Prosjekt "Save the scraps"

Sponsorer:
Takk Takk:  0
Like Like:  0
Viser resultater 1 til 4 av 4
 1. #1
  Newcomer jcberg sin avatar
  Medlem siden
  Sep 2007
  Poster
  254
  Takk & like
  Nevnt
  0 post(er)
  AVtorget feedback
  0
  (0% positive tilbakemeldinger)

  Prosjekt "Save the scraps"

  Hei Har et høyttalersett til bil som egentlig skal være bra men som jeg ikke får til å fungere 100% i bilen min :neutral: Så for å ikke ha kastet bort alle pengene mine tenkte meg og en kompis å snekre sammen en HT kasse optimalt tilpasset elementene for ikke å ha kastet bort masse penger på disse HT.


  Ved å tulle litt i diverse software har vi funnet frem til at basselementet vil spille best i en bassreflekskasse på 80-125L tunet til ca. 34.4-34.9hz. Bilstereoelementer trives stort sett best i dører e.l., og disse er aldri helt tette, og varierer ofte i volum. Er nok derfor dette elementet er så lite kresent på kassevolumet. Men i lukket kasse ble alle simuleringer sjanseløse uansett volum, men med ventilert kasse ser det helt kanon ut alt ifra 80 til 130 liter ca.

  Ved 125L får vi en liten 1db peak fra 30-40hz og ved 100L er det mer flatt i dette området, ellers er responsen ganske lik. Responsen blir simulert +/-2db helt ned til 32hz(!) og treffer -3dB ved 29hz.

  Det vi da gjør er å bygge en kasse med ca 125L innvendig volum. Så når man trekker ifra volumet til den innvendige kassa til mellomtonen (5-10 liter kanskje) og volumet til diverse avstivninger er vi kanskje nede på 100-110 liter, og så skal vi inn med litt dempestoff for å tune den "etter smak", så da bør det kunne bli meget bra etterhvert slik vi resonnerer.

  Her kommer en flott paint-tegning.


  Slik blir kassa etter "the golden rule" med proporsjoner. Den er kanskje veldig 80's "boks".. det går kanskje an å strekke den litt i høyden og smale den inn litt, da blir den jo mye penere, og tror ikke problemene med stående bølger er så mye å bekymre seg om uansett da flatene innvendig blir brutt opp av demping og avstivninger? Noen erfaringer?


  Det kommer mye bilder og slikt etterhvert som vi kommer i gang med selve kassa, og har bestemt oss for "boks"-formen eller en mer moderne slank utgave (heller nok mer mot det siste ja).
  Stikkord er at alt skal være absolutt maks "value for money". Alt blir laget av ting vi har liggende Den vil bli testet opp mot diverse ferdigkreasjoner og vi har et mål om at den virkelig vil spille bra med skikkelig bunndrag uten at det blir altfor mye. Vi tror kanskje at de verste manglene vil være at kassa vil kreve mye effekt for maks spilleglede og dynamikk men den vil ha en sensitivitet på ca. 91dB så det er ikke sikkert det blir så ille allikevel, men ikke noe bedre enn "midt-på-treet" iallefall.

  Det andre problemet blir å temme mellomtonen littegrann da den spiller noe høyt sammenlignet med midbassen.. :???: L-pad?
  Så gjenstår det å se om HT i praksis ligner på HT i teorien :? Spennende
  Noen innvendinger eller synspunkter fra dere som har gjort dette før?

 2. #2
  Intermediate Tandstad sin avatar
  Medlem siden
  Feb 2005
  Poster
  1,393
  Takk & like
  Nevnt
  0 post(er)
  AVtorget feedback
  0
  (0% positive tilbakemeldinger)
  Kva element er det snakk om? Ville nok forandra litt på designet slik du sjølv seier, fått den litt høgare og smalare

 3. #3
  Active andosten@start.no sin avatar
  Medlem siden
  Apr 2006
  Poster
  363
  Takk & like
  Nevnt
  0 post(er)
  AVtorget feedback
  0
  (0% positive tilbakemeldinger)
  125L? Er klar over hvor stort det er? Pluss tykklsen på kassen.
  Holder selv på å lage en 60L kasse til et 10" element, 2x80cm reflex. Kassa er svær i forhold til selve elementet! Irriterer meg, men går greit, har plass.
  Fant ut med BassBox at dette kunne få e bra ressonans. Max effekt ville være en kasse på 220L, lukket. Men det er det selvfølglig ikke snakk om å få plass til ;-).

  Så hvilke elemeter er det du har tenkt å bruke?

  Mvh.
  Andreas

 4. #4
  Intermediate FireLordMathias sin avatar
  Medlem siden
  Jan 2005
  Poster
  524
  Takk & like
  Nevnt
  0 post(er)
  AVtorget feedback
  0
  (0% positive tilbakemeldinger)
  har ein kasse på 160l og den er GEDIGEN! 125 blir då svært. Skal du ha ein 6,5" element i så svær kasse?:O Du vil ikkje kunne spille så høgt med ein 6,5". I vertfall ikkje 29hz pga xmax på ein 6,5"

Stikkord for denne tråden

Regler for innlegg

 • Du kan ikke starte nye tråder
 • Du kan ikke svare på innlegg / tråder
 • Du kan ikke laste opp vedlegg
 • Du kan ikke redigere meldingene dine
 •