En gruppe japanske ingeniører driver for tiden med uttesting av neste generasjons videostandard. UHDV er video med ekstrem høy oppløsning, faktisk hele 16 ganger :shock: høyere enn dagens beste HDTV-standard.

Ultra High Definition Video (UHDV) bruker 4.000 horisontale scanlinjer i å bygge opp et bilde. Dette er 4 ganger mer enn HDTV og over 6 ganger så mye som PAL TV-sendinger som vi er vant med her i Norge (625). Til sammenligning har HD-mastrene Hollywood-selskapene lager av filmene sine rundt 2.000 scanlinjer

Et problem forskerne støtte på var at ikke noe eksisterende utstyr kunne takle så høy oppløsning. Løsningen ble å lage et spesielt kamera, og lagringen av video ble gjort ved å seriekoble en rekke HDTV-opptakere. Faktisk måtte det hele 16 slike opptakere til for å lagre 18 minutter UHDV-materiale. Totalt tok dette drøye kvarteret video opp hele 3.5 Terabytes med lagringsplass.

Kameraet ble montert i fronten av et kjøretøy som så ble kjørt rundt i gatene. Opptaket ble så vist på et 4 x 7 meter stort lerret, og publikum var ikke sene med å vise sin begeistring. Faktisk ble flere av tilskuerne kvalme av å se så realistisk bevegelse, uten at de selv beveget seg fysisk. Dette blir vel på en måte det motsatte av sjøsyke?

Selv om dette var et morsomt og lærerikt eksperiment er det nok lenge til vi får oppleve UHDV hjemme i stua. En spillefilm på 2 timer vil ta opp godt over 20 TB lagringsplass, dette tilsvarer over 2.000 DVD-plater!


http://www.hjemmekino.net/html/modul...ex&page_id=325


http://www.cdfreaks.com/news/8067