Dagens it - HDTV fra stikkontakten

Av og til er ikke trådløst nettverk godt nok, for eksempel hvis du skal overføre video i HD-kvalitet mellom mange ulike enheter i huset på en sikker og stabil måte. ITU (International Telecommunications Union) har nå vedtatt en ny standard som skal gjøre det enkelt å koble sammen tv-er, set-top-bokser, pc-er, DVD-spillere, stereoanlegg og annet underholdningsutstyr i hjemmet.
Den nye standarden med det kryptiske navnet G.hn beskriver hvordan denne typen enheter kan kobles sammen via husets eksisterende strømnett, coaxkabler, telefonkabler og annen kabling i huset. Ifølge ITU skal den nye standarden være opptil 20 ganger raskere enn dagens trådløse nettverk, og tre ganger raskere enn eksisterende kabelløsninger.
ITU sier imidlertid ingenting om hva de faktiske hastighetene er.Smartere husholdningsapparater
De første produktene som støtter G.hn ventes på markedet i 2010, og vil inkludere blant annet Blu-ray-spillere, DVD-spillere, pc-er, tv-er og spillkonsoller. Standarden skal fungere sammen med eksisterende nettverksløsninger, både trådløse og koblede løsninger.
- Med G.hn kan hver kabel i hvert eneste hjem rundt om i verden bli en del av et hjemmeunderholdningsnettverk. Jeg forventer at denne spennende nye teknologien også vil føre til innovasjoner som energieffektive, smarte husholdningsapparater, systemer for automatisering av hjemmet, samt produkter for telemedisin, sier sjef for ITUs telekommunikasjons-standardiseringsbyrå Malcolm Johnson i et blogginnlegg .- En felles teknologi for multimedianettverk over strømnettet, coaxkabel og telefonledninger har potensiale til å gi oss en enkel måte å koble enheter i huset sammen i et nettverk, sier analytiker Kurt Scherf i Parks Associates i ITUs blogg.G.hn-standarden har ifølge ITU bred støtte i bransjen. En gruppe kalt HomeGrid Forum har blitt opprettet for å markedsføre standarden. Gruppen ble dannet i april av Infineon, Intel, Panasonic og Texas Instruments.