Verdens energibehov/ energirelaterte emner

Sponsorer:
Takk Takk:  0
Like Like:  0
Viser resultater 1 til 12 av 12
 1. #1
  Intermediate Soundfre@k sin avatar
  Medlem siden
  Nov 2003
  Poster
  4,383
  Takk & like
  Nevnt
  0 post(er)
  AVtorget feedback
  0
  (0% positive tilbakemeldinger)

  Verdens energibehov/ energirelaterte emner

  Forsetter offtopic diskusjonen jeg og olemt begynte i DENNE tråden. Da kommer vi mer Ontopic i begge tråder.

  Jeg tar meg friheten til å gjenta det som blir diskutert også her:

  Sitat Opprinnelig postet av Olemt
  EDIT: Må også legge til at en grunn til å velge fransk bil er at energien til produksjonen kommer fra atomkraft, mot kull- og gasskraft for konkurrentene. Energi tilsvarende 14.000 fat råolje går med, så det er betydelige co2-mengder å spare på å velge bil fra Frankrike.
  Nå har vel atomkraftverk noen negative eksternaliteter også..

  Sitat Opprinnelig postet av Olemt
  Dessverre ja. Ulykker kan skje, og konsekvensene er fatale. Dessuten tar det svært lang tid og koster ekstremt mye å bygge kjernekraftverk, samtidig som output er så høy at kraftproduksjonen blir ekstremt sentralisert. Nedstengning fører dermed til store problemer i hele kraftnettet. Men til tross for dette: Jeg kan love deg at kjernekraft er i ferd med å få sin renessanse for øyeblikket. Storbrittania satser allerede på videre utbygging. USA ventes å bygge seks nye reaktorer neste år. Japan bygger også. De nye reaktorene er såkalte fast breeders. De bruker plutonium som brensel, og kan også bruke avfallet om igjen. Disse er effektive, men avfallet er også ekstremt mye farligere enn det vi har hatt i fisjonsreaktorer til nå. De kan også bruke thorium som brensel, et metall som man finner i store mengder i Norge. Kjernekraftens renessanse kommer pga et uttalt mål om å få ned co2-utslippene. Det er egentlig bare et røykteppe. Faktum er at det er det eneste alternativet for globale korporasjoner som vil opprettholde sentralisert kraftproduksjon, ettersom gassen som driver dagens gasskraftverk snart er oppbrukt.
  Jepp... Men det er en interessant diskusjon. Ps, så sier vel "ekspertene" at man har 100 års forbruk med gass igjen. Kun 30 år med olje (det var da også 30 år igjen for 30 år siden, men det er nå en annen sak )

  En annen ting er at kjernekraftverk er gode når det gjelder "baseload", men ikke for å ta toppene. Nettopp pga det koster mye å variere output. Jeg tenkte i første rekke avfallet, som man må lagre i tusenvis av år.

  Sitat Opprinnelig postet av Olemt
  Det er for tiden full krangel mellom eksperter når det gjelder hvor mye som er igjen av olje og gass. Når halvparten er trukket ut synker mengdene man kan klare å utvinne. Det er ikke mange som snakker om det, men Norges produksjon faller med 10% i år, og har falt i flere år. . Vi er tilbake på nivået vi var på i 1994. Det samme fallet ser du i de aller fleste oljeproduserende land allerede. I praksis har ikke tilgangen på olje økt siden 2003, så prisøkningen du ser nå er et resultat av at markedet priser bort etterspørsel fra fattigere land. Forøvrig virker det som om de som er pessimister, og tror toppen er nådd, vinner diskusjonen. Sverige har for eksempel besluttet å fase ut oljen innen 14 år. Frankrikes statsminister har også gått offentlig ut og sagt at peak oil er nådd. Men i Norge er det forbausende stille. Fortsatt er det Heia Tufte og andre realityserier som dominerer avisenes forsider.

 2. #2
  Intermediate Soundfre@k sin avatar
  Medlem siden
  Nov 2003
  Poster
  4,383
  Takk & like
  Nevnt
  0 post(er)
  AVtorget feedback
  0
  (0% positive tilbakemeldinger)
  Ja, Norge sliter med å holde produksjonen av olje oppe. Men produksjonen av gass øker ute på sokkelen. Gass (brennbar/energi-intensiv gass) er mye mer utbredt i verden enn olje. Gassen som fellesbetegnelse er egentlig litt mangelfull, fordi det finnes så mange gasser man kan utnytte til energiproduksjon (bla forbrenningsanlegg ved søplefyllinger etc).

  Oljen er mye mer geografisk konsentrert, hvor 80% av de påviste ressursene ligger i midtøsten (som desverre også er noe politisk ustabilt område, kanskje som en konsekvens av deres oljeforekomster??). Midtøsten har tradisjonellt bare stukket spaden i jorden og begynt å pumpe ut olje. De bruker ofte foreldet teknologi (lav utvinningsgrad i forhold til hva bla Norge får ut av hullene sine). Det at utvinningsgraden øker, er jo faktorer som gjør at den påviste oljen varer lengre enn man trodde for 30 år siden. I tillegg finner man nye oljeforekomster. Når prisen på råolje stiger så gjør det også at tidligere ulønnsomme prosjekter blir lønnsomme, i tillegg til at det er en mulighet for at teknologien har redusert kostnadene for utvinning av oljen.

  Når det gjelder prisøkningen på olje så er dette et komplekts område, hvor både den store etterspørselen fra kina (og USA) spiller inn, men også det at Irak (en av de virkelig store oljenasjonene) har tilnærmet produksjonsstopp. Andre land som f.eks Saudi-Arabia har økt produksjonen til det maksimale, men på lang sikt kan også disse landene øke produksjonen enda mer ved å investere i produksjonsutstyr.

  Jeg tror nok som deg at atomkraft vil få sin renessanse, spesiellt siden man i løpet av få år blir nødt til å skifte ut eldre atomreaktorer i Europa. Slik jeg ser det, må man nok skifte disse ut med nye reaktorer. Men jeg tviler på at det finnes mange private investorer som setter pengene sine på atomkraft. Det er også endel selskaper som er meget skeptiske til å plassere/investere i atomkraft av frykt for å bli svartelistet i sosialt riktige fond (SRI-fond). Så det må nok statlig investeringsvilje til for få reist nye atomkraftverk.

 3. #3
  Newcomer Crowly sin avatar
  Medlem siden
  Apr 2004
  Poster
  182
  Takk & like
  Nevnt
  0 post(er)
  AVtorget feedback
  0
  (0% positive tilbakemeldinger)
  Sitat Opprinnelig postet av Soundfre@k
  Midtøsten har tradisjonellt bare stukket spaden i jorden og begynt å pumpe ut olje.
  Pga dette så har man ikke drevet med noen seriøs leting etter olje i midt østen, derfor så er det noe usikkert hvor mye olje som kan eksistere der nede. Fult mulig at man vil finne mange flere og kanskje større reservater når man begynner med grundigere leting.

  Er vel ingen tvil om at verden står ovenfor store energi spørsmål nå som bl.a Kina og India er på full fart fremover og har større og større behov for energi. Og mye av problemet er jo at denne energien kommer til å komme fra "fossile kraftverk", som f.eks kull karftverk. Det som ikke gjør saken bedre er vel at u-land ser på det mest av forurensingen, global oppvarming osv som ett vestlig problem, fordi vi har skapt det, og derfor så behøver de ikke bry som med det.
  Kina er vel ikke helt ferdig med den kjempe demningen de holder på med, men er ikke helt oppdatert på det området, men kommer til å produsere en god del energi og oversømme neste ett enda større område.
  Fornyebare kraftkilder blir jo stadig bedre, og vindmøller er vel det som er mest "i vinden" for tiden. Den største motstanden de stortsett møter er at de er stygge å se på og folk vil ikke ha dem i nærheten. Men stygt å se på blir vel ett litt tynt argument når man sammenligner mot CO2 utslipp osv. Problemet med vindmøllene er vel at det kreves en god del av dem for å produsere en del størm, slik at KW pr m2 så er de kanskje ikke så veldig effektive sammenlignet med andre kraftverk, men jeg er ikke noen ekspert på dette heller så hvis noen har noe litt mer nøyaktig så fyr løs.

  Siste generasjons atomkraftverk er meget sikre, men som nevt over så er det jo ett problem med avfall, og det tar lang tid å rive ett slikt kraftverk også når det har blitt utdatert. Leste i illustret vitenskap en artikel hvor de nå skal start å plukke i fra hverandre ett atomkraftverk i Sverige, mener å huske at de begynner nå (snart) og blir ikke ferdig før i 2020-2025 (litt usikker på årstallet).

 4. #4
  Intermediate Soundfre@k sin avatar
  Medlem siden
  Nov 2003
  Poster
  4,383
  Takk & like
  Nevnt
  0 post(er)
  AVtorget feedback
  0
  (0% positive tilbakemeldinger)
  Det største problemet med vindkraft er at de er ulønnsomme... Disse må subisideres med dagens priser. Dessuten så er de som nevnt veldig ruvende i landskapet. Mange land går bort i fra vindkraft pga økt motstand fra lokalbefolkningen. Dessuten så er disse helt avhengige av vind (bombe), de har noe varierende output (det har til en viss grad også vannkraft, men man kan lagre kraften relativt greit der da).

  Et annet område innen fornybare kilder er jo solenergi. Hvis denne teknologien hadde blitt billig nok til at alle hadde panel på hele taket så hadde man produsert litt.. Problemet her er at vi har minst sol når vi trenger mest energi (vintern). Men mange andre land trenger ikke å bekymre seg over det..

  Mvh

 5. #5
  Active
  Medlem siden
  Dec 2005
  Poster
  312
  Takk & like
  Nevnt
  0 post(er)
  AVtorget feedback
  0
  (0% positive tilbakemeldinger)
  Opec-reservene er et mysterium som selv ikke Opec vil klare å finne ut av før utvinningstakten begynner å falle. Akkurat som Norge så blir peaken bare noe man ser i bakspeilet. Det spesielle med Opec er at de fra slutten av 80-tallet begynte med kvotekrigen sin, der de skrudde opp reservetallene uten geologisk grunnlag for å gjøre det. Hvor stor andel av Opecs output de fikk ble avgjort av hvor store reserver de hadde. De fleste landene har ikke trukket fra produsert olje i tallene de viser offentlig. Slik er det for eksempel med Kuwait som frem til midten av 80-tallet hadde en fornuftig visning av uttrekk, som gikk litt ned år for år. Så skrudde de plutselig opp tallene til 90 milliarder fat, og der har de ligget siden. Og de ligger der fremdeles selv om de når har innrømmet at Burgan-feltet, som er verdens nest største, har peaket og vil produsere i snitt 400.000 fat mindre neste år. Dette fallet vil fortsette, og sannsynligvis overraske med å bli mye større enn ventet. Norge var ventet å falle med 1% i året fra toppen i 2006. Fasit viser seg å være 10% i året, og peak var i 2001. Som sagt, vi ser bare peak oil i bakspeilet.

  Det er symptomatisk at årets første store konflikt dreier seg om energi. Jeg tenker da på konflikten mellom Ukraina og Russland, som det ble lovet ikke skulle gå utover Europa. Selvsagt tok det bare timer før trykket falt også i Europa. Det jeg mener er at det hardner til, og dette vil fortsette. De av dere som vurderer kjempekjøp av hifi, bør kanskje vurdere å sette pengene i oljeservice-aksjer i stedet. Da får du kanskje råd til enda større anlegg på slutten av året ...

 6. #6
  Active
  Medlem siden
  Dec 2005
  Poster
  312
  Takk & like
  Nevnt
  0 post(er)
  AVtorget feedback
  0
  (0% positive tilbakemeldinger)
  Jepp, vindkraft bør det satses på. Og energibruk bør justeres ned. SVs forslag om differensierte priser etter forbruk er et prisverdig tiltak. Det skal lønne seg å spare. Dessuten trenger vi tidevannskraft og bølgekraft. Solkraft er ikke noe alternativ for oss, men man kan tenke seg kjempestore solcellefarmer i Afrika for eksempel. Med en ny type kraftledning som er på vei kan kraft transporteres så langt med bare 5% energitap (mot 95% energitap i dag).

  Det er mange som mener at vi må ha gasskraft i Norge for å unngå å kjøpe dansk kullkraft. Disse er ikke klar over at det faktisk er dansk vindkraft vi kjøper. Vindkraften varierer som kjent, mens kullkraften er konstant. Når vinden gir maks, "rekker" man ikke å skru ned kullkraften (produsentene påstår i alle fall det) og derfor går overskuddet av vindkraften ut på den nord-europeiske griden.

  Men el-produksjon er jo bare den ene siden av problemet. Vi må ha flyttbart brennstoff for å opprettholde samfunnstrukturen vi har i dag. Uten det blir det ikke mobilitet. Importvarer blir igjen luksusvarer. Kinesisk vekst stopper opp. Nedsiden av peak oil blir lenger. Men det blir dyrt å leve.

 7. #7
  Intermediate klovnikamp sin avatar
  Medlem siden
  Aug 2005
  Poster
  562
  Takk & like
  Nevnt
  0 post(er)
  AVtorget feedback
  0
  (0% positive tilbakemeldinger)
  interessant diskusjon, må bare få legge til : noe av grunnen til at oljen stadig varer lengre en antatt er at man klarer å hente olje fra stadig dypere forekomster.

 8. #8
  Intermediate Soundfre@k sin avatar
  Medlem siden
  Nov 2003
  Poster
  4,383
  Takk & like
  Nevnt
  0 post(er)
  AVtorget feedback
  0
  (0% positive tilbakemeldinger)
  Ikke bare det.. man klarer også å få ut mer av de eksisterende hullene. Norge har hele tiden vært interessert i å få ut mest mulig av oljeforekomstene.

  Dessuten har man begynt å bruke olje som er av lavere kvalitet, bla olje"sand" fra latinamerika/ Canada. Dette er olje som man bokstavlig talt graver ut.


  Når det gjelder CO2 diskusjonen så er den meget omstridt og man referer gjerne kun til den ene "dommedagssiden" av diskusjonen. Noen mener at ja vi har endringer i klimaet, men dette kan like gjerne være naturlige variasjoner. Noen har fremsatt teorier om at solen har større påvirkning på klimaet enn mennesker har. Andre snakker om at det vises tegn til at magnetfeltene til jorden starter sin ferd mot kaos. (Nord blir sør og istid innledes). Problemet her er vel at man ikke vet, og muligens tester spuriøse sammenhenger. Så kan man jo si at det er bedre å være safe than sorry. Det er nok prinsippet jeg heller mot, når man ikke vet med sikkerhet hva som skjer.

  En annen ting som er en virkning av forurensing er smogen. Denne har den virkningen at solens intensitet ikke blir så sterk, dermed reduserer tempraturen på jorden. Et eksempel var da moder jords vrede slo til og spyttet ut mange milliarder tonn aske i 1880 årene (ikke quote meg, husker ikke tallet eksakt), noe som førte til at de to påfølgende årene ble tiltalt som årene uten somre. Mange i europa sultet i hjel pga feilslåtte avlinger etc.

  Mvh

 9. #9
  Active
  Medlem siden
  Dec 2005
  Poster
  312
  Takk & like
  Nevnt
  0 post(er)
  AVtorget feedback
  0
  (0% positive tilbakemeldinger)
  Jeg er også inne på "better safe than sorry"-sporet. Jeg har kuttet mine utslipp, og prøver å få alle mine kjente til å gjøre det samme.

  Forskerne som kjemper mot det man må kunne kalle etablert konsensus om menneskeskapte klimaendringer er betalt av ExxonMobil. De har fått 5 millioner dollar for å skape mest mulig støy og tvil. Jeg leste et internt notat fra ExxonMobil der det stod at når deres motargumenter ble fremlagt av mannen i gata var seieren vunnet. Og forbruksmaskinen kan rulle videre.

 10. #10
  Active
  Medlem siden
  Dec 2005
  Poster
  312
  Takk & like
  Nevnt
  0 post(er)
  AVtorget feedback
  0
  (0% positive tilbakemeldinger)
  Norge er kjent for å få høyt volum ut av oljefeltene. Man produserer mye over et kortere tidsrom. Det er derfor vi har 10% decline. Man trekker ofte frem Ekofisk som et mønsterbruk. Utvinningsgraden vil passere 75%, mot 48% i snitt for de andre. Automatisk antar da folk at 75% er mulig overalt, men det er det ikke. Ekofisk er kalkstein som lett avgir olje ved å øke trykket. Den vanligste reservoarsteinen er sandstein. Det Norge egentlig gjør er å utvinne mer i dag, men det betyr samtidig mindre i morgen. Vi har solgt det meste av oljen vår altfor billig. Og det er til å grine av...

 11. #11
  Active
  Medlem siden
  Dec 2005
  Poster
  312
  Takk & like
  Nevnt
  0 post(er)
  AVtorget feedback
  0
  (0% positive tilbakemeldinger)
  Very bad news indeed: Kuwaits årelange bløff med reservene pga OPECs kvotesystem er avslørt.

  http://www.energybulletin.net/12242.html

  99 milliarder fat har blitt til 24 milliarder proven og 24 probable. Vi snakker 2 års oljeforbruk, eller 5% av verdens gjenværende reserver. Borte ved et pennestrøk. Det ble brått mye mer sannsynlig at Peak Oil allerede er passert.

 12. #12
  Intermediate Soundfre@k sin avatar
  Medlem siden
  Nov 2003
  Poster
  4,383
  Takk & like
  Nevnt
  0 post(er)
  AVtorget feedback
  0
  (0% positive tilbakemeldinger)
  Der snakker vi brått en økning i oljeprisen på mandag...

  Mvh

Stikkord for denne tråden

Regler for innlegg

 • Du kan ikke starte nye tråder
 • Du kan ikke svare på innlegg / tråder
 • Du kan ikke laste opp vedlegg
 • Du kan ikke redigere meldingene dine
 •