Sony 4k i Nova kino (dn.no)

Sponsorer:
Takk Takk:  0
Like Like:  0
Viser resultater 1 til 2 av 2
 1. #1
  Intermediate TorAtle sin avatar
  Medlem siden
  Mar 2003
  Poster
  1,043
  Takk & like
  Nevnt
  0 post(er)
  AVtorget feedback
  0
  (0% positive tilbakemeldinger)

  Sony 4k i Nova kino (dn.no)

  En inn-i-kroppen-opplevelse
  I dag samles medisinere fra hele verden til en kinopremiere ingen har opplevd maken til. I Nova Kino i Trondheim får de direkteover-ført en fedmeoperasjon fra St. Olavs Hospital.
  PRESISJON. NTNU-professor Andrew Perkis (fra venstre), prosjektleder Ketil Thorvik fra AV Arena Norway og Bjarne Kjøsnes fra Midgard Medialab prøvekjører systemet der millimeterstore instrumenter får megastørrelse. Foto: Thor Nielsen  SØLVI W. NORMANNSEN
  Publisert: 14.06.2006


  Trondheim

  - Helt rått. I øyeblikket er dette den mest avanserte medisinske avbildningen som finnes i hele verden. Garantert.

  Det sier Andrew Perkis, professor ved Institutt for elektronikk og telekommunikasjon ved NTNU, og faglig ansvarlig for prosjektet som har verdenspremiere i Trondheim i dag. Da samles medisinske fagfolk fra hele verden til kongressen EuroPacs, som omhandler medisinske avbildninger.

  På den seksti kvadratmeter store kinoskjermen bak Perkis vises en kikkhullsoperasjon. En ultralydkniv på størrelse med en enorm tømmerstokk er i ferd med å isolere en kreftsvulst på en binyre. I virkeligheten er spissen på kniven drøye to millimeter.

  Unik detaljrikdom  - Disse bildene har en dybdeskarphet og en detaljrikdom ingen har sett før. Det gir helt nye perspektiver for medisinsk undervisning. Samtidig kan legene, på grunn av at de ser så mange detaljer, gjøre medisinske observasjoner de aldri har kunnet se tidligere.

  Ketil Thorvik peker og forklarer. Han er prosjektleder i AV Arena Norway, en treårig satsing på ny teknologiutvikling innen digitale medier i regi av det tverrvitenskapelige prosjektet Midgard Medialab ved NTNU.

  Dagens overføring er et resultat av et samarbeid med Nasjonalt Senter for Avansert Laparoskopisk Kirurgi (NSALK).

  Giganter som Sony og Olympus deltar i samarbeidet på utstyrssiden. Olympus og St. Olavs-miljøet har utviklet et nytt instrument med innebygde linser som gir den unike detaljrikdommen i bildene.

  Kraft-projektor  - Å ta dette frem, men samtidig bevare detaljrikdommen, var en kjempeutfordring, sier Thorvik.

  Løsningen kom da Midgard Medialab fikk Sony til å installere verdens første såkalte 4K-projektor på Nova Kino ifjor. Denne skal gi fire ganger bedre bilder enn det nyeste innen høydefinisjons-tv, og nå følger Sony utviklingen i Trondheim nøye, forteller Andrew Perkis.

  Nordic, et annet prosjekt Midgard Medialab er partner i, har installert lignende utstyr på ialt 12 kinoer rundt i landet. Disse kan inngå i sykehusenes helsenett.

  - Sykehusene og andre kan nå utnytte kinoene på dagtid, til å undervise et stort antall mennesker. I stedet for å måtte reise til Trondheim på kurs, trenger de bare forflytte seg til kinosalen. Derfra kan de også stille spørsmål direkte til legen som opererer, sier Andrew Perkis.

  • Trekantsamarbeid
  • Disse tre samarbeider om hvordan ny medieteknologi kan anvendes i medisinske operasjoner og undervisning:
  • NSALK ble etablert i 1995 ved St. Olavs Hospital, og ledes av overlege Ronald Mårvik. Viktigste oppgaver er undervisning og opplæring for laparoskopi (kikkhullskirurgi) samt forskning og utvikling av metoder og ny teknologi. l Midgard Media Lab er et tverrvitenskapelig prosjekt ved NTNU ledet av professor Andrew Perkis. Prosjektet gjennomfører pilotprosjekter og uttesting av nye digitale medier.
  • AV Arena Norway er en treårig satsing basert ved Midgard Media Lab ved NTNU. Formålet er å bli en brobygger til næringslivet og skape nye anvendelser av ny medieteknologi. Også her er Andrew Perkis faglig ansvarlig og prosjektansvarlig

 2. #2
  Intermediate Smurfen sin avatar
  Medlem siden
  Jul 2004
  Poster
  1,324
  Takk & like
  Nevnt
  0 post(er)
  AVtorget feedback
  0
  (0% positive tilbakemeldinger)
  Syntes dette er meget intresant, Tenk på alle mulighetene dette vi gi ! ! Så ett program om dette for en liten stund siden.

Stikkord for denne tråden

Regler for innlegg

 • Du kan ikke starte nye tråder
 • Du kan ikke svare på innlegg / tråder
 • Du kan ikke laste opp vedlegg
 • Du kan ikke redigere meldingene dine
 •