Den beste bildekvaliteten verden kan tilby

Sponsorer:
Takk Takk:  0
Like Like:  0
Viser resultater 1 til 2 av 2
 1. #1
  Intermediate Gratulerer sin avatar
  Medlem siden
  Oct 2006
  Poster
  1,797
  Takk & like
  Nevnt
  0 post(er)
  AVtorget feedback
  0
  (0% positive tilbakemeldinger)

  Den beste bildekvaliteten verden kan tilby

  Nå har jeg sett et par filmer på 70 mm-festivalen her i Oslo, og kvaliteten er rett og slett overveldende.
  For de av dere som ikke vet det, så er vanlige kinofilmer printet på 35 mm filmruller. Det vil si at hvert bilde har en bredde på 35 mm.
  Frem til 70-tallet her i Norge (og på 50- og 60-tallet i USA) var 35 mm det eneste filmformatet man hadde på kino, men etterhvert innså man at det var mulig å få betraktelig bedre bilder på kino ved å bruke større negativer. I tillegg var det ganske store begrensinger på kvaliteten man kunne oppnå på lydsporet på en 35 mm film, og de store studioene håpet å kunne dra flere folk til kinoene med en stor teknisk forbedring.
  Dermed lanserte de 70 mm film som en ny standard på kinoene.
  Ved å legge til mer plass på den ene siden av negativet, hadde man plass til flere lydspor, og lydspor av høyere kvalitet. I tillegg var jo bildeflaten nå firedoblet (dobbel bredde, dobbel høyde), noe som ga fire ganger så mye bildeinformasjon, eller fire ganger så høy oppløsning. Flere storfilmer på 50-, 60- og 70-tallet ble laget på 70 mm film, og de fleste store kinoer i Norge kjøpte seg 70 mm-fremvisere.
  Men det var noen små problemer.
  For det første er film tungt. En to timers 35 mm filmrull veier om lag 20 kilo. En 70 mm film med samme lengde veier dermed over 4 ganger så mye, eller i overkant av 80 kilo. I utgangspunktet er ikke dette problematisk for kinoene, ettersom filmen uansett klippes opp i biter og limes sammen igjen på liggende filmruller, men transportkostnadene ble nødvendigvis over 4 ganger så høye. Noe som var litt dumt i en periode der antall kinobesøkende stupte, og mange kinoer slet økonomisk.
  Økonomisk var det også upraktisk for mange kinoer å kjøpe seg store, kostbare 70 mm-fremvisere, og det var også mye dyrere for filmselskapene å filme med og fremkalle 70 mm film.
  Og selv om kvaliteten som sagt er svært mye bedre på 70 mm film enn på 35 mm, brydde ikke den generelle kinogåer seg så mye om det, og gikk til slutt ikke mer på kino enn før.
  Den endelige spikeren i kista for 70 mm, var introduksjonen av digitale lydspor. Plutselig var ikke 35 mm-film begrenset til å ha kun to relativt dårlige analoge lydspor, men kunne ha et digitalt lydspor med full surround. Au.
  Dermed var ikke den overlegne analoge lyden på 70 mm-filmen lenger et fortrinn, og det ble ganske fort slutt på produksjon av filmer i 70 mm-formatet.

  I dag er all kinofilm 35 mm eller digital. (Og når all film i tillegg redigeres digitalt, slik at 35 mm-negativene scannes inn, redigeres og printes ut på 35 mm igjen, blir kvaliteten enda litt dårligere).
  Enkelte filmer benyttet seg av 70 mm-formatet til å skape fantastiske scener, der man kunne se detaljer på hver minste lille figur. Filmer som f.eks. Lawrence of Arabia, 2001: A Space Odyssey og Ben-Hur brukte formatet til det ytterste. Du har ikke sett Lawrence of Arabia før du har sett Lawrence gradvis forsvinne i den enorme ørkenen i 70 mm, helt til han er en liten prikk. Det fungerer rett og slett ikke like bra i 35 mm, og i alle fall ikke på DVD.
  I dag er det vel omtrent kun IMAX-kinoer o.l. som benytter seg av formatet, og da ikke engang til det fulle.

  Så til alle dere som er besatt av 1080P, anbefaler jeg på det sterkeste å ta en tur innom 70 mm-festivalen på Cinemateket og oppleve EKTE høyoppløste bilder. Der har dere en gyllen sjanse til å oppleve at fortidens teknologi er overlegen dagens teknologi (bortsett fra det rent praktiske med en 80 kilos filmrull kontra en 30? grams HD-DVD-plate. Heh), samt få med dere et par av historiens desidert største filmklassikere. Er det verdt det? Ja!

  Hilsen en som venter på 5000P og digitalisering av 70 mm-filmer.

  Ha en fin dag!

 2. #2
  Active Perminow sin avatar
  Medlem siden
  Apr 2006
  Poster
  340
  Takk & like
  Nevnt
  0 post(er)
  AVtorget feedback
  0
  (0% positive tilbakemeldinger)
  Enig med deg 70mm var konge. Er på en måte glad jeg slapp å drasse på store 70mm filmruller når jeg jobbet som kinomaskinist, men kvaliteten er overlegen. Nå er det vel sånn med mange ting at kvalitet kommer i andre rekke. Tenker da på de første flatskjermene, kjempe dårlig kvalitet, men folk kjøpte som bare det.

Stikkord for denne tråden

Regler for innlegg

 • Du kan ikke starte nye tråder
 • Du kan ikke svare på innlegg / tråder
 • Du kan ikke laste opp vedlegg
 • Du kan ikke redigere meldingene dine
 •