Slik vil TV-hverdagen bli mye enklere - digi.no

"Nøkkelen til stue-PCer:

Slik vil TV-hverdagen bli mye enklere
Av Einar Ryvarden

I USA er Media Center-PCer blitt vanlig og brukere kan bytte TV-dekodere som de vil. Hemmeligheten som forenkler TV-hverdagen heter CableCard.

Stue-PCer, enten med Microsofts Media Center-systemer eller med basert på Linux er spennende produkter som kan samle all digital media-bruk i en maskin, blant annet fordi man kan la dem ta opp og spille av TV-sendinger på en svært enkel måte.

Stue-PCer er forlengst blitt vanlig i USA, mens i her i Norge selges de bare til de mest teknisk interesserte.

Årsaken til det lave salget i Norge er enkel, påpeker bransjefolk: En norsk Media Center-maskin kan ikke dekryptere TV-signalene satellitter eller de fleste kabel-abonnenter mottar og har således liten verdi.

Slik er det ikke i USA og forklaringen ligger i en teknisk stanard som forlengst er innført i USA og tvinges igjennom med en ny lov. Fra og med juli blir det forbudt å selge TV-dekoder-utstyr uten såkalt CableCard. Mange nye TV-er i USA har en plass til kortet - man har kuttet ut dekoderen helt.

CableCard ser ut som et vanlig innstikkskort til en bærbar PC. Kortet innholder den sentrale elektronikken som dekrypterer og pakker ut digitale, komprimerte TV-signaler. Man kan derfor i USA stort sett først kjøpe en fritt valgt TV-dekoder eller stue-PC og så kjøpe CableCard fra den satellitt eller TV-kabel-leverandør man ønsker.

Bildet viser baksiden av en avansert Tivo TV-dekoder fra USA med to CableCar-kortplasser slik at man kan abonnere på kanaler fra flere leverandører samtidig med en boks.I Norge bindes kundene opp til operatørene - skal du bytte fra en satellitt/kabel-selskap til et annet, må du også bytte dekoder. Problemet aktualiseres fordi dekoder-boksene blir dyrere etterhvert som harddisk-opptagere blir vanlig.

I tillegg har mangelen på en CableCard-løsningen gjort at satellitt-kundene enten må velge Canal Digital og få inn TV2 eller Viasat og få inn blant annet TV3. Skal du ha begge, må du kjøpe og koble opp to bokser.

Samtidig har en mangel på innstiksmoduler gjort at Media Center-maskiner er for spesielt interesserte, påpeker administrerende direktør i Telenor-eide Canal Digital, Svein Erik Davidsen, til digi.no.

Davidsen kjenner ikke til CableCard-teknologien, men han mener at en slik teknikk ville være positivt. Han har dog noen spørsmål.

- Alle løsninger som gir større brukervennlighet er gode ideer, men ny løsninger kan kreve investeringer for oss, sier Davidsen til digi.no.

Han benekter at Canal Digital ønsker å binde sine kunder med å selge bokser som bare fungerer mot deres nettverk - faktisk er det slik at Canal Digital-boksene kan oppgraderes til å ta i mot Viasat-sendte TV-kanaler.

Men han påpeker en skepsis som nok flere i TV-bransjen deler med han:
- Det er ikke sikkert at man ønsker at Microsoft skal ta over TV-mottaker-markedet, sier Davidsen til digi.no."