Test av Optoma H30 (vs. Infocus X1)

Sponsorer:
Takk Takk:  0
Like Like:  0
Side 1 av 2 1 2 SisteSiste
Viser resultater 1 til 20 av 34
 1. #1
  Guru Tiger sin avatar
  Medlem siden
  Sep 2003
  Poster
  14,452
  Takk & like
  Nevnt
  0 post(er)
  AVtorget feedback
  0
  (0% positive tilbakemeldinger)

  Test av Optoma H30 (vs. Infocus X1)

  Test av Optoma H30 (vs. Infocus X1)
  Førsteinntrykket

  Første reaksjon, etter å ha pakket Optoma H30 ut av esken, var at projektoren er liten og lett, sammenlignet med min Infocus X1. For de som bryr seg om hvordan den fletter seg inn i interiøret i stuen kan det nevnes at den er sølvgrå på undersiden og offwhite på oversiden. Takmonterer man denne projektoren så vil den altså være relativt anonym.

  Chassiet er i plast, men virker solid. Zoom og fokusring oppleves også solide ved at de glir jevnt og har passe motstand. Ikke mye knirking og slark her.

  Fjernkontrollen ligger godt i hånden og gir brukeren lett tilgang på mange funksjoner direkte. For eksempel signalkilder, kontrast, lysstyrke og fem bildeformater. Bakgrunnsbelysning har den ikke. Knappene er blanke og kuleformede, noe som kan gjøre det vanskelig å lese den lille teksten på knappene på grunn av lysrefleksjoner.

  For bordmontering er det en utfellbar fot i front, og en av de to bakre føttene er justerbar slik at tilting kan finjusteres. Takmontasje er vel det de fleste ønsker, og på undersiden er det 1 stk. M5 hull og 3 stk. M2 hull (målt med skyvelær). Dette er ikke solide dimensjoner, så her bør man vel skaffe seg originalt takfeste og ditto maskinskruer. De tøffeste mekker vel kanskje et DIY-takfeste til tross for spinkle skruedimensjoner.

  På oversiden sitter de mest sentrale knappene ”Menu”, ”On/Off”, ”Enter”, ”Source”, ”Resync” og ”Keystone”, hvorav de fire siste også fungerer som navigasjonsknapper i menyene. I tillegg er det to lysdioder. En lysdiode for lampen og en lysdiode for temperaturvarsling. Projektoren har to IR-mottakere. En fremme ved linsen og en på baksiden ved tilkoblingspanelet. Dette muliggjør fleksibilitet når det gjelder montasje og sitteposisjon. Tilkoblingene bak er enkelt utført med ”Monitor in”, ”Monitor out”, ”S-video” og ”Composite”. Projektoren har ikke synlig RS-232 port, eller USB port. Noe man bør tenke på dersom man vurderer å oppgradere projektoren selv med ny firmware. Det kan derfor se ut som at projektoren må sendes til Optoma for en slik oppgradering.


  Signalkilden - HTPC

  For denne testen er det valgt å kun benytte såkalt HTPC (Home Theater Personal Computer). HTPC-en er selvbygget og består av ”Aopen H600B” (kabinett), ”Asus P4P800” (hovedkort), ” Intel P4 2.6 GHz HT Boxed PC800” (prosessor), ” TwinMOS PC3200 DDR-DIMM 512MB Dual Pack” (minnebrikker), ”TerraTec SoundSystem Aureon 5.1 Sky” (lydkort), ” Seagate Barracuda 7200.7 160GB 8MB” (harddisk), ” Asus Radeon 9600SE 128MB DDR VGA/DVI” (skjermkort) og ” NEC ND-1300A” (DVD-brenner). Signalkabel er 3 meters skjermet VGA kabel med feritt i begge ender.

  Programvare som er benyttet er WindowsXP, WinDVD5 og ATI-kontrollpanel. Kalibrering av bildet er foretatt med THX Optimizer på DVD-en "Løvenes Konge spesialutgave", av mangel på noe annet. Valgt filmmateriale er animasjonsfilm (Monsterbedriften), mørk film (Ringenes Herre To Tårn) og film med primært dagslysscener (Bruce Almighty). Lerret er gråfarget duk.


  Bildekvalitet

  Så kommer man til øyeblikket da man skrur på projektoren for første gang. Signalet fra HTPC er 800x600 @ 60Hz fra VGA utgangen. Projektoren settes i Eco-modus, og man registrerer umiddelbart at viftestøyen er lavere og mer vennlig enn X1, men projektoren bruker lenger tid på oppstart enn X1.

  Desktopen på lerretet er utrolig klart og skarp, men det er noe som ikke stemmer. Hele desktopen står og dirrer svakt. Ved nærmere studering ser man at teksten ved ikonene har vertikale striper som opptrer regulært og at selve desktopen er litt urolig (klikk her for bilde).

  Fra tidligere vet man at projektorer bør kalibreres etter en rastergrafikk. For denne testen benyttes en rastergrafikk som har 800x600 piksler. Denne rastergrafikken avslører feiljusteringer av projektorens fase. Rastergrafikken settes som bakgrunnsbilde på desktopen og X1 kobles inn som referanse. Bildet av rastergrafikken som X1 projiserer er perfekt (klikk her for bilde). Nå vet man at HTPC-en gir et stabilt signal. Deretter kobles X1 fra og H30 inn. Det finnes et eget menyvalg på H30 hvor man kan justere fase selv manuelt. og en autofunksjon, som prøves først. Resultatet viser at projektoren klarer ikke å justre riktig fase ved hjelp av autofunksjonen, som prøves flere ganger. Projektoren rapporterer ulike verdier for fase hver gang. Selv med manuell innstilling klarer man ikke å justere bildet slik at rastergrafikken blir riktig selv om fase kan justeres fra minus 50 til pluss 50 (klikk her for bilde). Etter å ha brukt lang tid på å komme rundt dette, velger man å innfinne seg med dette og går videre i testen.
  Projektoren har tre forhåndsdefinerte modi: ”Cinema”, ”Normal” og ”Vivid”, samt to brukerdefinerte innstillinger. En av de to sistnevnte ble benyttet og bildet ble finkalibrert ved hjelp av THX Optimizer. Skarphet, lysstyrke og kontrast ble justert i henhold til testmønstrene. Videre kan man justere lysstyrke og kontrast for hver av de tre primærfargene, slik at man oppnår den fargeintensiteten man selv ønsker.

  Første film ut var Monsterbedriften for å teste animert film. Detaljrikdommen er meget bra. Skarphet i bildet gir dybde og fargene er ikke blasse. Hudfarger i Bruce Almighty er naturtro og igjen er dyben i bildet så absolutt til stede. Mørke scener i Ringenes Herre er en fryd å se på.

  Og til de som lurer på om H30 er bedre enn X1 når det gjelder regnbueeffekt i mørke og kontrastrike scener, har jeg utført min egen ”head banging” test. Etter å ha flyttet blikket opp og ned og hit og dit mellom selve filmen og teksten så er konklusjonen klar: H30 gir klart mindre regnbueeffekt enn X1. Faktisk så lite, at regnbueeffekten er neglisjerbar for de som da ikke er ultra-allergisk mot regnbuer.

  Sortnivået oppleves veldig bra. Definitivt langt bedre enn LCD projektorer i samme prisklasse.

  Man skal være imidlertid være oppmerksom på at projektoren gir et maskert 16:9 bilde ved bruk av alle andre signalkilder enn HTPC. Og i motsetning til X1, som viser 16:9 materiale midt i bildet og har maskering oppe og nede, viser H30 16:9-bildet nederst på brikken slik at all maskering er over selve bildet. Ved takmontering blir da all maskering over selve bildet. Ved bruk av HTPC for å avspille 16:9 materiale blir imidlertid maskeringen som X1, det vil si over og under bildet.

  Da var testen ferdig og projektoren slås av med fjernkontrollen. I motsetning til X1 så slås viften av på H30 etter en stund. For å slå H30 helt av må imidlertid kontakten tas ut av støpslet, da det ikke finnes en egen vippebryter for av og på, slik X1 har.
  *

  Oppsummering

  Har selv hatt en Infocus X1 i 8 måneder, så X1 kjenner jeg svært godt. Optoma H30 har jeg ikke sett før denne testen. Det er alltid slik at det tar litt tid å venne seg til et nytt produkt. Fordelen er imidlertid at man selv kjenner med en gang hva som er positivt og negativt, målt opp mot projektoren man kjenner godt fra før. Utfordringen var å vurdere H30 som et selvstendig produkt, og her er vurderingen:

  Negativt
  • - Små skruehull på undersiden for DIY-takfeste
   - Ingen RS-232 port og ingen USB-port vanskeliggjør firmwareoppgradering selv
   - Ingen bakgrunnsbelysning på fjernkontrollen
   - Unødvendig maskering av DLP panelet ned til 800x480 piksler. Maskeringen er ikke sort-sort.
   - Transparent menygrafikk, som gjør det vanskelig å se de de verdiene / valgene man gjør.
   - Mangler DVI-inngang
   - Må trekke ut kontakten for å bryte strømmen helt (X1 har vippebryter, H30 ikke)
   - Resync er ikke 100% og fase kunne ikke stilles inn korrekt. Ukjent grunn.

  Positivt
  • - Liten og lett
   - Solid byggekvalitet
   - Gode funksjoner på fjernkontrollen
   - HTPC muliggjør bruk av hele DLP panelet (800x600 piksler)
   - Relativt lav viftestøy (mer lavfrekvent og snillere enn X1)
   - Mindre regnbuer med 6 segments, 4 ganger fargehjul
   - Vifte stopper (i motsetning til X1 hvor den går hele tiden)
   - Komponent til VGA adapter medfølger (amerikansk modell)
   - Scart RGB adapter medfølger og kobles mellom scartutgang på bildekilder og VGA kabel til projektor (europeisk modell)

  Ved direkte sammenligning av Optoma H30 vs. Infocus X1, vinner Optoma H30 på ren bildekvalitet. Hvor mye hver enkelt vil vektlegge de negative og positive punktene over, blir en individuell sak.

  For å kontrollere om Optoma H30 passer inn i din hjemmekino kan projektorens kastelengde sjekkes ut på: http://www.optomahometheater.com/con...ator_index.htm

  Optoma H30 projiserer bildet under linsen ved takmontasje slik som X1.

  Produktark som viser detaljerte spesifikasjoner for Optoma H30 kan lastes ned fra http://www.themescene.tv/PDF/H30-Brochure-EU.pdf

 2. #2
  Expert jfinneru sin avatar
  Medlem siden
  Jul 2003
  Poster
  5,984
  Takk & like
  Nevnt
  1 post(er)
  AVtorget feedback
  0
  (0% positive tilbakemeldinger)
  Fin Test Tiger
  Videokalibrerer
  AV-tekniker
  Crestronprogrammerer
  AMX Programmerer
  Freelance AV-journalist

  afinner@online.no

 3. #3
  Grunnlegger lygren sin avatar
  Medlem siden
  Dec 2002
  Poster
  15,023
  Takk & like
  Blogginnlegg
  27
  Nevnt
  19 post(er)
  AVtorget feedback
  1
  (100.00% positive tilbakemeldinger)
  Helt supert! Takker for bra innlegg!

 4. #4
  Guru Peakman sin avatar
  Medlem siden
  Mar 2003
  Poster
  5,232
  Takk & like
  Nevnt
  0 post(er)
  AVtorget feedback
  0
  (0% positive tilbakemeldinger)
  Flott test!!!

  Syns du den var verdt det dobbelte av prisen til X1?

 5. #5
  Grunnlegger lygren sin avatar
  Medlem siden
  Dec 2002
  Poster
  15,023
  Takk & like
  Blogginnlegg
  27
  Nevnt
  19 post(er)
  AVtorget feedback
  1
  (100.00% positive tilbakemeldinger)
  ...legger også opp denne testen under produktomtaler...

 6. #6
  Newcomer Wolf sin avatar
  Medlem siden
  Feb 2004
  Poster
  41
  Takk & like
  Nevnt
  0 post(er)
  AVtorget feedback
  0
  (0% positive tilbakemeldinger)
  Takk for en fin test Tiger

 7. #7
  Guru Tiger sin avatar
  Medlem siden
  Sep 2003
  Poster
  14,452
  Takk & like
  Nevnt
  0 post(er)
  AVtorget feedback
  0
  (0% positive tilbakemeldinger)
  Takker for lovord.

  Sitat Opprinnelig postet av Peakman
  Syns du den var verdt det dobbelte av prisen til X1?
  Vel, prisforskjellen mellom disse varierer, så det er vanskelig å vurdere. Men ønsker man en rimelig DLP med lite "regnbuer" bør H30 være et seriøst alternativ.

 8. #8
  Newcomer
  Medlem siden
  Oct 2003
  Poster
  55
  Takk & like
  Nevnt
  0 post(er)
  AVtorget feedback
  0
  (0% positive tilbakemeldinger)
  Hva er cirka max størrelse på bildet i bredden fra dvd?
  Har tenkt på en H30, men når jeg bruker 100" lerret, dvs 200cm lerret, kan jeg montere H30en 3.5m til 4.3m fra lerretet, dvs rett over der vi sitter. Og høyden til taket er kun 205cm...
  Er det bare optomaen som er litt vrien på denne innskrenket monteringsavstanden eller gjelder det så å si alle i det sjiktet?
  Skulle hatt den på 5-5,5m avstand, da får jeg et bilde på 230cm bredde, klarer H30en dette uten oppløsningsproblemer (det er jo dvden som også bestemmer oppløsning, men la oss si totalt)??

  mvh
  jan ove

 9. #9
  Guru Tiger sin avatar
  Medlem siden
  Sep 2003
  Poster
  14,452
  Takk & like
  Nevnt
  0 post(er)
  AVtorget feedback
  0
  (0% positive tilbakemeldinger)
  Sitat Opprinnelig postet av Lasse
  Skulle hatt den på 5-5,5m avstand, da får jeg et bilde på 230cm bredde, klarer H30en dette uten oppløsningsproblemer (det er jo dvden som også bestemmer oppløsning, men la oss si totalt)??
  For å projisere et bilde med bredde 230cm kan H30 monteres maksimalt 489 cm fra lerretet, og da er du jo ganske nær ditt krav på 5 meter. Skal du over 5 meter og opp mot 5.5 meter, tror jeg då må gå for Action ZeroFive, som da er i en helt annen prisklasse.

 10. #10
  Newcomer
  Medlem siden
  Oct 2003
  Poster
  55
  Takk & like
  Nevnt
  0 post(er)
  AVtorget feedback
  0
  (0% positive tilbakemeldinger)
  Ok takker,

  ja jeg trodde H30en regnet ut ifra 16:9 bilde, men åpenlyst 4:3. 4,89 skulle holde akkurat ja.... Så det er normale distanser vi snakker om?

 11. #11
  Guru Tiger sin avatar
  Medlem siden
  Sep 2003
  Poster
  14,452
  Takk & like
  Nevnt
  0 post(er)
  AVtorget feedback
  0
  (0% positive tilbakemeldinger)
  Sitat Opprinnelig postet av Lasse
  jeg trodde H30en regnet ut ifra 16:9 bilde, men åpenlyst 4:3. 4,89 skulle holde akkurat ja.... Så det er normale distanser vi snakker om?
  Bredden på bildet er den samme enten man snakker om 16:9 eller 4:3. Prøv selv på: http://www.optomahometheater.com/con...ator_index.htm

 12. #12
  Newcomer
  Medlem siden
  Oct 2003
  Poster
  55
  Takk & like
  Nevnt
  0 post(er)
  AVtorget feedback
  0
  (0% positive tilbakemeldinger)
  Så hvis jeg velger 16:9 lerret og justerer H30en til dette for film, blir da 4:3 signaler fra pc høyere og vil gå utenfor lerretet?
  Eller kan man sette H30en til å vise kun 16:6 format?

 13. #13
  Guru Tiger sin avatar
  Medlem siden
  Sep 2003
  Poster
  14,452
  Takk & like
  Nevnt
  0 post(er)
  AVtorget feedback
  0
  (0% positive tilbakemeldinger)
  Min personlige mening at skal du bruke HTPC på H30 så kjøper man et 4:3 lerret. For alle andre signalkilder ville jeg valgt et 16:9 lerret dersom man har en H30. Den mest ideelle lerretløsningen ved bordmontasje er et 16:9 lerret med stort sort felt oppe. Da vil de maskerte speilene på H30 i sin helhet bli projisert på lerretets sorte del. Illustrasjon:  Sitat Opprinnelig postet av Lasse
  Så hvis jeg velger 16:9 lerret og justerer H30en til dette for film, blir da 4:3 signaler fra pc høyere og vil gå utenfor lerretet?
  Ja.

  Sitat Opprinnelig postet av Lasse
  Eller kan man sette H30en til å vise kun 16:6 format?
  Ja, men det krever at du bruker et program som heter Powerstrip på HTPC-en. Med Powerstrip kan du selv velge det formatet VGA-utgangen på HTPC-en skal sende til projektoren.

  Informasjon om Powerstrip finner du overalt på nettet, men du kan jo starte med denne: http://www.entechtaiwan.com/util/ps.shtm.

 14. #14
  Intermediate
  Medlem siden
  Jan 2004
  Poster
  526
  Takk & like
  Nevnt
  0 post(er)
  AVtorget feedback
  0
  (0% positive tilbakemeldinger)
  Flott test Tiger

  Hva er cirka max størrelse på bildet i bredden fra dvd?
  Har tenkt på en H30, men når jeg bruker 100" lerret, dvs 200cm lerret, kan jeg montere H30en 3.5m til 4.3m fra lerretet, dvs rett over der vi sitter. Og høyden til taket er kun 205cm...
  Personlig ville jeg hatt H-30 lengst mulig fram siden viften blåser ut i front av projektoren,og avgir derfor mindre støy til sitteposisjon.
  En annen ting er den store offseten på H-30 ved takmontering.Til lenger bak du har den i rommet,jo lavere kommer bildet selvfølgelig.Med din takhøyde har du nesten bildet i gulvhøyde uten å tilte den opp og bruke keystone.Når det er sagt kan jeg ikke se at keystonejustering på denne PJ gir noen negative effekter.Hva syns du Tiger?

  Syns også at 200 cm lerret er stort nok for H-30.Det er jo tross alt bare en SVGA PJ.

  3 stk. M2 hull (målt med skyvelær). Dette er ikke solide dimensjoner, så her bør man vel skaffe seg originalt takfeste og ditto maskinskruer.
  Skruene er 3 mm(Den i midten er 1/4").Førsteinntrykket mitt var også at dette var lite,men de skal veldig stor kraft til for å dra 3 stk 3 mm skruer ut av PJ,så jeg tor dette er uproblematisk(ikke bruk feil dimensjon!!!).

  Det skal også komme en maskering til å sette på linsa for å unngå lysutslippet fra det maskerte området.Nice!

 15. #15
  Intermediate
  Medlem siden
  Jan 2004
  Poster
  526
  Takk & like
  Nevnt
  0 post(er)
  AVtorget feedback
  0
  (0% positive tilbakemeldinger)
  Ved takmontering blir da all maskering under selve bildet.
  Bare en liten kommentar.
  Ved takmontering er all maskeringen over bildet.Altså likt som ved bordmontering.

 16. #16
  Guru Tiger sin avatar
  Medlem siden
  Sep 2003
  Poster
  14,452
  Takk & like
  Nevnt
  0 post(er)
  AVtorget feedback
  0
  (0% positive tilbakemeldinger)
  Bare en liten kommentar. Ved takmontering er all maskeringen over bildet.Altså likt som ved bordmontering.
  Det stemmer ja. Lett å gå i surr her :?

 17. #17
  Guru Tiger sin avatar
  Medlem siden
  Sep 2003
  Poster
  14,452
  Takk & like
  Nevnt
  0 post(er)
  AVtorget feedback
  0
  (0% positive tilbakemeldinger)
  Kan noen av dere som har en H30 vennligst teste om dere klarer å få perfekt fase på projektoren ved bruk av rastergrafikk?

 18. #18
  Moderator roffe sin avatar
  Medlem siden
  Apr 2003
  Poster
  9,330
  Takk & like
  Nevnt
  0 post(er)
  AVtorget feedback
  0
  (0% positive tilbakemeldinger)
  Har lest testen din, Tiger, og jeg synes du har gjort en kjempejobb.

  Jeg har i den senere tiden funnet ut at jeg trenger en DLP-projektor for å få bra nok bilde. Men siden jeg er følsom for regnbuer på X1, så trenger jeg et fargehjul som spinner litt raskere. H30 virker jo som et godt valg, MEN du skriver:

  projektoren gir et maskert 16:9 bilde ved bruk av alle andre signalkilder enn HTPC
  Vil det si at den ved bruk av vanlig DVD-spiller aldri viser mer enn 450 linjer?
  Jeg kunne nemlig tenkt meg å forsøke anamorfisk linse-varianten der man sender 16:9-bilde fra DVD-spilleren, lar projektoren vise 4:3, for deretter å trekke bildet ut i bredden med den anamorfiske linsen! Da vil man få 600 bildelinjer i 16:9. Hi-Fil gjør dette med sin X1, og jeg er svært imponert over bildet hans, men ser som sagt regnbuer. Er dette umulig med H30, så lenge man ikke kjører HTPC?

  Er det noen andre 800x600 projektorer som evt har 4x hastighet på fargehjulet, lav støy og ellers bildekvaliteter som X1/H30?

 19. #19
  Guru Tiger sin avatar
  Medlem siden
  Sep 2003
  Poster
  14,452
  Takk & like
  Nevnt
  0 post(er)
  AVtorget feedback
  0
  (0% positive tilbakemeldinger)
  RE roffe

  Andre her på forumet (bruker: "melle") rapporterer det samme når det gjelder maskering av piksler, foruten HTPC. Det blir sagt at det skal komme en ny firmware som skal fikse problemet med maskering for øvrige bildekilder. Men jeg har ikke funnet noen USB-port på H30, så hvordan man selv skal kunne laste ned ny firmware på projektoren er for meg en gåte. Er dette med ny firmware sant, så må vel projektoren sendes inn til Optoma.

  Jeg tviler på at det kommer noen ny offisiell firmware fra Optoma. Grunnen er; Hvorfor skulle Optoma gå bort fra denne maskeringen så kjapt? At den er der i utgangspunktet er jo irriterende, men Optoma har sikkert en bevisst tanke bak sine valg.

  Er det noen andre 800x600 projektorer som evt har 4x hastighet på fargehjulet, lav støy og ellers bildekvaliteter som X1/H30?
  Balansert opp mot prissegmentet: Jeg kjenner p.t. ikke til noen. SP4805 er jo ikke 4:3...

  Ellers synes jeg som sagt H30 er et godt valg for de som er følsom for regnbuer, dersom man kan leve med de negative aspektene.

 20. #20
  Moderator roffe sin avatar
  Medlem siden
  Apr 2003
  Poster
  9,330
  Takk & like
  Nevnt
  0 post(er)
  AVtorget feedback
  0
  (0% positive tilbakemeldinger)
  Sitat Opprinnelig postet av Tiger
  Ellers synes jeg som sagt H30 er et godt valg for de som er følsom for regnbuer, dersom man kan leve med de negative aspektene.
  450 linjer kan jeg dessverre ikke leve med. Vet at man ikke skal fokusere på oppløsning, men det er for meg et prinsipp hvis jeg skal kjøpe projektor at jeg ihvertfall ikke skal gå under standard PAL i oppløsning, som har 576 linjer... Det betyr jo tap av bildeinformasjon. For meg blir det helt feil i forhold til TV at man skal gå ned i oppløsning når man går opp i bildestørrelse! :?

Side 1 av 2 1 2 SisteSiste

Stikkord for denne tråden

Regler for innlegg

 • Du kan ikke starte nye tråder
 • Du kan ikke svare på innlegg / tråder
 • Du kan ikke laste opp vedlegg
 • Du kan ikke redigere meldingene dine
 •