk & like
  Nevnt
  0 post(er)
  AVtorget feedback
  0
  (0% positive tilbakemeldinger)
  Ubuntu med XBMC ser ut til å være en slager her på forumet. Kan anbefales. Evt: Index of /releases/live

  En oppfølger med filserver hadde jo gjort seg. Evt hvilke hensyn det er vanlig å ta mht PC. Viftestøy er noe en bør unngå som best man kan.

 11. #11
  Intermediate marsboer sin avatar
  Medlem siden
  Dec 2005
  Poster
  3,764
  Takk & like
  Nevnt
  0 post(er)
  AVtorget feedback
  0
  (0% positive tilbakemeldinger)
  En liten ting:

  Skjermkortene plasseres i PCI-express sloter. PCI (som du har skrevet) er den gamle typen sloter som du ser nederst på samme bilde. Disse er overhodet ikke kompatible med hverandre så det er greit å rette det opp slik at folk ikke kjøper et PCI skjermkort

 12. #12
  Intermediate MR.Chill sin avatar
  Medlem siden
  Nov 2010
  Poster
  3,325
  Takk & like
  Nevnt
  0 post(er)
  AVtorget feedback
  0
  (0% positive tilbakemeldinger)
  Sitat Opprinnelig postet av AnaXyd
  Guiden er god i seg selv den, men jeg trodde den skulle inneholde mer om HTPC!
  Da har du desverre missforstått hele formålet med guiden og ikke lest overskriften godt nok, da det stod bygging, programmering og oppsett er ikke en del av byggeprosessen, men mer klargjøring av pcen. Får å unngå mer forvirring har jeg nå pressisert at dette er del 1 som kun tar for seg bygging av en pc, har valgt og la tittelen fortsette hete HTPC siden det vil henge bedre sammen da del 2 kommer.

  Sitat Opprinnelig postet av tols1
  Det jeg savner når jeg plutselig kommer på tanken at en HTPC kanskje er veien å gå, er en litt konkret veiviser i forhold til virrvarret av CPU-er og grafikkort. De andre komponentene er for så vidt greie å finne frem i. Det hadde vært knall med en liten lenkesamling til steder hvor man kan finne sammenigningstabeller, vurdering av kompatibilitet, hva de forskjellige kortene støtter gjennom hard- eller softwareaksellerasjon osv. (hvis det finnes noen slike som er noenlunde oppdaterte... ).

  Behovene endrer seg konstant. For ikke lenge siden var det spørsmål om kortene støtter HD, så var det HD-lyd (via HDMI? PCM?), nå er det selvsagt 3D. Hva blir det neste...
  Om jeg skulle tatt for meg virvarret av cpu'er grafikkort etc, vil ikke guiden være tidløs lenger, men kunne være gjeldende i kanskje en 6mnd tid. Det er dessuten ikke noe krav til noen komponenter, bare eventuelt ting man burde tenke på alt etter som hvordan man skal bruke pc'en, dette har jeg allerede tatt for meg på side 2. Har lagt ut en link til hardware.no på slutten som hele tiden kommer med nyheter på hardware markedet, der er det også tester av forskjellige komponenter osv, om noen andre har noen flere gode linker komme med sleng de fram.

  Sitat Opprinnelig postet av kingu
  Ubuntu med XBMC ser ut til å være en slager her på forumet. Kan anbefales. Evt: Index of /releases/live

  En oppfølger med filserver hadde jo gjort seg. Evt hvilke hensyn det er vanlig å ta mht PC. Viftestøy er noe en bør unngå som best man kan.
  Ubuntu kan jeg desverre ingenting om, men er jo fritt fram til andre legge ut guider til bruk av dette

  En oppfølger vil komme når jeg har tid en vakker sommerdag

  Sitat Opprinnelig postet av marsboer
  En liten ting:

  Skjermkortene plasseres i PCI-express sloter. PCI (som du har skrevet) er den gamle typen sloter som du ser nederst på samme bilde. Disse er overhodet ikke kompatible med hverandre så det er greit å rette det opp slik at folk ikke kjøper et PCI skjermkort
  Dette er oppdatert.

 13. #13
  Expert tols1 sin avatar
  Medlem siden
  Jan 2006
  Poster
  6,026
  Takk & like
  Nevnt
  0 post(er)
  AVtorget feedback
  0
  (0% positive tilbakemeldinger)
  Sitat Opprinnelig postet av MR.Chill
  Om jeg skulle tatt for meg virvarret av cpu'er grafikkort etc, vil ikke guiden være tidløs lenger, men kunne være gjeldende i kanskje en 6mnd tid. Det er dessuten ikke noe krav til noen komponenter, bare eventuelt ting man burde tenke på alt etter som hvordan man skal bruke pc'en, dette har jeg allerede tatt for meg på side 2. Har lagt ut en link til hardware.no på slutten som hele tiden kommer med nyheter på hardware markedet, der er det også tester av forskjellige komponenter osv, om noen andre har noen flere gode linker komme med sleng de fram.
  Ja, det var jo lenker til kilder som man vet holder seg oppdatert jeg mente, ikke at artikkelen skulle ta for seg alle mulige konstellasjoner av merker og plattformer. Håper det kommer noen etter hvert.

 14. #14
  Intermediate MR.Chill sin avatar
  Medlem siden
  Nov 2010
  Poster
  3,325
  Takk & like
  Nevnt
  0 post(er)
  AVtorget feedback
  0
  (0% positive tilbakemeldinger)
  Sitat Opprinnelig postet av tols1
  Ja, det var jo lenker til kilder som man vet holder seg oppdatert jeg mente, ikke at artikkelen skulle ta for seg alle mulige konstellasjoner av merker og plattformer. Håper det kommer noen etter hvert.
  Har puttet inn en til hardware.no om noen vet om noen flere er det bare komme med de, skal jeg putte de inn i guiden.

 15. #15
  Expert tols1 sin avatar
  Medlem siden
  Jan 2006
  Poster
  6,026
  Takk & like
  Nevnt
  0 post(er)
  AVtorget feedback
  0
  (0% positive tilbakemeldinger)
  Flott!

 16. #16
  Newcomer LiNK sin avatar
  Medlem siden
  Nov 2006
  Poster
  60
  Takk & like
  Nevnt
  0 post(er)
  AVtorget feedback
  0
  (0% positive tilbakemeldinger)
  Ser på det siste bildet at de to koblingene står hver sin vei. Den ene med teksten ut, den andre inn. Betyr det at det ikke spiller noen rolle hvilken vei disse står? Jeg trodde det var forskjell på +/- på disse, og at de i det minste måtte stå samme vei.

  Edit: Det siste bildet i den siste kategorien altså.

 17. #17
  Intermediate MR.Chill sin avatar
  Medlem siden
  Nov 2010
  Poster
  3,325
  Takk & like
  Nevnt
  0 post(er)
  AVtorget feedback
  0
  (0% positive tilbakemeldinger)
  Sitat Opprinnelig postet av LiNK
  Ser på det siste bildet at de to koblingene står hver sin vei. Den ene med teksten ut, den andre inn. Betyr det at det ikke spiller noen rolle hvilken vei disse står? Jeg trodde det var forskjell på +/- på disse, og at de i det minste måtte stå samme vei.

  Edit: Det siste bildet i den siste kategorien altså.
  Vet du hva, det er et veldig godt spørsmål, og det er jeg ikke 100% sikker på, skal prøve sjekke det ut litt nøyere, jeg tror ikke det har noe si, og jeg pleier alltid bare stappe de nedi uavhengig av hvilken vei det er. Skal prøve titte litt om det har noe si, selv om jeg ikke tror det. Editer denne posten når jeg finner det ut Takk for bra oppmerksomhet

  Edit: Polariteten var viktig og tenke på når man skal koble på de små connectorene til headern, jeg har oppdatert guiden og fikset på dette nå

  Takk for hjelpen

 18. #18
  Intermediate
  Medlem siden
  Apr 2005
  Poster
  1,353
  Takk & like
  Nevnt
  1 post(er)
  AVtorget feedback
  0
  (0% positive tilbakemeldinger)
  Fint tiltak, men her er mine tilbakemeldinger:

  Nå skummet jeg bare gjennom "guiden" din og dette er ting jeg la merke til:

  Minne (RAM): Mer minne, jo bedre og raskere kan hjernen jobbe.
  Det har vært gjort tester på 2Gb vs 4Gb i medie/spill-bruk og det har vært ca. 0 differanse i ytelse. Om man kjører tyngre applikasjoner, kan det være fordel med 4+ Gb, men det er ikke slik at 8 Gb gjør maskinen noe raskere til å gjøre alle oppgavene sine. Mao. 4 Gb ram, men en raskere prosessor kan være bedre investering om budsjettet er trangt.

  CPU (Prossesoren) med kjøler: eller selve hjernen, jo bedre CPU jo raskere kan din pc gjøre kalkulasjoner og vil operere raskere, også minne (RAM) Avhengig. Finnes to forskjellige CPU’er på markedet, du har AMD og INTEL. Begge to har gode alternativer, og hva som er best er vel en evig diskusjonssak, det du burde merke deg er at hver av de har egne typer hovedkort, så pass på at du velger riktig hovedkort til riktig CPU. Kjøp også en CPU med kjøler, som er det absolutt letteste alternativ.
  Hele det avsnittet bør skrives om.
  Det er mange prosessorer på markedet :-) De to mest populære produsentene for PC-markedet, er AMD og Intel.
  Du får også prosessorer fra andre produsenter.

  Chipsett / Socket er ikke bare forskjellig fra produsent til produsent, men fra modellserie / modellserie.

  Minne (RAM): Mere ram gjør at CPU’en kan opperere med flere oppgaver samtidig...
  Dette stemmer ikke.
  Antall kjerner på prosessoren (samt ev. hyperthreading som Intel har) bestemmer hvor mange prosesser som kan kjøres i sanntid.

  Skjermkortet sitter fast når det er satt på plass, skru det enda bedre på plass med medfølgende skruer på toppen av PCI porten du nettop dyttet ut eller skrudde av.
  ????

  CPU porten er beskyttet av et cover som vi må åpne først, bruk den lille spaken på siden til å åpne den.
  Nå vet jeg ikke om det eksisterer et norsk ord for "socket", men jeg ville benyttet det fremfor "cpu porten".
  Cover ville jeg ikke brukt, men deksel (ev. beskyttelsesdeksel).
  Forøvrig er "prosessor" muligens bedre ord enn CPU, selv om mange nerder (som meg) sier CPU og skriver CPU. Husk at du ikke skriver til nerder, når du lager en slik guide.

  Ta nå CPUen ut av boksen og hold det slik
  boksen? Esken?
  CPUen => det? (den)

  Kjøleren må også innstaleres, smør gjerne på noe kjøleveske oppå toppen av CPU’en
  Det heter kjølepasta, ikke kjølevæske.

  gni det utover med en pensel. Dette er ikke nødvendig da kjøleren leveres med påsmurt fra før men kan jo hjelpe til å la det holde litt lenger.
  1) Pensel på kjølepasta høres ut som en dårlig idè (vil få løse penselhår som henger igjen og ødelegger for kontaktflaten)
  2) Du kan ikke ha "Pose og sekk", dvs. en boxed kjøler (standardkjøler) har fra før av kjølepasta (gjerne grå striper). Om du vil bruke kjølepasta, må dette fjernes og kjøleren må rengjøres! (ikke lag riper i kjøleren!)


  Sånn ellers:
  Harddisk: Større enn 2Tb har eksistert en stund allerede.
  Du roter en del med begreper, lager dine egne ord/begrep.
  SATA bør du egentlig ikke sammenligne med IDE, men med PATA.

  Sitat Opprinnelig postet av MR.Chill
  Edit: Polariteten var viktig og tenke på når man skal koble på de små connectorene til headern, jeg har oppdatert guiden og fikset på dette nå
  Det er ingen polaritet på bryterene (reset og power), dette er bare brytere som kortslutter. LED-lys har polaritet og vanligvis skal teksten stå utover.
  (ofte er det en liten pil på kontaktene også, men jeg har aldri opplevd å ikke få dette til å fungere på første forsøk).

  ps. jeg sier dette bare som konstruktiv kritikk.
  Husk også å sjekke om du har lov å "Låne bildene" fra den siden du har "lånt" de fra.

 19. #19
  Intermediate MR.Chill sin avatar
  Medlem siden
  Nov 2010
  Poster
  3,325
  Takk & like
  Nevnt
  0 post(er)
  AVtorget feedback
  0
  (0% positive tilbakemeldinger)
  Sitat Opprinnelig postet av DaButcher
  Fint tiltak, men her er mine tilbakemeldinger:

  Nå skummet jeg bare gjennom "guiden" din og dette er ting jeg la merke til:


  Det har vært gjort tester på 2Gb vs 4Gb i medie/spill-bruk og det har vært ca. 0 differanse i ytelse. Om man kjører tyngre applikasjoner, kan det være fordel med 4+ Gb, men det er ikke slik at 8 Gb gjør maskinen noe raskere til å gjøre alle oppgavene sine. Mao. 4 Gb ram, men en raskere prosessor kan være bedre investering om budsjettet er trangt.

  Helt klart, mer enn 2gb ram i en htpc er nok bortkastet, men er mer ment for å bare forklare hva rammen gjør i en pc, sier ikke at folk burde kjøpe mye av det, kan jo endre litt på forklarelsen.

  Hele det avsnittet bør skrives om.
  Det er mange prosessorer på markedet :-) De to mest populære produsentene for PC-markedet, er AMD og Intel.
  Du får også prosessorer fra andre produsenter.

  Skal fikse på dette, er helt klart flere, men amd og intel er absolutt de mest vanlige, skal endre på teksten.

  Chipsett / Socket er ikke bare forskjellig fra produsent til produsent, men fra modellserie / modellserie.


  Dette stemmer ikke.
  Antall kjerner på prosessoren (samt ev. hyperthreading som Intel har) bestemmer hvor mange prosesser som kan kjøres i sanntid.

  skal endre på dette også.


  ????

  hehe, skal forsøke skrive om denne setningen.

  Nå vet jeg ikke om det eksisterer et norsk ord for "socket", men jeg ville benyttet det fremfor "cpu porten".
  Cover ville jeg ikke brukt, men deksel (ev. beskyttelsesdeksel).
  Forøvrig er "prosessor" muligens bedre ord enn CPU, selv om mange nerder (som meg) sier CPU og skriver CPU. Husk at du ikke skriver til nerder, når du lager en slik guide.


  boksen? Esken?
  CPUen => det? (den)


  Det heter kjølepasta, ikke kjølevæske.


  1) Pensel på kjølepasta høres ut som en dårlig idè (vil få løse penselhår som henger igjen og ødelegger for kontaktflaten)
  2) Du kan ikke ha "Pose og sekk", dvs. en boxed kjøler (standardkjøler) har fra før av kjølepasta (gjerne grå striper). Om du vil bruke kjølepasta, må dette fjernes og kjøleren må rengjøres! (ikke lag riper i kjøleren!)


  Sånn ellers:
  Harddisk: Større enn 2Tb har eksistert en stund allerede.
  Du roter en del med begreper, lager dine egne ord/begrep.
  SATA bør du egentlig ikke sammenligne med IDE, men med PATA.

  jaha? pls tell me where, jeg ergrer meg hele tiden fordi jeg gjerne vil ha større disker. 2 TB way to tiny.

  Det er ingen polaritet på bryterene (reset og power), dette er bare brytere som kortslutter. LED-lys har polaritet og vanligvis skal teksten stå utover.
  (ofte er det en liten pil på kontaktene også, men jeg har aldri opplevd å ikke få dette til å fungere på første forsøk).

  syns dette hørtes rart ut selv, da jeg bare dytter de nedpå hver gang jeg lager pc, men søkte på det og fant ut av dette, så bare skrev det inn, er jo ikke no galt å ha det i bakhodet uansett?

  ps. jeg sier dette bare som konstruktiv kritikk.
  Husk også å sjekke om du har lov å "Låne bildene" fra den siden du har "lånt" de fra.
  Veldig masse bra kritikk her, skal endre/finpusse på dette, bruker veldig mye egne ord ja, og jeg er som sagt ingen journalist og fikk sikkert 2 i norsk på skolen, men skal absolutt bruke kritikken din så fort jeg er ferdig med eksamen og endre på småtingene. uansett utrolig bra oppdaget, dette er hva jeg kaller god kritikk

 20. #20
  Newcomer
  Medlem siden
  Apr 2007
  Poster
  68
  Takk & like
  Nevnt
  0 post(er)
  AVtorget feedback
  0
  (0% positive tilbakemeldinger)
  Hei, tenkte jeg skulle spy inn litt grei info.

  For å ha en HTPC som takler alt av formater tenker sikkert alle mange at en burde kjøpe en pc til flerfoldig tusen kroner. Dette er da ikke tilfellet.

  Det du trenger er;
  - en cpu som ikke koster allværden, gjerne en billig dualcore eller i3/i5.
  - 1-2GB minne, du skal uansett ikke multitaske med mediapcn.
  - Ati Radeon 5450, det "svakeste" skjerkortet i 5-serien til noen hundrelapper.
  - hovedkort av ymse slag som støtter cpu og minne du har valgt. Må ha PCIe 16x-slot.

  Har du dette kan du kombinere med software som gjør at du kjører 1080p-filmer med støtte for DTS HD MA- og Dolby True HD-bitstreaming gjennom HDMI. Utprøvd og bekreftet.

  Har også bygget en HTPC rundt en Atomprosessor til knappe 3200,- med 2TB lagring. Hakker litt i menyene, men kjører 1080p-filmer lagfritt.

  Mvh Filip ;D

Side 1 av 2 1 2 SisteSiste

Stikkord for denne tråden

Regler for innlegg

 • Du kan ikke starte nye tråder
 • Du kan ikke svare på innlegg / tråder
 • Du kan ikke laste opp vedlegg
 • Du kan ikke redigere meldingene dine
 •