Bruk av overspeningsvern! - Side 3

Sponsorer:
Takk Takk:  0
Like Like:  0
Side 3 av 3 FørsteFørste 1 2 3
Viser resultater 41 til 56 av 56
 1. #41
  Newcomer
  Medlem siden
  Sep 2006
  Poster
  224
  Takk & like
  Nevnt
  0 post(er)
  AVtorget feedback
  0
  (0% positive tilbakemeldinger)
  Ang Trafo som overspenningsvern.
  Jeg har et par svære jævler liggende på jobben. De veier sikkert 30-40kg hver.
  Hvordan skal disse kobles inn for å verne mot overspenning?
  Skal de inn i Serie med den kursen jeg vil verne, eller skal de står før inntak i sikringsboksen?

 2. #42
  Intermediate pmo sin avatar
  Medlem siden
  Aug 2004
  Poster
  560
  Takk & like
  Nevnt
  0 post(er)
  AVtorget feedback
  0
  (0% positive tilbakemeldinger)
  Sitat Opprinnelig postet av kholand
  hvis det er noen som er på jakt etter det dere kaller "strømrenser" så er nok ikke en ups veien å gå. Skal man rense strømmen så er det plenty med en ølfleks eller bfou type kabel (skjermet) får å fjerne uønsket støy fra f.eks lysstoffrørsarmaturer,motorer,kondensatorer...

  leverandørene plikter å levere kundene 50Hz, 230V +/- 4%, får man ikke spenningen leverandøren skal levere så kan man klage.
  å ha en ups for å få riktig frekvens er ihvertfall ikke riktig vei å gå, da (som nevnt tidligere i tråden) man med 99,99% sikkerhet får levert 50Hz.
  en frekvensomformer vil da være rimeligere og bedre egnet.
  Bruksområdene til en ups er IKKE å være noen rensestasjon for spenningen, en ups skal fungere som en reservestrømforsyning ved et spenningsfall. og kun det.

  Når det gjelder overspenningsvern så kan jeg ikke fatte og begripe hvorfor folk gidder å investere mangfoldige tusen på et pluggbart vern når de kan få montert vern i tavlene sine for noen få tusenlapper og da beskytte hele installasjonen i huset.
  ja her var det litt av hvert som ikke stemmer med min erfaring. Jeg har jobbet med støy problematikk og UPSer i databransjen i over 20 år.

  Støy er kompliserte saker og hvor effektivt en skjerm er er i stor grad avhengig av støyens frekvens. Ved lave frekvenser f.eks 50Hz har en skjerm praktisk talt ingen virkning men mot lystoffrør som ofte avgir støy i området 20kHz kan det være effektivt hvis det er riktig utført. Helt fundamentalt er det at kablens skjerm har god jordforbindelse i begge ender.

  Du sier at leverandøren plikter å levere riktig spenning og frekvens og at man kan klage. Ja og hva så ? dekker de utgiftene du har fått ved en skade ?

  Du sier at en UPS kun skal beskytte mot strømutfall. Dette er nok desverre helt feil. Årsaken til at du er litt forvirret kan nok skyldes at det finnes flere måter å lage en UPS på. Vi kan skille mellom to hovedtyper, off-line og on-line. En on-line UPS har separet like og veksleretter og batteriet står i mellom og virker som en stor kondensator som "sluker" støyen. For å spare penger har man utviklet såkalte off-line uPSer som har felles like og vekselretter og hvor lasten (ditt dyrebare utstyr) står rett på nettet men likeretteren står off-line og holder batteriet oppladet. Når man får et strømavbrudd snur likeretteren og brukes som vekselretter som forsyner lasten fra batteriet. Dette tar mindre enn 10 msek og det er raskt nok til at utstyr med switchmode power supply, som brukers i IT-utsyr, ikke slår seg av.

  Defor kan man si at en off-line UPS kun er egnet til å gi strøm ved strømutfall mens en on-line UPS, som man har diskutert i denne tråden, gir bekyttelse mot alle insidenter. Dette er ofte en god investering da det gjennomsnittlig er ca 300 insidenter på det norske strømnettet pr år. Da teller vi alle større støy pulser og utfall.

  Hvis du vil sikre utsyret ditt optimalt er det derfor en on-line UPS du skal ha gjerne kombinert med overspenningsvern.

  Hvorfor man bør ha overspenningsvern både i sikringskapet og ved utstyret er det svart på tidligere i denne tråden

 3. #43
  Newcomer
  Medlem siden
  Apr 2007
  Poster
  167
  Takk & like
  Nevnt
  0 post(er)
  AVtorget feedback
  0
  (0% positive tilbakemeldinger)

  Monster HT800

  Har anlegg tilkoblet strømkontakt som ikke er jordet. Lurte på om MONSTER HT800 var bra for beskyttelse og strømrensing, selv om jeg ikke hadde den tilkoblet jording. Sendte spørsmålet til en seriøs hi-fi forhandler og de svarte følgende :

  ****
  En jordet kontakt er ikke nødvendig og vil ikke påvirke støyrensingen eller produktets ytelse. Filteret fungerer også som et overspenningsvern uten jordet kontakt, men i tilfelle direkte lynnedslag må filteret ha et sted å gjøre av strømmen, men dette er meget skjeldent og vil mest sannsynligvis resultere i at huset brenner ned uansett.

  Monster Cable sine produkter tilbyr den beste beskyttelsen på markedet mot overspenning hvis en ser bort ifra overspenningsvern i sikringsskap osv. og er etter vår mening også et meget prisgunstig alternativ

  ****
  Har lest litt på det som dere har skrevet her. Hvis jeg kobler opp dette strømvernet, kan jeg da forværre situasjonen ? (mener noen påstod dette i et tidligere inlegg). Eller vil det fungere som det skal, slik som forhandleren sier ?

 4. #44
  Intermediate Svantekiller sin avatar
  Medlem siden
  Mar 2006
  Poster
  3,645
  Takk & like
  Nevnt
  0 post(er)
  AVtorget feedback
  0
  (0% positive tilbakemeldinger)
  Dette svaret fra den "seriøse" sier det stikk motsatte av det jeg tror.
  Salgstriks vil jeg si og regelrett FEIL..

  Mulig jeg leser og tolker feil.)

 5. #45
  Newcomer
  Medlem siden
  Apr 2007
  Poster
  167
  Takk & like
  Nevnt
  0 post(er)
  AVtorget feedback
  0
  (0% positive tilbakemeldinger)

  Monster HT800

  Ingen av mine anleggskomponenter har jordet kontakt. Har det noe å si ? Og vil ikke et slikt overspenningsvern (MONSTER HT800) være bedre enn ingenting ?

 6. #46
  Intermediate Svantekiller sin avatar
  Medlem siden
  Mar 2006
  Poster
  3,645
  Takk & like
  Nevnt
  0 post(er)
  AVtorget feedback
  0
  (0% positive tilbakemeldinger)
  Nei! Ikke om man tenker på pris kontra utbytte

 7. #47
  Intermediate OKKing sin avatar
  Medlem siden
  Oct 2005
  Poster
  661
  Takk & like
  Nevnt
  0 post(er)
  AVtorget feedback
  0
  (0% positive tilbakemeldinger)
  Overspenningsvern kan grovt sett deles inn i tre hovedkategorier:
  1. Termisk vern
  2. Jordings vern
  3. Hysterese vern
  1.) Termisk vern betyr at overspenningen blir omsatt til varme (eller lys som jeg har sett her - da snakker vi støy). Disse typer vern trenger ikke jord tilgang. Fordelen er at man ikke er avhengig av god jordforbindelse men ulempen er at dette vernet på langt nær dekker alle uønskede forhold.
  Dette kan fungere bra men jeg vil ikke anbefale en slik løsning. Dette fordi det tar tid å kvitte seg med energi som er til overs når denne skal omsettes til varme. For lave energimengder vil dette dog kunne fungere bra.
  2.) Jording er "alltid" beste type vern, dette fordi om man har tilgang til bra jord er det per definisjon ingen grense på hvor mye energi som kan ledes dithen. Man installerer et overspenningsvern som avleder overspenninger til jord. Genrelt er jeg litt skeptisk til denne type vern så lenge man benytter jord i stikkontakten. Dette fordi denne jorden er beregnet på "beskyttelses jord" - altså for at mennesker ikke skal få 230 V støt. Den er IKKE designet for å lede bort overspenninger.
  Det vakre er at dette kan også skje med svært høy hastighet. Energien kan altså absorberes uten tidsforsinkelse. Problemet er å ha tilgang til jord med lav impedans (ikke nødvendigvis lav motstand). Det er ikke alltid tilfelle og kanskje til og med skjeldent for vanlige husinstallasjoner.
  3.) Hysteresevern er bruk av skikketrafo som har stor jern-kjerne. Denne jern-kjernen har den evnen at den "forsinker og spiser" alle plutselige endringene i spenning. Jo større jernkjerne jo bedre. På denne måten "spises" overspenninger opp og slipper aldri videre til vårt elskede HiFi utstyr. Fordelen er at man ikke er avhengig av god jordforbindelse for å ha et effektivt vern. Ulempen er at overspenninger som varer lenge (skjeldent) vil slippe gjennom og kan derfor skade utstyret som henger på dette. Størrelse / vekt og pris kan også være en ulempe med slike løsninger.

  Problemet er at overspenninger ofte har høye frekvenser - og da er man avhengig av at jordforbindelsen har lav impedans og ikke nødvendigvis lav motstand (i.e. resistans). Vårt 230 VAC nett er ikke designet eller bygget for å ha lav impedans mot jord.

  Konklusjon:
  Har du en skilletrafo som veier mange kilo så bør du være en lykkelig mann. Har du ikke det så er jordingvern veien å gå.
  Terminsk vern er for teoretikere.

 8. #48
  Expert Mr_Spock sin avatar
  Medlem siden
  Nov 2003
  Sted
  Sandefjord
  Poster
  5,472
  Takk & like
  Nevnt
  8 post(er)
  AVtorget feedback
  0
  (0% positive tilbakemeldinger)
  Sitat Opprinnelig postet av pmo
  Du sier at leverandøren plikter å levere riktig spenning og frekvens og at man kan klage. Ja og hva så ? dekker de utgiftene du har fått ved en skade ?
  Artig tråd det her.

  Jepp, nettselskapet dekker utgiftene du får på ditt utstyr hvis de for eksempel sender for høy spenning inn på nettet.

  I fjor ble det det feil på en spenningsregulator (tror det var i Horten) på en trafo - 66kV - denne sendte ut en alfor høy spenning på nettet og mange fikk utstyr ødelagt. Dette dekket nettselskapet.

  Ellers har aktuelle høyspentlinjer frekvensvern, så dette skulle ikke være noe problem.

  Når det gjelder å skaffe seg overspenningsvern er det spesielt viktig for de som har strømforsyningen sin matet via luftledninger etter siste trafo.

  Bor du i bystrøk med kabel i bakken som matning er muligheten for overspenning pga lynnedslag mye mindre.
  Yamaha CX-A5100 & RX-A1030 . Vincent SP-993 . Rotel RMB-1565 . Anti-Mode 8033 Cinema
  Atmos 7.1.4 . Infinity Kappa 600, Kappa Center, Kappa 200, Kappa Surround, Kappa Sub
  Epson EH-TW2900 . Dreamscreen V2 DynaGrey 106" . DarbeeVision Darblet

 9. #49
  Intermediate Svantekiller sin avatar
  Medlem siden
  Mar 2006
  Poster
  3,645
  Takk & like
  Nevnt
  0 post(er)
  AVtorget feedback
  0
  (0% positive tilbakemeldinger)
  Sitat Opprinnelig postet av Mr_Spock
  Bor du i bystrøk med kabel i bakken som matning er muligheten for overspenning pga lynnedslag mye mindre.
  Og om denne kabelen er mer en 150m ( fra trafo ) så fungerer dette bedre en noen overspenningsvern!

  Men om en trafo på 66kv går til H"&! så hjelper nok ikke et monstervern noe spes.. Heldigvis så skjer dette nesten aldri ( ikke så kundene merker dette )

 10. #50
  Expert Mr_Spock sin avatar
  Medlem siden
  Nov 2003
  Sted
  Sandefjord
  Poster
  5,472
  Takk & like
  Nevnt
  8 post(er)
  AVtorget feedback
  0
  (0% positive tilbakemeldinger)
  Sitat Opprinnelig postet av Svantekiller
  Og om denne kabelen er mer en 150m ( fra trafo ) så fungerer dette bedre en noen overspenningsvern!

  Men om en trafo på 66kv går til H"&! så hjelper nok ikke et monstervern noe spes.. Heldigvis så skjer dette nesten aldri ( ikke så kundene merker dette )
  Nei, har bare hørt om dette tilfellet i Horten, har jobbet i nettselskapet siden -96.

  Jeg tror de fikk inn rundt 300V i husene, da hjelper det ikke mye med overspenningsvern - nei

  Men det ble nok fart i komfyren aldri kokt vann så fort før, hehe
  Yamaha CX-A5100 & RX-A1030 . Vincent SP-993 . Rotel RMB-1565 . Anti-Mode 8033 Cinema
  Atmos 7.1.4 . Infinity Kappa 600, Kappa Center, Kappa 200, Kappa Surround, Kappa Sub
  Epson EH-TW2900 . Dreamscreen V2 DynaGrey 106" . DarbeeVision Darblet

 11. #51
  Intermediate santa claus sin avatar
  Medlem siden
  Jul 2005
  Poster
  2,225
  Takk & like
  Nevnt
  0 post(er)
  AVtorget feedback
  0
  (0% positive tilbakemeldinger)
  Hehe... Litt OT når man snakker om frekvenser!

  Der eg kommer fra er det et smelteverk og kraftverk!

  Kraftverket produserte strøm til hele bygda og fabrikken! Fabrikken gikk selvsagt på 25 HZ, så inntill for faktisk ikke veldig mange år siden så hadde de ikke 50Hz der...

  Blinket i lamper og gode greier!

  Husker forresten også for 5-6 år siden når frekvensen plutselig datt kraftig grunnet vill last på smelteverket og en feil i reguleringen på kraftverket! Hele bygda kom 15 minutter for seint til alt! Radioklokkene som gikk på strømnettet ble jo litt forsinket kan man si!

 12. #52
  Newcomer
  Medlem siden
  Apr 2007
  Poster
  167
  Takk & like
  Nevnt
  0 post(er)
  AVtorget feedback
  0
  (0% positive tilbakemeldinger)

  Monster HT800

  Så dette MONSTER HT800 vernet er et jordingsvern ? Og var skjer hvis det ikke kobles til jord ? Noen som har erfaring med dette produkte ?

 13. #53
  Expert Mr_Spock sin avatar
  Medlem siden
  Nov 2003
  Sted
  Sandefjord
  Poster
  5,472
  Takk & like
  Nevnt
  8 post(er)
  AVtorget feedback
  0
  (0% positive tilbakemeldinger)
  Her kan du se hvor ofte det forekommer lynnedslag der du bor:

  Lyntetthetskart kommunevis - SINTEF

  Skulle du være veldig redd for ditt utstyr, kan du abbonere på tjenesten og følge med på lynnedslag når de skjer
  Yamaha CX-A5100 & RX-A1030 . Vincent SP-993 . Rotel RMB-1565 . Anti-Mode 8033 Cinema
  Atmos 7.1.4 . Infinity Kappa 600, Kappa Center, Kappa 200, Kappa Surround, Kappa Sub
  Epson EH-TW2900 . Dreamscreen V2 DynaGrey 106" . DarbeeVision Darblet

 14. #54
  Intermediate OKKing sin avatar
  Medlem siden
  Oct 2005
  Poster
  661
  Takk & like
  Nevnt
  0 post(er)
  AVtorget feedback
  0
  (0% positive tilbakemeldinger)
  Sitat Opprinnelig postet av bpinnsvin
  Så dette MONSTER HT800 vernet er et jordingsvern ? Og var skjer hvis det ikke kobles til jord ? Noen som har erfaring med dette produkte ?
  Det kobles til jord ved overspenninger ja. Hvor vellykket dette blir avhenger av hvor god jord du har, noe som selvsakt ikke står beskrevet i brosjyren.

 15. #55
  Intermediate Lil-H sin avatar
  Medlem siden
  Jul 2004
  Poster
  1,388
  Takk & like
  Nevnt
  0 post(er)
  AVtorget feedback
  0
  (0% positive tilbakemeldinger)
  Men er ikke HT800 også får en 'rense' strømmen? Og har det noe real effekt.

  Si man har problemer med susing i høyttaler ved bruk av effektforsterker, er det slikt det skal hjelpe mot?

  Må si jeg vet pent lite om dette.

 16. #56
  Newcomer
  Medlem siden
  Feb 2004
  Poster
  294
  Takk & like
  Nevnt
  0 post(er)
  AVtorget feedback
  0
  (0% positive tilbakemeldinger)
  Sitat Opprinnelig postet av SamBell
  Nei Watt og for lite av dem.
  En har rett og slett ikke nok energi til å forsyne hele byen 24timer i døgnet
  og legger derfor ut oråder etter avtalt tidsskjema.
  Beboerene bruker da UPS' til å dekke sine pimære behov.

  Mulig dette er løsningen på Møre ;-)

  Sam

  Hmm Hvor bor du?? Dette du snakker om at de fjerner strømmen fra områder er jo uhørt. Vet det skjer med kraftkrevende industri til tider men ikke ovenfor private. Må jo ha ett eget batteri rom for å forsyne huset flere timer.

  For så vidt er UPS for å ungå å ødlegge datamaskiner, datamengder ol ved strøm brudd.

Side 3 av 3 FørsteFørste 1 2 3

Stikkord for denne tråden

Regler for innlegg

 • Du kan ikke starte nye tråder
 • Du kan ikke svare på innlegg / tråder
 • Du kan ikke laste opp vedlegg
 • Du kan ikke redigere meldingene dine
 •