Dybdetest: Carada Masquerade

Sponsorer:
Takk Takk:  0
Like Like:  0
Viser resultater 1 til 2 av 2
 1. #1
  Administrator Ak sin avatar
  Medlem siden
  Dec 2002
  Poster
  13,142
  Takk & like
  Nevnt
  1 post(er)
  AVtorget feedback
  0
  (0% positive tilbakemeldinger)

  Dybdetest: Carada Masquerade


  Introduksjon


  Det har i senere tid blitt mer og mer vanlig å tilpasse hjemmekinoen til Cinemascope-formatet (2.35:1), som i senere tid har blitt standard på nye filmutgivelser. Dette kan i hovedsak gjøres på to forskjellige måter. Enten kan man benytte en ekstern linse som strekker bildet horisontalt, for så å elektronisk strekke bildet vertikalt (skalere og interpolere), eller man kan velge en løsning der man maskerer bort de sorte strekene/barene over og under bildet. Begge løsningene har sine fordeler og ulemper, noe jeg kommer tilbake til senere (Se kapittel: Generell ytelse).

  Carada, en amerikansk leretsprodusent (stiftet i 2003), har nå endelig laget et motorisert Cinemascope (2.35:1) maskeringssystem. Systemet har fått det elegante navnet; Masquerade, og har allerede fått gode kritikker i amerikansk presse. Nå har systemet endelig også blitt tilgjengelig for Europa (230V versjon), og vi var naturligvis tidlig ute med å anskaffe oss et eksemplar for test.

  Masquerade har fått en veiledende pris på $2500. Kan den (relativt) høye prisen forsvares?


  [BREAK=Spesifikasjoner]


  [BREAK=Førsteinntrykk]

  Førsteinntrykk


  Det er ingen tvil om at Carada har tatt emballeringen av Masquerade, alvorlig. Maskeringssystemet kommer i en eske laget av tykk papp, med treklosser i endene, hvor over- og underdelen av Masquerade er boltet fast (på innsiden). Sideprofilene er så stripset fast i over- og underdelen. Alle delene er ettertrykkelig pakket inn i tykk plast, men til tross for at systemet var veldig godt emballert og beskyttet, var det synlige skader på over - og underdelen. Heldigvis bare kosmetiske skader i velouren, noe som var enkelt å fikse med en sort markeringspenn. Carada har blitt informert om dette og vil se på om det er mulig å ytterligere forbedre emballasjen for å forhindre tilfeller som dette i fremtiden.

  Ved første øyekast på enkeltdelene til Masquerade, er det klart at dette er et kvalitetsprodukt. Systemet både ser og føles solid ut, og har i tillegg svært bra finish.


  [BREAK=Konstruksjon]

  Konstruksjon


  Både over- og underdel, samt sideprofilene er laget i lett, profilert aluminium. Profilene er kuttet med svært høy presisjon, og alle skarpe kanter er fjernet. Dette gjør sitt til at alle delene passer perfekt sammen.
  Alle ytterflater er kledd med sort velour, og en fin jevn overflate gjør at systemet ser veldig lekkert ut.
  Hele systemet, med motor og maskeringsgardiner veier ikke uforholdsmessig mye, men det er likevel anbefalt å være to personer for å håndtere og montere systemet. (Se kapittel: Installasjon).

  Motoren som er brukt i Masquerade er en helt ny stillegående motor fra franske Somfy, med navnet Sonesse 50.
  Somfy lager motorer til de fleste formål, og motorene blir mye brukt i blant annet motoriserte persienner. De er ansett for å være svært driftssikre, og er således et godt valg for bruk i Masquerade.

  Maskeringsgardinene er av typen ”rullegardin”. Det vil si at maskeringsduken er rullet rundt en rør som er festet i sidene på systemet (gjelder både øvre og nedre maskeringsgardin). Overflaten på maskeringsgardinene er matt sort, og ved berøring virker det som om Carada har benyttet en eller annen form for stoff/tøy. Resultatet er uansett veldig bra, og Carada kaller denne overflaten for ”Black Hole™ trim”.

  Videre har nedre maskeringsgardine en gjennomgående stålprofil i ytterkanten (i lengderetning av systemet) som er festet i glidere som beveger seg på et vertikalt stag på hver side av systemet. Disse stagene er i all hovedsak også bindeleddet mellom over- og underdelene. Øvre maskeringsgardin har også en gjennomgående stålprofil, men i motsetning til nedre stålprofil, er den ikke festet til de vertikale stagene. Det betyr at øvre maskeringsgardin beveger seg nedover kun ved hjelp av tyngdekraften.

  Motoren er montert direkte på akslingen til den øvre maskeringsgardinen, og nylonband sørger for at den nedre maskeringsgardinen beveger seg samtidig med den øvre. Dette gjøres ved at nylonbandene er festet i nedre gjennomgående stålprofil (på hver side), samtidig som de er tvinnet rundt akslingen/basen til øvre maskeringsgardin (i ytterkanten).  Den medfølgende fjernkontrollen fungerer som den skal, men den kunne gjerne vært litt mindre retningssensitiv. Dette er ikke på noen måte et stort problem, men i noen tilfeller kan det skje at man må peke og trykke en gang ekstra for å få Masquerade til å bevege seg. Dette skyldes nok delvis også at IR-øyet er innfelt i rammen, og således ligger litt skjult.

  Fjernkontrollen har fire (4) direktetaster, noe som etter min mening er minst en for lite. I tillegg til 16:9, 2.35:1 og jog-tastene, burde 2.40:1 vært inkludert.
  Vekt og kvalitetsfølelse på fjernkontrollen er ikke noe som har blitt veldig høyt prioritert, men knappene er gode å trykke på, og fjernkontrollen ligger godt i handen.

  [BREAK=Installasjon]

  Installasjon


  Installasjonen av Masquerade er ikke veldig komplisert, men krever likevel høy nøyaktighet og en stødig hand. Det er også en forutsetning at man er to personer, siden systemet tross alt veier litt og er vanskelig å håndtere alene.

  Masquerade kan leveres i alle størrelser (lages på mål), og kan benyttes med hvilket som helst lerret så lenge rammen ikke er for bred. Carada oppgir selv en maks rammebredde på ca 8.2cm. Dette gjør at populære lerret fra Dreamscreen og Adeo egentlig ikke kan brukes sammen med Masquerade, men heldigvis har Carada lagt inn litt marginer. Siden jeg har et Adeo lerret med 8.5cm ramme var denne problemstillingen i mitt tilfelle svært aktuell. Carada advarte meg på forhånd om at marginene ville være ekstremt små mellom innersiden av Masquerade og mitt lerret, og 1.3mm kan vel ikke sies å være veldig mye, men akkurat nok.
  Oppe
  Nede


  Under installasjonen hadde jeg hjelp av to gode venner som begge var like interessert i Masquerade som meg selv. Som tidligere nevnt er det nesten umulig å gjøre en slik installasjon på egenhånd, og det er derfor svært hyggelig å ha entusiastiske venner som kan ta i et tak.


  Masquerade installeres på følgende måte :

  • Overdelen er den første, og viktigste delen av Masquerade som må på plass. Her er det viktig å måle nøyaktig i forhold til posisjonen på lerretet, FØR man begynner borrer. Dette er nøye beskrevet i manualen, som for øvrig er detaljert og enkel å forstå.
  • Når overdelen er festet opp er resten av monteringen veldig enkel. Underdelen henges simpelthen opp i overdelen ved hjelp av et stag på hver side. Disse stagene er forhåndsjustert fra fabrikk til å passe oppgitt lerretsstørrelse. Når underdelen så er festet opp, må motoren, som sitter i overdelen, koples til styrekortet som sitter i underdelen.


  • Videre må nylonbandene som er festet til akslingen på øvre maskeringsgardin festes til den gjennomgående stålprofilen i nedre maskeringsgardin. Nøyaktig posisjon på nylonbandene bestemmes av nedre maskeringsgardin, og de må da justeres slik at øvre og nedre maskeringsgardin beveger seg 100% identisk (dekker like mye av lerretet).


  • Det siste man gjør er å feste sideprofilene. Disse har ”styrepinner” som passer inn i aluminiumsprofilen på over- og underdel, og skyves simpelthen på plass ved å presse forsiktig oppe og nede samtidig.


  Jeg måtte i tillegg borre hull i til nettkabelen. Dette var med hensikt ikke gjort fra fabrikken da mange kjøpere ønsker å benytte skjult strømtilførsel (inn bak rammen).

  [BREAK=Generell ytelse]

  Generell ytelse


  Mange lurer nok på hvilke fordeler og ulemper man har med et maskeringssystem som Masquerade, kontra det å benytte en anamorfisk linse.
  Begge disse løsningene er fullverdige cinemascope løsninger, men det skiller faktisk ganske mye mellom de: Masquerade brukes sammen med et 16:9 lerret (det kommer snart en ny Masquerade versjon for bruk sammen med 2.35:1 lerret), mens anamorfiske linser nesten alltid benyttes i installasjoner med 2.35:1 lerret. Ingen av løsningene er veldig kompliserte, men det gelder å velge den løsningen som passer best for en hver installasjon.

  Nedenfor har jeg laget en kjapp funksjonsbeskrivelse av begge løsningene, samt noen fordeler og ulemper:


  Bruk av anamorfisk linse:

  Denne løsningen fungerer ved at projektoren først strekker bildet (på cinemascope materiale) vertikalt slik at de sorte barene i cinemascope materialet kommer utenfor panelet/DMD'en, før den anamorfiske linsen strekker bildet horisontalt slik at bildet får korrekt cinemascope format.
  Viktig: Anamorfisk linse passer best sammen med 2.35:1 lerret, men kan også brukes sammen med 16:9 lerret og maskeringssystem for øket fleksibilitet og lysutbytte (opp til 30%).

  Fordeler:
  - Hele bildeflaten på panel/DMD blir utnyttet, og vil derfor gi opp til 30% høyere lysutbytte sammenlignet med en maskeringsløsning (forutsatt at man har lik cinemascope bildestørrelse).

  Ulemper:
  - Optisk forvrengning i form av kromatisk abberasjon, dårligere fokus og pincushion/barrel distortion (tønneform).
  - Elektronisk skalering og interpolering gjør at man kan få flere bildeartefakter og lavere bildeskarphet.
  - Vanskeligere installasjon
  - Mindre fleksibelt (med unntak av Prismasonic linser med "pass through modi)


  Bruk av maskeringssystem:

  Denne løsningene er like enkel som den høres ut. Ved hjelp av maskering får man bort de uønskede sorte strekene over og under bildet på cinemascope materiale. Viktig: Som jeg allerede har nevnt er Masquerade laget for bruk sammen med 16:9 lerret.

  Fordeler:
  - Ingen skalering og interpolering gjør at man opprettholder 1:1 pixelmapping, som igjen gir bedre skarphet og mindre bildeartefakter.
  - Enklere installasjon

  Ulemper:
  - Opp til 30% tap av lysutbytte sammenlignet med installasjoner som benytter anamorfiske linse kombinert med maskeringssystem og 16:9 lerret.


  Effekten man oppnår med et maskeringssystem er veldig synlig, og kan på mange måter sammenlignes med effekten man får ved å bruke sort ramme i ytterkanten på lerretet (sammenlignet med ingen ramme). Ved å maskere bort de sorte stripene over og under bildet, oppleves bildet som både mer dynamisk og med større dybde/3D-følelse. Dette er spesielt synlig i lysere scener hvor de sorte stripene faktisk er ganske lysegrå (uavhengig av hvilken projektor man har), og forstyrrer en del.

  Masquerade kan settes til enten 16:9, 2.35:1 eller 2.70:1. 2.35:1 er sammen med 2.40:1, de mest brukte filmformatene i dag. 2.40:1 har ikke direkteknapp på fjernkontrollen, men med et lite trykk på ”jog knappen” (når man står i 2.35:1 modus) tilpasses Masquerade enkelt til formatet.
  2.70:1 er også brukt i enkelte tilfeller, men er mye mer sjeldent. Dette formatet har heller ikke direkteknapp, men ved å kjøre Masquerade til endeposisjon, er man ”i mål”.
  16:9
  2.35:1 / 2.40:1

  2.70:1


  Som tidligere nevnt er Masquerade solid bygget, og det er ingenting å utsette på konstruksjonen. Det samme kan også sies om mekanikken, og høy presisjon på både motor og andre bevegelige deler gjør at brukeropplevelsen blir svært god.

  [BREAK=Oppsummering og konklusjon]

  Oppsummering og konklusjon

  Hvorvidt man trenger et system som Masquerade eller ikke, kommer helt an på hva man primært benytter hjemmekinoen til. I tillegg er det en forutsetning at man har/skal ha 16:9 lerret.
  Dersom man kun ser på 16:9 materiale, eksempelvis sport og TV-serier, vil et slikt system være mer eller mindre overflødig. Om man derimot ser på både film og vanlige TV-sendinger vil Masquerade briljere i de fleste hjemmekinoer. Muligheten til å maskere bort de sorte strekene over og under bildet ved filmvisning, gir som forklart tidligere, en enorm effekt.

  På bildesiden vil Masquerade være en stor oppgradering for alle som i dag har 16:9 lerret, men som i tillegg ønsker seg en skikkelig cinemascope (2.35:1) løsning. Tar man også med i betraktningen at Masquerade er et kvalitetsprodukt, har jeg ingen som helst betenkeligheter med å varmt anbefale Caradas nye maskeringssystem.
  Modell: Carada Masquerade
  Veil. pris: kr $2500 / 110”
  Leverandør: Carada
  Link til produktet på produsentens hjemmeside: Masquerade Masking System

 2. #2
  Administrator Ak sin avatar
  Medlem siden
  Dec 2002
  Poster
  13,142
  Takk & like
  Nevnt
  1 post(er)
  AVtorget feedback
  0
  (0% positive tilbakemeldinger)

Stikkord for denne tråden

Regler for innlegg

 • Du kan ikke starte nye tråder
 • Du kan ikke svare på innlegg / tråder
 • Du kan ikke laste opp vedlegg
 • Du kan ikke redigere meldingene dine
 •