Ang Group delay, mine erfaringer på området;
Med høyt group delay vil du få forsinkelse i de lave oktavene i forhold til de høyere. I verste fall kan du oppleve at ved f.eks et trommeslag, vil du få forsinkelse mellom anslaget på trommeskinnet (høy frekvens), og selve lyden fra tromma. Dette er noe vår hjerne desverre liker dårlig, og det hele høres bare feil ut, uten at det er så enkelt og oppfatte hva som er galt.
Men ved bygging av sub til hjemmekino, hvor man ønsker å gå lavt i frekvens, er ikke group delay så viktig i den laveste oktaven. 20-40Hz lyder har sjelden sammenheng med høyere frekvenser og ørene våre er ikke så vare for feil her. Det samme med forvrengning, faktisk kan en sub ha 10% THD v/20Hz før de fleste av oss hører at noe er feil.
Klarer du og holde deg under 10-15ms ved 40 Hz og en jevn stigning til maks 20-40ms ved 20 Hz, funker det greit (i mine ører!)
Group delay kommer ofte rundt avstemningfrekvensen i en bassreflekskasse, dette pga tidsforsinkelse og fasevridning mellom lyden fra for og bakside på elementet. Plugger du porten får du straks en mye mindre group delay, men samtidig mye lavere SPL desverre :-?