Har sett en del som har diskutert hvorvidt det går an å få til en lydløs HTPC, og opptil flere har varslet at HTPC'en er på vei ut av stua. Vel, les videre...

Å få til en lydløs PC er ikke helt enkelt, jeg har som mange før meg gjort mange feil underveis, kombinert med feil i hardware. Startet med en intensjon om å gjøre om min PC med en P4 2.8 GHz prosessor, endte opp med å kjøpe veldig mye nytt... Derfor tenkte jeg mine erfaringer kunne være nyttige, har selv hatt nytte av andres erfaringer, fortsett med å dele disse!

Hardware jeg til slutt endte opp med:

Kabinett: MCubed HFX, http://www.mcubed-tech.com/eng/hfx.htm
- Kabinett med kjøleribber på sidene, 4 separate kjøleribber.
- Relativt trangt å jobbe i dette kabinettet (MYE banning), men når ting først er på plass blir ting veldig bra

Heatpipes: Borg HPC Heatpipe Processor cooler
Borg HGC Heatpipe GPU cooler
http://www.mcubed-tech.com/eng/product_assessories.htm
- Ved første forsøk kjøpte jeg bare prosessor-kjøleren. Dette fungerte bare ikke, kastet hele greia i frustrasjon. Etter å ha lest tester som sa at dette skulle virke, kjøpte jeg en ny... Medfølgende kjølepasta oppdaget jeg var relativt dårlig, arctic silver derimot... I tillegg tror jeg det var noe feil med den første heatpip'en, men det kan jo være for å trøste meg selv fordi jeg kastet den

Kjølepasta: Arctic Silver og Arctic Silver ArtiClean til rensing
- Veldig bra kjølepasta, ved å bytte ut medfølgende kjølepasta til heatpipes med arctic silver ble temperaturen i GPU-prosessoren senket fra 100-110 grader i idle til 50-55 grader, ikke verst!
- Ettersom mye medfølgende kjølepasta er dårlig bør man investere i god rensing for eventuelt å fjerne gammel, sørger for at overflaten blir like blank som da f. eks. CPU'en kom fra fabrikken.

Strømforsyning: Silverstone ST30NF/NightJar, http://www.silverstonetek.com/
- Vifteløs strømforsyning, går iallefall utmerket med Pentium M, passer helt inntil den ene kjøleribben på kabinettet, og med litt kjølepasta får man varmen ut av kabinettet.

Grafikkort: Gainward GeForce 6600GT 256MB
- Mange gode grafikkort som kan velges, dette fungerte iallefall bra med heatpipeskjøling. Idle ligger temperaturen på 50-55 grader.

Hovedkort: ASUS P4P-800 SE
Asus Pentium M Upgrade Kit CT-479 Pentium M http://www.asus.com/products1.aspx?l...0&share=txt/57
- Ikke noe spesielt med dette hovedkortet, men det er kompatibelt med ASUS sin omformer for Pentium M prosessorer

CPU: Pentium M 750 1.86 GHz
- Forskjellen på en P4 2.8 GHz og denne er omtrent... 30-40 grader!
- Det er viktig å få litt trykk fra kjøleblokken på prosessoren, litt vanskelig dersom man går for omformeren ASUS Pentium M Upgrade, men ved å sette kjøleribben til den gamle vifte-baserte kjøleren oppe på kjøleblokken for heatpipes gikk dette bra. Egentlig finnes det en måte å skru fast heatpip'en, men med omformeren passer ikke denne helt, derfor denne hjemmesnekrede løsningen. Det virker iallefall!

RAM: Corsair TWINX2048-3200C2 DDR-DIMM 2048MB

Chipset-kjøler: Swiftech MCX159-CU, http://www.swiftnets.com/
- Helt sikkert bra den som følger med, men her er det mulighet for å ha på en vifte.

Harddisk: Samsung SpinPoint P120S 250GB SATA2 8MB 7200RPM
- Har et par av disse i kabinettet, bråker lite, satt til å slå seg av etter 10 minutter

Vifter: Dette skulle jo være et vifteløst kabinett, men... Jeg har i bakkant der man egentlig skal ha audio-kontakter satt inn en 60x60 mm PAPST vifte, og har viftestyring, Zalman spenningsregulator, for denne og Swiftech chipset kjøleren. Har satt på laveste turtall slik at den på en meters avstand er helt lydløs. Ikke behov for dette, men en ekstra sikkerhet.

DVD: DVD-brenner fra Plextor

Sånn, da burde det vel diskusjonen om det går an å få til en lydløs HTPC være ferdig diskutert, hvis vi ser bort fra litt støy fra harddisk da