Er du for eller imot fjerning av spilleautomatene?

Sponsorer:
Takk Takk:  0
Like Like:  0
Viser resultater 1 til 7 av 7
 1. #1
  Intermediate [wcip]Angel sin avatar
  Medlem siden
  Feb 2004
  Poster
  1,180
  Takk & like
  Nevnt
  0 post(er)
  AVtorget feedback
  0
  (0% positive tilbakemeldinger)

  Er du for eller imot fjerning av spilleautomatene?

  Med utgangspunkt i denne bloggen noterte jeg ned følgende tanker:

  Her er det vanskelig å vite hvor jeg skal starte. Tidligere i uken var jeg på Kvadrat og spiste soft-is. Jeg vant også 1000kr på automat.

  Det er vel kanskje slike gode minner jeg sitter igjen med fra automat-tiden som gjør meg så deprimert over å tenke på at det fins store horder av mennesker og politikere som vil fjerne disse apparatene. Men selv om fjerning av automater treffer ganske nært hjertet mitt er dette egentlig bare en av de mindre motforestillingene jeg har imot fjerning av automater.

  Fjerningen av automatene må ses i en større sammenheng. Jeg vet ikke om Norge alltid har vært slik, eller om det er et resultat av nyere trender, men vi er blitt et samfunn av bedrevitere. I essens så er problemet den innstillingen som så mange har i dag, nemlig at "*jeg* vet hva som er best for deg og ditt liv". Dette er en innstilling som infiserer ikke bare det politiske system, men også Norges befolkning. Det er et veldig pessimistisk og nedlatende menneskesyn, for det innebærer at du har så lite respekt for dine medmennesker at du tror ikke de klarer å gjøre sine egne valg: Valg til å kjøpe brus på skolen, på å røyke tobakk, valg til å spille på automater, valg til å sette seg ned med et dataspill med voldelig innhold.

  Hvis man har sett litt på nyhetene i det siste, så har man fått med seg at både politikere og nordmenn setter et stadig sterkere kvelertak på Ola og Kari Nordmanns selvråderett. Brus-automater skal bort fra skoler og treningshaller (for vi vil ikke at ungene våre skal bli tjukke), røyking skal bort fra skolens røykeområder, ja til og med bort fra åpen gate. Noen vil til og med fjerne røyking fra private hjem! Hvor langt borte er vi fra et totalforbud da? Sjokoladen og godteriet skal bort fra de laveste hyllene på butikken slik at barn ikke skal få øyet på disse sukkerholdige produktene og overtale mor og far til å få med seg en snickers hjem i hus. Voldelige spill skal ikke inn i Norge, for som vi alle vet er det jo vitenskapelig bevist at fiktiv, virtuell vold på gutterommet skaper reell 'ekte' vold på åpen gate. Og automater skaper jo spilleavhengighet, så da må jo de også bort.

  Problemet er nettopp dette simplifiserte synet som enkelte har. I gårsdagens papirutgave av Aftenbladet ble 5 på gaten spurt om hva de mente om automatfjerningen. Synet som gikk igjen var at "spilleautomatene skaper jo avhengighet". Nå er min forskning i dette feltet svært begrenset og jeg skal verken hevde om dette stemmer eller ikke, men virker det ikke litt enkelt? Spilleautomatene skaper avhengighet, så ved fjerning av automatene så forsvinner avhengigheten? Dette skurrer litt hos meg. Det er oversimplifisert forklaring på et mer kompleks problem. Det hjelper heller ikke at intervjuobjektet presterer å si følgende (løst parafrasert):
  "Jeg spiller hele tiden og bruker alle pengene mine på automater. Jeg er spilleavhengig, så jeg er glad for at automatene skal fjernes for da kan jeg spare pengene og bruke de på familien min istedenfor."

  Er dette ordene til en spilleavhengig? Hvis alt som skal til for å fjerne hans lidelse er fjerning av automater, så kan han umulig være spilleavhengig. Det kan da umulig være noe så magnetisk med spilleautomatenes gambling-opplevelse som ikke kan rekonstrueres ved Norsk Tipping, Lotto, online gambling (både poker og virtuelle spilleautomater), private pokerlag, osv. Når jeg leste denne artikkelen så følte jeg meg manipulert. Jeg blir servert denne kvasi-tragiske historien om innvandreren som kommer til Norge, jobber livet av seg og blir frarøvet alle sine veltjente kroner av de innbydende og farlige automatene. "Nå skal automatene fjernes, og her er historien som beviser at det var rett avgjørelse", servert på et pent og pyntelig sølvfat som gjør at Ola og Kari Nordmann kan lene seg godt tilbake i godstolen og tenke "ja, nå var det godt at automatene ble tatt bort". Manipulering av lesere for å rettferdiggjøre/validere eksisterende trender: I et samfunn hvor vår frihet blir sakte men sikkert tappet fra våre fingertupper, er denne manipuleringen av sinnene våre en nødvendighet for å sørge for at vi ikke protesterer for høyt eller ofte når vi ser at valgene våre skrenkes stadig inn.

  Så, for å nærme meg noe som kan tolkes som en avrunding. Jeg er imot fjerning av spilleautomater av 3 grunner.
  1. Det rammer både spilleavhengige og normale spillere. Hva har vi normale spillere gjort for å bli straffet på denne måten? Vi er ingen 'last for samfunnet', men allikevel blir vi underlagt samme forbud som de avhengige. Totalforbud mot automater er jo selvfølgelig det letteste valget. De avhengige fjernes fra offentlig beskuelse og dyttes inn på dystre bakrom, inn på PC-rommet, hvor man ved et par tastetrykk kan spille bort hundretusenvis av kroner i poker (eller automater). Har man løst problemet med spilleavhengighet? Ja! Men da bare vår persepsjon av spilleavhengighet. Den ekte avhengigheten eksisterer i beste velgående; vi ser den bare ikke like bra siden vi kan gå på våre bensinstasjoner og kjøpesentre uten å støte på de stakkars avhengige som gjør hverdagen vår så trist.

  Jeg er ikke uenig i utsagnet om at spilleavhengighet har mange negative elementer i seg, men et Totalforbud er som å slippe en atombombe på en maurtue når en enkel hageslange kunne gjort samme jobben.

  2. Innskrenking av våre rettigheter som forbrukere. Enten om man er kristen og tror at vår selvråderett er gitt av Gud, eller om den er garantert i vår grunnlov, så betyr den det samme: Vi har rett til å gjøre våre egne valg. Vi har til og med rett til å gjøre FEIL valg. (et budskap som kommer flott frem i filmen "Serenity" forresten. Anbefales!) Jeg har lov til å røyke tobakk i mitt eget hjem selv om jeg vet at det dreper meg (sidenotis: jeg røyker ikke), jeg har all rett til å kjøpe meg en brus når jeg har vært og trent. Hvis det er noen menneskegrupper som må beskyttes mot fedme-epidemien i dette landet, så er det ihvertfall de ungdommene som går på treningssentre... Jeg har rett til å bruke opp hele eller deler av lønnen min på spilleautomater hvis jeg vil. Det er ikke noe som anbefales, siden man trenger penger til mat, husleie, Manhunt2, nedbetaling av lån og andre nødvendigheter, men det er ihvertfall ikke Trond Giske eller de andre bedreviterne fra Norges gater som skal kunne bestemme over hvordan jeg bruker mine penger. Motargumentet mot dette er jo at det blir nordmenns problem når vi må ta oss av de vanskeligerestilte gamblerne. Vel, i en velferdsstat som Norge er dette en av ulempene. Vi kan ikke skryte på oss å være 'best i verden' og bære med oss en selvgod stolthet over hvor flinke vi er til å ta vare på våre medborgere og samtidig kritisere den delen av befolkningen som er 'avhengig' av hjelpen vår.

  3. Noe jeg ikke har nevnt tidligere er jo selvfølgelig de virkelige ofrene i denne saken: de frivillige organisasjonene. Jeg spiller i korps selv, og selv om vårt korps ikke har egen spilleautomat vet jeg om flere som har. For de av dere lesere som sitter med det inntrykket at korps og andre frivillige organisasjoner bare sitter på baken og lar automatpengene fra de stakkars avhengige som spiller seg ut av hus og hjem flomme inn i kassa, så kan jeg si at dette ikke er tilfellet. Frivillige organiasasjoner jobber intensivt året rundt for å få regnskapet til å gå sånn halvveis i null. Automatene gir en inntekt som gjør at mange organisasjoner klarer å leve med hodet såvidt over vannet. Trond Giskes bannlysing av automater er et solid 2-tonns anker som kommer til å trekke mange frivillige organisasjoner under vannflaten. Den såkalte 'støtten' som skal gjøre opp for inntektstapet ved automatfjerning hjelper lite når ankeret trekker organisasjonene 20 meter under og støtten slipper dem opp igjen 1.3 meter.

  Så for å si det så kort som mulig:
  1. Fjerning av automater fjerner ikke avhengighet, det gjør den bare mindre synlig, og derfor enda farligere, da det blir vanskeligere å fange opp ekstreme tilfeller av spillegalskap.
  2. Totalforbud er enda et tilfelle av den eksisterende trenden av frihetsfrarøvelse som følger dette landet. Nordmenns valg og selvråderett skrenkes stadig inn og vi nærmer oss med store skritt en mer og mer autoritær drevet stat hvor dens innbyggere står igjen som sunne, rike modellèrbare droner uten noen form for personlig frihet.
  3. Ofrene i denne saken er ikke bare de som liker å spille på automater (som ikke regnes som "spillegale"), men også de frivillige organisasjonene som gir dagens ungdom og voksne et fantastisk tilbud i sin fritid.

  Jeg er ikke overrasket over at politikere kommer ut med slike åndsvake forslag som dette; det er jo tross alt deres mandat å styre over oss. Jeg er heller ikke sjokkert over at disse idéene får gjennomslag i politiske organer. Det som gjør meg dypt deprimert og bekymret, er at disse gjennomslagene får allmenn støtte i den norske befolkning.

 2. #2
  Intermediate Jan A M sin avatar
  Medlem siden
  Sep 2004
  Poster
  1,343
  Takk & like
  Nevnt
  0 post(er)
  AVtorget feedback
  0
  (0% positive tilbakemeldinger)
  Veldig bra sagt! Personlig klarer jeg meg fint uten spilleautomater, men det er liksom prinsippet som er litt viktig her. Friheten til å velge selv!

 3. #3
  Intermediate Svantekiller sin avatar
  Medlem siden
  Mar 2006
  Poster
  3,645
  Takk & like
  Nevnt
  0 post(er)
  AVtorget feedback
  0
  (0% positive tilbakemeldinger)
  jeg er imot å fjerne de!! Synes det er latterlig å fjerne de faktisk

  Om det er noen som mener det var et bra valg å fjerne de så vil jeg ha noen argumenter for det...


  BTW: Jeg bruker eller "brukte" ca 200 i mnd på automater så det er ikke noe "personlig tap" Mer som det nevnes friheten OG noe å gjøre på mens man venter på noe eller må bruke litt tid

 4. #4
  Newcomer Crowly sin avatar
  Medlem siden
  Apr 2004
  Poster
  182
  Takk & like
  Nevnt
  0 post(er)
  AVtorget feedback
  0
  (0% positive tilbakemeldinger)
  Har vel litt holdningen "dette angår ikke meg så jeg bryr meg egnetlig ikke". Men har vel gjordt meg noen tanker rundt det.

  Automatene i seg selv skaper ikke avhengighet, men tilgjengeligheten gjør det vanskeligere for de som har ett avhengighetsproblem å kontrollerer problemet, vil jeg tro. Gambling er ikke lov i norge, unntaket er hvis overskuddet går tilbake til samfunnet (tror jeg de kaller det). Overskudded til Norsk Tipping, som er de eneste som får lov til å drive gambling virksomhet i norge (tror jeg), går jo til idrett og kultur. Det blir dobbelt moral i mine øyne å forby casinoer, men å tillate en haug med automater rundt om.

  Folk som virkelig ønsker å gamble finner nok en måte å gjøre dette på uannsett, i dag stort sett via nett casinoer med serverer i utlandet. Når serverene ikke står i norge så har norsk lov lite å si eller vi kommer fort i en grå sone. Men online casinoene må man til en viss grad oppsøke, de er ikke like tilgjenglig sammenlignet med automatene (om du da ikke har med en bærbar dings med internett tilgang). Så ved å begrense tilgangen til gambling muligheter så tror jeg at man vil se en nedgang i antall personer som har ett problem.
  Tror det var noen regler som sa noe i nærheten av "at man kun kan vinne 20 kr pr kr satset", at man ikke kunne vinne mer enn 20 kr om gangen. Men det var vel rom for tolkninger slik at vi fikk/har automater hvor man i teorien kan vinne 2000kr ved å satse 10kr (på ett spinn). Tror ikke det var tiltenkt når reglene ble formulert. Automatene i dag er veldig forskjellig fra de 1 kr's automatene som var på 80-tallet (og sikkert tidligerer, men siden jeg er ført i 1976 så er det begrensent hvor langt tilbake jeg husker), hvor top utbetalingen var 7 kr (gevinst på hele 6kr). Så ved å lokke med gevinster på opp mot 2000 kr vil helt klart få mange flere til å spille, og sikkert spille oftere.

  Synd at frivillige og veledige organisasjoner minster inntekter på dette. En mulig løsning her er jo at overskuddet til Norsk Tipping blir fordelt på idrett, kultur og frivillige/veledige organisasjoner. I fjor sommer når jeg var en tur innom tønsberg sykehus, lå jeg ved siden av en som nettopp jobbet en del med dette, og han fortalte at de nå skulle prøve seg med automater som solgte nøtter o.l. Hvor bra dette går/gikk(?) vet jeg ikke, men det viser at noen klarer å tenke i nye baner. Men jeg tviler på at dette gir like mye inntekter som spilleautomatene.

  Jeg er for friheten til å velge, men ymse markedsførere rundt om er veldig flinke til å manipulerer våre valg, hvor er friheten i det ? Da ved å regulerer hvordan forskjellige produkter får selges kan være en grei motvekt mot deres kreativitet. Så å begrense tilgangen på f.eks sukker (som bl.a brus er prop full av) i skolen, så har det en positiv effekt ved at elevene får en bedre læreevne, og er roligere (i alle fall de yngre). Er alltid flere sider man må se på og veie opp mot hverandre. I noen/mange(?) tilfeller så koster slike problemer samfunnet masse ressurser. Røyking og fedme er blandt disse, fedme er i alle fall økende, kunne vært greit om helssektoren kunne brukt mere ressurser på de som ikke "frivillig" har blitt syke. Nå er det jo ikke akkurat små avgifter på tobakk, så hvordan avgifter fra tobakksalg mot kostnader i helsesektoren veier opp i mot hverandre vet jeg ingen ting om.
  Igjenn ved å regulerer tilgjengeligheten og hvor man kan nyte produktene, sist nevnte gjelder vel stort sett røyking, er gode virkemiddler for å prøve å reduserer problemet eller prøve å unngå at det blir ett problem.

  Innlegget til [wcip]Angel er bra, men mye der er også ganske forenklet og til tider satt på spissen eller overdrevet, i mine øyne.
  Kortfattet så vil jeg ikke si at jeg er for fjerning av automatene, men det plager meg ikke og jeg klarer å se fordeler med det, selv om det også rammer noen gode formål.

 5. #5
  Intermediate santa claus sin avatar
  Medlem siden
  Jul 2005
  Poster
  2,225
  Takk & like
  Nevnt
  0 post(er)
  AVtorget feedback
  0
  (0% positive tilbakemeldinger)
  Sitat Opprinnelig postet av Crowly
  I fjor sommer når jeg var en tur innom tønsberg sykehus, lå jeg ved siden av en som nettopp jobbet en del med dette, og han fortalte at de nå skulle prøve seg med automater som solgte nøtter o.l. Hvor bra dette går/gikk(?) vet jeg ikke, men det viser at noen klarer å tenke i nye baner. Men jeg tviler på at dette gir like mye inntekter som spilleautomatene.


  Kommer nok til å bli forbudt umiddelbart når de første tilfellene av nøtteavhengighet dukker opp!

 6. #6
  Newcomer sirjokke sin avatar
  Medlem siden
  Jun 2006
  Poster
  45
  Takk & like
  Nevnt
  0 post(er)
  AVtorget feedback
  0
  (0% positive tilbakemeldinger)
  Personlig er jeg for et totalforbud på spilleautomater. Synes det blir feil at den norske stat skal ha monopol på spilleautomatene. Selv om de skal bli såkalt snille. Skjønner og at mange organisasjoner taper penger på at disse blir fjernet, men er det riktig å basere sin inntekt på andre menneskers elendighet? Spiller man for å støtte, så finnes det andre enkle måter å støtte veldedige organisasjoner på. Både ved bruk av telefon og internett.

  Når det gjelder temaet om "frihetsberøvelse" eller retten til å velge etc. tror jeg inget "gjennomsnittsmenneske" lider tap av spilleautomatenes bortgang.

 7. #7
  Expert
  Medlem siden
  Feb 2007
  Poster
  6,570
  Takk & like
  Nevnt
  0 post(er)
  AVtorget feedback
  0
  (0% positive tilbakemeldinger)
  Dette er et svært vanskelig tema.

  På den ene siden er jeg motstander av at staten skal leke formynder for meg og jeg vil ha min rett til å leve mitt liv i frihet. Ekllers hadde jeg emigrert til en fundamentalistisk stat dersom jeg ville at myndigheten skulle ha over kontrollen over livet mitt - eller til Nord Korea.

  På den annen side så har jeg forståelse for at enkelte ting her i verden er bedre å få fjernet enn å stå der som fristelser.

  Mennesker er forskjellige - på godt og vondt. Noen går forbi et karamellpapir og legger på seg 2 kilo, mens andre ikke gjør det - satt på spissen.

  Så må man også se på nytteverdien av saker og ting. Vin og øl er et nytelsesmiddel samtidig som det er noen som ikke klarer å ha et moderat forhodl til det. Jeg er motstander av å få vin og brennevin inn i butikkhyllene da jeg oppfatter at antall vinmonopol er så høyt at de aller fleste får tak i det de trenger til sitt forbruk.

  Spilleautomater - hva er nytteverdien av dette?
  Slik jeg ser det er den et aboslutt 0 -null- !
  De som tror at man kan tjene penger på å spille på automater tar så ufattelig feil. Dette er det studier på opp og i mente og maskinene går alltid i pluss.
  Så kan man si at det er underholdningsverdi - at man selv skal bestemme å bruke noen kroner på å stå der en stund og vinne litt og tape mye - lysene blinker og man har det "moro".
  Da har man et fritidsproblem - og disse bør istedet bruke tiden til noe annet.

  Jeg har bekjente som dessverre har spilt alt for mye og som sier til meg at fristelsen var så alt for stor der maskinen stod i butikker og på kafeer/pub'er. De er nå sjeleglade for at automatforbudet er kommet, men de sier også at de synes staten er et tohodet troll som lar Norsk Tipping få ture frem som de vil. Vi har enda ikke sett hva Norsk Tipping vil tilby eller hva fremtiden vil bringe av spill fra Hamar.

Stikkord for denne tråden

Regler for innlegg

 • Du kan ikke starte nye tråder
 • Du kan ikke svare på innlegg / tråder
 • Du kan ikke laste opp vedlegg
 • Du kan ikke redigere meldingene dine
 •