Flere som liker øl? - Side 540

Sponsorer:
Takk Takk:  2
Like Like:  7
Side 540 av 573 FørsteFørste ... 40 400 410 420 430 440 450 460 470 480 490 500 510 520 530 536 537 538 539 540 541 542 543 544 550 560 570 ... SisteSiste
Viser resultater 10,781 til 10,800 av 11451
 1. #10781
  Expert Skalle sin avatar
  Medlem siden
  Apr 2008
  Poster
  6,582
  Takk & like
  Nevnt
  16 post(er)
  AVtorget feedback
  0
  (0% positive tilbakemeldinger)
  Sitat Opprinnelig postet av teddytusen
  Høres bra ut.

  Selv lengter jeg etter en god IPA nå. Satser på at "vi" blir satt igang på fredag sånn at vi slipper å vente mer. Skulle vært en tur i Bergen og hentet forskjellig også, deriblant teppefliser til kjellerstuen. Alt er på vent inntil ungen kommer. Satser på bryggedag om to uker. Da har jeg to fridager. DA blir det IPA.
  Lykke til med både brygging og familieforøkelse.

  Det blir nok ikke mye IPA på meg, siden jeg smatter hver gang jeg tar en slurk av alen min:-D (men jeg har jo smakt god IPA også, hm kansje honning IPA?)

 2. #10782
  Intermediate Tronic sin avatar
  Medlem siden
  Feb 2006
  Poster
  4,321
  Takk & like
  Nevnt
  17 post(er)
  AVtorget feedback
  0
  (0% positive tilbakemeldinger)
  ENDELIG - ØLSKOLEN
  Her er dagens lekse, gutter!

  :-D :-D :-D

  Hva er øl.


  Øl er en gjæra, alkoholdig drikk med utgangspunkt i korn, og består etter renhetsloven av 1516 av malt, humle, vann (og gjær).Gjær var ikke med i 1516, da betydningen av gjæren enda ikke var kjent.Renhetsloven ble vedtatt i Norge i 1912 (med en forløper fra 1857), men er nå oppheva etter EØS-reglementet.

  Norske bryggerier var de siste til å oppgi den, noe som betyr at også norske bryggere, hvis de mot formodning vil, kan blande malt med andre karbohydratkilder som fruktsaft, ris, mais eller sukker. Dette er billigere enn malt, men ølet mister det meste av sin karakter. Før 1. januar 1994 var det forbudt også å importere slikt sukkerøl eller råfruktøl til Norge.

  Malt


  Malt lages av korn, hovedsakelig bygg, til dels også hvete og andre kornsorter, som etter innhøsting og tørking legges i bløt for å aktivere enzymer og for å forberede kornet på å spire. Kornet er bløtt nok når det kan knipes av mellom to negler (ca. 3 dager).

  Det rehydrerte kornet legges så til groing / spiring, en prosess hvor enzymer bryter ned stivelse til sukker, lange sukkerkjeder (opplagsnæringa) til kortere. I tillegg brytes celleveggene mellom proteinene ned. Groinga avsluttes når kimspiren / frøspiren har nådd 2/3 – 3/4 av kornets hele lengde (ca. 3 dager). Dette produktet kalles grønnmalt.

  Deretter tørkes grønnmalten, noe som stopper enzymaktiviteten og groinga, og gir et lettere håndterlig, tørt produkt. Selve prosessen med å lage malt kalles melting, som betyr å smelte. Temperaturen malten tørkes på er avgjørende for hvilke kvaliteter den får. For basismalt som Pale- og Pilsmalt stoppes tørkeprosessen når man har oppnådd en temperatur på ca. 80°C. Da inaktiviseres enzymene, men de denatureres ikke, og malten vil videre i prosessen bidra med gjærbart sukker. Ved høyere tørketemperaturer enn 80°C vil enzymene bli ødelagt, og slik malt vil bare bidra med smak, farge og aroma til det ferdige ølet. Alt etter hvor høy temperaturen er får man malt med ulike farge og smaksemner, fra lys Krystallmalt til mørk sjokolade- eller svartmalt.

  Siden midten på 1980-tallet har ingen norske bryggerier laga sin egen malt, men kjøpt den fra utlandet. Dette henger i stor grad sammen med at norsk korn er foredla med tanke på dyrefôr, og dermed har et høyt innholder av proteiner. I korn til malt er det derimot ønskelig med et lavest mulig proteininnhold. Kun noen få tradisjonelle hjemmebryggere holder nå denne tradisjonen i hevd.

  Humle


  Humle er hunnblomsten av en flerårige slyngplante, Humulus lupulus, som tilhører hampfamilien. Blomstene ser ut som små kongler, som tørkes før de kan brukes. I disse finnes små korn av et harpikslignenede stoff (lupulin) som gir ølet en frisk og karakteristisk bittersmak og god aroma. Lupulin er et klebrig pulver som består av små kjertler og eteriske oljer. Humla bidrar også med konserverende egenskaper. Humla kan brukes hel, sammenpressa til ”pucker”, eller oppmalt og pressa til pellets.

  Humle vokser i mange land, også i Norge, men enkelte klima regnes som spesielt gode for humle. Den beste regnes å komme fra Bøhmen og Bayern, men også land som England og USA er kjent for god humle.

  Vann


  Vanlig norsk springvann er mer enn godt nok til ølbrygging, men det er ofte vanlig å justere hardhet og pH for å få optimale verdier før brygging. Det første engelske ølet med stor suksess i utlandet kom fra Burton-upon-Trent hvor de hadde veldig hardt vann, noe som kan kopieres ved å tilsette kalsiumsulfat/ gips til bryggevannet. Prosessen er vanlig og kalles burtonisering.

  Gjær

  (Saccharomyces, eller på godt norsk ”sukkersopp”) var utelatt fra den tyske renhetsloven fra 1516 rett og slett fordi man så tidlig ikke visste hva gjær var. Ølgjær ble første gang isolert og navngitt i 1830, og rendyrka første gang i 1884. Ølgjær kan hovedsakelig deles inn i to undergrupper; overgjær (Saccharomyces cerevisiae) og undergjær (S. carlsbergensis eller S. uvarum). Livsfunksjonene i gjæren styrer hele gjæringsprosessen i ølproduksjonen, og kvaliteten på det ferdige øl vil i stor grad avhenge av hvilke egenskaper gjæren har og behandlingen den får.

  Overgjær


  (Saccharomyces cerevisiae) (eller toppgjær/ Alegjær) benyttes ved brygging av Ale. Under gjæringa klumper gjærcellene seg sammen og samler CO2 under seg, noe som gjør at gjæren stiger til overflata (derav navnet overgjær). Vanlig gjæringstemperatur for overgjær ligger mellom 18° - 22°C. Øl framstilt med overgjær kalles overgjæra, og inntil slutten av 1800-tallet var overgjær den mest brukte gjærtypen. Overgjæra øl, Ale, har en utprega egenart; det er fruktig og mer sammensatt i smaken enn annet øl, og i følge mange ølkjennere er øl brygga på overgjær de mest interessante. Typiske Aletyper som de fleste kjenner til er Stout, Hveteøl eller Bitter.

  Undergjær


  (Saccharomyces carlsbergensis) (eller bunngjær/ Lagergjær) brukes ved brygging av Lagerøl. Gjæren har sitt navn etter Carlsberg Bryggeri i København hvor den først ble isolert i ren form av nordmannen Dr. Emil Christian Hansen (1842 - 1909) i 1883. Den klumper seg ikke sammen som overgjæren, og cellene synker til bunns under gjæringa. Gjæringstemperaturen for undergjær er mye lavere enn for overgjær, og gjæren gir best resultat ved gjæring mellom 8°- 14°C. Gjæringa tar derfor noe lengre tid enn ved bruk av overgjær, og det ferdige ølet blir også mye tørrere og renere på smak. Undergjæra øl trenger også oftest en sekundærgjæring eller lagring (derav navnet lagergjær). Under ettergjæringa blir de siste sukkerrester omdanna til alkohol, og uønska smaksstoffer som blant anna diacetyl reduseres.

  Nyheten om undergjæret øl spredte seg fra Bayern fra 1830 og framover. Til Norge kom den nye gjæren i 1842. Schous bryggeri var trolig det første bryggeriet i Norden som lanserte det "bayerske øl". Opplysninger kan imidlertid tyde på at undergjæra øl ble brygget ved Schreiners Bryggeri i Trondheim allerede i 1839, men det er vanskelig å få dette bekrefta.

  I dag er det dessverre undergjær som er mest brukt, og internasjonalt betegnes alle undergjærede øltyper som Lager. Typiske øltyper under denne betegnelsen er Pils, Bokk og Bayer, altså mer eller mindre alt øl fra de store, norske industribryggeriene.

 3. #10783
  Intermediate Danke sin avatar
  Medlem siden
  Aug 2007
  Poster
  4,802
  Takk & like
  Nevnt
  7 post(er)
  AVtorget feedback
  0
  (0% positive tilbakemeldinger)
  Spesialøl er rimelige i Sverige, men kun tilgjengelig dersom du bestiller på forhånd. Ellers er det lite utvalg av spesialøl på Systembolaget. Merket meg Brooklyn ipa og Brewdog ipa.

  Rensket med meg to Brewdog Punk IPA til meg og min søster, og en Innis and Gunn som jeg unner meg selv en helg.

  En annen ting svenskene ikke er opptatt av er cognac, sykt lite utvalg, tror de er mer opptatt av Whisky, rom og vodka... Så druebrennvin er noe vi nordmenn har hatt i anene siden gamle tider, og svenskene deler ikke den kulturen i det hele tatt...

  Litt offtopic men fikk meg noe god vin også. Mellomrimelige vin er ganske bra priset i Sverige, men dyrere god Barolo og Amarone er ofte billigere i Norge. Samme kan man si om god boblevin.

  Kjøpte meg to flasker Ripasso Pasqua Valpolicella, og en flaske Campo Viejo Reserva Rioja 2007.

  Kjøpte også en halvflaske Køningsmosel Riesling.

  Jeg hadde sjåfør som kjøpte mindre, så jeg "snek" ikke i tollen.

  Fikk også kjøpt masse matvarer, bla en god del kjøtt og fisk.

 4. #10784
  Intermediate Mirage sin avatar
  Medlem siden
  Nov 2003
  Poster
  2,057
  Takk & like
  Nevnt
  0 post(er)
  AVtorget feedback
  0
  (0% positive tilbakemeldinger)
  Jeg drikker Corona
  [YOUTUBE]u3ltZmI5LQw[/YOUTUBE]

 5. #10785
  Intermediate Tronic sin avatar
  Medlem siden
  Feb 2006
  Poster
  4,321
  Takk & like
  Nevnt
  17 post(er)
  AVtorget feedback
  0
  (0% positive tilbakemeldinger)
  Extra eller Light?

  Husk å putte en limebåt i flaskehalsen slik det gjøres i Mexico!

 6. #10786
  Intermediate Danke sin avatar
  Medlem siden
  Aug 2007
  Poster
  4,802
  Takk & like
  Nevnt
  7 post(er)
  AVtorget feedback
  0
  (0% positive tilbakemeldinger)
  Corona er snadder med Tequila ved siden av.

  Vet at Øl-elitister flest avskyr Corona. Men jeg synes det passer med Nachos og Tequila shots.

  Særlig sydpå..

 7. #10787
  Intermediate Mirage sin avatar
  Medlem siden
  Nov 2003
  Poster
  2,057
  Takk & like
  Nevnt
  0 post(er)
  AVtorget feedback
  0
  (0% positive tilbakemeldinger)
  Sitat Opprinnelig postet av Tronic
  Extra eller Light?

  Husk å putte en limebåt i flaskehalsen slik det gjøres i Mexico!
  Extra.

  Og i møblerte hjem er vi ikke plaget med fluer, så trenger ikke lime.

  :twisted:

 8. #10788
  Intermediate Mirage sin avatar
  Medlem siden
  Nov 2003
  Poster
  2,057
  Takk & like
  Nevnt
  0 post(er)
  AVtorget feedback
  0
  (0% positive tilbakemeldinger)
  Sitat Opprinnelig postet av Danke
  Corona er snadder med Tequila ved siden av.

  Vet at Øl-elitister flest avskyr Corona. Men jeg synes det passer med Nachos og Tequila shots.

  Særlig sydpå..
  Øl-elitister er teite, de drikker øl fordi de synes det er godt. Jeg drikker øl fordi det er moro å være full.

  Skal jeg drikke noe godt, drikker jeg sjokomelk.

  :twisted:

 9. #10789
  Intermediate Danke sin avatar
  Medlem siden
  Aug 2007
  Poster
  4,802
  Takk & like
  Nevnt
  7 post(er)
  AVtorget feedback
  0
  (0% positive tilbakemeldinger)
  Sitat Opprinnelig postet av Mirage
  Øl-elitister er teite, de drikker øl fordi de synes det er godt. Jeg drikker øl fordi det er moro å være full.

  Skal jeg drikke noe godt, drikker jeg sjokomelk.

  :twisted:
  Det er lov å drikke elite øl og også nyte pils og corona.

  Jeg sier ikke nei til en pils en sommerdag, men samtidig kunne pils være fyldigere som feks Schous pils, fordi hjemmelaget øl laget veldig rimelig er fyldigere enn pils.

  Bare en digresjon.

  Men en kald pils på sommeren, gjerne fra nordland er snadder. Wit og Saison funker også.

  Test en av disse jeg nevnte Mirage, du blir nok ikkje skuffa.

  Jeg selv drikker mest rimelig hjemmelaget, eller pils. Men unner meg en eller to spesialøl av og til. Som feks på sommeren en kald Wit eller Saison.

 10. #10790
  Intermediate Mirage sin avatar
  Medlem siden
  Nov 2003
  Poster
  2,057
  Takk & like
  Nevnt
  0 post(er)
  AVtorget feedback
  0
  (0% positive tilbakemeldinger)
  Jada, det er på lista å teste elitist-øl'et deres, hehe.

  Corona er egentlig et undervurdert jenteøl.
  Har en kamerat som sverger til Corona, han blir bakfull av alt annet.

 11. #10791
  Intermediate Tronic sin avatar
  Medlem siden
  Feb 2006
  Poster
  4,321
  Takk & like
  Nevnt
  17 post(er)
  AVtorget feedback
  0
  (0% positive tilbakemeldinger)
  Gjerne med en Tequila av litt god kvalitet, som f.eks. Patron Reposado Tequila.

 12. #10792
  Intermediate Tronic sin avatar
  Medlem siden
  Feb 2006
  Poster
  4,321
  Takk & like
  Nevnt
  17 post(er)
  AVtorget feedback
  0
  (0% positive tilbakemeldinger)
  Sitat Opprinnelig postet av Mirage
  Extra.

  Og i møblerte hjem er vi ikke plaget med fluer, så trenger ikke lime.

  :twisted:
  Ikke fluer kanskje, men er det ikke masse svære mygg oppi der da?

 13. #10793
  Intermediate Mirage sin avatar
  Medlem siden
  Nov 2003
  Poster
  2,057
  Takk & like
  Nevnt
  0 post(er)
  AVtorget feedback
  0
  (0% positive tilbakemeldinger)
  Jo, det er derfor vi putter Eurax oppi Coronaen.

 14. #10794
  Intermediate Tronic sin avatar
  Medlem siden
  Feb 2006
  Poster
  4,321
  Takk & like
  Nevnt
  17 post(er)
  AVtorget feedback
  0
  (0% positive tilbakemeldinger)
  Og dere lufttørker de mest gigantiske myggene og bruker dem til barkrakker, sant?

 15. #10795
  Intermediate Mirage sin avatar
  Medlem siden
  Nov 2003
  Poster
  2,057
  Takk & like
  Nevnt
  0 post(er)
  AVtorget feedback
  0
  (0% positive tilbakemeldinger)
  Nei, de som er medium størrelse blir stuebord, grillspyd og tørkestativ.

  De største er rammer til forteltene på campingvogner, og flaggstenger.

 16. #10796
  Intermediate Tronic sin avatar
  Medlem siden
  Feb 2006
  Poster
  4,321
  Takk & like
  Nevnt
  17 post(er)
  AVtorget feedback
  0
  (0% positive tilbakemeldinger)
  Du må huske å ikke bruke Eurax når du er gravid.

 17. #10797
  Intermediate Mirage sin avatar
  Medlem siden
  Nov 2003
  Poster
  2,057
  Takk & like
  Nevnt
  0 post(er)
  AVtorget feedback
  0
  (0% positive tilbakemeldinger)
  Det var **** meg den verste sommeren noensinne, stor mage og ekstra mye mygg. Se for dere en kamelhump med 3000 kviser, der har dere meg!

 18. #10798
  Intermediate Danke sin avatar
  Medlem siden
  Aug 2007
  Poster
  4,802
  Takk & like
  Nevnt
  7 post(er)
  AVtorget feedback
  0
  (0% positive tilbakemeldinger)
  Mye nytt rimelig poløl fra Ægir, Bryggve Blond Ale en Mai Helles Bock og en Siv Witbier.

  Fåes til over 50kr, mener de koster 57kr stk.

 19. #10799
  Intermediate Tronic sin avatar
  Medlem siden
  Feb 2006
  Poster
  4,321
  Takk & like
  Nevnt
  17 post(er)
  AVtorget feedback
  0
  (0% positive tilbakemeldinger)
  Mirage, har du Iberia-snegler? De er veldig glade i øl, så bare sett ut noen boller med Corona (holder med Light) eller NP, så kryper de oppi og drukner.

  Myggen tar du enkelt med oppladbart verktøy, f.eks feinkutter eller hekksaks.

  Så må du huske å få tatt ultralyd snart.

 20. #10800
  Intermediate Mirage sin avatar
  Medlem siden
  Nov 2003
  Poster
  2,057
  Takk & like
  Nevnt
  0 post(er)
  AVtorget feedback
  0
  (0% positive tilbakemeldinger)
  Iberia-snegler er ikke et problem, da hagen min består av en altan på 2kvm, og dieseleksos fra busser.
  Mygga tar jeg med henholdsvis hagle eller 12-7.
  Ultralyden var merkelig, barnet så ut som en hybrid mellom et menneske og en mygg...

Side 540 av 573 FørsteFørste ... 40 400 410 420 430 440 450 460 470 480 490 500 510 520 530 536 537 538 539 540 541 542 543 544 550 560 570 ... SisteSiste

Stikkord for denne tråden

Regler for innlegg

 • Du kan ikke starte nye tråder
 • Du kan ikke svare på innlegg / tråder
 • Du kan ikke laste opp vedlegg
 • Du kan ikke redigere meldingene dine
 •