Nettvett: Handel på nett

Sponsorer:
Takk Takk:  0
Like Like:  0
Viser resultater 1 til 8 av 8
 1. #1
  Intermediate MR.Chill sin avatar
  Medlem siden
  Nov 2010
  Poster
  3,325
  Takk & like
  Nevnt
  0 post(er)
  AVtorget feedback
  0
  (0% positive tilbakemeldinger)

  Nettvett: Handel på nett

  Innledning
  Grunnet folks store bruk av internett om dagen, fører det klart til en stor økning av handel via internett, enten det er via privatpersoner eller firmaer. Desverre er det mange personer og firmaer som ser en god mulighet til å svindle folk som kanskje har blitt trygge på internetthandel. Denne guiden gir deg noen tips på hva du burde gjøre som kjøper før kjøpet, hva du kan gjøre for å sikre deg best mulig, og hva du kan gjøre om du har blitt svindlet.
  Merk at jeg bruker ordet "svindlet". Mange kan mene at de har blitt lurt av en selger, hvor dette gjelder mer i situasjoner som feks, kjøp av mobilabbonement, hvor selgeren bruker diverse salgstriks for å selge deg ting, svindel er rett og slett at selgeren selger deg en ting, as-is, hvor du ender opp med feks, å aldri høre fra vedkommende igjen. Vedkommende har da svindlet, eller rett og slett stjålet penger fra deg. Sier dette da folk flest kan føle seg dumme etter å ha blitt svindlet og bare ignorere saken, hvor du heller burde føle deg ranet og derfor ta affære tilsvarende.

  Før kjøpet:
  1. Alltid sjekk kilden: ALLTID be om navn, addresse, e-mail og tlf nummer fra vedkommende. Sjekk opp navnet og tlf nummeret på google.com og telefonterror.no og gulesider.no. Dette kan gi deg god info på vedkommende. Er du i tvil ring vedkommende først og ta en prat. Finnes ingen fasit på hvordan en svindler høres ut på tlf men kan gi deg et godt utrykk av hvordan personen er likevel, og at han faktiskt er tilgjengelig på tlf nummeret han har gitt deg.
  2. Dersom det er et forummedlem fra et forum (f.eks: bilforum, avforum, hifi sentralen) som selger. Så er det en fordel av brukeren har en del poster på forumet. Man føler seg mye tryggere dersom det er en som er aktiv og har f.eks 2000 poster på forumet. Kontra noen som akkurat har registert seg. Her kan du søke på navnet/brukernavn + forum (f.eks: Ole Hansen + forum). Husk å endre til riktig språk på søkeresultatene. Da kan det være erfaring fra tidligere salg fra brukern. De fleste som selger har brukerprofil på flere forum, med samme brukernavn.
  3. Spør gode spørsmål på varen som selges, hvorfor han selger, hvor gammel, tilstandsrapport, hvor den er køpt, har personen kvittering. Spør også om vedkommende kommer til å være tilgjengelig fremover. Virker salget altfor godt til å være sant, bør du sette deg i tvil. Ingen som selger feks. en Yamaha z-11 til bare 2 lapper. (Litt overdrevet eksempel, men dere skjønner tegninga)
  4. Bestemmer du deg for å utføre handelen med vedkommende er det noen ting du kan gjøre for å sikre at det går på den sikreste måten. Si til vedkommende at du vil han skal legge ut annonsen på finn.no dette burde ta han max et par minutter og copy-paste alt over på finn.no og koste ham 25 kr ekstra, som du kan si at du vil betale for han. På finn.no har de noe som heter trygg handel, hvor du kan kjøpe varen av vedkommende, hvor et tredjepartsfirma (payex i norge. Tilsv paypal.) Avholder pengene på en nøytral konto inntil du har fått varen, dette tas steg for steg og er veldig lett å bruke, og vedkommende får ikke penger før du har trykket på godkjent og mottat vare. Dette kan også gjøres direkte på payex.no, men kreves at du oppretter konto og fyller inn info etc.
  5.En annen sikker betalingsmetode er postoppkrav, dette er muligens den beste garantien for at du faktiskt får varen før du betaler noe som helst. Prøv å sjekke innholde først, før du eventuelt ender opp med å betale ut en pakke full av stein. Om vedkommende ikke vil sende postoppkrav grunnet useriøse kjøpere før si at du kan forhåndsbetale han det ekstra det koster i postoppkravsgebyr.

  Etter kjøpet:
  1. Ring vedkommende og spør om han har fått penger på konto, om varen er sent og alltid spør om sporingsnummer.
  Viser det seg her at vedkommende ikke lenger er tilgjengelig etter 3 dager burde du ta affære. Etter 3 dager uten noe som helst svar er det garantert at du har blitt svindlet, om ikke annet var avtalt (ferie etc).
  2. Det første du burde gjøre er å politianmelde vedkommende, bruk all informasjonen han har gitt deg til anmeldelsen, er du heldig har han blitt anmeldt før og politiet vil da ta affære. uansett vil det sette han i søkellyset.
  3.Ta opp saken i forbrukerrådet, disse kan hjelpe deg med å kontakte vedkommende og eventuelt ta opp saken videre til tvist behandling mellom to parter etc. Dette er nok lettere om kjøpet har blitt gjort via et firma, men man er uansett beskyttet via kjøpsloven så å ta kontakt skader aldri.
  4. Om vedkommende bare lar seg kontakte via mail og han hele tiden kommer med unnskyldninger gi han ikke mer en 10-14 dager før dere gjør ovennevnte.
  5. En veldig viktig ting er å ALLTID ta vare på all kommunikasjon mellom deg og selger, emails, meldinger, etc da dette kan brukes som dokumentasjon til videre behandling av saken.
  6. Ekstra tips til folk som handler via internasjonale sider: Aldri benytt bank transfer som feks. Western-union. ekstremt kjent for bruk av svindlere. Benytt Paypal.

  Nettvettregler for netthandel
  • Bruk antivirus-, antispionprogram og brannmur
  • Kontroller at nettbutikken er beskyttet ved å se etter hengelåssymbolet i nettleseren
  • Les salgsbetingelsene for nettbutikken
  • Betal med kredittkort dersom postoppkrav eller faktura ikke er et valg
  • Ta vare på ordrebekreftelsen, det er din avtale med nettbutikken
  • Sjekk kontoutskriftene nøye
  • Husk at du har angrerett
  • FORSIKTIG MED BRUK AV WESTERN UNION SOM BANKOVERFØRING, DETTE ER DEN MEST KJENTE SCAM METODEN I BOKEN.
  • SNAKKER VEDKOMMENDE ENGELSK, OG HAN VIL DU SKAL OPPRETTE PAYPAL KONTO, ELLER DET ER SNAKK OM Å SENDE NOE TIL AFRIKA ETC. DA ER DET SCAM. HOLD DERE UNNA. DETTE GJELDER SALG OG KJØP.
  • IKKE VÆR NAIV! Tenk deg alltid om en gang for mye enn en gang for lite.


  Om man blir svindlet må dere belagge dere på at ting kan ta lang tid og det er opp til dere og bestemme hvor deres grense går for hva dere faktiskt er villig til å gjøre for å få igjen pengene, er det snakk om en tusenlapp kanskje man ikke gidder, men dere har fortsatt like mye rettigheter uansett hvilket beløp det gjelder.

  Linker til gode sider.
  Gule Sider® - Finn firma, telefonnummer og søk i kart
  Telefonterror.no - Nummerne til 6011 telefonselgere og markedsanalytikere
  Forbrukerportalen - Forbrukerrådet på nett
  www.politiet.no
  Trygg-Handel (inneholder bla svarteliste)
  Nettvett.no

  En typisk skrekkhistorie: Terje betalte 2500 euro for å selge sin egen sofa*|* TV 2 Underholdning

  IMPORT
  Ved import er det et par punkter som er viktig å tenke på:

  - ALLTID sjekk volt og kompatibilitet med norske strøm uttak.
  - Volt convertere er mulig kjøpe og er billig på steder som feks. ebay. (Merk at watten på converteren skal helst være 2,5* watten på ditt elekstriske apparat. Feks. En Blender fra USA som trekker 350watt fra nettet skal ha en converter som takler: 350*2,5=875watt

  MVA og tolltillegg kommer på forsendelser på over 200kr. (1000kr om forsendelsen er merket som "gave")
  Dette gjelder prisen på varen inkludert frakt. MVA ligger på 25% for de fleste varer og tolltillegg kan variere men ligger som regel på 110kr. Her er et eksempel på en fortolling av en Emotiva effektforsterker til 699$+250$ i frakt (Bruker dollarkurs på 5,5kr).

  699+250=949$

  949*5,5kr=5219,5kr

  MVA tillegg (25%): 5219,5*1,25=6524,37kr + 110kr i tolltilegg = totalsum: 6634,37kr

  For ytterligere infomrasjon på tolltilegg og mva sjekk: Toll.no - Tollvesenet

  Til slutt

  Denne guiden er ikke ment til å stoppe deg for å handle på nettet, dette er kun ment til å minne deg på å alltid ha en liten grad av skeptisme og derfor ta noen forhåndsregler og sikre deg best mulig. men jeg har drevet veldig mye med handel vi internett både nasjonalt og internasjonalt og har dermed lært mye. Og kan jo trygt si at de fleste handler ender godt.

  Jeg er ingen journalist så kvaliteten denne artikkelen er skrevet i er nok ikke tipp topp.
  Kommer med oppdateringer så fort jeg får tak i noen flere gode tips.

  MVH MR.Chill

 2. #2
  Intermediate freddie sin avatar
  Medlem siden
  Feb 2006
  Poster
  3,175
  Takk & like
  Nevnt
  0 post(er)
  AVtorget feedback
  0
  (0% positive tilbakemeldinger)
  En liten kommentar til det med postoppkrav:
  Posten har ikke lov til å la deg åpne en pakke før den er betalt. Du kan dermed ikke være sikker på at det ikke er nettopp murstein i esken.

  Ellers helt enig i at en kjapp sjekk på navn/nummer, og gjerne en telefonsamtale ofte kan være verdt å bruke noen minutter på.

 3. #3
  Intermediate MR.Chill sin avatar
  Medlem siden
  Nov 2010
  Poster
  3,325
  Takk & like
  Nevnt
  0 post(er)
  AVtorget feedback
  0
  (0% positive tilbakemeldinger)
  hehe kan jo eventuelt prøve riste litt på den :P

 4. #4
  Guru RuneW sin avatar
  Medlem siden
  Jan 2005
  Sted
  Sarpsborg
  Poster
  11,037
  Takk & like
  Nevnt
  2 post(er)
  AVtorget feedback
  0
  (0% positive tilbakemeldinger)
  Og kan jo trygt si at 99.99% av mine handler har endt godt.


  Hehe - Det må jeg kalle en handlingens mann!
  (man må vel handle minst 10000 ganger for å komme til en slik prosentsats?)

  Ellers en veldig bra artikkel! Synes du skriver bra, jeg!

 5. #5
  Intermediate MR.Chill sin avatar
  Medlem siden
  Nov 2010
  Poster
  3,325
  Takk & like
  Nevnt
  0 post(er)
  AVtorget feedback
  0
  (0% positive tilbakemeldinger)
  pass på henvendelser som dette. For dere som selger på avtorget eller finn.no

  Terje betalte 2500 euro for å selge sin egen sofa*|* TV 2 Underholdning

 6. #6
  Active Fattigmann sin avatar
  Medlem siden
  Feb 2004
  Poster
  477
  Takk & like
  Nevnt
  0 post(er)
  AVtorget feedback
  0
  (0% positive tilbakemeldinger)
  Sitat Opprinnelig postet av MR.Chill
  pass på henvendelser som dette. For dere som selger på avtorget eller finn.no

  Terje betalte 2500 euro for å selge sin egen sofa*|* TV 2 Underholdning
  Det er jaggu meg det morsomste jeg har lest idag
  Overføre penger til kjøper for å få et mindre beløp tilbake.. Er vel bare folk fra Kvelde som gjør det :-)

 7. #7
  Expert Ostemannen sin avatar
  Medlem siden
  Oct 2009
  Poster
  5,350
  Takk & like
  Nevnt
  3 post(er)
  AVtorget feedback
  0
  (0% positive tilbakemeldinger)
  God guide. Du kunne lagt til to ting:

  1 ) Utregning av moms etc. Mange som lurer på dette, og er usikker på hvilke avgifter etc som gjelder. Det vil gjøre denne guiden mer komplett.


  2)
  Dersom det er et forummedlem fra et forum (f.eks: bilforum, avforum, hifi sentralen) som selger. Så er det en fordel av brukeren har en del poster på forumet. Man føler seg mye tryggere dersom det er en som er aktiv og har f.eks 2000 poster på forumet. Kontra noen som akkurat har registert seg. Jeg kjøper bare ting via forum dersom selger har mange poster fra forumet jeg kjøper fra.

  Før kjøpet:
  1. Alltid sjekk kilden: ALLTID be om navn, addresse, e-mail og tlf nummer fra vedkommende. Sjekk opp navnet og tlf nummeret på google.com og telefonterror.no og gulesider.no. Dette kan gi deg god info på vedkommende. Er du i tvil ring vedkommende først og ta en prat. Finnes ingen fasit på hvordan en svindler høres ut på tlf men kan gi deg et godt utrykk av hvordan personen er likevel, og at han faktiskt er tilgjengelig på tlf nummeret han har gitt deg.
  Her kan du også legge til at de bør søke på navnet/brukernavn + forum (f.eks: Ole Hansen + forum). Husk å endre til riktig språk på søkeresultatene. Da kan det være erfaring fra tidligere salg fra brukern. De fleste som selger har brukerprofil på flere forum, med samme brukernavn.

  Legg også til et eget punkt. IKKE VÆR NAIV!!!


  Ellers meget bra!! 8)
  Mentor 8 - NAD M50 - NAD M51 - NAD M52 - 2x NAD 275

  Sjekk ut Min Hifi!
  Her er min hjemmekino!

 8. #8
  Intermediate MR.Chill sin avatar
  Medlem siden
  Nov 2010
  Poster
  3,325
  Takk & like
  Nevnt
  0 post(er)
  AVtorget feedback
  0
  (0% positive tilbakemeldinger)
  takk for tipsene, endringer er gjort

Stikkord for denne tråden

Regler for innlegg

 • Du kan ikke starte nye tråder
 • Du kan ikke svare på innlegg / tråder
 • Du kan ikke laste opp vedlegg
 • Du kan ikke redigere meldingene dine
 •