Lyd demping tips

Sponsorer:
Takk Takk:  0
Like Like:  0
Viser resultater 1 til 3 av 3
 1. #1
  Intermediate kjelli sin avatar
  Medlem siden
  Apr 2003
  Poster
  1,408
  Takk & like
  Nevnt
  0 post(er)
  AVtorget feedback
  0
  (0% positive tilbakemeldinger)

  Lyd demping tips

  Kom over denne siten. Her var det mye flott innen lyd-demping gitt.

  Beklager hvis dette er gammelt nytt.

  http://www.thesoundbroker.com/acoustics.htm

  Kjell

 2. #2
  Intermediate Dan sin avatar
  Medlem siden
  Oct 2004
  Poster
  748
  Takk & like
  Nevnt
  0 post(er)
  AVtorget feedback
  0
  (0% positive tilbakemeldinger)
  Lyddemping er alltid interessant. :-)

  På jobben er det et gammelt rom som lenge har vært og delvis er arkiv. En ting jeg mange ganger har lagt merke til når jeg er der er den gode lyddempingen. Refleksen fra veggene er svært liten. Alle veggplatene er perforerte, altså hull tett i tett. Det er jo ikke en ukjent sak at det hjelper, men jeg kan ikke huske å ha sett det på noen hjemmekinoer jeg har sett.

 3. #3
  Newcomer carmacoma sin avatar
  Medlem siden
  Aug 2003
  Poster
  141
  Takk & like
  Nevnt
  0 post(er)
  AVtorget feedback
  0
  (0% positive tilbakemeldinger)
  Sakset ut litt om støtdemping fra en brosjyre, riktig nok ment for industrisammenheng, men står en del nyttig. bla. om gips-plater.:


  :arrow: -Tiltak mot lydforplantning

  Lydabsorpsjon. Vær klar over at det er forskjell på lydabsorpsjon ("luftig og lett") og lydisolasjon ("tung og tett"). Lydabsorberende materiale tar opp lyden i seg, mens lydisolerende materiale stenger lyden ute. Et godt lydabsorberende materiale skal man normalt kunne blåse gjennom uten alt for stor motstand. Isopor og lignende er ikke et godt lydabsorberende materiale. Glatte flater (som pusset betong, spekkmalt Leca og lignende) virker som meget effektive lydspeil som reflekterer lyd tilbake inn i rommene. Umalt Leca har en forholdsvis god lydabsorberende evne. (Spekkmalt Leca reflekterer ca 99 % av innfallende lyd mens umalt Leca reflekterer ca 70%). En god lydabsorbent bør ha en absorpsjonsfaktor på 70 — 90 %). Absorpsjonsevnen til et materiale er sterkt frekvensavhengig (dvs. avhengig av lydens tone), og er generelt dårligere ved lave frekvenser (dype toner) enn ved høye frekvenser (lyse toner). Demping av basslyd (lyd under ca 200 — 500 Hz) krever ofte spesielle tiltak og ekspertise.

  Etterklangstid og romabsorpsjon. Jo mindre lydabsorberende materiale det er i et rom, jo mer ekko er det i rommet, lyd vil ringe lenge. Etterklangstid er et mål for hvor fort en lyd dør ut i rommet. I et normalt produksjonslokale bør etterklangstiden ikke være mer enn 0.7 — 1.2 sekunder, lengst for store lokaler. Dersom taleforståelighet og lignende er spesielt viktig, bør etterklangstiden være kortere. Ved å montere lydabsorberende materiale i taket (baffler eller akustiske plater) kan man oppnå en reduksjon i det generelle lydnivået på 2 —3 dB, dersom takhøyden ikke er mer enn 4 — 5 m. Ved høyere takhøyde er det bedre å montere absorpsjonsmaterialet på veggene. (Se eksempler i Støyforeningens brosjyre "Vekk med støyen"). Generelt får man best virkning av lydabsorbenter jo nærmere støykilden de kan monteres.

  Skjermer. Skjermer må bygges av både lydabsorberende materiale (på siden mot kilden) og lydisolerende materiale. Konstruksjonen må tilpasses virksomheten i lokalene de skal brukes. (Truckkjøring, krantransport osv. kan fort ødelegge en dårlig konstruert skjerm) Se eksempel i Støyforeningens "Vekk med støyen"

  Lydisolerende vegger. Veggens tynge er en viktig faktor for lydisolasjon. En enkel vegg av 13 med mer gipsplate gir ca 29 dB demping. Ved å feste et ekstra lag med plater utenpå eksisterende vegg, kan dempningen teoretisk økes til ca 35 dB. Ved å montere vegger på separate stenderverk i ca 15 cm avstand, og som ikke er kontakt med hverandre, kan dempningen komme opp mot 58 dB.

Stikkord for denne tråden

Regler for innlegg

 • Du kan ikke starte nye tråder
 • Du kan ikke svare på innlegg / tråder
 • Du kan ikke laste opp vedlegg
 • Du kan ikke redigere meldingene dine
 •