Forklaring på fremmedord? ehh?

Sponsorer:
Takk Takk:  0
Like Like:  0
Viser resultater 1 til 9 av 9
 1. #1
  Intermediate eMTea sin avatar
  Medlem siden
  Jan 2006
  Poster
  1,912
  Takk & like
  Nevnt
  0 post(er)
  AVtorget feedback
  0
  (0% positive tilbakemeldinger)

  Forklaring på fremmedord? ehh?

  Anamorphic... 16x9 (f.eks)

  Forstår jeg riktig, at det betyr at den er heldekkende i 16x9 format, altså ikke noen sorte striper over og under?

  finnes det anamorphic i 16x9 i det hele tatt?

 2. #2
  Newcomer
  Medlem siden
  Mar 2005
  Poster
  284
  Takk & like
  Nevnt
  0 post(er)
  AVtorget feedback
  0
  (0% positive tilbakemeldinger)
  Jeg tror vel det betyr at bildeformatet er 16:9 anamorft. Det sier noe om at selve bildet som sendes ut har bredde/høyde forhold 16/9 og at det er anamorft, dvs squeezet sammen i bredden dersom du ser det på en gammeldags TV som ble laget før de kunne dekode anamorfe bilder. Dette er alltid å foretrekke fordi du da får utnyttet oppløsningen på skjermen din best.

  Men det kan godt være sorte striper over og under dersom filmen som vises i seg selv er f.eks 2.35/1 format.

  Ser du bak på et DVD cover står det ofte f.eks:

  16:9
  -----------
  | 2.35:1 |
  -----------

  som betyr at du har en film med anamorfisk 16:9 kodet bilde som sendes til TV men at filmen i seg selv har format 2:35:1 og derfor vil ha sorte kanter oppe og nede.

  Står det imodlertid bare 16:9 Anamorphic så får du ut et bilde som fyller en 16:9 skjerm helt perfekt.

  Det er jo alltid å foretrekke den første varianten dersom filmen er spilt inn slik originalt slik at man ikke mister deler av bildet som befinner seg på høyre og venstre kant.

 3. #3
  Grunnlegger lygren sin avatar
  Medlem siden
  Dec 2002
  Poster
  15,023
  Takk & like
  Blogginnlegg
  27
  Nevnt
  19 post(er)
  AVtorget feedback
  1
  (100.00% positive tilbakemeldinger)

 4. #4
  Newcomer
  Medlem siden
  Mar 2005
  Poster
  284
  Takk & like
  Nevnt
  0 post(er)
  AVtorget feedback
  0
  (0% positive tilbakemeldinger)
  Nå stiller jeg meg sikkert lagelig til for hugg men skal forsøke å forklare Anamorphic.

  La oss først tenke på en god gammeldags filmrute slik den i all tid er blitt brukt på kino. I utgangspunktet var denne fysiske filmruta noe slikt som la oss si 4:3 i bredde/høyde forhold. Nøyaktige tall ikke så nøye. Dette ble sånn god gammeldags bygdekinofilm, ganske firkantet i uttrykket. Så kom TV revulusjonen og kinoene måtte bli mer spektakulære. Hvordan skulle de gjøre det. Jo ved å tilby blant annet mer bilde for pengene, altså skikkelig bredformat, f.eks 2.35:1 i bredde/høydeforhold. Men hvordan skulle de greie det uten å bygge om alle filmopptakere og alle filmfremvisere. Jo, da var det noen som sa at la oss sette en anamorphic linse fremfor filmopptakeren. Den tar opp et bilde i bredformat og skviser det inn på den firkantige filmruta. Om du nå kikker på filmruta så vil personene på hver filmrute bli svært høye og tynne og sirkler blir ovale. For å få spilt av dette igjen så trenger man bare en vanlig filmfremviser med en anamorphic linse foran og voila så kommer det en uskviset bredt bilde ut på lerretet. Og det uten å måtte bygge om noe særlig hardware. Kun ved å bytte ut linser.

  En Anamorphic linse er altså en linse som strekker ut eller skviser sammen bildet i kun ett plan. I vårt tilfelle beholdes bildets høyde mens bredden, horisontalplanet, i bildet skvises sammen når vi tar opp og strekkes ut når vi spiller av.

  Litt av det samme var det da det kom 16:9 TV skjermer. Både PAL og NTSC bildeformatet er veldig fastlåst i hvor mange linjer et bilde skal bestå av. Man kunne ikke endre dette uten samtidig å gjøre alle eldre 4:3 TV apparater inkompatible med det nye 16:9 formatet. Altså måtte man sende 16:9 bildet ut til titterne med det samme antallet linjer som ellers i 4:3 bildet. Men man skviset bildet sammen i bredden og sendte med et lite flagg i bildesignalet som forteller 16:9 TV apparater at de skulle strekke bildet ut igjen i bredden for å få vist det korrekt. På nyere 4:3 TV apparater er det også innebygget en slik tolking av dette flagget slik at disse apparatene kan vise bildet med riktige proposjoner men da med sort stripe over/under. Om du titter på et slikt Anamorphic 16:9 format bilde på en eldre 4:3 TV som ikke leser 16:9 flagget så vil bildet fylle hele skjermen som vanlig siden det jo er et vanlig TV bilde men personene vil bli høye og tynne og sirkler blir ovale.

  Man kan jo godt også sende ut et 16:9 bilde som et 4:3 bilde med sorte stiper over og under, som ikke er anamorphic. Det vil jo da si at det ikke er skviset i bredden og derfor vil vises perfekt (men med sorte kanter) på en gammel 4:3 TV som aldri har hørt om 16:9 flagg. Ulempen da blir at når man skal vise dette på en ekte 16:9 skjerm så er bildet altså ikke skviset i bredden. Derfor må man zoome inn på bildet for å få det til å bli bredt nok. Det går jo fint men da får man altså ikke utnyttet de 625 linjene som er i et PAL signal (alle er ikke til bilde, noen er til tekst TV etc). Når man zoomer inn får man kanskje et bilde som består av 450 linjer med bildeinfo på skjermen. De andre linjene går da med til å vise sorte kanter som man har zoomet utenfor det synlige området. Men NB et PAL TV bilde er bestandig 625 linjer så de 450 bildelinjene som du har zoomet inn på må fremdeles vises over 625 fysiske bildelinjer i PAL systemet og som ditt TV apparat alltid MÅ vise.

  Se http://www.grand-illusions.com/anamorphic.htm for forklaring på anamorphic linse. Og her er også en utmerket wikipedia side om anamorphic både på film og video format http://en.wikipedia.org/wiki/Anamorphic .

  Noen praktiske eksempler:

  En DVD merket 4:3 har altså et 4:3 bilde på seg som du kan vise på en 4:3 TV uten problemer og som så på en 16:9 TV vises med sorte kanter på sidene.

  En DVD merket 16:9 har et 4:3 bilde med sorte kanter over og under på seg. Bildet er ikke skviset sammen i bredden og man får kun utnyttet noen av de 625 linjene i PAL signalet til å vise bildet. Ikke særlig bra altså.

  En DVD merket 16:9 Anamorphic eller Enhanced for 16:9 televisions inneholder et 16:9 bilde som er skviset sammen i bredden til et 4:3 bilde for å stemme med PAL formatet. Alle de 625 linjene i PAL formatet bærer bildeinformasjon og fremviseren strekker 4:3 bildet ut igjen til 16:9 format

  En DVD merket 16:9 Anamorphic, 2.35:1 inneholder det samme som over men siden originalfilmen har format 2.35:1 vil det bli noe sorte striper over/under filmen selv på et 16:9 TV.

  Desverre så er filmselskapene nok så sløve med merkingen av DVD cover. Man kan derfor ikke alltid stole 100% på den info som er trykket om dette på coveret. Situasjonen har dog bedret seg noe i senere år.


  Phu..... Hugg løs :-)

 5. #5
  Intermediate hårek sin avatar
  Medlem siden
  May 2003
  Poster
  1,152
  Takk & like
  Nevnt
  0 post(er)
  AVtorget feedback
  0
  (0% positive tilbakemeldinger)
  Det syntes jeg var en godt utlagt og meget begripelig forklaring, oilar. Den bekrefter i alle fall godt min egen forståelse av saken.

 6. #6
  Newcomer
  Medlem siden
  Mar 2005
  Poster
  284
  Takk & like
  Nevnt
  0 post(er)
  AVtorget feedback
  0
  (0% positive tilbakemeldinger)
  Det var jo en flott ordbok Burre har laget ja. Har ikke sett denne før nå, flott initiativ. Men akkurat dette mangler den vel en forklaring på.

 7. #7
  Intermediate
  Medlem siden
  Feb 2004
  Poster
  1,049
  Takk & like
  Nevnt
  0 post(er)
  AVtorget feedback
  0
  (0% positive tilbakemeldinger)
  Bra forklaring oilar ! Nå lærte jeg noe i dag også !

 8. #8
  Newcomer
  Medlem siden
  Mar 2005
  Poster
  284
  Takk & like
  Nevnt
  0 post(er)
  AVtorget feedback
  0
  (0% positive tilbakemeldinger)
  Nå fant jeg jo en fin guide til alt dette med videoformater her på forumet. Skrevet av AK. Se på lenken http://avforum.no/forum/guider-video/21599-guide-generell-videoguide.html og bli klokere :-) Illustrert og gode greier. Glem mine famlende forsøk på å beskrive dette kun med ord....

 9. #9
  Newcomer
  Medlem siden
  May 2005
  Poster
  23
  Takk & like
  Nevnt
  0 post(er)
  AVtorget feedback
  0
  (0% positive tilbakemeldinger)
  Et rask søk på google på "Anamorph widescreen"
  ga denne geniale og meget pent illustrerte forklaringen:

  http://www.hjemmekino.no/guide/anamorph.asp

Stikkord for denne tråden

Regler for innlegg

 • Du kan ikke starte nye tråder
 • Du kan ikke svare på innlegg / tråder
 • Du kan ikke laste opp vedlegg
 • Du kan ikke redigere meldingene dine
 •