Dybdetest: Marantz VP-15S1

Sponsorer:
Takk Takk:  0
Like Like:  0
Viser resultater 1 til 2 av 2
 1. #1
  Administrator Ak sin avatar
  Medlem siden
  Dec 2002
  Poster
  13,142
  Takk & like
  Nevnt
  1 post(er)
  AVtorget feedback
  0
  (0% positive tilbakemeldinger)

  Dybdetest: Marantz VP-15S1  Introduksjon


  Marantz, som ble grunnlagt av Saul Marantz i 1953, har alltid vært mest kjent for sine lydprodukter. Det mange ikke vet, er at de gjennom flere år også har laget high-end digitale projektorer.
  Selskapet eies i dag av D&M Holdings group, som også eier Denon. Denne gruppen ble startet for å gjøre begge selskapene mer konkurransedyktige mot stadig flere lavpris-konkurrenter.
  Marantz har alltid satt kvalitet foran kvantitet, og projektorene har derfor alltid vært priset i det øvre prissjiktet. Kanskje kan VP-15S1 gjøre noe med dette, og selv om projektoren har en veiledende pris på 65.000,- er dette omkring en halvering fra forgjengeren, VP-11S1.

  Har Marantz klart å beholde den høye kvaliteten de er kjent for selv om prisen nå er halvert?


  [BREAK=Spesifikasjoner]

  Spesifikasjoner  [BREAK=Førsteinntrykk]

  Førsteinntrykk


  Det første man legger merke til når VP-15S1 pakkes ut, er den massive konstruksjonen og den enorme kvalitetsfølelsen denne projektoren utstråler. Alt virker rett og slett veldig forseggjort.

  Utseendemessig ligner den, som andre også har nevnt, veldig på en tanks, men det betyr likevel ikke at den ”klumpete”. Personlig liker jeg designen veldig godt, selv om forandringene fra tidligere modeller ikke er særlig stor.

  Marantz har ikke akkurat strødd rundt seg med tilbehør, og projektoren blir (kun) levert med følgende tilbehør: Brukermanual, fjernkontroll inkludert batterier, strømkabel og linsedeksel.

  [BREAK=Konstruksjon]

  Konstruksjon


  VP-15S1 er en stor projektor, noe målene 404.5 x 143 x 489.5 (B x H x D) utvilsomt beviser. Vekten er på voksne 13 kg, og gjør at projektoren er av de absolutt tyngste projektorene i klassen. Den høye vekten ekskluderer også de fleste vegg- og takoppheng, noe som må tas hensyn til i forkant av montering.

  Marantz har i motsetning til de fleste andre produsenter valgt å utstyre VP-15S1 med et aluminiumschassis. Dette er naturligvis å foretrekke fremfor plast, både fordi det gir bedre varmeavledning, og fordi den totale kvaliteten blir høynet et par hakk.

  Manøvreringstastene er store og gode, og er montert på toppen av projektoren slik at de er enkle å bruke enten projektoren er bordmontert eller takmontert. Statuslysdiodene er plassert rett ved manøvreringstastene, og indikerer henholdsvis Warning/Lamp, Standby og Power On.

  Projektoren suger inn kaldluft fra siden og på undersiden, og blåser ut varmluften til høyre (sett forfra) for objektivet i front. VP-15S1 har i likhet med flere andre DLP projektorer, ikke luftfilter (lukket DLP engine).
  Lampedekselet er plassert på baksiden av projektoren, og fjernes enkelt ved å skru opp kun en skrue. Videre er lampen festet med to skruer.

  VP-15S1 er ikke av de stilleste projektorene på markedet, men den er heller ikke av de verste, og frekvensen på den akustiske støyen er relativt behagelig. Marantz oppgir 30dB (ikke offisielt) i økonomimodus, noe som nok er mer edruelig enn hva andre oppgir, og VP-15S1 oppleves ikke som mye mer støyende enn JVC-HD1, som er oppgitt til å ha et støynivå på 26dB.
  Med lampen i normalmodus støyer projektoren noe mer, men likevel ikke verre enn at støyen blir overdøvet når volumet på forsterkeren skrues litt opp.

  Marantz har alltid vært kjent for å benytte ekstremt god optikk i sine projektorer, og VP-15S1 er således intet unntak. Objektivet er spesiallaget, og er naturligvis levert av Konica Minolta. Zoom området på 1.45X er ganske bra sett opp mot flere DLP-baserte konkurrenter, men sammenlignet med de fleste LcOS, SXRD og LCD projektorene på markedet, er det lite imponerende. Et throw ratio på 1.25-1.83:1 (avstand/bredde) gjør at projektoren, til DLP å være, har veldig kort kasteavstand og kan lage et bilde på 100” fra en avstand på 3.2m til 4.7m * (se i manualen for tabeller som viser kasteavstand vs bildestørrelse).

  Objektivet har en lysstyrke på F=30.7–44.5 (28mm ekvivalent), noe som indikerer at projektorens lysstyrke og kontrast vil variere en del mellom minimum og maksimal zoom. Dette blir også bekreftet av målinger. (Se kapittel: Kalibrering og måleresultater).
  * Projektoren kan også leveres med et long-throw objektiv (VP-15S1L)

  Fokus og zoom justeres manuelt rett på objektivet. Fokus justeres ved å vri på ytterringen av objektivet, mens zoom justeres ved å vri på en ring litt lenger inne på objektivet. Begge er svært presise i bruk.

  Som en av få DLP projektorer har VP-15S1 linseforskyvning (lens-shift). Dessverre bare i vertikal retning, men det letter likevel plasseringen av projektoren vesentlig. Bildet kan flyttes totalt 0.9 bildehøyder. Med objektivet sentrert i projektoren betyr det at bildet kan flyttes 0.5 ganger bildehøyden oppover og 0.4 ganger bildehøyden nedover.
  Mekanikken er presis, men det er likevel rom for forbedringer. I likhet med linseforskyvningen på andre projektorer, har bildet en tendens til å horisontalforskyve seg litt hver gang man benytter linseforskyvningen. Justeringen gjøres ved hjelp av et stort hjul på toppen av projektoren.

  VP-15S1 er godt utstyrt med videoinnganger slik en high-end projektor skal være. På listen står 2xHDMI innganger (v 1.3), 2xKomponentvideo innganger, 1xS-video inngang, 1xKomposittvideo inngang og 1xAnalog RGB(VGA) inngang. Projektoren har også en RS-232 inngang som kan benyttes for softwareoppdateringer og service. I tillegg til dette har projektoren 1x12V triggerutgang, 1xTriggerutgang for styring av maskeringssystemer *, 1xRemote inngang og 1xRemote utgang. Remote inn- og utgangene kan benyttes sammen med annet Marantz utstyr for ”samkjøring” av komponentene.
  * Denne utgangen kan settes til å gi ut signal ved de forskjellige formatene (16:9, 2.35:1 etc) projektoren detekterer. På den måten kan man styre maskeringssystemer og lignende.

  Den medfølgende fjernkontrollen er passelig stor, har grei tastelayout og fungerer meget godt i bruk. Tastene er behagelige å trykke på og gir god respons.
  Retningssensitiviteten er over snittet god, og byr ikke på noen problemer i daglig bruk.
  Dessverre har ikke Marantz inkludert direktetaster for kontrast og lysstyrke, noe som fort kan bli et savn, spesielt dersom man har flere forskjellige signalkilder. Heldigvis er disse funksjonene relativt enkelt tilgjengelige gjennom projektorens menysystem.

  Som alltid benytter Marantz grønt baklys i fjernkontrollen, noe som jeg personlig liker veldig godt. Baklyset aktiveres med en slidebryter på ene siden av fjernkontrollen, og holder i ca 10 sekunder etter aktivering.

  [BREAK=Teknikk]

  Teknikk


  VP-15S1 er i likhet med Infocus IN82, som har blitt testet tdligere, basert på en 1080p DC3 DMD (Digital Micromirror Device) mikrobrikke som er laget av Texas Instruments TI. Dette er ikke den siste og nyeste mikrobrikken fra TI, men arvtakeren, Darkchip 4, er forsinket, og har knapt nok blitt brukt enda. Hovedgrunnen til dette sies å være at brikken ikke presterer som forventet, og at TI har slitt veldig med å få til den annonserte oppgraderingen fra 12 graders vinkling (DC3) til 13 graders vinkling (DC4) på mikrospeilene.

  Virkemåten på en DLP 1-chip projektor er mye den samme som på LcOS-baserte projektorer, men det er likevel noen vesentlige forskjeller selv om begge er reflektive teknologier.
  For det første bruker DMD mikrobrikkene mekaniske speil for lysreflektering, mens LcOS reflekterer lyset ved å aktivere silisium belagt på en reflektiv overflate. Den andre store forskjellen er at DLP-projektorer benytter seg av et fargehjul for å blande fargene du ser på skjermen, mens LcOS-projektorer har en mikrobrikke for hver farge (rød, grønn og blå).
  Nå skal det sies at det også finnes flere 3-chip DLP-projektorer, som da ikke har fargehjul. Men frem til nå har prisnivået dessverre gjort at disse projektorene har vært forbeholdt de med veldig stor pengesekk. Unntaket er Infocus 777, som i en kort periode ble solgt veldig rimelig (rundt 20.000,-). Dog, den lave prisen til tross, størrelsen og oppløsningen (720p) ville likevel ekskludert Infocus’s første 3-chips DLP for de fleste.

  DMD mikrobrikkene består i hovedsak av et stort antall mikrospeil, opp til 2 millioner for 1080p brikker. Speilene er hengslet opp på baksiden, noe som sikrer maksimal refleksjonsflate. Speilene kan stå i to posisjoner, enten ”mot” lyskilden (On), eller ”bort fra” (Off) lyskilden, og kan skifte posisjon flere tusen ganger i sekundet. I disse posisjonene vil lyset enten reflekteres inn i den optiske motoren eller i en lysfelle, som absorberer det reflekterte lyset. Vinkelen på speilene fra On til Off er 12 grader på både DC2 og DC3, mens DC4 skal ha speil med 13 graders vinkel.  Nærbilde av DMD mikrobrikken  Nærbilde av speilene  Av/På posisjon på speilene


  Fyllingsgraden (Fillrate/Aperture size) er et område DLP, sammen med LcOS alltid har vært gode på. 1080P mikrobrikken som står i VP-15S1 har en fyllingsgrad på ca 85%. Til sammenligning ligger LcOS 1080p brikker over 90%., mens LCD 1080p er helt nede på mellom 50% og 60% for siste generasjons D7. Høyere fyllingsgrad betyr mindre synlig rutenett (screendoor) mellom pixlene, og et mer sømløst bilde (LCD benytter blant annet MLA for å rette på dette).
  Bildet nedenfor sammenligner screendoor på henholdsvis LCD(venstre) og DLP (høyre).
  Ps: Bildet er ikke representativt for dagens projektorer, og illustrerer kun "typiske" forskjeller mellom LCD og DLP fyllingsgrad.
  Marantz har implementert en dobbel, manuell iris i VP-15S1. Denne irisen fungerer på samme måte som irisen i den legendariske Sharp XV-Z21000, som i sin tid flyttet listen for hvor høyt kontrastnivå DLP-projektorer kunne ha, mye høyere.
  De to irisene er plassert henholdsvis rett etter lampen og i selve objektivet. De kan ikke justeres separat, men man kan velge mellom tre konfigurasjoner, alt etter hvor mye lysutbytte man trenger.
  Les mer om dette i kapittelet: Kalibrering og måleresultater.
  Copyright: ¼v*µ, Äá¼v, Model , ¼Æ½X²£«~ºÉ¦b AVBUZZ.com


  VP-15S1 benytter et 6-segment RGBRGB fargehjul (rød-grønn-blå-rød-grønn-blå), som roterer med en hastighet på 9000 RPM, eller 5 ganger i sekundet ved visning av 60Hz materiale, og 6 ganger i sekundet ved visning av 50Hz materiale.
  I følge Marantz skal en ny type væskefylte lager (hentet fra harddisk teknologien) sørge for (nesten) eliminering av den tradisjonelle fargehjulstøyen (akustisk). I praksis viser dette seg å stemme veldig bra, og jeg kan ikke si at jeg hørte noe fargehjulsstøy i det hele tatt under testperioden.
  Copyright: ¼v*µ, Äá¼v, Model , ¼Æ½X²£«~ºÉ¦b AVBUZZ.com


  Dessverre er også fargehjulet akilleshælen til alle 1-chip DLP-systemer, og gjør at noen mennesker ikke kan benytte disse systemene grunnet en fenomen som heter ”regnbue-effekten”, eller kanskje mer korrekt, RGB flimmer. Grunnen til dette er at rotasjonshastigheten på fargehjulet er for lav, noe som medfører at øyet klarer å med fargene, slik at rød, grønn og blå kan sees som separate farger. Andre faktorer som spiller inn er antall segmenter, lysstyrke og kontrastnivå. Høyere verdier på de to sistnevnte resulterer stort sett alltid i mer RGB flimmer.
  VP-15S1 skal i følge spesifikasjonene ha et kontrastnivå på 10000:1 med irisen(e) i posisjon 1 (begge strupet igjen). Dette er helt på linje med hva andre produsenter oppgir, men som målingene viser yter projektoren fra Marantz bedre enn de aller fleste konkurrentene (DLP-baserte).
  Les mer om dette i kapittelet: Kalibrering og måleresultater.

  Hjemmekinoprojektorene til Marantz har aldri vært veldig lyssterke, noe VP-15S1 heller ikke er. Projektoren oppgis til 1000 lumens, men i realiteten kan man ta bort 25-30 %. Drivkraften er en SHP (super high pressure) lampe på 200W, som har en antatt levetid på 2000 timer.

  I likhet med JVC, har Marantz valgt å benytte Gennum VXP (GF9351), en av markedets antatt beste videprosessorer. Dette er en av de mest avanserte prosessorene Gennum har laget, og kanskje den beste som har sittet i en projektor. VXP teknologien kan deles opp i fire hovedgrupper:

  • FineEdge™
   Kant-korreksjons teknologi som fjerner sagtannmønster på diagonale linjer.
  • FidelityEngine™
   Bildebehandling som forbedrer detaljnivå og reduserer bildestøy. Denne teknologien sikrer et klart og detaljert bilde selv når en benytter kilder med lav oppløsning.
  • TruMotionHD™
   Deinterlacing teknologi som støtter HD signaler (1080i), og konverterer dem til høykvalitets 1080p signaler for avspilling.
  • RealityExpansion™
   10-bit bildeprosesseringsteknologi. Denne teknologien kan oppkonvertere 4:2:2 (Y:Cb:Cr) videosignaler til 4:4:4 formatet; og levere bildeprosessering på et nivå som er sammenlignbart med råmaterialet til kringkastingen.

  [BREAK=Menysystem og funksjonalitet]

  Menysystem og funksjonalitet

  Menysystemet ser pent og ryddig ut, og er enkelt å manøvrere i uten å måtte trykke seg i hjel på fjernkontrollen. Oppdelingen av menyene er logisk, men for de fleste vil det likevel være nødvendig å ha manualen i nærheten for å vite hva de forskjellige funksjonene gjør.

  Menyen er delt opp i følgende hovedgrupper: Picture mode, Picture adjust, Fine menu 1, Fine menu 2, Input signal, RGB/HD adjust, HDMI, Display, OSD/Blanking og Config.

  Picture mode
  Picture mode menyen innholder følgende valg: Theater, Standard, Dynamic og User.

  Theater: Til visning av filmer i et lyst rom.

  Standard: Til visning av kontrastrike tredimensjonale bilder i et mørkt rom.

  Dynamic: Til visning av bilder med duse farger og mindre graderinger i et mørkt rom.

  User: Til visning av brukerdefinert bildemodus gjort i Image adj. menyen.

  Picture adjust
  Med Gamma kan man endre formen på gammakurven, og derav detaljeringen i mørke og lyse scener. Lavere verdi vil gi en dypere kurve (høyere gamma), mens høyere verdi vil gi en flatere kurve (lavere gamma).

  Contrast og Brightness benyttes for å sette henholdsvis hvitnivå og sortnivå. Det er ”kritisk” at begge disse parametrene er satt korrekt for å få maksimal bildedynamikk og detaljering i bildet.

  Color og Tint skal i utgangspunktet ikke røres, men det er det dessverre ingen garanti for, selv ved bruk av digital kilde og -bildeoverføring.
  Color brukes for å ”sette” projektorens fargedekoder (Eks. YCbCr til RGB dekoder) ved å endre fargeintensiteten.
  Tint er laget for å korrigere fargefeil i analoge bildesignaler, men brukes også til å justere projektorens fargedekoder ved å endre balansen mellom sekundærfargene (CMY).

  Sharpness brukes til å endre skarpheten i bildet. For lav verdi vil gi et uskarp bilde, mens for høy verdi vil kunne gi artefakter i form av falske kanter (ringing) og lignende.

  Med Color temp kan man velge mellom 6 forhåndsprogrammerte fargetemperaturer: 1, 2, 3, 4, 5 og HB (fra lavest til høyest fargetemperatur). I samme rekkefølge skal fargetemperatur 1 til 5 resultere i: 5250 K, 5800 K, 6500 K, 7500 K og 9300 K. HB (High brightness) skal gi et maksimalt lyssterkt bilde.

  I Lamp mode menyen velger man om man vil benytte Normal eller Economy lampemodus. Førstnevnte vil følgelig gi høyest lysutbytte, mens sistnevnte vil gi lavest akustisk støynivå.

  I Iris mode menyen velger man hvilken posisjon irisene skal stå i. Posisjon 3 gir høyest lysutbytte, men lavest kontrastnivå. Posisjon 1 gir lavest lysutbytte, men høyest kontrastnivå. Posisjon 2 er midt i mellom.


  Fine menu 1
  Noise reduction kan benyttes dersom bildet inneholder mye støy. Ofte kan denne funksjonen være hensiktsmessig, spesielt om man benytter dårlige kildesignaler. Den store ulempen er at denne funksjonen i noen tilfeller kan gjøre bildet litt uskarpt og introdusere litt ghosting/etterslep. Hvorvidt fordelene veier opp for ulempene må vurderes i hvert enkelt tilfelle.

  R, G, B gain benyttes for å kalibrere øvre del (hovedsakelig) av gråskalaen, og påvirker da henholdsvis rødt, grønt og blått.

  R, G, B bias benyttes for å kalibrere nedre del av gråskalaen, og påvirker da henholdsvis rødt, grønt og blått.
  Bias-kontrollene gjør i utgangspunktet like mye endring gjennom hele gråskalaen, men siden man i nedre del har mye mindre lys i utgangspunktet, viser endringene best her.
  (Eksempel: Gitt at RGB bias kan justeres fra 0-255, vil en endring fra 180 til 200 kanskje utgjøre 5nits lysøkning ved 10% stimulus, hvor man i utgangspunktet har 20nits (25% økning). Dersom bias-kontrollen er helt linjær, vil en tilsvarende økning ved 80% stimulus kanskje komme på toppen av 900nits, og således ikke utgjøre en merkbar forskjell)

  Luminance gain og Croma delay kan kun benyttes dersom man har komposittvideo eller S-Video signaler. Disse kontrollene påvirker henholdsvis luminansen og krominansen i signalene.


  Fine menu 2
  Aspect menyen har følgende valg: Full, Normal, Zoom, V-Stretch og Trough.
  Full: 16:9 bilder vil vises i sitt opprinnelige format, mens alle andre formater, deriblant 4:3 bilder, vil bli uniformt strukket ut til sidene slik at de fyller hele skjermen i bredden. Bildehøyden endres ikke.
  Normal: 4:3 bilder vil vises i sitt opprinnelige format.
  Zoom: Alle bilder strekkes uniformt både vertikalt og horisontalt. Denne modusen er godt egnet til 4:3 letterbox bilder, som vil bli tilpasset 16:9 formatet ved at de sorte feltene over og under bildet blir mindre eller forsvinner helt.
  V-Stretch: Brukes sammen med anamorfiske linser for å tilpasse bildet til 2.35:1 (cinemascope) formatet.
  Through: Alle bilder blir vist i sin originale oppløsning i ett ”krympet” vindu i midten av det projiserte bildet.

  Cinema kan settes til Auto eller Off. Satt til auto, vil projektoren automatisk detektere og utføre pull-down sekvenser (deinterlacing) når signalet er 50Hz eller 60Hz filmmateriale. Velges off, utfører ikke projektoren noen pull-down prosessering i det hele tatt.

  Med VCR mode velger man hvordan deinterlacingen (fra halvbilder til helbilder) skal utføres. Satt til Off, tvinges projektoren til å kun utføre ”enkel” intra-field deinterlacing. Satt til On, utfører projektoren avansert motion-adaptive deinterlacing på videomateriale, og 2:2 og 3:2 pull-down på filmmateriale.

  Black level settes i forhold til hvilken videokilde man har. I de aller fleste tilfeller skal 0 IRE benyttes, men dersom man skal se på NTSC-kodet materiale kan det være nødvendig å benytte 7.5 IRE for å få korrekt sortnivå. Benytter man HDMI signaler, vil denne menyen vise Expand og Normal i stedet for 0 IRE og 7. IRE.

  Med FRC (Frame rate conversion) kan man styre oppdateringshastigheten i bildet.
  Auto 1: FRC-funksjonene er hovedsakelig slått av, men kan i noen tilfeller slå seg på, avhengig av vertikal frekvens i inngangssignalet.
  Auto 2: Denne modusen kan benyttes dersom bildet hakker mye, eller stopper opp.
  60Hz: Tvinger 60Hz.
  50Hz: Tvinger 50Hz.
  48Hz: Tvinger 48Hz.

  CEC (Chroma upsampling error) kan slås på dersom man opplever mye oppsamplingsfeil (fargeblødning med mer) når man har 1080i signaler. Normalt sett skal denne funksjonen være slått av, og med høydefinisjonssignaler den være avslått for at projektoren skal kunne vise full 1080 oppløsning.

  Picture shift V tillater vertikal flytting av bildet dersom valgt format er Zoom eller V-stretch.

  Overscan brukes for å kutte bort deler av bildets ytterkant, og kan være nyttig dersom denne delen av bildet har mye støy/flimring. Funksjonen er kun tilgjengelig med standarddefinisjon signaler.


  Input signal
  Her velger man hvilken signaltype som skal være aktiv for hver inngang. Satt til Auto vil alle tillatte signaltyper være aktive, og signalet vil autodetekteres.


  RGB/HD adjust
  Mode kan settes til Auto eller Memory 1-3. I auto justeres alle parametere automatisk, mens memory 1-3 benyttes dersom det er behov for å gjøre manuelle innstillinger.

  Resolution H, V benyttes til justering av horisontal og vertikal oppløsning på RGB/HD signaler.

  Position H, V brukes for å flytte bildet i horisontal og vertikal retning.

  Med Phase kan man justere fasen mellom pixlene på DMD brikken og pixlene i inngangssignalet. Denne funksjonen kan benyttes dersom bildet er uskarp, har moirê, eller har andre artefakter.

  Clamp position, Width kan være nyttig dersom det er behov for å justere et inngangssignal med ukurant timing (ikke i henhold til gjeldende standarder).


  HDMI
  Med CSC HDMI 1 / CSC HDMI 2 velger man ”fargerom konverteringen” for HDMI inngangene.
  Auto: Fargerommet blir automatisk valgt i forhold til inngangssignal.
  RGB: Tvinger konverterting til RGB fargerom.
  YPbPr: Tvinger konvertering til YCbCr fargerrom (analog komponentvideo).
  YCbCr: Tvinger konvertering til YCbCr fargerrom (digital komponentvideo).

  Med Deep color HDMI 1 / Deep color HDMI 2 kan man tvinge projektoren til 8bit, 10bit, 12bit eller Deep color fargedybde.
  Auto: Fargerommet blir automatisk valgt i forhold til inngangssignal.
  8/10/12bit: Benyttes dersom bildet ikke er korrekt i Auto.


  Display
  Keystone kan brukes til elektronisk korrigering av geometrifeil i bildet, noe som ofte er forårsaket av feil vinkel og/eller ugunstig passering av projektoren. Som alltid frarådes bruk av keystone så sant det ikke er absolutt siste utvei. Dersom man likevel vil bruke denne funksjonen riskerer man blant annet lavere oppløsning i bildet, mer bildestøy og lavere skarphet.

  Med Scale kan bildestørrelsen reduseres med opp til 70%. Denne funksjonen krymper bildet uten å beskjære eller å endre formatet/aspektforholdet.

  Med Widt kan bildbredden reduseres med opp til 75%, uten at bildehøyden endres.

  Position H, V brukes til å justere posisjonen til inngangssignalet i henholdsvis horisontal og vertikal retning.

  I Installation menyen velger man installasjonsmetode i henhold til hvordan man fysisk har montert projektoren.
  Front: Velges dersom projektoren er bordmontert i front av lerretet.
  Rear: Velges dersom projektoren er bordmontert bak lerretet (bakprojeksjon)
  F + Ceiling: Velges dersom projektoren er takmontert (tiltet 180 grader) i front av lerretet.
  R + Ceiling: Velges dersom projektoren er takmontert (tiltet 180 grader) bak lerretet (bakprojeksjon).


  OSD/Blanking  I Menu position kan on-screen menyen flyttes mellom ni forskjellige posisjoner på skjermen.

  Status info kan settes til enable eller disable.
  Enable: Viser status info under oppstart og når Input Source, Picture Mode, Aspect ratio, eller andre innstillinger endres.
  Disable: Ingen status info vises.

  Power-Off Confirm
  Enable: Projektoren viser en melding på skjermen med spørsmål om man vil sette projektoren i standby (velg ”yes”), eller om man ønsker å fortsette å bruke den (velg ”no”).
  Disable: Projektoren går direkte i stanby når ”off” tasten trykkes.

  Blanking memory brukes dersom man har behov for å ”gjemme” deler av bildet under en sort ytterkant. Dette er en funksjon som er veldig lite brukt etter at digitale projektorer kom på markedet, og den har strengt tatt blitt overflødig i vår digitale verden. Man kan velge mellom: Blanking Top, Bottom, Left and Right.
  Off: Ingen blanking blir benyttet.
  Memory 1-3: Brukes til å lagre opp til 3 forskjellige konfigurasjoner (basert på overstående valg).


  Config.
  Dersom Auto Power Off er aktivert, vil projektoren slå seg automatisk av etter 10min dersom den ikke detekterer et signal på en av inngangene, eller at fjernkontrollen (eller tastene på selve projektoren) blir brukt. 1min før projektoren slår seg av vil projektoren vise en ”Auto Power Off” melding på skjermen.

  Trigger 2 brukes for å sette enten 0V eller 12V for de forskjellige bildeformatene: Full, Normal,
  Zoom, V-stretch and Through. Når projektoren da detekterer et av de nevnte formatene vil man kunne automatisk styre motoriserte maskeringssystemer.

  Remote Control kan settes til enten Wireless eller Wired. Velges førstnevnte, benytter man projektorens fjernkontroll på vanlig måte. Sistnevnte er tiltenkt ekstern styring, enten fra en Marantz reciever el.likn via remote control I/O inngangen, eller via RS232 inngangen fra en PC.

  Reset Lamp Life benyttes for å resette timetelleren til lampen etter et lampebytte.

  Med Reset All blir alle settinger med unntak av timetelleren resatt til fabrikk-standard.


  [BREAK=Kalibrering og måleresultater]

  Kalibrering og måleresultater


  Kalibreringsutstyret jeg bruker er en Gretag Macbeth Eye-One Pro måleprobe sammen med Calman v2.1 software. Eye-One Pro er en mye brukt måleprobe, og ansett for å være svært nøyaktig.
  For å måle kontrast og lysstyrke anvendes et AEMC CA813 luxmeter. Dette er nøyaktig ned til 0.01 lux, og er derfor svært godt egnet til formålet.


  Først, en kjapp forklaring av hva de forskjellige målingene er:

  RGB Level Tracking er en relativ måling, og viser RGB fargebalanse. Dersom alle fargene er på 100% har man en fargetemperatur på 6500 Kelvin.

  Delta E (dE) er en verdi som indikerer hvor mye avvik man har i gråskalaen (Delta L*) kombinert med fargefeil (Delta C*). Mennesket er sagt å ikke kunne registrere feil på mindre enn dE 2. Jeg refererer ALLTID til dE 1994, som er mer omfattende enn dE 1976.

  Gamma brukes til å kode linjære RGB luminansverdier inn i videosignaler. Gammakurven definerer lysintensieteten i fargene ved forskjellige signalnivå (fra 0-100%). En gammakurve på 1.0 vil se ut som en rett strek i diagrammet, mens en gammakurve på 2.5 vil ha en dyp bue. Både brightness, contrast og gråskala kalibrering påvirker hvordan gammakurven blir seende ut.


  Alle testbildene som blir benyttet til målinger og kalibrering, kommer fra Getgray kalibrerings-dvd. Toshiba HD-XE1 brukes som avspiller, og alle målinger blir gjort med 1080i eller 1080p fra XE1. Eneste unntaket er måling av Rec 601/SMTP-C fargerom (SD fargerom), hvor XE1 blir satt til å gi ut 576p.

  Som kjent er ikke alle projektorer like enkle å kalibrere, og forrige projektor jeg testet, Sanyo PLV-Z2000, var ganske kinkig og krevde mye tid. VP15-S1 er helt motsatt, og er en drøm å jobbe med. Alle gråskalakontrollene responderer som de skal, noe som gjør at en enkel kalibrering går unna på kun kort tid. Veldig bra!

  VP-15S1 har kun tre forskjellige bildemodi, hvor alle er beregnet for forskjellige settinger og miljøer.
  Alle målingene er OOTB, ”Out of the box” målinger.

  Theater gir et varmt bilde med en fargetemperatur på ca 5500K. Gråskalaen er ikke helt linjær, men ikke verre enn at den gir et greit utgangspunkt for videre bearbeiding. Gammakurven er jevn og fin, men en gammaverdi på 2.09 er noe lavt. Resultatet kan fort bli et litt ”flatt” bilde.
  Standard er den mest korrekte bildemodusen OOTB, og ca 6300K gir et veldig godt utgangspunkt for videre fintuning. Gråskalaen er svært linjær, og det er kun små korrigeringer som trengs. Også gammakurven er veldig fin, men gammaverdien på 2.53 kan i noen tilfeller bli litt høy dersom man ikke har et dedikert kinorom med god lyskontroll.
  Dynamic er en bildemodus jeg nesten aldri anbefaler, uansett projektormodell. Med mindre man absolutt trenger det høye lysutbyttet denne bildemodusen gir, finnes det bedre alternativer.
  Fargetemperaturen måler rundt 9000K, noe som er veldig uegnet for stort sett alt av film og video. Dog, gråskalaen er ganske linjær, noe som gjør at man ikke vil få noe markant fargeskyv utover et i utgangspunktet veldig kaldt (blått) bilde. Gammakurven er overraskende fin, uten noen markante feil hverken i topp eller bunn. Gammaverdien kalkuleres til 2.33.
  Det beste utgangspunktet for videre kalibrering er utvilsomt ”standard” bildemodus, men for enkelhets skyld velger jeg å heller benytte en av brukermodiene for videre kalibrering. Jeg kopierte i forkant da selvfølgelig mange av innstilingene fra standard bildemodi inn i brukermodien for å være sikker på å ha et bra utgangspunkt. Lampen ble satt til økonomimodus, iris til posisjon 3 og gamma til modi C.

  Sluttresultatet er svært bra, og VP-15S1 viser frem en nesten perfekt gråskala med maks dE1, og et snitt på rundt dE0,5. Gammakurven blir også strøken, og med en relativt høy gammaverdi på 2.51 er det duket for tredimensjonale bilder med høy bildedynamikk. Ulempen kan være litt detaljtap i de mørkeste scenene, men som jeg kommer tilbake til senere tilbyr denne projektoren flere gammamodi.
  Generell info:
  Jeg benytter alltid ”windowed patterns” (ca 50% av fullskjerm) når jeg kalibrerer projektorer med dynamisk iris. Dette gjør at irisen vil stå i en mellomposisjon (mellom helt stengt og helt åpen) på alle stimulus/IRE nivå (0-100%). Andre velger å benytte fullskjerm bilder for kalibreringen, noe som gjør at irisen vil stå mer åpen.
  Om man benytter fullskjerm eller ”windowed patterns”, er for øvrig KUN av betydning dersom man benytter dynamisk iris og/eller lampemodulering.

  Endringer i lampemodus og/eller irisposisjon viser tydelig igjen i gråskalaen. Det vil si at man ikke bør endre disse parametrene etter at man er ferdig med en kalibrering. Alternativt kan man lagre flere forskjellige kalibreringer hvor man da benytter forskjellige lampe og iris settinger.


  Det skiller ca 500K mellom økonomi og normal lampemodi, og 200-400K mellom de forskjellige irisposisjonene. Det er ikke veldig mye, og man kan problem fritt sjonglere mellom lampemodi og irisposisjoner uten å påvirke bildet nevneverdig. Dog, det er likevel ikke å anbefale siden man tross alt har lagt ned en innsats for å gjøre bildet så korrekt som mulig.

  Noen ganger kan det være hensiktsmessig å ha et bilde med høyere eller lavere fargetemperatur enn 6500K (D65 hvitpunkt) som er standard for video. Eksempelvis benyttes 5000K (D50) til evaluering av fargeuniformitet og ”grafisk kunst”. VP-15S1 har totalt seks forskjellige fabrikksettinger: CT 1, CT 2, CT 3, CT 4, CT 5 og HB.
  CT 1 gir lavest fargetemperatur, mens CT 5 gir høyest fargetemperatur. HB (High Brightness) havner midt i mellom.
  Merk: Alle fabrkksettingene for fargetemperatur er relative, og skaleres således i forhold til hverandre. I dette tilfellet er CT 3 allerede brukt i en D65 kalibrering

  CT 1
  CT 2
  CT 3
  CT 4
  CT 5
  HB

  VP-15S1 tilbyr hele åtte forskjellige gammakurver/gammamodi: A, B, C, D, E, Theater, Standard og Dynamic.
  Mange av disse er veldig like, men det er likevel forskjeller som kan gjøre mye med bildet, noe som kurvene nedenfor dokumenterer.

  PS: Calman bruker ikke samme metode for gammakalkulering som blant annet Colorfacts, og verdiene vil derfor være litt høyere enn det Colorfacts ville rapportert i tilsvarende tilfeller.

  A – Gammakurven er jevn og fin og ligger stødig på mellom 2.2 og 2.3. Jeg likte denne modien spesielt godt til blant annet TV-sendinger, hvor detaljene i det sorte ofte kan være litt utvasket.
  B – Veldig lik Gamma A, og jeg så veldig lite forskjell mellom disse modiene.
  C – Min favoritt gammamodi til film. Gammakurven er jevn og fin, med en gammaverdi på rundt 2.5. Det er verdt å merke seg at kurven går godt under referanselinjen (2.5 gammareferanse) på 10% - 20% stimulus, noe som kan resultere i tap av detaljer i mørke scener. I mitt tilfelle var ikke dette et problem, men det må vurderes i vert enkelt tilfelle.
  D – Denne gammamodien ender opp med en gammaverdi på hele 2.79, noe som gjør den ubrukelig til det meste. Dog, i enkelte tilfeller hvor man ønsker spesielt god dynamikk i mørkere partier, og ikke er like kritisk til detaljeringen, kan denne modien brukes. Den kan også kompansere noe for dårlig bearbeidet kildemateriale hvor sortnivået i utgangspunktet er for høyt.
  E – Som kurven viser er denne modien HELT ubrukelig. Den vil resultere i høy bildedynamikk i lyse partier, men da på bekostning av både korrekt fargetemperatur og et ellers korrekt bilde.
  Theater – Til tross for en gammaverdi på 2.2 vil jeg heller anbefale å bruke gammamodi A, som er ganske lik, men som har en mye finere og jevnere gammakurve.
  Normal – Denne gammamodien er 99% lik gammamodi C, og trenger derfor ikke mer forklaring.
  Dynamic – Minner mye om gammamodi E, men er likevel vesentlig bedre. Dog, en utpreget ”S-form” gjør også denne modien bortimot ubrukelig.
  Et korrekt bilde er i tillegg til gråskala og gamma, også avhengig av fargegjengivelsen. Den vanligste måten å måle dette på er ved hjelp av CIE koordinatsystemer. Målepunktene vil bli plottet i diagrammet for å gjenspeile fargetone og fargemetning. Standardene som vanligvis brukes for vanlig video er Rec.601 (SMTP-C spesifiserer fargekoordinatene i Rec.601) for standarddefinisjonsmateriale (SD), og Rec.709 for høydefinisjonsmateriale (HD).

  VP-15S1 har ikke 100% korrekte farger, og både grønt og gult er overmettet. Vanligvis resulterer det i et kunstig bilde, men det oppleves ikke slik på Marantzen. Naturligvis vil noen naturscener (spesielt) kunne lide litt av dette, men for de aller fleste vil det aldri bli et problem.

  Fargerommet forholdes likt med både SD og HD signaler inn til projektoren, og det er derfor tilstrekkelig å vise en måling som representerer både SD og HD fargerom. VP-15S1 matcher Rec.709 fargerommet veldig bra på rødt, blått, cyan og magenta, men er som nevnt litt overmettet på grønt og gult. Fargedekoderen er helt presis, og primærfarger og sekunderfarger matcher opp slik de skal.
  VP-15S1 skal i følge spesifikasjonene ha et On/Off kontrastnivå på 10000:1 med iris i posisjon 1 (mest lukket). Projektoren benytter som tidligere nevnt en dobbel iris av samme type som Sharp benyttet i sin ”legendariske” XV-Z20000 projektor. Sharp projektoren ble veldig populær nettopp på grunn av det høye kontrastnivået, som i stor grad skyldtes den doble irisen. Projektoren fra Marantz skuffer heller ikke, og selv om det oppgitte kontrastnivået ikke helt gjenspeiler virkeligheten, er kontrastnivået på maksimalt 6300:1 med iris i posisjon 1, SVÆRT bra.
  Med irisen i posisjon 2 måles kontrastnivået til maksimalt ca 4100:1, mens posisjon 3 på irisen resulterer i et maksimalt kontrastnivå på ca 2400:1. Ikke uventet oppnås maksimal kontrast med minimal zoom, men forskjellen fra minimal til maksimal zoom er likevel så liten at den ikke bør spille noen rolle for plasseringen av projektoren.

  DLP-teknologien er den digitale projektorteknologien som er desidert best når det kommer til ansikontrast. Og ofte kan DLP-projektorer vise til dobbelt så høye (eller mer) tall som konkurrerende teknologier (LcOS, LCD). Dette fortrinnet er spesielt synlig i ”midt og høy APL scener” (Average Percentage Light), hvor bildet kan oppleves som mer tredimensjonalt, og med mer punch. I ”lav APL scener” hvor On/Off kontrastnivå er minst like viktig som ansikontrast, har ikke DLP-projektorer noe videre fortinn over konkurrentene, og må i mange tilfeller se seg slått av blant annet sistegenerasjons LcOS-projektorer.

  Ansikontrasten måles ved å bruke 4x4 sjakkbrettmønster. Jeg benytter alltid Greg Rogers modifiserte ansikontrastmåling (M-ANSI), som sier at kontrasten skal måles mellom sort/hvitt i alle de fire kvadratene i midten av bildet. Man legger så sammen tallene og deler på fire. Dette er en litt forenklet målemetode sammenlignet med å måle i alle 16 feltene, men resultatene vil i de fleste tilfeller ikke være veldig forskjellige.

  VP-15S1 imponerer stort i ”Ansikontrast-øvelsen”, og måler utrolige 651.5:1. Dette er det desidert høyeste jeg har målt noen gang, og utrolige 32% høyere enn Infocus IN-82 som benytter samme DC3 mikrobrikke. Den høye ansikontrasten legger et solid grunnlag for høy bildedynamikk, og selv om det ikke er en direkte sammenheng mellom opplevd bildedynamikk og ansikontrast, er det utvilsomt ønskelig med så høyt tall som mulig.

  Alle som har behov for en veldig lyssterk projektor bør hoppe bukk over VP-15S1. Projektoren er oppgitt med 1000 lumens på papiret, noe den dessverre ikke er i nærheten av i virkeligheten. Maksimalt lysutbytte med iris i posisjon 3, lampen i ”normal” og maksimal zoom måles til 655 lumens *. Dette er i seg selv ikke så aller verst, men det er likevel ganske dårlig sammenlignet med lyskanonen fra Infocus (IN-82), som kan skilte med omtrent dobbelt så høyt lysutbytte.
  Med iris i posisjon 1 og 2 dropper lysutbyttet drastisk. I posisjon 2 er maksimalt lysutbytte nede i 348 lumens, mens posisjon 1 kun har 300 lumens. I mørke kinorom med normal størrelse på lerretet (80”-100”) fungerer dette ypperlig, men så snart lyskontrollen i rommet ikke er 100% , vil jeg anbefale å sette irisen i posisjon 3.
  * Alle målingene av lysstyrke ble gjort med rundt 50timer på lampen.

  Objektivet i VP-15S1 har nesten lik blenderåpning på minimal og maksimal zoom. Det betyr at lysutbyttet og kontrastnivået ikke endrer seg nevneverdig mellom disse posisjonene, og at projektoren kan plasseres uten å måtte ta særlig hensyn til nettopp dette.

  For alle kontrast- og lysmålingene, se tabellen nedenfor.  Kontrast og brightness settes manuelt ved hjelp av testbilder. Jeg bruker Getgray til dette, men DVE og AVIA kan også brukes.

  Når det gjelder color og tint, er det stort sett ikke nødvendig med justering, spesielt om man bruker digital bildeoverføring (HDMI/DVI). Dog, dersom fargedekoderen er "off", kan det likevel være en nødvendighet.
  Den enkleste metoden er å benytte fargefilteret som følger med de fleste kalibreringsplatene, men for å få et helt korrekt resultat trenger man måleutstyr. Enten en målesensor og kalibreringsprogramvare, eller en lysmåler med display.

  For å justere fargedekoderen (color) kan følgende fremgangsmåte brukes:
  Med 75% fargevinduer (eks. DVE), måler man først luminansen i hvit, for så å gjøre det samme med rødt. Dersom den målte verdien i rødt tilsvarer 21% av hvit, trenger man ikke justere mer. Dersom man har avvik, justerer man color kontrollen til man kommer så nærme som mulig. For sikkerhets skyld bør de andre fargene også måles fordi man i noen tilfeller må godta en mellomløsning. Feil i fargedekoderen "fordeles" da over flere farger.

  Referanseverdiene for luminansen er henholdsvis: Grønt 71%, Rødt 21% og Blått 8%. Alle måles mot hvitt.

  [BREAK=Generell ytelse]

  Generell ytelse


  Strølys fra ventilasjon og lignende var et problem på digitale projektorer for noen år tilbake, men dagens projektorer er stort sett ”kurert”. Dette gjelder følgelig også VP-15S1, som er helt ”tett”. Strølyset fra lysfellen i projektoren (gjelder alle DLP-projektorer) blir også effektivt ledet bort fra de sentrale områdene i den optiske motoren. Faktisk så la jeg aldri merke til noe strølys, verken over eller under bildet.

  Ujevn fargetemperatur er et kjent fenomen, og da veldig ofte fra side til side, eller fra midten til sidene i bildet. Det er ikke uvanlig at det er litt variasjon, men det er vanligvis ikke så mye at det er noe å bry seg med. VP-15S1 er ikke feilfri på dette området, og en variasjon på ca 7% (470K @ D65) er synlig med en helt hvit bakgrunn, men vil stort sett aldri være synlig under vanlig bruk (film/video). Det er også verdt å nevne at dette fenomenet i stor grad skyldes lampen, og således kan bortimot forsvinne, eller for den saks skyld også forsterkes ved et lampebytte.

  Lysuniformitet henger tett sammen med fargeuniformitet, og påvirkes også av de samme tingene, men påvirkes i mye større grad også av kvaliteten på objektivet. Andre ting som posisjon på linseforskyvning og zoom er også sterke bidragsytere.
  Målingene viser at projektoren har maksimalt avvik på 11% fra hjørne til hjørne, og selv om spesifikasjonene oppgir et avvik på 10%, er dette godkjent.

  VP-15S1 blåser ut varmluften på høyre side av objektivet i front (sett forfra). Ved bordmontering er dette faktisk en ting som kan påvirke bildet, og i mitt tilfelle resulterte det i ”varmebølger” på venstre side av lerretet. Min mening er at Marantz burde tenkt på dette i designfasen av projektoren slik at det ble unngått. Dog, det er neppe et stort problem, og ved å sette projektoren slik at objektivet stikker utenfor bordkanten er problemet løst. Det er jo også slik at de aller fleste takmonterer projektorene, og da er ikke dette lenger et tema.

  For å beskrive et av områdene som definerer kvaliteten på optikk, brukes uttrykket: Modulation Transfer Function (MTF). MTF er kort fortalt ”objektivets evne til å skille mikrodetaljer”. Skalaen er oftest normalisert på enten 100% eller 1. Dersom et objektiv på en projektor da har en MTF på 80% / 0.8 ved en oppløsning på 1080p, betyr det at man har 20% ”pixel til pixel” kontrasttap på denne oppløsningen. Om man da viser et 1080p multiburst testbilde (annenhver linje sort og hvit), vil kontrasten mellom hver pixelrad være 20% lavere etter, enn før objektivet. Dersom MTF verdien er veldig lav, risikerer man synlig redusert skarphet og tap av detaljer.  Images and text copyright © 2000-2004 by Norman Koren.


  Objektivet i VP-15S1 er med stor sannsynlighet det beste jeg har sett i en projektor noen gang. Skarpheten er fenomenalt bra, og den eneste projektoren jeg har sett som er skarpere, er Infocus IN-82, som for øvrig også har et svært godt objektiv. Bildet nedenfor viser et nærbilde av pixelstrukturen.
  Kromatisk abberasjon (CA) er nesten helt eliminert i dette objektivet, og det er kun ved bruk av projektorens linseforskyvning at dette blir litt fremtredende. Det er for øvrig helt normalt at bruk av linseforskyvning introduserer (mer) kromatisk abberasjon siden lyset da vil bryte gjennom objektivet i ytterkantene, og ikke i det ”optimaliserte” området mer mot midten.
  Beklageligvis hadde jeg ikke et godt nok kamera tilgjengelig under testingen, slik at bilder av CA er ikke inkludert i denne testen.

  RGB flimmer, også kalt regnbuer, er et fenomen som kun omfatter DLP-projektorer. Som tidligere forklart kommer fenomenet av at øyet delvis klarer å synkronisere med fargehjulet, og dermed ser fargene separat i stedet for en sammensatt farge. Med VP-15S1 er regnbuer så å si eliminert. Noen vil muligens fortsatt være litt plaget, men jeg har vondt for å tro at dette vil gjelde for særlig mange personer. Nykommeren fra Marantz har med god margin minst regnbuer av alle DLP-projektorene jeg har sett til nå, og flere personer (som vanligvis plages av dette fenomenet) som var innom i testperioden kommenterte nettopp dette.
  For ”RGB flimmer demo”, se kapittel: Teknikk

  Projektoren har naturligvis ingen overscan med 720p eller 1080i/p signaler, verken med komponentvideo- eller HDMI bildeoverføring. Med komponentvideo bildeoverføring og 576i og 576p, er overscan på henholdsvis 0% horisontalt og 1% vertikalt for 576i, og 1% horisontalt og 0% vertikalt for 576p. Med 576p og HDMI bildeoverføring har projektoren ingen overscan.


  Komponentvideo – 576i


  Komponentvideo – 576p


  [BREAK=Videoprosessering]

  Videoprosessering


  For å teste skalering kan en bruke testmønster med ”Burst signaler”. Disse testmønstrene består av vertikale linjer hvor annenhver linje er hvit og sort, og avstand og tykkelse bestemmes av oppløsningen. Ved 1080p oppløsning, vil annenhver pixelrad være sort og hvit.

  Med en oppløsning på 576p via HDMI, fremviser projektoren svært god skalering og skarphet. Med samme oppløsning og komponentvideo, kan dessverre ikke det samme sies. Med multiburst testbilder blir det fort tydelig at kontrasten mellom linjene er veldig lav, samt at de flyter litt sammen. Det resulterer i et uskarpt bilde med lav detaljgrad. Hva dette skyldes skal være usagt, men det vil i alle tilfeller være lurt å benytte HDMI inngangene fremfor komponentvideo inngangene til SD materiale.


  HDMI – 576p

  Enda viktigere enn håndteringen av SD materiale, er hvordan HD signaler prosesseres i projektoren. Dersom dette gjøres på en dårlig måte vil man ikke kunne dra nytte av den høye bildekvaliteten HD materiale tilbyr.

  Helt som forventet viser projektoren 1080i og 1080p med upåklagelig skarphet og detaljering, både med HDMI og komponentvideo tilkopling. Det eneste å notere seg her er at det krevdes en liten justering av ”phase” for å få et 100% støyfritt bilde med1080i komponentvideo signaler.


  Komponentvideo – 1080i


  Komponentvideo - 1080i


  HDMI – 1080i


  HDMI - 1080i

  I testen av JVC HD1 lovpriste jeg støyreduksjonskretsen, og hvor godt den fungerte. Det samme gjelder for VP-15S1, og selv om det er vanskelig å sammenligne med den tidligere toppmodellen fra JVC, fungerer den utvilsomt veldig bra. Spesielt gjelder dette for DVD plater med middelmådig bitrate, samt litt grumsete TV-sendinger. Dessverre kommer ingenting gratis, og prisen man betaler er lavere bildeskarphet, hvor graden bestemmes av hvor mye støyreduksjon man benytter.

  Som seg hør og bør på en ny digital projektor håndterer VP-15S1, 1080p24 på en korrekt måte. Det betyr at signalet blir ”framedoblet” intern i projektoren, og vises som 1080p48 på lerretet. ’

  VP-15S1 utfører i likhet med de aller fleste andre hjemmekinoprojektorer dessverre ikke inverce telecine/reverse pulldown på 1080i60 materiale. I stedet for gjør den en helt enkel ”framedobling” internt slik at bildet vises som 1080p60. Resultatet er at den ujevne hakkingen forårsaket av 3:2 pulldown prosessen i avspilleren (fra 1080p24 til 1080i60), ikke forsvinner. En korrekt inverce telecine prosess ville rekonstruert det originale 1080p24 signalet slik at all ujevn hakking ville forsvunnet.

  Cinemascope (2.35:1) formatet blir mer og mer aktuelt, og stadig flere velger å tilpasse hjemmekinoen sin til nettopp dette formatet. For å virkelig dra nytte av cinemascope trengs en ekstern linse som optisk strekker bildet fra 16:9 til 2.35:1, samt en projektor eller videoprosessor som kan gjøre vertikal strekk av bildet.
  Som ventet støtter VP-15S1 cinemascope, og dette aktiveres enkelt i projektorens menysystem. Marantz tilbyr også en tilpasset cinemascope linse til både VP-15S1 og VP-11S2.

  HQV (Hollywood Quality Video) Benchmark DVD testplaten har etter hvert blitt en industristandard for evaluering av videoprosessorer. Eksempelvis i DVD spillere, eksterne videoprosessorer, projektorer etc. Jeg benytter en PAL (576p) versjon for evaluering av ytelsen på SD materiale, samt en høyoppløst HD-DVD 1080p versjon for evaluering av ytelsen på HD materiale.

  Formålet med HQV Benchmark DVD testplaten er å få en helhetsvurdering av ytelsen til den aktuelle videoprosessoren. Den totale poengsummen som ofte blir referert til, er en summering av resultatene på alle del-testene på testplaten. For å vite hvordan videoprosessoren gjør det i de forskjellige disiplinene, må man derfor ha poengsummen for alle del-testene (som vist i tabellen nedenfor).

  VP-15S1 flyr gjennom HQV PAL testene, og avgir kun (under tvil) poeng på ”detail” testen. Og som første projektor jeg har testet får den også full pott på både på Telecine A & B testene.

  HQV HD-DVD byr faktisk på litt problemer for VP-15S1, som sliter med både støyreduksjonstesten og film resolution loss testen. Støyreduksjonskretsen fungerer helt greit, men den klarer ikke fjerne nok støy i bildet til å få full pott på testen. På den første film resolution loss testen blir det stryk-karakter, noe som tyder på at projektoren kan slite litt med materiale som inneholder både 1080i videomateriale og 1080i filmmateriale samtidig. Dette var for øvrig ikke noe jeg la spesielt godt merke til i praksis.  For mer informasjon om de individuelle testene, se ”Testing and Scoring Guide på” HQV’s hjemmeside:
  HQV - Hollywood Quality Video Processing for HD : Benchmark DVD

  [BREAK=Bildekvalitet]

  Bildekvalitet


  Bilde-evalueringen ble hovedsaklig gjort med iris i posisjon 1 og lampen i normalmodi. Vanligvis ville jeg brukt økonomimodi på lampen, men det medførte dessverre at alle detaljer i mørke partier forsvant. Dette var helt umulig å gjøre noe med, og lampen ble derfor brukt i normalmodi. Utgangen fra HD-DVD spilleren ble satt til å gi ut 576p.

  SD Filmmateriale

  Hellboy er en film som er fantastisk bra å bruke til evaluering av sortnivå, detaljering i mørke partier, og bildedynamikk.

  Til en DLP-projektor å være har VP-15S1 ekstremt bra sortnivå med irisen helt lukket. Dette gjør følgelig sitt til at bildedynamikken i Hellboy blir fantastisk bra, og i dette domenet er nok Marantzen kun overgått av JVC HD1 og HD100 (og kloner av nevnte). Det forteller i seg selv veldig mye.
  Detaljenivået er tilsvarende imponerende, og bedre enn det jeg opplever fra min egen referanse, JVC HD1. Både hulevegger og soldatjakker ser svært detaljerte ut, og bildet har bra skarphet både i mørke og lyse scener.

  2 Fast 2 Furious er i likhet med sin forgjenger en DVD film som har svært god bildekvalitet, og derfor er godt egnet til kritisk bildeevaluering.
  Høy ansikontrast og superb optikk resulterer i enorm bildedybde (3-d følelse) og bildeskarphet i lysere scener. På dette området er DLP teknologien MYE bedre enn konkurrentene, og resultatet blir også deretter.
  Fargene oppleves som sterke og presise, men som tidligere målinger har indikert, er projektoren overmettet på grønt og gult. Dette er bare tidvis synlig, og plager ikke undertegnede i stor grad. Hudtoner fremstår som svært korrekte, og skuespillerne ser derfor verken syke eller solbrente ut.

  I tillegg til å være ganske underholdende, er også filmen Into the Blue godt egnet for å teste om videoprosessoren har problemer med graderinger i vannet. Dette var et kjent problem på eldre 8-bit videoprosessorer, men i senere tid skal dette problemet være eliminert, og dagens videoprosessorer benytter 10, 12 og 14bit prosessering.
  Gennum videoprosessoren i VP15-S1 takler denne testen uten problemer, og vannet viser ingen tegn til graderinger.

  SD Videomateriale

  Med Standardoppløst videomateriale presenterer projektoren gode bilder med naturlige farger og minimalt med falsk skarphet (ringing). Men bildet kunne med fordel vært noe skarpere selv om dette absolutt ikke er noe stort problem.
  Bildene er relativt støyfrie, og kildematerialet skal være rimelig dårlig før støyen blir veldig dominerende. De gangene dette er tilfelle fungerer støyreduksjonen ganske bra.
  Panoreringene er veldig gode, noe som er tydelig i sportssendinger, og spesielt fotball kamper. Man kan faktisk se strukturen i gresset uten at det alt blir til ”grøt”.
  Fargegjengivelsen oppleves som ganske nøytral, og det er kun ved visning av natursendinger og lignende at man tidvis kan legge litt merke til at grønt er litt overmettet.

  HD Filmmateriale

  Det er først når kildematerialet blir høyoppløst at projektoren virkelig viser hva den kan, og både Blu-ray og HD-DVD tilbyr knivskarpe bilder med detaljer man ikke finner på vanlige DVD plater. For å teste projektoren settes HD-DVD spilleren til å gi ut 1080i50/60.

  MI III er av flere grunner en mye brukt testplate. Filmen inneholder flere krevende testscener, og er således godt egnet til bildeevaluering.
  VP-15S1 imponerer med både dynamiske og kontrastrike bilder, og presenterer en bildedybde jeg ikke før har sett fra noen projektor. Her er det virkelig enkelt å plassere objektene i bildets dybderetning.

  En velkjent scene som jeg benytter mye for å teste deinterlacing, er scenen med trappene i Vatikanet, og steinveggen over der hvor Tom Cruise tilsynelatende får motorstopp. Begge disse scenene er glimrende til å teste videoprosessorens evne til å detektere og låse på korrekt pulldown sekvens (eks. 3:2), og gjøre deinterlacingen deretter. Steinveggen viser ingen tegn til moirè eller andre artefakter, mens trappene har en ”normal” mengde av samme fenomen. Til dags dato så har ingen av projektorene jeg har testet passert denne testen helt feilfritt.

  Scenen midt i filmen hvor hovedpersonene kjører over en lang bro er godt egnet til å teste flyten i panoreringene. Projektoren fra Marantz takler dette på en bra måte, men den mye rimeligere Sanyo PLV-Z2000, som var forrige testobjekt, hadde enda bedre panoreringsflyt med de samme forutsetningene.

  The Phantom of the Opera er en film med absolutt referanse bildekvalitet, og den er spesielt godt egnet for evaluering av hudtoner og bildeskarphet.
  VP-15S1 har tidligere bevist at den gjengir hudtoner på en naturlig måte, og så er også tilfellet med Phantom of the Opera i HD-dvd spilleren. Bildeskarpheten er også bra, men sammenlignet med bildeskarpheten Infocus IN82 presterte, er det litt igjen.
  De mørke scenene i filmen byr ikke på problemer, og skyggedetaljeringen er fenomenalt god.

  Batman Begins er en annen HD-DVD film med referansekvalitet. Denne filmen er spesielt bra til å teste to ting: Panoreringer og detaljering i mørke og sorte partier.
  Panoreringene over byen og over slottet/borgen i fjellene ser ganske bra ut, men jeg kunne ønsket meg enda litt bedre panoreringsflyt. Spesielt etter å ha sett hvor bra Sanyo PLV-Z2000 håndterer samme scene.

  De mørke scenene i Batman Begins bekrefter mine tidligere observasjoner. VP-15S1 er vanvittig god til å hente frem detaljer i mørke partier, og det er nesten som å se filmene på ny. Detaljene i drakten til Batman, på diverse bygninger, og i mørket generelt, er tydelige som aldri før.

  HD Videomateriale

  Videobasert høydefinisjonsmateriale byr på store utfordringer for de aller fleste videoprosessorer. Eldre videoprosessorer utfører relativ enkel bob/weave deinterlacing, mens siste generasjon gjør mer avansert motion adaptive deinterlacing. VP-15S1 tilhører sistnevnte gruppe.
  Både hudtoner og fargegjengivelse generelt ser meget bra ut, og det eneste ankepunktet, som også er nevnt tidligere, er at grønt er overmettet. Det er sjelden plagsomt, men de aller mest kritiske vil nok muligens kommentere det.
  Bildet fremstår ellers som både skarpt og støyfritt uten tydelige deinterlacing artefakter, og med jevne og fine panoreringer.

  [BREAK=Oppsummering]

  Oppsummering


  Marantz’s siste projektor har en fleksibel linseforskyvning og er således svært plasseringsvennlig til en DLP-projektor å være. Ulempen er at den er relativt stor og har høy vekt, noe som ekskluderer de fleste vanlige (rimelige) takoppheng. Dog, det finnes alltid råd, og med litt leting kan man finne gode alternativer som er designet for større og tyngre projektorer, men de er ofte noe dyrere.

  Lavt støynivå har ikke stått øverst på listen til Marantz da VP-15S1 ble designet. Den er på ingen måte veldig støyende, men det er likevel relativt mange andre projektorer som støyer mindre. Det vil med andre ord si at det finnes bedre alternativer for de mest støy-sensitive kjøperne.

  Et av de største ankepunktene jeg har mot VP-15S1 er fargegjengivelsen av gult og grønt. Begge disse fargene er noe overmettet, slik at bildet innimellom kan bli noe vel fargerikt og kunstig. Dette merkes mindre på film enn på TV-sendinger. Hvorvidt det er et problem må være opp til den enkelte å vurdere, men undertegnede la sjelden merke til dette, og var aldri plaget. Et fullverdig fargekorrigeringssystem hadde naturligvis eliminert overmettingen, men dette har (dessverre) ikke Marantz implementert.

  Jeg vil anbefale alle som kjøper en såpass dyr projektor som VP-15S1 er, å koste på seg en kalibrering for optimalisering av gråskala og gamma. Men det må likevel sies at ”ut av esken” kalibreringen er god, og de aller fleste vil være veldig fornøyd med ytelsen dersom projektoren settes til ”standard” bildemodi.

  Bildekvaliteten VP-15S1 fremviser er intet annet enn fenomenal. Til tross for middels god støyreduksjon og litt overmettede farger har jeg aldri tidligere sett et bedre bilde fra en kommersielt tilgjengelig digital projektor. Dybden og roen i bildet er rett og slett fantastisk. Kombiner dette med svært høy bildedynamikk og solid sortnivå og man får en garantert vinneroppskrift.

  Projektoren fungerte smertefritt i testperioden, og kvaliteten virket jevnt over veldig god. Det eneste lille ”problemet” jeg noterte meg, var en bitteliten skygge i nedre kant av bildet. Dette så umisskjennelig ut som skyggen fra et støvkorn, selv om det ikke er 100% sikkert uten en mer vitenskapelige tilnærminger av problemet. Uansett er dette neppe noe å bekymre seg over, og skulle man mot formodning ende opp med en projektor med liknende feil, skal det være problemfritt å få den byttet på garantien.

  [BREAK=Konklusjon]

  Konklusjon


  I alle årene Marantz har laget digitale projektorer har prisen vært uoppnåelig for de aller fleste. Med VP-15S1 har prisen blitt halvert fra forrige modell, og selv om prisen på 65.000,- fortsatt er godt over det mannen i gaten vil betale, er det nå mulig for langt flere å kjøpe en high-end projektor fra Marantz.

  Er den så verdt den høye prisen? Jeg er veldig fristet til å si ”JA!”, men i dagens marked får man veldig mange gode projektorer til godt under halve prisen. Ja, faktisk til en tredjedel av prisen også.
  Likevel kan jeg ikke gjøre noe annet enn å anbefale VP-15S1, for maken til bilder denne projektoren varter opp med skal man lete lenge etter. Her har Marantz virkelig finpusset DLP-teknologien.

  Dersom man har midlene og kan leve med størrelsen, vekten, og litt over snittet viftestøy, ser jeg ingen grunn til at VP-15S1 ikke skal stå øverst på ønskelisten når lommeboken skal åpnes og ny projektor skal kjøpes.

  Mange takk til Neby HI-FI Concept AS for lånet av projektoren.
  Modell: Marantz VP-15S1
  Veil. pris: kr 65.000,-
  Importør og distributør: Neby HI-FI Concept AS  Utstyr brukt i testen

  * Gretag Macbeth EyeOne Pro spectroradiometer
  * Calman v2.1 kalibreringsprogramvare

  * Toshiba HD-XE1
  * Onkyo TX-NR905
  * DreamScreen V2 DynaGrey WideFrame 106"
  * Kreatel digital HDTV kabeltv dekoder

  Materiale

  * DVE
  * Getgray
  * 2 Fast 2 Furious DVD
  * Hellboy DVD
  * Into the Blue
  * Diverse SD videomateriale

  * W6RZ Test Pattern Disc HD-DVD
  * Mission Impossible III HD-DVD
  * Phantom of the Opera HD-DVD
  * Batman Begins HD-DVD
  * Diverse HD videomateriale

 2. #2
  Administrator Ak sin avatar
  Medlem siden
  Dec 2002
  Poster
  13,142
  Takk & like
  Nevnt
  1 post(er)
  AVtorget feedback
  0
  (0% positive tilbakemeldinger)

Stikkord for denne tråden

Regler for innlegg

 • Du kan ikke starte nye tråder
 • Du kan ikke svare på innlegg / tråder
 • Du kan ikke laste opp vedlegg
 • Du kan ikke redigere meldingene dine
 •