Rapport: AVforums brukerundersøkelse 2007

Sponsorer:
Takk Takk:  0
Like Like:  0
Viser resultater 1 til 4 av 4
 1. #1
  Grunnlegger lygren sin avatar
  Medlem siden
  Dec 2002
  Poster
  15,023
  Takk & like
  Blogginnlegg
  27
  Nevnt
  19 post(er)
  AVtorget feedback
  1
  (100.00% positive tilbakemeldinger)

  Rapport: AVforums brukerundersøkelse 2007

  Innledning til brukerundersøkelsen 2007

  AVforum har nylig utført en brukerundersøkelse blant våre medlemmer. Vi har trukket 1250 tilfeldige respondenter fra våre nesten 20.000 medlemmer, der vi har satt en øvre grense på 250 tilbakemeldinger, som vi har mottatt. I statistikkens verden snakker en om et utvalg av en populasjon. Den populasjonen vi ønsker å undersøke er i utgangspunktet alle våre brukere, der de registrerte brukerne er en andel av disse. Ettersom vi trekker våre respondenter kun fra våre registrerte medlemmer er det en viss sjanse for at våre ikke-registrerte brukeres data ikke helt samsvarer med snittet, men sannsynligheten er samtidig stor for at det er mye felles. I det minste gir denne undersøkelsen et godt bilde av kjernebrukeren på AVforum, og ærlig talt; det skal vel ikke alt for mye entusiasme til for å registrere seg som bruker, og det er tross alt entusiastene AVforum er utviklet for!

  Vi har delt inn denne rapporten i seks deler;

  1.0 Hvem er vi?
  2.0 Hvor godt utstyrt er vi?
  3.0 Hva tenker vi kjøpe i løpet av året?
  4.0 Hvor mye kjøper vi faktisk for?
  5.0 Hvilke blader leser vi?
  6.0 Hva synes vi om tjenesten?

  1.0 Hvem er vi?

  I snitt er vi rundt 31 år gamle, 31,3 for å være nøyaktig. Den yngste respondenten var 15, den eldste 62, så spennet er allikevel stort. I snitt har vi altså rukket å passere både ten- og tyveårene, så vi er vel egentlig en relativt voksen gjeng når det kommer til stykket. Samtidig er vi åpne også for våre yngre nykommere, og det er det veldig viktig at vi fortsetter med. Vi blir tross alt eldre også, noen skal ta over stafettpinnen når vi kaster inn håndkleet...

  Det er vel ingen stor bombe at vi stort sett er mannfolk her inne. 97,2% for å være nøyaktig. Samtidig er mange av oss enten gift eller i samboer/partnerskap, hele 70,4%, så det er nok ikke til å unngå at den kvinnelige påvirkning skjer indirekte. Halvparten av oss har allikevel klart å lure inn et AV-oppsett i stua, og selv om vi kanskje må leve med lyse vegger og tak skal vi jo faktisk si oss relativt fornøyd med denne andelen. Samtidig har faktisk 30% av oss dedikerte AV-rom, og når samtidig hele 71,6% bor i tettbebyggete strøk med de priser noe slikt koster om dagen, er det tydelig at det står godt til for en del av oss.

  Faktisk er det slik at 70% av oss tjener 300.000 eller mer, og hele 35% tjener mer enn 400.000. Ettersom vi også har en del yngre medlemmer som fremdeles går på skole og dermed ikke har noen nevneverdig inntekt, gir dette uttrykk for en svært hyggelig økonomi hos våre arbeidende medlemmer. Nå er det jo også en kjensgjerning at AV-utstyr koster en del i innkjøp, kanskje ikke så rart at feltet tiltrekker seg en overvekt av brukere som faktisk har muligheten til innkjøp av de spennende produktene vi diskuterer.

  I en slik undersøkelse må vi jo nesten også se litt på hvor mange av oss som faktisk har valgt å kjøre løpet ut på skolebenken. Hele 44,4% av våre medlemmer har faktisk universitets- eller høyskoleutdannelse, 44,8% har videregående eller yrkesutdannelse, mens 10,8% har ungdomsskole som siste fullførte utdannelse. Ettersom en del av oss er såpass unge at vi ikke har rukket å ta all planlagt utdannelse må vi jo kunne si at nivået på formell kunnskap er meget høyt her på AVforum.

  Hvor bor vi da? Vi fordeler oss egentlig relativt greit i forhold til innbyggertallet her i landet. Rundt 49% bor på Østlandet, 30% på Vestlandet, 14% i Trøndelag eller Nord-Norge og 7% på Sørlandet, som da kanskje er litt underrepresentert (Flageborg, nå må du se til å markedsføre oss bedre der nede!).

  Rundt 60% av oss er innom AVforum minst ukentlig, der 24% er innom daglig og 5% nærmest bor her inne. Det er med andre ord en lojal skare av brukere vi har innom våre sider, som nok også bidrar mye til at miljøet her inne er som det er. Her treffes entusiastene!

  2.0 Hva godt utstyrt er vi?

  12% av oss har faktisk ikke noe utstyr å fare med i det hele tatt, men det tar nok ikke lange tiden før det er endret på etter litt tid på AVforum... Resten, 88%, har utstyr enten i stua (55%) i et dedikert rom (20%) eller faktisk i både stua og et eget dedikert rom (12%). Vi finner nok de fleste dedikerte kinoene hos medlemmer med eget hus, som 56% av oss bor i. 35% av oss bor i leilighet, og der begrenser nok mulighetene for et dedikert rom seg av naturlige årsaker. 8% av oss bor fremdeles hjemme hos mor og far, men en skal ikke kimse av gutterommets muligheter for tung utstyring også her, vi husker vel mange av oss to store Cervin Vegaer på noen få inneklemte kvadrat en gang i tiden...

  3.0 Hva tenker vi kjøpe i løpet av året?

  Hva er det så vi vurderer å kjøpe de nærmeste 12 måneder da? TV-er er selvsagt populært, 16% av oss planlegger nytt TV. Projektoren er også under utskiftningskniven hos en del av oss, 9% tenker å kjøpe seg ny projektor. Hva så med de nye HD-formatene? Som kjent er HD-DVD av mange antatt å bli taperen i formatkrigen, men det er altså et faktum at 11% av oss har planer om innkjøp av nettopp en HD-DVD-spiller, mens kun 8% planlegger innkjøp av BluRay. Et tankekors?

  Forsterkeren, sikkert forsterket av de nye HD-lydformatene, er det mange som tenker å bytte ut, hele 15% har planlagt innkjøp av ny. Også høyttaleren skal byttes ut, 16% tenker seg ny.

  HTPCen, som mange har trodd skulle bli en stor greie, sliter tydeligvis i motbakke hos AVforums medlemmer om dagen. Kun 8% har planer om innkjøp av ny maskin de nærmeste 12 måneder.

  4.0 Hvor mye kjøper vi faktisk for?

  Hva så med forbruket? Det er vel ingen stor overraskelse at vi AVforum-brukere kjøper utstyr til den store gullmedaljen, men det kunne jo være interessant å faktisk gjøre en beregning av hvor mye dette kan belage seg til. En slik beregning blir alltid en liten grad teoretisk, også i dette tilfellet, der vi antar at utvalget vi har rettet undersøkelsen mot representerer brukerne som sådan. Virkeligheten kan nok være noe annerledes ettersom våre registrerte brukere kan tenkes å være noe mer kjøpskåte enn brukerne for øvrig, men det blir nok allikevel ikke de helt enorme utslagene. Selv om en ikke skulle gidde å registrere seg har en jo til en stor grad vist tilsvarende interesse som en registrert bruker ved å faktisk befinne seg på AVforum.

  AVforum har 25.000 unike besøkende pr. uke i snitt (tall fra Gallup.no), der 59% er innom hver uke eller oftere. Hvis vi forsiktig legger til 5000 personer for de som kun er innom månedlig eller sjeldnere, regner vi med at vi i snitt besøkes av 30.000 personer innenfor målgruppen over tid.

  66% av oss har brukt 10.000 eller mer på AV-utstyr de siste 12 måneder. Samtidig har hele 25% faktisk brukt mer enn 30.000, så det tydelig at forbruket er høyt. Samtidig planlegger 60% av oss å bruke 10.000 eller mer på utstyr de kommende 12 måneder. Summerer vi dette med antallet brukere på AVforum er det tydelig at våre samlede innkjøp befinner seg i mange-millionerklassen. Basert på undersøkelsens spørsmål; hva har du brukt på utstyr de siste 12 måneder og ovenstående forutsetninger har vi samlet sett kjøpt utstyr for svimlende 700 millioner kroner! Her tar vi ikke engang hensyn til verstingene som sier de har kjøpt utstyr for over 100.000 (vi har noen av dem også innom). Samtidig planlegger vi innkjøp av utstyr for minst 530 millioner de nærmeste 12 måneder. AVforums brukere representerer altså et maskineri av innkjøp og forbruk innen AV jeg tror selv oljenasjonen Norge kan finne på å legge merke til!

  Hva kan vi så gjøre for å utnytte vår samlede innkjøpsmakt på et mer effektivt vis? PowerBuy er vår nye satsning som nettopp retter seg mot det formål å samle vår innkjøpsmakt på en mer effektiv måte. Hvis vi alle går til hver vår lokale forhandler sier det seg selv at prisene vi betaler blir langt høyere enn om vi samlet ber om tilbud på store partier. "POWER TO THE (AV)-PEOPLE!" er konseptets slagord - la oss utnytte vår samlede innkjøpsmakt i tiden fremover!

  5.0 Hvilke blader leser vi?

  Bladene i AV-bransjen er mange internasjonalt, men her på berget er det stort sett Lyd&Bilde, Hjemmekino og Fidelity som har noe for seg. Selv om 28% av oss ikke leser noen blader, leser da faktisk, kanskje litt overraskende i disse Internett-dager, fremdeles 72% ett eller flere blader. Hele 65% av disse er norske blader, der Hjemmekino leses av 29%, Lyd&Bilde av 28% og Fidelity av 9%. Selv om andelen utenlandske blader er lavt, 6,5%, er allikevel spekteret stort. Våre rundt 250 respondenter leser alene over 30 ulike utenlandske magasiner!

  6.0 Hva synes vi om tjenesten?

  AVforum ble etablert en gang i 2001, og har siden den gang blitt stadig oppdatert og endret. Vi har utviklet egne tjenester, spesialtilpasset eksisterende og lansert nye konsepter. Dette er mye arbeid og ekstremt ressurskrevende, spesielt for et lite nettsted som AVforum uten de store ressurser i bakhånd. Vi er en av de svært få privateide nettsteder på Gallup.nos toppliste over innholdssider, noe vi selvsagt først og fremst har å takke alle våre medlemmer for!

  AV-folket gir AVforum en snittkarakter eller "terningkast" på 4,7 av 6 totalt sett. Dette må vi jo si at er meget oppløftende, og gir motivasjon til videre arbeid. Samtidig, når en går i sømmene på den enkelte tjeneste, ser vi at variasjonen innad er relativt stor.

  Vår mest populære tjeneste er naturlig nok forumet, som gis i snitt 4,85 av 6 mulige. Det er jo også denne tjenesten folk uten tvil rangerer som viktigst. Det er derfor forumet som danner grunnlaget for tjenesten for øvrig, og det bør alltid være forumet som står våre hjerter nærmest når vi vurderer endringer og videreutvikling. Vi er, og skal fortsatt være, en brukergenerert interaktiv tjeneste, noe verden for øvrig også etter hvert har innsett er veien å gå, der Web 2.0, som tar utgangspunktet i brukerne (noe vi har gjort siden start av), er det store nye.

  minHjemmekino/HiFi og AVtorget scorer begge relativt likt, rundt 4,5 av 6 begge to. Vi får mange positive kommentarer til disse tjenestene, og primært etterlyser folk bedre søkesystemer, noe vi skal få sett på.

  AVnytt mottar litt varierende tilbakemeldinger, og får en snittscore på 4,05 av 6. Generelt synes en del at søkefunksjonaliteten er for dårlig og at vi har for få butikker i pris-søkene. Dette skal vi også få gjort noe med i tiden som kommer.

  AVstart-forsiden er kanskje den delen av siden vi mottar mest kritikk rundt. Snittkarakteren ligger på 3,9 av 6, som for så vidt er greit nok, men vi mottar gjennomgående tilbakemelding på at siden fremstår rotete. Dette tar vi til nøye etterretning og vil igangsette tiltak for å bedre dette snarlig.

  Når det gjelder fremtidige satsninger og prioriteringer, er det liten tvil om hva folk er mest opptatt av foruten forumet; innhold. En definitiv overvekt av brukerne rangerer innhold, da i form av tester, guider, artikler osv. som den klart viktigste prioriteringen fremover. Nettopp derfor knytter vi båndene mot AVforums mest leste blad, Hjemmekino, enda tettere i tiden som kommer. Vi ønsker selvsagt å tilby det våre brukere etterspør, og utover forumet er det altså innhold som er viktigst. Følg med i tiden som kommer for spennende oppdateringer innen dette feltet!

  Samtidig rangeres design og farger nederst og teknisk funksjonalitet som søk og brukergrensesnitt i midten. Vi skal allikevel ikke glemme designet, for vi tror at designet, spesielt på forsiden, er viktig for å løfte det inntrykket folk har av AVstart, som tross alt har fått en del pepper. Samtidig får vi jo si oss litt heldige også, ettersom tydeligvis design ikke er hovedgrunnen til at folk befinner seg på AVforum!

  Litt knotete søkefunksjonalitet er gjennomgående i respondentenes tilbakemeldinger, og vi kommer av den grunn til å igangsette utviklingen av en helt ny motor, som vil bli lansert i to steg. Den første utgaven vil gi en bedre samlet oversikt ved søk, mens den neste vil basere seg på såkalt AJAX-teknologi, der søket skjer "live" mot serveren. Det sistnevnte krever imidlertid enorme serverressurser, og må derfor lanseres i forbindelse med oppgradering av serverparken.

  Denne type brukerundersøkelsen burde vi selvsagt ha gjennomført langt tidligere, men heldigvis viser det seg at våre prioriteringer har vært noenlunde i samsvar med de ønsker som foreligger. Samtidig ser vi at visse deler av tjenesten, da primært AVstart-forsiden, høster en del kritikk, noe vi vil ta til følge!

 2. #2
  Active NAD-master sin avatar
  Medlem siden
  Aug 2006
  Poster
  407
  Takk & like
  Nevnt
  0 post(er)
  AVtorget feedback
  0
  (0% positive tilbakemeldinger)
  Veldig bra skrevet lygren! Interressant lesestoff. Bare synd at jeg ikke ble trukket til å være med på undersøkelsen ...synes det er så gøy med sånt!

 3. #3
  Expert akto sin avatar
  Medlem siden
  Apr 2004
  Poster
  6,483
  Takk & like
  Nevnt
  0 post(er)
  AVtorget feedback
  0
  (0% positive tilbakemeldinger)
  Dette var omfattende, men du hadde en fin fremstilling - lettlest og analytisk (men dette er jo noe du kan godt om jeg ikke tar feil).

  Interessant, men faktisk ikke veldig overraskende med tanke på hvordan det har stått til med økonomien til nordmenn de siste årene.

 4. #4
  Grunnlegger lygren sin avatar
  Medlem siden
  Dec 2002
  Poster
  15,023
  Takk & like
  Blogginnlegg
  27
  Nevnt
  19 post(er)
  AVtorget feedback
  1
  (100.00% positive tilbakemeldinger)
  Ja, merket at mine gamle markedsføringskunnskap plutselig kom til nytte igjen. Vi skulle jo gjerne også kjørt en full korrelasjonsanalyse (se på sammenhengen mellom de ulike svarene og respondentene, f.eks. alder og innkjøp) og dermed laget en enda mer omfattende rapport, men det tar veldig lang tid (og koster mye penger, de analyseverktøyene er DYRE), og vi fikk uansett en hel masse spennende feedback og info fra brukerundersøkelsen slik den står i dag, så det får bli til neste gang tror jeg...

Stikkord for denne tråden

Regler for innlegg

 • Du kan ikke starte nye tråder
 • Du kan ikke svare på innlegg / tråder
 • Du kan ikke laste opp vedlegg
 • Du kan ikke redigere meldingene dine
 •